Translate

2015/09/10

20 ЛЮБОПИТНИ ФАКТA ЗА ФУРМИТЕ, КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ

20 ЛЮБОПИТНИ ФАКТA ЗА ФУРМИТЕ, КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ


Фурмата е наистина суперхрана. Една от най-предпочитаните храни от последователите на Палео диетата, тя е естествен източник на важни минерали, енергия и фибри. Консистенцията на плода служи като естествено свързващо вещество в изпечени и сурови лакомства; сиропът й служи за подслаждане на напитки. Като храна фурмите са изключително питателни и имат своето наистина сладко място в историята.
1. Думата за фурми на английски – "date" – идва от гръцката дума "daktylos" и означава пръст.
2. Една чаша фурми съдържа около 400 калории, 27 процента от препоръчителната дневна доза потасиум и 48 процента от фибрите, от които се нуждаем за деня.
3. Те също така съдържат: калций, цинк, желязо, мед, магнезий и други минерали, които помагат в борбата с високото кръвно, предотвратяват риска от инсулт и трудови усложнения.
4. Фурмите са богати на антиоксиданти, познати като полифеноли, които се борят със свободните радикали, които предизвикват редица заболявания.
5. Много малко хора са алергични към фурми.
6. Поради ниското си съдържание на вода и високото съдържание на захар те имат голям срок на годност в рамките на няколко месеца.
7. Фурмите правят номадския начин на живот и търговия възможни в сухите региони на Близкия Изток и Северна Африка.
8. Поради широкото приложение на дървото и неговите плодове – от храна до материал за строене - финикова палма е позната като "дърво на живота" в Близкия Изток и национален символ на Саудитска Арабия и Израел.
9. Палмовите семена могат да "спят" в продължение на десетилетия до момента, в който подходящите условия на светлина и вода са налице.
10. Някои учени смятат, че фурмата - а не ябълката - е истинският плод в Райската градина, който се споменава в Библията.
11. Предполага се, че фурмите са култивирани преди около 8.000 години в сегашен Ирак.
12. Финиковата палма се нуждае от най-малко 100 дни, 40 ºC топлина и много вода, за да роди най-доброто плодове с най-добро качество.
13. Фурми и лабане или мътеница са част от традицията на мюсюлманите по време на Рамадан.
14. Древните египетски йероглифи отбелязват годините с изображения на пълни финикови палми, като всяка година дръвчето има нови 12 клонки.
15. Около 3% от обработваемата площ на Земята е покрита от финикови палми, които раждат четири милиона тона годишно.
16. По-голямата част от фурмите в САЩ се отглеждат в Coachella Valley в Калифорния. Високите температури и напояването от река Колорадо правят условията на отглеждане идеални.
17. Съществуват повече от 200 вида фурми по света. Medjool е най-трудният за отглеждане сорт и следователно най-скъпият, който може да купите.
18. Те са богати на захар (околон93 грама на чаша), но много разновидности имат нисък гликемичен индекс.
19. Древните месопотамци считат фурмата за афродизиак. Тя е символ на богинята Ищар, която е прототип на Венера и Афродита.
20. Финиковите палми са пренесени в Испания от Северна Африка около 800 пр. Хр.. Испанските изследователи пренасят семена в Куба през 1500 г.. Мисионери ги засаждат в Баха, Калифорния през 1765, докато други сортове са били внесени в Калифорния в началото на 1900 г.


No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...