Translate

2017/04/20

Мащерка – природното чудо, което ни прави по-здрави

Мащерка – природното чудо, което ни прави по-здрави



Топ 10+ лечебни свойства и действие на чай от мащерка (бабина душица). Истинската рецепта за ефикасен сироп за кашлица. Етерично масло от мащерка. Една от добрите билки против алкохолизъм. Лек за акне, други пъпки и против главоболие.

Още в текста: ♣ При високо кръвно. ♣ Хранителни бактериални инфекции. ♣ Рак на дебелото черво. ♣ Рак на гърдата. ♣ При гъбички. ♣ При болки в гърлото, бронхит и астма. ♣ При гастрит и язва. ♣ При нерви и депресия. ♣ Против безсъние. ♣ При зъбобол. Епилепсия. От коментарите: При хемороиди. За отслабване. При гнойни рани и циреи. При гангрена. За щитовидна жлеза. При диабет. При бяло течение. При анемия. За жлъчка. При шум в ушите. За коса. За черен дроб. При запек. При ревматизъм и ревматоиден артрит. При менструални болки. При множествена склероза. Пърхот. Още от Мария Требен. Странични ефекти. С живовляк. С риган и жълт кантарион. Отглеждане в саксия, цена и сушене.
Латинско наименование: Thymus vulgaris, на английски – Thyme.

Топ 10 ползи от билката мащерка (латинско наименование: Thymus vulgaris, на английски – Thyme).

От дълбока древност са известни лечебните качества на уханната мащерка. Билката с божествен аромат,  която  расте по каменисти и слънчеви склонове, е позната на нашите баби като лек за ред болежки и подправката, която придава невероятен вкус на месото и дори на салатата.
Първи лечебните свойства на тази билка открили древните елини. Уханното растение е било поставено на пиедестал от тях, тъй като освен в кухнята и в домашната аптечка, то се е използвало и в храмовете при извършването на ритуалите.
Билката с нежни розови цветчета продължава да бъде ценена и днес не само от билкарите, но и от козметичната и фармацевтичната индустрия.
Почитта към мащерката е напълно заслужена. Представяме Ви топ 10 на ползите от нейната употреба.
1. Силно изразено антимикробно действие
Мащерката убива не само микробите, но редица бактерии от Стрептококус до Ешерихия коли. Тези нейни качества са научни доказани чрез поредица от изследвания. Това се дължи на изключително ценното етерично масло, което се съдържа в уханните цветчета на горското растение.
2. Мощно антиоксидантно действие
Лековитата мащерка е мощен антиоксидант. Тя стопира окислителния процес в клетките. Предотвратявайки окислителните процеси в мозъчните клетки, мащерката стопира развитието на болестта Алцхаймер. Тя има защитен и оздравителен ефект при заболявания на мозъка, бъбреците и сърцето.
Благодарение на антиоксидантните си свойства уханната билка подпомага процеса на производство на полезните мастни кисели от организма (Омега 3) и води до увеличаване на тяхното количество.
3. Богат витаминен състав
Приемът на мащерка независимо от формата му, снабдява организма с витамините А, С и от групата В, както и изключително важната за растежа фолиева киселина.
4. Ценен източник на минерали
Мащерката доставя на нашия  организъм жизнено необходимите минерали – калий, калций и желязо. Всички тези минерали са първостепенна важност за регулиране на кръвното налягане.
5. Силно антиспастично действие
Тази уникална билка намалява спазмите от различен произход и релаксира мускулатурата. Действа добре при болки в корема, успокоява мускатурата на коремната стена и от там спазмите отшумяват.
6.Газогонно действие
Билката подпомага процеса за освобождаване от събраните в корема газове, които са причината за подуването и болката в корема.
7. Подобрява дихателните функции
Този уникален природен лек е незаменим при лечение и облекчаване на дихателните проблеми. Облекчава настинката и скъсява значително периода на нейната продължителност.
8. Антипаразитно и антигъбично действие
Убива паразитите в стомашно чревния тракт. Разтваря и отстранява слузта, събрана в него. Билката е мощен убиец и на вагиналните гъбички.
9. Стимулира нервната система
Въздействието на мащерката върху нервната система се изразява в подобряване на концентрацията, снемане на нервното напрежение и стреса.
10. Отслабващо действие
Мащерката помага за отслабване без да потиска апетита, а засилвайки метаболизма. Тя се използва като средство за възбуждане на апетита при безапетитие и същевременно е съставка в много чайове за отслабване.
А какво по-добро от това да хапвате от всичко и същевременно да не пълнеете.

