Translate

2016/12/14

Компютър лови в зародиш 1800 болести!

Компютър лови в зародиш 1800 болести!


С апаратурата на НАСА се откриват дори рак и метастази. По-добре е да предотвратим заболяванията, вместо после да ги лекуваме


С апаратурата на НАСА се откриват дори рак и метастази. По-добре е да предотвратим заболяванията, вместо после да ги лекуваме
Нелинейната компютърна диагностика е новаторски метод в медицината. Тя се прави с апарат, разработен от руските и американските военни. Един от първите лекари, практикуващи този вид диагностика от 2007 г., е д-р Кирил Свиленов. Той е със специалност обща медицина, редица специализации и президент на Българската християнска медицинска асоциация. Днес д-р Свиленов разкрива тайните на “умната машинка”.
- Д-р Свиленов, бихте ли разказали повече за метода на диагностика, който прилагате? - Това е метод за нелинейна компютърна диагностика. Нарича се така, защото информацията за всички органи в тялото се извлича от мозъчната кора. Не е като линейните методи, при които се снимат гръден кош, става или други части и органи в тялото, и така се поставя диагноза. При нас се черпи информация само от мозъка, като се поставят специални слушалки на главата на пациента. В мозъка има отделни полета, в които са проектирани всички вътрешности и крайници. Принципът на работа на тази апаратура е, че се проследява потенциалът на провеждане на нервния импулс по нашите нерви. Колкото и минимално да е това електричество, около него би трябвало да има магнитно поле. Апаратът функционира именно на базата на това магнитно поле, регистрирайки неговата стойност и промяна, ако има отклоняване от базовата зададена стойност. Вкарва се този импулс в апарата, който го усилва многократно и го предава на компютъра. В него има огромен софтуер, който изобразява в реално време графично, цифрово и цветово това, което изследваме. На базата на това се поставя съответната диагноза и как работи органът. 

Апаратурата е безвредна за хората 
Разработена е от военните в Русия и в САЩ в началото на 80-те години на миналия век. В края на 90-те години вече е създаден първият апарат. В Русия той е бил достъпен за масова употреба, докато в САЩ се е използвал само от Пентагона, НАСА и средите на военните. По-късно е бил разсекретен. У нас апаратурата е малко позната и за лекарите, и за пациентите.

- Всички заболявания ли могат да се диагностицират с тази апаратура?- Програмата е конструирана така, че да открие над 1800 патологично зададени болести и състояния. Има около 1000 разреза, през които може да се получи сканиране, като за едно пълно изследване са необходими не повече от 50-60 на брой. Има толкова много зададени опции, защото, ако човек има проблем с даден орган, пускам по 5-6 разреза, както е принципът на работа на скенера или на ядрено-магнитния резонанс. Включително може да се погледне и на микроскопско ниво. Ако кажа, че могат да се видят всички болести, ще ви излъжа. Точността на изследването е 90%, т.е. възможни са 10 на сто отклонения. В медицината няма 100% гаранция, както знаете дори за лабораториите е известно, че допустимата грешка е между 8 и 12%. 

- Виждат ли се с тази апаратура налични тумори или техни метастази?- Да, виждат се. И тук точността е 90%. Хубавото е, че се вижда цялото тяло, което е ограничение до известна степен при използването на скенер, където обикновено се следят определени органи. Аз съм имал немалко случаи на онкоболни пациенти, които идват основно, за да проверят дали нямат рецидив на карцинома или нови метастази. Хубаво е изследването да се прави поне 6 месеца след проведена химио- или лъчетерапия, тъй като те дават малко замъглена картина. 

- Каква е разликата между метода за компютърна диагностика, който практикувате, и термовизията?- Трудно ми е да кажа в подробности, но като цяло принципът на работа е различен. Там диагностиката се основава на промяната на топлинното излъчване на отделните органи в тялото, а при компютърната диагностика се работи на принципа на електромагнитното поле. 

- Откриват ли се първопричините за дадено заболяване с тази апаратура?- Да, и това е най-ценното на тази апаратура. Тя е направена с цел профилактика, макар че за съжаление 90% от хората, които идват при мен, са за да се потвърди вече поставена диагноза. Смисълът на изследването е 

да открие обремененост от диабет, бъбреци, сърдечно заболяване... 
С това изследване може да се види дори на клетъчно ниво, че сте предразположени към диабет например и ще го развиете до няколко години, ако не се вземат мерки.

- На какво се дължат повечето от болестите според вас?- На неправилен начин на живот. Човек е създаден, за да се движи. Един от основните бичове на съвремието е обездвижването, което започва още от детска възраст. Насърчавам всичките си пациенти поне 1-2 пъти в седмицата да ходят на фитнес, на плуване, на танци, за да има движение. Другото важно за здравето нещо е храната, която поемаме. В България харесваме по-мазната храна, която не е най-полезната. Обичаме също така сладкиши, тестени изделия, така че не е изненада, че страдаме от диабет и затлъстяване. Може всеки ден да се яде сладко, но в по-малки количества.

- Назначавате ли някакво лечение, след като поставите диагноза?- Да, обикновено прибягвам до билкови препарати, фитотерапия, хомеопатия и при нужда - лекарства. Разнообразието от билкови продукти е огромно на пазара, но аз прибягвам до български или чужди, за които знам, че имат ефект върху болните с даден проблем. Това, че медикаментите вредят, е много крайно мнение. Естествено, че имат странични ефекти и товарят организма. Не съм привърженик на химическите медикаменти - изписвам ги само там, където са необходими. Има хора, които пият страшно много лекарства и така процъфтява фармацевтичната индустрия, но в определени състояния се налага приемът им. Аз лично съм привърженик на природолечението и предпочитам да прилагам такава терапия. 

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...