Translate

2015/11/16

ЧЕСЪН, КАНЕЛА И АЛОЕ В БОРБАТА С ДИАБЕТА

ЧЕСЪН, КАНЕЛА И АЛОЕ В БОРБАТА С ДИАБЕТА


Захарният диабет е хронично прогресивно заболяване, характеризиращо се с прекалено високи нива на кръвна захар (глюкоза) в резултат на нарушен синтез или функция на хормона на задстомашната жлеза – инсулин. Инсулинът е хормон, който понижава нивата на глюкоза в кръвта чрез подпомагане на усвояването й от клетките.
Колко типа диабет познаваме?
В зависимост от механизма на увреждане диабетът може да се класифицира като захарен диабет тип 1, захарен диабет тип 2 и гестационен диабет.
При диабет тип 1 панкреаса не произвежда инсулин поради увреждане на специализираните бета-клетки на панкреаса.
При по-често срещаният диабет тип 2, панкреаса синтезира инсулин, но той или е в недостатъчно количество или организмът не успява да го усвои. Оставайки без инсулинов контрол, глюкозата в кръвта силно се повишава, което може да причини редица сериозни усложнения, засягащи очите, бъбреците, съдовете и нервите.
Гестационният диабет се среща по време на бременност и обикновено е временно състояние, отшумяващо след раждането.
В контрола и терапията на захарния диабет, освен конвенциалните лекарствени средства, приложение намират физически упражнения, контрол на теглото и различни хранителни добавки и минерали. Билките и билковите продукти са широко използвани заради тяхната ефективност, по-малко странични ефекти и ниска цена. Чесън, канела и алое са част от натуралните продукти, препоръчвани при диабет.
Чесънът (Allium sativum) е една от най-популярните билки, използвани в народната медицина като средство за контрол и намаляване на рисковите фактори, свързани с някои заболявания, сред които и захарният диабет. В него се съдържат разнообразни активни съединения с антикоагулантно, антиоксидантно, антибиотично, хипохолестеролемично, хипотензивно и хипогликемично действие.
Съществуват данни, че химическите компоненти (алицин, сяросъдържащи аминокиселини) в чесъна може да доведе до понижаване на глюкозата в кръвта, повишаване на секрецията и забавяне на разграждането на инсулина. Наблюдават се различия в концентрацията и ефективността на различните продукти на основата на чесън или екстракт от чесън, в зависимост от обработката, температурата, продължителността на експозиция, вида на разтворителя и други условия, свързани с извличането на активните субстанции.
Чесънът може да действа като хипогликемичен агент благодарение на повишаване на панкреасната секреция на инсулин от бета-клетките на панкреаса, потискане на чревната абсорбция на глюкоза и засилване на усвояването на глюкозата. Антиоксидантните ефекти на S-алил цистеин сулфоксида (алицин) също допринасят благоприятния му ефект при диабет.
Канелата е сладка, но пикантна подправка, извличана от клоните на диви канелени дървета, разпространени в района на Югоизточна Азия, Южна Америка и карибите. В редица изследвания се съобщава, че тя има способността да подобрява нивата на глюкоза в кръвта и да повишава чувствителността към инсулин при захарен диабет тип 2 (инсулинонезависим диабет).
Съществуват данни, че приемът на 1, 3 до 6 грама канела дневно, в продължение на 40 дни води до намаляване на нивата на кръвната захар, триглицеридите и холестерола, което предполага, че включването на канелата в хранителния режим ще намали риска от свързаните с диабет усложнения и сърдечно-съдови заболявания. В друго проучване се съобщава, че канелата забавя изпразването на стомаха и значително понижава хипергликемията след хранене, без да засяга чувството за ситост. В резултат на наличните научни доказателства и данни се смята, че канелата съдържа свойства, които са полезни за регулацията на кръвната захар и благоприятстват лечението на захарен диабет тип 2.
В допълнение към способността за регулация на глюкозните нива и понижаване на холестерола, канелата има противосъсирващо действие, облекчава болката при артритни заболявания, стимулира имунната защита на организма, подпомага лечението на упорити гъбични инфекции, облекчава храносмилането, отслабва разпространението на левкемията и е източник на жизненоважни хранителни вещества като калций, магнезий, желязо и фибри.
Алое. Според съвременните изследвания, Алое Вера е сред полезните храни за диабетици, които могат да регулират нивото на кръвната захар по естествен път.
Алое Вера е използвано като лекарство в продължение на векове, но едва наскоро е проучен за лечение на диабет. Редица изследвания установяват антидиабетичния ефект на съдържащият се в листото гел от алое. Ефективността на Алое Вера може да се дължи отчасти на детоксикиращите свойства на гела. Като хранителна добавка, гелът от алое е с високо съдържание на фибри и наличието на полизахариди и гликопротеин се смята, че помага на глюкозата в организма да се използва ефективно и излишното количество да се отстрани. Също така, алоето повишава антиоксидантната защита на организма, която често е нарушена при диабетици и стимулира производството на инсулин. Алоето може да подобри здравината на кръвоносните съдове, която често е нарушена при пациенти с диабет и се съпътства от разширяване на кръвоносните съдове и нарушено кръвообращение. Прилаган локално, екстрактът от алое облекчава и ускорява заздравяването на диабетни рани.
Как да приемаме алое?
Съществуват голям брой разновидности на добавките и продуктите, съдържащи алое.
Гелът от алое има предимството да се абсорбира бързо от организма. Специалисти препоръчват да се започва с една чаена лъжичка дневно и постепенно да се достигне до три чаени лъжички, три пъти на ден.
Сокът от алое също е широко разпространен, въпреки че често се смесва с други плодови сокове, което намалява потенцията му.
Необходимо е да знаете, че преди да добавите нова добавка към диетата си е по-разумно да се консултирате с лекуващия лекар и да следите нивото на кръвната захар стриктно в процеса на въвеждане на новите храни или продукти.
Още интересни факти може да прочетете в Алтернативно лечение на диабет и Да преборим диабет тип 2 с хранителни добавки и билки.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...