Translate

2013/07/12

Бамята предпазва от язва, хипертония и бронхит

Лечебните свойства на бамята са познати от векове

Бамята е едно от най-древните растения на планетата – населението на Судан и Етиопия започнало да я култивира по бреговете на река Нил още през ІІ век пр. Хр. Оттам тя се разпространява в Америка, където я донасят робите, в Индия, Южна Европа, на Балканите. Тя е била сред любимите храни на султаните в древните арабски страни. И до днес е важна част от арабската, азиатската и африканската кухня.
По света е позната с различни имена – кимбомбо в Куба, киабу в Бразилия, лейдифингър в Южна Азия, а в Германия и Великобритания все още се нарича със западноафриканското си име окра. Името бамя се използва у нас, в арабския свят, в Гърция и Турция. Най-големите производители на бамя в света са Индия, Нигерия и Пакистан.
Тъй като е лесно смилаема и с много малко калории, бамята се препоръчва като много здравословна храна. В 100 грама от зеленчука има 0,2 гр. мазнини и 18 ккал., слузести вещества и пектин, протеин (2,3 - 4%), витамин С (45 мг%), въглехидрати (2,7-7,3%), органични киселини , каротин (0,34 мг%), витамини B (0,13 мг%), В2 (0,10 мг%), PP –  0,8 мг%. В бамята има целулоза и минерални соли на калция 95, 50 мг,  фосфор, желязо 0,6 мг, натрий, калий, магнезий, мед, манган, цинк, ванадий. В семената на бамята се съдържа 20% масло.

Кои са лечебните свойства на бамята?

Едно от най-популярните лечебни свойства на бамята, благодарение на слузестите вещества в нея, е за облекчаване на симптомите при язва и гастрит, помага при болести на стомаха и червата. Тя се препоръчва и при диети за отслабване и проблеми с обмяната на веществата, защото стимулира метаболизма. Сваля кръвното налягане, затова в диетичното хранене на хора със сърдечни заболявания и хипертоници се препоръчва да се добавя бамя.
Шушулките предпазват организма от действието на свободните радикали, които предизвикват рак, най-вече рак на дебелото черво. По същата причина ни защитава от преждевременно стареене.

Бамя – против диабет, астма и депресия

Зеленчукът се препоръчва при диабет, пневмония, бронхити, астма, ангина, хронична умора и депресия. Бамята е полезна за хората, които са прекарали остро заболяване или се занимават с тежък физически труд.
Друг от лечебните ефекти на бамята е действието й срещу бъбречни и чернодробни заболявания. Препоръчва се при отоци и циреи.

Бамята е полезна за зъбите, костите и косата

Бамята е богата на провитамин А за добро зрение, кости и зъби. При косопад действа благотворно, тъй като доставя калций и желязо.  В козметиката зеленчукът също има ,приложение – от шушулките е добит заместитал на ботокса, който отпуска мускулите и намалява свиването им.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...