Translate

2017/01/21

Тамянът може да увеличи риска от някои видове рак

Тамянът може да увеличи риска от някои видове рак


Редовното горене у дома на ароматни пръчици увеличава риска от рак на устата, гърлото и белия дроб, потвърдиха учени.
12-годишното изследване, проведено от тях, подкрепя по-ранни резултати, които показват, че димът от тамяна съдържа канцерогенни вещества като по-лиароматни въглеводороди, карбонили и бензен. Тези химикали предизвикват мутации на ДНК в човешките клетки. Друго проучване установи, че нивата на носещите се във въздуха частици от горенето на свещи и тамян в две холандски църкви надвишавали цели 20 пъти тези в района на средностатистическите натоварени пътища.
Тамянът се продава без предупредителен етикет и имайки предвид широката му употреба и често пъти недоброволния характер на излагането на въздействието му, да бъде изяснена ролята му като канцероген е важно за общественото здраве“, пишат д-р Йепе Фриборг от Статенс серум институт в Копенхаген и колегите му в последния брой на списание Кенсър.
Учените анкетирали над 60 хиляди етнически китайци в Сингапур на възраст между 45 и 78 години през периода от 1993 до 1998 година. Те ги попитали колко често ползват тамян и събрали подробна информация за начина им на живот, в това число за храненето, употребата на алкохол и пушенето. Всички участници с по-рано диагностирани ракови болести били изключени от анализа.
През декември 2005 година авторите проследили здравето на анкетираните с помощта на детайлните данни в сингапурския Национален раков регистър. От първоначалната група 325 души били заболели от рак на горния респираторен тракт, а 821 – от белодробен рак.
След като отчели други фактори, за които е известно, че биха могли да предизвикат болестта (като тютюнопушенето), изследователите открили, че паленето на тамян е свързано със зачестяване на някои видове тумори на белия дроб и горната част на дихателната система (например на устата и гърлото).
Малкият риск от развиване на рак на горния респираторен тракт почти се удвоявал при хората, които редовно използвали тамян. Освен това случаите се оказали по-чести при жените, което може би се обяснява с факта, че те обикновено прекарват повече време в задимената домашна обстановка.


No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...