При акне и други пъпки по лицето.

Ако кожата на лицето Ви е поразена от акне и друг вид пъпки, уханната мащерка идва на помощ. Благодарение на мощните си антибактериални свойства билката „изгаря“ неприятните пъпки.
Направете на лицето си парна баня с 50 грама сухи цветове, врящи в 1/2л вода. Добре е парната баня да е с продължителност най-малко пет минути (до 10 мин.). Толкова време е необходимо на порите да се отворят.
Когато порите са отворени полезните съставки на маските и лечебните кремове проникват на по-дълбоко в кожата и потушават възпалителните процеси по-бързо.
След парната баня се отпуснете за няколко минути и  наложете възпалените кожни участъци с компрес от топла отвара от мащерка.
След това почистете кожата на лицето с козметични трици и нанесете за 20 минути маска от хума. Пригответе си и лосион за лице с  равни количества отвара от мащерка и розова вода. Двата  аромата се допълват идеално.
Съчетанието на мащерка с розова вода засилва антибактериалните качества на двете билки и действа успокояващо и освежаващо на възпалената кожа.
При акне може да третирате кожата и с масло от мащерка. Ако го използвате неразредено, внимавайте, тъй като е много силно. За препоръчване е смесването му с масло от гроздви семки, което действа добре на мазната кожа с разширени пори и акне.

Рецепта: Домашно етерично масло от мащерка.

Разбира се, то се продава и готово насам-натам, но ако погледнете на етикета какво съдържа, може да ви побият леки тръпки. Естествено, може и да няма посочено съдържание, но това всъщност говори още по-зле. Пригответе си етерично масло от мащерка сами. Ето как става това:
Масло от уханното полско растение пригответе у дома като напълните една празна стъклена бутилка до горе със свежи цветчета. Залейте ги с висококачествен зехтин и оставете две седмици на слънце. След това е готово за употреба. Насладете на уханието и въздействието му върху кожата и тялото Ви.

При високо кръвно.

Чай от мащерка е изпитаното средство за сваляне на високо кръвно. Пригответе целебната напитка като запарите една малка лъжичка суха маса от ароматната билка в 250 милилитра гореща вода. Прецедете и изпийте след няколко минутното киснене.
Моментално облекчение дава и консумацията на прясна мащерка и риган. Прибавяйте уханните подправки към салатата от свежи зеленчуци и готвените ястия.

Хранителни бактериални инфекции.

Мащерката намира приложение при деконтаминация на различни бактерии и бактериални инфекции.
Масло от мащерка убива Ешерихия коли. Това е доказано при научни изследвания. Наблюдавано е и въздействието на етеричното масло при деконтаминация на бактерия Шигела, изолирана от маруля. Маслото е успяло да намали бактериалните нива дотолкова, че те са били незабележими при изследване.
Приемайте чай или 20 капки тинктура от мащерка. Отварата се приготвя по гореоописания начин и приемът й е трикратен (три пъти по една доза). Една чаена чаша се равнява на една доза.

Рецепта за тинктура от мащерка в ракия:

Тинктура от мащерката, известна и като бабина душица, се приготвя така –  оставете за две седмици на слънце шише пълно с ароматни цветчета, заляти с 40 градусова ракия. Приемайте по 20 капки дневно, които предварително сте разтворили в изворна вода или сок.

Рак на дебелото черво.

Веществото, влизащо в състава на мащерката, което се атакува рака, се нарича тимол. То спира растежа на раковите клетки. Бабина душица притежава и способността да чисти стените на дебелото черво от шлаки и токсини. Приемайте всекидневно по половин литър чай от билката, за да активирате очистителната дейност на стомашната лигавица.
Именно натрупването на токсини в стомаха и стените на дебелото черво причинява коварния рак. За превенция и за стопиране на развитието му в клетките на дебелото черво, в случай че вече Ви е поставена тази диагноза, приемайте по 30 капки дневно тинктура от лековитата билка.

