Translate

2016/06/12

Содата за хляб: Спасение след усилена физическа активност

Содата за хляб: Спасение след усилена физическа активност


Содата за хляб е сред най-непретенциозните и подценявани продукти, употребявани в домакинството. Известни са нейните почистващи и освежаващи свойства, но днес ще говорим за способността й да лекува.
Ползите за здравето на содата за хляб са базирани на способността й да регулира pH на тялото. Когато тялото стане твърде киселинно, или пък твърде алкално, се появяват здравословни проблеми. Содата за хляб помага за възстановяването на здравословния баланс.
Много важна част от живота, в която содата за хляб може да е полезна е физическата активност. Всички сме се изморявали до смърт, било то във фитнес залата, в градината или дома. Всеки, който е правил упражнения с високо натоварване познава усещането за сковани стави, мускулна треска и тотална умора.
Процесът на усилени физически упражнения води до натрупване на млечна киселина в ставите. Макар че това е естествен процес, той може да предизвика съсипваща умора и нестихващи мускулни болки, които да ви извадят от строя. Физическата активност може също така да доведе до снижаване на телесното pH, процес, наречен метаболитна ацидоза.
Как содата за хляб помага в този случай? Тя служи като основна съставка в балансираща pH-то и бореща се с умората напитка. Тази напитка не само може да спомогне за снижаване натрупването на млечната киселина в тялото, но и възстановява pH-то на тялото, спомагайки по-бързото му възстановяване след фитнес и друга изморителна физическа активност.
Това е подкрепено научно: Изследване от 1997 година, публикувано в списаниетоJournal of Applied Physiology изследва действието на содата за хляб върху „умората и възстановяването на мускулаquadriceps femoris след упражнения”. В изследването участват шестима мъже в добро здраве, които пият сода бикарнонат и след това карат колело.
Учените стигат до заключението, че содата за хляб води до „снижена умора и подобрено възстановяване”.
Изследване от 1999 година, публикувано в списанието European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiologyизследва въздействието на содата за хляб върху представянето на десет велосипедиста. От резултатите учените извлекли заключението:
„Резултатите показват, че натриевият бикарбонат може да се използва за туширане на процеса на умората по време на силно натоварване при каране на колело в продължение на 60 минути”.

Лек за умора:

За да неутрализирате последиците след физическо натоварване, просто смесете 1/4 ч.л. сода за хляб с 240 мл вода.
А за да направите още по-полезна напитка, смесете 4 ч.ч. вода с 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. нерафинирана морска сол, 2 с.л. местен натурален мед и 1 с.л. прясно изстискан лимонов сок или сок от лайм. Това не само ще ви помогне да облекчите възстановяването си, но и ще насити тялото ви с електролитите, които сте изразходвали в упражненията.

Ето още няколко причини да използвате сода за хляб за по-добро здраве:

  • Облекчете уморените си стъпала като смесите три с.л. сода за хляб в леген с топла вода и накиснете краката си.
  • Преборете се с подуването на корема като пиете чаша вода с една ч.л. сода за хляб и малко лимонов сок след обилно хранене.
  • Смесете 1/4 ч.л. сода за хляб в чаша зелен чай за стимулиране на метаболизма.
  • Смесете равни количества сода за хляб и кокосово масло и използвайте като естествен дезодорант.
Забележки:
Когато избирате сода за хляб, непременно се уверете, че тя не съдържа алуминий.
При някои хора содата за хляб може да подразни червата.
Говорете с медицинско лице преди да започнете да използвате сода за хляб, за да сте сигурни, че тя е безопасна конкретно за вашите нужди.
Таня Ракмилевич
Още ползи от содата за хляб:
Източник:
Бъдете здрави
Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.
Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 
Авторски права и ограничения свързани с тях
zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.
Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.
zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...