Translate

2014/03/31

Детоксикация с КОПРИВА

Детоксикация с КОПРИВА


                                                                       (Urtica dioica) 

Копривата пренадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството осъзнаваше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва.



Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете, е много полезна. Още в древността тя е била на голям почит. Швейцарския пастор Кюнцлер казва в своите статии, че тя отдавна да е изтребена, ако не бе защитена от паренето си. Насекомите и животните да са я унищожили отдавна.

Чай от коприва помага много при пясък в бъбреците и пикочния мехур. Също така премахва екземи от всякакъв вид. Копривата е най-доброто ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване (детоксикация).


В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и тумори на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробни заболявания. За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие цялата година – всеки ден по една чаша – за профилактика.

Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални инфукции. 
На определена възраст вече се намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувства стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използува с много голям успех съдържащата желязо прясна коприва. Тя ни помага да преодолеем това  състояние. След лечение с коприва човек започва да се чувства физически по-добре, възвръща се енергията. 
Копривата помага и при тежки заболявания на кръвта, малокръвие и анемия. Заедно с други билки тя се прилага с успех при левкимия. 
Ако човек страда от някакъв вид алергия, трябва в продължение на поне половин година да пие чай от коприва и определено ще се учуди, колко ефикасно действа . Копривата помага при подагра и ревматични заболявания.

ДЕТОКСИКАЦИЯ 
Много е полезно на пролет да се прави четириседмично прочистване, с чай от младите лесторасли – веднъж през пролетта и веднъж през есента. 
Сутрин на градно, половин час преди закуска, се изпива една чаена чаша чай от коприва и през деня още две чаши, като се изпиват на малки глъдки. Задължително, без захар и подсладители. Ще се изумите, колко енергия ще се влее в организма ви. Елементарно, но ефективна прочистване!

КОСОПАД
Отвара от коприва  влияе много добре при косопад. Ако в продължение на три месеца си миете косата с копривена вода, ще установите, как косата ви започва да се възстановява ида спира косопада. Добре е на пролет и на есен да се правят прохфилактично няколко такива измивания на главата.

В ГРАДИНАРСТВОТО
Копривата се използва и за унищожаване на паразитите и вредителите в градината. Голямо количество коприва се сипва в бидон с вода. Така престоява поне две седмици. С тази вода се пръскат растенията и така се предпадват от паразити, без каквито и да е било химически вещества.

ПРИЛОЖЕНИЯ
Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка само се попарва в ¼ литър вода и се оставя 15 минути да покисне. 
Тинктура от коприва: корените, изровени през пролетта или есента, се измиват и изчистват с четчица, нарязват се на дребно и се напълват в буркан или бутилка. Заливат се с 38 до 40%-това плодова ракия оставя се 14 дена да престои на топло място. 
Миене на главата: 8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5-литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат. Оставят се 5 минути да покиснат. Ако се използват корени от коприва, тогава се киснат две препълнени шепи в студена вода и се оставят да пренощуват, на следващия ден се загряват, докато водата заври и след това се оставят 10 минути да се изкисват. За миенето на главата е добре в този случай да се използва домашен сапун.

Бъдете здрави и щастливи!

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...