Translate

2013/07/05

Ментата - и подправка, и лечебно средство

Ментата е универсален продукт - както подправка, така и билка. Някои я използват за овкусяване на салати, меса и освежаващи напитки. Пастилите с ментол се препоръчват при запушен нос, лош дъх в устата, за намаляване на напрежението при полет съм самолет. В козметиката екстрактът от мента придава на продуктите освежаващ кожата ефект.
Мента за външно приложение
Ментовото масло помага при възпаление на кожата и акне, подхранва и освежава.
Отварата от мента е позната още в народната традиция като средство, тонизиращо кожата на лицето: сложете малко мента в кипяща вода и оставете да престои 15-20 минути, разлейте във формички за лед и поставете във фризера, кубчетата поставете в кърпа и с нея разтривайте кожата.
При главоболие, леко неразположение или обща загуба на тонус, сложете по 1-2 капки ментово масло на слепоочията и разтрийте добре.
Екстрактът от мента притежава общ антибактериален ефект и затова той често е включван в състава на продукти за устна хигиена - пасти за зъби, вода за уста, дезинфекциращи таблетки за смучене. Всекидневното използване на ментов продукт възпрепятства развитието на бактерии в устата, намалява възпалението на венците, премахва неприятния дъх.
Ваните с мента се препоръчват при ревматизъм. Около 200 г изсушена мента се разтваря в 3 л гореща вода и се добавя във ваната. За да има ефект, престоят в нея трябва да е поне 15-20 минути.
Екстрактът от мента е една от най-честите съставки в кремовете и антиперспирантите за крака. Той нормализира кръвообращението, охлажда, намалява потенето и опасността от развитие на гъбички.
Ментовото масло е и добър репелент - намалява сърбежа, зачервяването и отока на ухапаното място.
Горещите инхалации с масло от мента помагат при настинка - най-вече на запушения нос (особено в ранния стадий на състоянието).
Мента за вътрешно приложение
Ментата - и подправка, и лечебно средствоБлагодарение на ментола, влизащ в състава на ментата, тя притежава лек анестезиращ ефект и намалява спазмите в стомаха. Отварата нормализира храносмилането, понижава отделянето на газове и тежестта в стомашно-чревния тракт. Действа най-добре, ако се приема по 1/3 чаша преди ядене.
Чаят от мента стимулира секрецията на жлъчка (в комбинация с корени от глухарче се препоръчва при захарен диабет) и подпомага усвояването на мазната храна.
Разтриването на гърдите с крем, съдържащ мента, облекчава дишането.
Ментата нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно налягане народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...