Translate

2014/01/02

Тайната на истинското италианско еспресо

Тайната на истинското италианско еспресо

Перфектното еспресо започва с финото смилане на кафе на зърна

Почти всички хора по света в днешно време обичат да пият кафе. Някои го предпочитат слабо, други силно, трети дълго, четвърти го пият с мляко... независимо от избора, ако искате да пиете хубаво кафе от вида „еспресо“, то трябва да имате хубава кафемашина и да знаете как точно да си направите истинско италианско еспресо.
Хубавият каймак е признак на доброто еспресо. Той е част от визуалното обаяние на тази напитка и е важен, наравно с нейния аромат и вкус.
Имайте предвид, че истинското италианско кафе-еспресо се приготвя на момента и точно това е една от тайните му.
Перфектното еспресо започва с финото смилане на кафето на зърна, за предпочитане от сорта Арабика. Този сорт има ниска киселинност и по-деликатен, рафиниран вкус, в сравнение със сорта Робуста.
Доброто еспресо изисква не повече от 7 грама ситно смляно кафе, което се притиска/трамбова плътно в държача на филтъра (ако машината ви е ръчна). Водата трябва да мине през кафето, изтласкана от помпа, която произвежда най-малко 9 атмосфери налягане и температурата ѝ трябва да бъде 90-92 °С. Еспресото трябва да изтече за 20-25 секунди, като трябва да започне да тече след 5-ата секунда. Освен това то не трябва да бъде „по-дълго“ от 30 мл. Можете да спазвате популярния принцип – 30 милилитра за 30 секунди. Кафето ви трябва да има плътен вкус, да е тъмнокафяво и леко горчиво. Ако изтече по-бързо от това време, то ще е кисело, светлокафяво и блудкаво на вкус.
Феновете на италианското кафе ще ви кажат, че истинският тест за превъзходно еспресо е, когато захарта е в състояние да остане на повърхността на каймака в продължение на 20 секунди, преди да потъне. Често срещана грешка е да се добави повече вода от тези 30 милилитра и така да стане т. нар. „дълго кафе“. Така обаче се увеличава усещането за горчивина в устата, а и това кафе не се препоръчва, тъй като става по-силно и антиоксидантите в него се губят по-бързо.
Няколко важни съвета за направа на еспресо у дома:
За да можете да си правите хубаво кафе, то инвестирайте в добра машина, като избягвайте тези с капсули (защото в тях кафето е отдавна смляно), а заложете или на ръчна машина за еспресо, или на автомат, който мели кафето на зърна на момента.
– Ако ползвате ръчна машина, купувайте си кафе на зърна, което да смилате в кафемелачката, непосредствено преди да го сложите в еспресо машината.
- Кафето все пак е 98% вода, така че използвайте филтрирана вода, за да подобрите вкуса му.
- Почиствайте всеки път вашата машина, защото маслата от кафето се натрупват с течение на времето и развалят вкуса на еспресото.
- Ако усещате метален вкус в устата от кафето си, може причината да идва от металните ножове на кафемелачката ви.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...