Translate

2016/11/22

„Златно мляко“ – изключително ефективна напитка с широкоспектърен профилактичен и лечебен ефект! Ето и рецептата й!

„Златно мляко“ – изключително ефективна напитка с широкоспектърен профилактичен и лечебен ефект! Ето и рецептата й!

Много е писано за курукумата и нейните универсални лечителни свойства – твърди се, че лекува над 600 вида болести! Нека припомним какво е това растение и как се проявява неговото действие. Принадлежи към семейство „джинджифилови“. Височината му не надвишава един метър, с разклонено коренище и красиви цветове. Широко листата му. Стривани на прах, те съдържат есенциални мастни киселини, което обуславя тяхното използване за овкусяваща добавка към редица ястия. От друга страна, съдържанието в корените на пигмента куркумин определя значението му в медицината.

Има доказан ефект за нормализиране на функциите на черния дроб и жлъчката като регулира обмяната на веществата в организма. Така действа и в посока на снижаване на съдържанието на захар, както и на „лошия“ холестерол в кръвта. Приготвено с куркума къри има унищожителен ефект върху ракови клетки. Има и общ профилактичен ефект като укрепва имунната система, а противовъзпалителното му действие възпира цялата гама от простудни заболявания и има лечебен ефект при ставни и мускулни болки. Предпазва храните от ултравиолетово лъчение и по-специално – от слънчевата светлина. Най-сетне наскоро бе установен и антидепресионният ефект на курукумата, което е от съществено значение при съвременния изключително забързан и напрегнат начин на живот! Понякога може да видите курукумата, отглеждана в саксии за декоративни цели, дължащо се на изключителната красота на нейните цветове. Но как да използвате курукумата като профилактично и лечебно средство? Започвате с изготвянето на паста, представляваща ¼ чаша куркума на прах, ½ чаша вода, 1 чаша мляко, 1 чаена лъжичка бадемово или кокосово масло и 1 лъжица домашен мед. Процедурата е следната: курукуменият прах се бърка във водата на бавен огън до сваряване и бавното сгъстяване на субстнацията, поставя се в добре затворен стъклен съд и се съхранява в хладилник, което гарантира употребата й за срок до 40 денонощия. Сега сте готови да си приготвите и първата чаша от т.нар. „златно мляко“!  За целта в чаена чаша с мляко сложете: по една чаена лъжичка от курукумената паста и бадемовото масло и затоплете сместа до исканата от вас температура, след което добавете и лъжижицата мед, евентуално с малко канела.



No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...