Translate

2017/03/13

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!


olive-oil-1-tbsp

Зехтинът има много употреби, откакто свят светува. Днес, освен в кухнята, зехтинът се използва в медицината, фармацията и за целите на личната хигиена.
Онова, което превръща зехтина в суперхрана е високото му съдържание на мононенаситени мазнини, особено на олеинова киселина и на различни антиоксиданти.
Поради множеството ползи за здравето, наричат зехтина Средизенмоморското чудо.

Видове зехтин

Има два вида зехтин. Най-употребяваните видове зехтин са пресованият зехтин (VOO) и студено пресованият зехтин (EVOO). Студено пресованият зехтин е с най-високото качество. Също така той запазва в себе си повечето от естествените минерали и витамини в маслините. Понеже е най-чистият зехтин, най-добрият начин да го използваме е в салати и в сурово състояние.

Какво става когато пием по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин?

Противоракови свойства на студено пресования зехтин

Свойствата на студено пресования зехтин помагат срещу няколко вида рак. Най-често изследваните в тази връзка два вида рак са тези на хранопровода и на гърдата.
Студено пресованият зехтин съдържа олеинова киселина, за която се смята, че подсилва апоптозата (кара раковите клетки да се самоубиват), и предотвратява пролиферацията на раковите клетки. Също така, студено пресованият зехтин е богат на фенолни антиоксиданти като терпеноиди и сквалин, които също имат противоракови свойства.

Деменция и студено пресован зехтин

Една от причините за болестта на Алцхаймер е повишеното натрупване на бета-амилоиди в мозъка. Екип от експерти в Университета на Луизиана в Монро откри, че съединението олеокантал, съдържащо се в студено пресования зехтин има способността да контролира нивото на бета-амилоидите и значително да повишава прочистването на бета-амилоидите в мозъка.
Освен това, естествените феноли в студено пресования зехтин помагат за снижаването на възпаленията в мозъка.

Кръвна захар и студено пресован зехтин

Студено пресованият зехтин показва способност да намалява заболеваемостта от диабет. Изследване разгледа въздействието на студено пресованият зехтин при включването му в храната на хора със сърдечно-съдови заболявания. Резултатът бе снижена поява на диабет при повече от половината от участниците в изследването.
Друго изследване показа, че добавянето на студено пресован зехтин в храната на пациенти с диабет тип 2 води до значителен спад в нивата на кръвната захар, включително и до регулиранете на кръвното налягане.
Освен това, друго изследване доказа ефикасността на употребата на зехтин при диабетици с рани по краката. То показа, че зехтинът успява да лекува диабет тип 2 когато се използва както локално върху кожата, така и вътрешно.

Въздействието на студено пресования зехтин върху костната маса

Изследване доказа, че студено пресованият зехтин противодейства на остеопорозата. Костната маса на участниците в изследването се повишила, когато в хранителния им режим бил включен студено пресован зехтин. Освен това, студено пресованият зехтин има антиоксидантно, противораково и противовъзпалително действие.

Зехтин и кръвно налягане

Изследване, публикувано в списанието Archives of Internal Medicine, показа, че участниците в него, подложени на лечение за високо кръвно налягане, снижили приема си на лекарства след като в включването на студено пресован зехтин (по около 30-40 грама дневно) в хранителния им режим.
Включването на студено пресован зехтин в хранителния режим е научно доказано, че води до избягване, лечение и дори препятстване на редица негативни последици, причинени от различни заболявания.

Следните дози са изследвани в научни изследвания:

  • За запек: 30 мл зехтин
  • За високо кръвно налягане: 30-40 мл студено пресован зехтин като част от хранителния режим. Друга възможност е употребата на 400 мг екстракт от маслинови листа по 4 пъти всеки ден.
  • За висок холестерол: 23 мл зехтин на ден (около 2 супени лъжици).
  • За предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти: 50 мл на ден.
  • Като част от Средиземноморската диета, консумирането на до 1 литър студено пресован зехтин всяка седмица.
Прочетете още за зехтина:
Естествен лек от смокини и зехтин убива вредните стомашни бактерии рекордно бързо


No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...