Рак на гърдата.

Турски онколози, които проучват задълбочено ефекта на мащерката върху рак на гърдата, са установили, че билката убива раковите клетки в гърдата.
Резултатите от това проучване вероятно ще бъдат използвани в бъдеще при разработването на лекарства срещу смъртоносното заболяване. (dieta.spisanie.to)
Фактът, че мащерката убива ракови клетки, е още една от причините всекидневно да консумирате чай от нея. Без колебания включете свежата мащерка във всекидневното си меню.

При гъбички.

Бабина душица е средство, което оказва мощна съпротива на упоритите гъбички. Лековито етерично масло повлиява положително при борбата с гъбички, които в повечето случаи са резистентни към лекарства и не се повлияват от тях.
Мащерката е сред най-мощните средства от природната аптека, убиващи кандидоза. Обикновено тази гъбичка се свързва с инфекции в устата и по лигавиците на половите органи.
Използвайте 10 капки масло от билката, разтворено в половин чаша вода за жабурене на устата при гъбички. Масло може от билката (50 капки) може да добавите и към отварата от смрадлика, с която правите вагинални промивки.
Маслото с доказани лечебни качества е средство за спиране н а процеса по излющване на мъртви клетки при кандидоза по кожата. Намажете поразения участък с няколко капки от маслото.

При кашлица и болки в гърлото, бронхит и астма.

С благоприятно си въздействие върху дихателната система, мащерката е лек за редица респираторни проблеми, независимо от причината за тях.
Често мъчителната кашлица и болки в гърлото  се дължат не само на настинка, но и на възпалени бронхи и дори астма.
Независимо от това какъв е нейният произход, мащерката облекчава кашлицата и дразненето в гърлото.
Рецепта за приготвянето на сироп за кашлица от мащерка
Неслучайно тя е основната съставка в много сиропи за кашлица. Предлагаме Ви изключително ефикасен сироп, който се приготвя лесно у дома. Наредете в буркан ред свежи цветчета от билката, поръсени с нерафинирана захар. Повторете няколко пъти и притиснете сместа с тежък предмет. Тя трябва да остане на слънце за период от две седмици.
На 15-тия ден отмийте захарта от билката с малко количество вода, което след това прибавете към сиропа. Сместа се поставя на слаб котлон, за да се изпари част от водата в нея (не трябва да завира). Отстранете от котлона след като се получи сироп с не много гъста консистенция.
За облекчаване на пристъпите при астма, приемайте на гладно по половин кафена чашка мащерка, варена в бяло вино. Приготвя се по същия начин, както обикновената запарка, но с тази разлика, че водата се замества с бяло вино.
Рецепта за отвара от мащерка с див кестен при кашлица.
От коварната магарешка кашлица ще се отървете благодарение на отвара от мащерка+плод от див кестен (Aesculus hippocastanum). На 2-3 стръка мащерка се слагат две-три плодчета от дивия кестен. Това се вари във вода (1/2л), докато загуби обема си наполовина. По три пъти дневно се приема по лъжица от силната отвара.
С мащерка може да лекувате кашлицата и при децата. Пригответе сладък сироп от уханната билка, който едва ли някой малчуган ще откаже. Трябват ви 30 грама от билката и половин килограм мед.
Сухата трева се кисне за 30 минути във вряла вода (половин литър). След това при непрекъснато разбъркване на струя към течността се добавя меда и се налива в тъмна стъклена бутилка.
Не прецеждайте отварата. Нека мащерката да остане в нея. От тази ароматна и сладка смес давайте на малчугана три пъти по една малка лъжичка и много скоро кашлицата ще заглъхне.

При гастрит и язва.

При язва е лечебна комбинацията мащерка + жълт кантарион (Hypericum perforatum) . Смесете по една лъжица от двете билки и запарете в 300 грама вода. Разделете получената доза на три равни части и приемайте преди хранене.
За страдащите от язва на стомаха добре действа отвара, приготвена от мащерка, невен (Calendula) и чер оман (Symphytum officinale). В 300гр вряла вода запарете по една малка лъжичка от билките и приемайте това количество на три равни части преди хранене. (indigota.com)
При гастрит облекчение се постига с приема на 60-100 грама (два пъти дневно преди консумацията на храна) на следната смес – сто грама мащерка, кисната в продължение на четири-пет дни в литър вино.(zajenata.bg)

При нерви, депресия и главоболие.

