Translate

2013/07/03

Стевия

Ефектът върху глюкозния толеранс при здрави хора. Направено е изследване на две групи от по 16 доброволци, в добро здравословно състояние. На първата група са давани на всеки шест часа по 5 гр. екстракт от стевия в продължение на три дни, а на втората не е даван екстракт от стевия. Резултатите от GTT (глюкозен толерансен тест) при двете групи показват , че нивото на кръвната захар на групата приемаща екстракт от стевия са значително по ниски от тези на втората група неприемащи екстракта. Този експеримент доказва, че приемането на екстракт от стевия ребаудиана подобрява глюкозния толеранс. Всъщност екстракта значително понижава плазма-глюкозните нива както по време на теста, така също и 24 часа след прекратяване на приема на екстракта при всички добролци. Curi R, Alvarez M., Bazotte RB, Botion LM, Godoy JL, Bracht A. Departamento de Farmacia-bioquimica, Univerdade de Maringa, Brazil

Друг експеримент направен в Департамента по ендокринология и метаболизъм към университетската болница гр. Архус, Дания показва, че стевиозида подобрява инсулинната секреция в панкреаса след приемането на глюкоза. След повтаряемост на опита изследователите са направили следното заключение - Стевиозида стимулира инслиннатаа секреция чрез директно въздействие на панкреакичните бета-клетки. Резултатите потвърдили, че приеманията екстракт има потенциална роля като анти-хипергликемичен агент при третирането на болни от диабет 2. Стевията в нейната чиста форма, без значение дали се нарича стевия, стевия екстракт, стевиозид или стевия концентрат обратно на очакванията не влияе на нивата на глюзата в кръвта и инсулина и може да бъде използвана в случаите със Синдом Х. В допълнение на това следва да се има в предвид, че приемането на екстракт от стевия задоволява напълно потребностите на диабетно болни от 1 и 2 тип към сладки субстанции и захар, която е завишена при тях поради заболяването и по този начин подпомага контрола на глюкозните нива в кръвта. Като се има в предвид изключително високата сладост на стевията (200-300 пъти по сладка от захарта) тя има няколко медицински и терапевтични въздействия. Към тях следва да се отнесат: подпомагане на храносмилането, контрол на кръвното налягане, антимикробен ефект, предпазване зъбите и венците, грижа за кожата и предпазва от гъбични инфекции.

При изплакване на устната кухинаq предпазва зъбите от кариес, а венците от пародонтоза. Успокоява нервната система, без да предизвиква сънливост.
Стевията е т.нар. адаптоген, билка, която има свойството да повишава устойчивостта на човек към стрес, травми, умора. Това става благодарение на съдържащите се в нея вещества, наречени стевиозиди, витамини А, С, В1, В2, Р, РР, F, каротин, флавоноиди и микроелементи.
Чаят от стевия се препоръчва при спазване на диети, при спорт или дейности с големи физически натоварвания, при интензивна умствена заетост и високи стресови натоварвания.
Стевията е най-сладкият природен подсладител. От нейния извлек се произвежда заместител на захар. Сладките молекули на стевията не се разграждат до 200 градуса.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...