Translate

2016/02/29

Човекът феномен, който живя 256 години

Човекът феномен, който живя 256 години



Когато през 1933 година умира обикновеният китайски билкар Ли Чинг-Юн, новината за неговата смърт обикаля всички водещи издания на различни страни. С какво скромният китаец е заслужил вниманието на вестникарите от цял свят? С това, че Ли, по собствените му думи, е живял 197 години, а ако се вярва на официалните записки – те са 256.
Според копие на некролога, публикувано в New York Times на 6 май 1933 г., Ли Чинг-Юн е починал на възраст 197 години. „Дръж сърцето си спокойно, седи като костенурка, ходи бодро като гълъб, спи като куче“ – това е тайната на дълголетието. Говори се, че възрастта на Ли Чинг-Юн в момента на смъртта е била 256 години. Той е погребал 23 жени, от които е имал 180 деца, и първите сто години от своя живот е събирал билки.“
Китайският билкар се хранел основно с ориз, пиел чай и отвари. Ли отдавал предпочитание на отварата от диви плодове, които според него възобновявала работата на органите, разреждала кръвта и стимулирала мозъка.
Откъде се е взела разликата от 59 години между официалната дата на раждане и тази, която е огласявал самият Ли Чинг-Юн? Колкото и да е странно, от главата: изследователи смятат, че старецът просто е забравил истинската дата на своята поява на бял свят.

За биографията на билкаря за съжаление не е известно много. Знае се само, че е роден през 1677 година в провинция Съчуан. На десет години се научил да чете и пише и вече бил успял да посети Гансу, Шанси, Тибет, Анам, Сиам и Манджурия, където събирал билки. С това се занимавал през следващите сто години, след което започнал да продава билки, събрани от други.
През 1748 г., на 71-годишна възраст, Ли Чинг-Юн се преместил от Чуй Цзян Си в Кай Сян, където се присъединил към китайската армия в качеството на преподавател по бойни изкуства и тактически съветник. През 1927 година, тоест след 179 (!) години, Ли посетил 43-годишния генерал Ян Сен в провинция Съчуан. Генералът бил очарован от младеещия вид на Ли и неговата сила и доблест.
При военачалника била направена и най-известната снимка на Ли Чинг-Юн. По-късно генералът описал външността на своя 250-годшен гост по следния начин: „Той имаше добро зрение и бодра крачка, ръстът му – седем фута, имаше дълги нокти и румено лице.“
Обстоятелствата около смъртта на билкаря са неизвестни. Някои казват, че той е починал от естествена смърт, а други твърдят, че преди смъртта си е казал пред приятели: „Направих всичко, което беше нужно, в този свят. Сега си отивам вкъщи“, след което се преместил в отвъдното.
След смъртта му генерал Ян Сен се заел с изясняване на истинската възраст на своя гост. Той написал доклад, който по-късно бил публикуван. Разпитаните през 1933 година жители на провинция Съчуан си спомняли, че са виждали Ли още като деца и че за цялото време, в което го познавали, той не се променил. Други разказвали, че билкарят е дружал още с техните дядовци. Но истинската история на жизнения път на Ли Чинг-Юн може завинаги да остане тайна.
Все пак има някои свидетелства от негови съвременници. През 1930 година проф. Уу Чонг-Шие от университета Ченду открил документи на императорското правителство на Китай, в които имало и поздравления за Ли с неговия 150-годишен юбилей, датирани от 1827 година, а след това и за 200-годишния му юбилей.

Питер Келдер, автор на книгата „Древните тайни на младостта“, споменава история, разказана от един от учениците на Ли, тайчи чуан майстора Да Лиу. Според Лиу на възраст 130 години неговият учител се срещнал в планините с отшелник, който го научил на изкуството багуаджан и медитативната система ци гун. Ли сам разказал на Да Лиу, че дължи дълголетието си на изпълненията на упражнения – „редовно, правилно и със себеотдаване“ – в продължение на 120 години.
А д-р Ян Жин-Мин обяснява дълголетието на Ли с това, че голяма част от живота си е прекарал в планината.
Ако сведенията за датата на раждане на Ли са верни, той с пълно право може да се нарече най-дълголетният човек на Земята, макар че на Запад поставят това под съмнение. Днес официално за най-старата жителка на планетата се смята французойката Жана Луиза Калман, починала през 1997 година на възраст 122 години.
И все пак майсторите на древните китайски практики в един глас твърдят – независимо дали Ли Чинг-Юн е бил реален човек, или митичен персонаж, неговият живот за тях е източник на вдъхновение..

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...