Translate

2016/10/02

Linux дистрибуции, които приличат на OS X

Linux дистрибуции, които приличат на OS X


От много години операционната система Mac OS X на Apple е еталон за много добър дизайн. Ако за производителността и качеството може да се спори, дизайнът и външният вид на Mac OS X далеч изпреварва Windows и може да се каже, някои по-стари Linux дистрибуции.




Но тази операционна система е не само платена, но и се инсталира само на устройствата на Apple и не може нормално да се инсталира на обикновен, стандартен компютър. Възможно е използването на хакнати версии или да се избере по-правилния път и да се инсталира свободната операционна система Linux.
Външният вид и интерфейсът на MacOS се харесва на много хора и това е причината да бъдат създадени няколко Linux дистрибуции, които се опитват да копират дизайна на OS X. Тук ще разгледаме по-популярните от тях.


1. ElementaryOS Loki
ElementaryOS е една от най-добрите Linux дистрибуции, които приличат на OS X. Напълно е възможно, след като я инсталирате, да изгубите желание да използвате други Linux дистрибуции. ElementaryOS Loki се базира на Ubuntu и използва собствена графична среда с име Phanteon, базирана на Gnome 3. Сегашната версия на ElementaryOS се базира на стабилната Ubuntu 16.04 LTS, а това означава, че се се използва най-новия потребителски и системен софтуер.



Потребителският интерфейс, темата и иконките са създадени по такъв начин, че максимално да приличат на MacOS. Дори имената на програмните прозорци и иконките на приложенията много приличат на MacOS. Elementary е изцяло съвместима с програмните пакети на Ubuntu, а това означава, че може да бъде инсталирана всяка една програма от хранилищата. Тази ОС се развива изключително активно и има голям брой привърженици.

2. Ubuntu с тема Macubuntu
Това не е специално създадена дистрибуция, която да прилича на MacOS. Но Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция, създадена от компанията Canonical, която има най-голяма общност от потребители и специалисти, най-много документация и софтуер. Освен това Ubuntu е един добър вариант за начинаещи. Напълно е възможно да не поискате да си сменяте дистрибуцията с друга, само заради MacOS стила. Можете да постъпите по друг начин и да смените само темата на Ubuntu.



Темата Macubuntu ще промени вашата ОС и тя много ще заприлича на MacOS. Като в ElementaryOS получавате красиви заглавия на прозорците, като единственото, което може би ще направите е да преместите стартовия панел долу.

3. Dream Linux
Dream Linux е бразилска дистрибуция, базирана на тестови хранилища на Debian и изцяло съвместима с неговата пакетна база. Идеята на проекта е да се създаде дистрибуция, изцяло подходяща за ежедневна работа при минимум настройки.



Използва се леката графичната среда XFCE, която е доста променена, за да изглежда също като MacOS. Инсталирането е лесно, понеже е вграден помощник, който води стъпка по стъпка. Dream Linux се базира на Debian и мнозина считат, че е по-стабилна от Ubuntu. Но има проблем с обновяванията - последната версия излезе през 2012 година.

4. Elive
Тази базирана на Debian дистрибуция много прилича на OS X. Вместо стандартните Gnome или KDE се използва малко известната графична среда Enlightenment. Благодарение на нея, получавате интерфейс, който много прилича на Mac. Темата е пипната внимателно, а стартиращият панел е много добър.



Друга особеност на тази дистрибуция е, че може да се стартира в Live режим. Записвате я на флаш стик и стартирате оттам.
5. Linux Deepin
Това е една китайска дистрибуция, също базирана на Debian, която изглежда много красиво. Тук се използва собствена графична среда с име DDE или Deepin Desktop Envitronment, базирана на Gnome 3. Мениджър на програмните прозорци е Gala, който се базира на Mutter, включени са множество собствени приложения.



Интерфейсът на Deepin изглежда напълно прилично, използва се красив док-панел в долната част на екрана, има удобно меню и уникален панел с настройки, който се появява отдясно. Deepin не копира чак толкова много MacOS, но прилича.

Според различните мнения на потребителите, на OS X най-много прилича ElementaryOS, но всеки само може да пробва и да се убеди.



No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...