Безценната мащерка е лек за нервно напрежение и свързаното с него главоболие и депресия. Съчетайте приема на чай от билката с вани и ароматерапия.
Към водата във ваната добавете силна отварка от уханното растение. Запарете половин килограм суха тревна маса в два литра вода и изсипете към водата във ваната. Отпуснете се за 20 минути във водата с божествено ухание.
Масаж на слепоочието с две-три капки масло от майчина душица (едното от многото имена на мащерката) помага при нерви и главоболие.
От депресията ще се избавите благодарение на ароматерапия с билката.

Против безсъние.

Ако Ви измъчва безсъние, опитайте с лековете за нерви, главоболие и депресия. Често те са причината за него, така че ако успеете да се справите с тях, ще преборите безсънието.
Варете за 20 минути по 30 грама хмел и маточина, по 50 грама мента и мащерка в 1,5 л вода. Силната отвара гарантирано избавя от безсъние, приемана 3х1чаша. (indigota.com)

При зъбобол.

Нетърпимата болка при зъбобол ще облекчите с гаргара от отвара от мащерка, която потушава болката в огнището на възпалението. Същият ефект има и жабуренето с 30 капки тинктура, разтворени в половин чаша вода.

Лечение на алкохолизъм с мащерка като една от билките на Мария Требен.

Известната лечителка Мария Требен предлага изпитан метод за лечение на алкохолизъм. За приготвянето на лековитата отвара се нуждаете от шепа цветове от бабина душица, които се заливат с литър вряла вода. След две минутно киснене сместа е готова за консумация.
Страдащият от зависимост към алкохола трябва да пие от нея на бавни глътки през интервал от 20-30 минути. Приготвеното количество трябва да се изпие за деня.
Отварата се изсипва в термос, за да се запази топла. Излекуването не настъпва веднага, тъй като зависимостта често се завръща дори и след спиране на алкохола за определено време. В резултат от приема на този еликсир пациентът се оплаква от обилно потене и чести позиви за уриниране и дефекация.

Епилепсия.

Уханната бабина душица, както наричат мащерката, е лек препоръчван от древните билкари за облекчаване симптомите на епилепсия. Оптималната комбинация е смесването на билката с още няколко полски растения:
  • жълт кантарион  (Hypericum perforatum)
  • мента  (Mentha)
  • маточина (Melissa officinalis)
  • цариче (Alchemilla vulgaris)
  • лопуш (Rumex patientia)
Използвайте по една супена лъжица от тях+същото количество мащерка за приготвянето на билковата маса, от която ще си направите лековития чай.
Прибавете две супени лъжици от дрогата към литър вода. Съдът с течността трябва да остане на котлона пет-шест минути след завирането на водата.
Следва прецеждане. От течността се консумира по една чаша четири пъти в рамките на едно денонощие. Приема се всекидневно за срок от половин година с цел постигане на трайни резултати.

От коментарите: При хемороиди.

Безценната за здравето ни мащерка е незаменим помощник в битката с болезнените хемороиди. Тя може да Ви бъде от полза като я използвате вътрешно или външно. Няколко чаши чай от нея, приемани през интервал от няколко часа, успокояват болката.
Добре действат баните и локалните компреси с отвара от билката (две шепи от дрогата се парят половин час в литър вода) върху болното място.
Лечението на хемороидите не винаги изисква лекарска намеса. Мащерката е едно от средствата, с което може да ги победите без да прибягвате до болезнени интервенции.

За отслабване.

Вероятно не знаете, че овчарския босилек, както някои билкари наричат мащерката, е средство за бързо отслабване.
За да се сдобиете с мечтаното фино и стройно тяло, заложете на комбинацията от билката +мента.
Равни количества от двете растения (по една лъжица) се варят в чаша вода. Варенето трябва да е с продължителност пет минути. Следва няколкоминутно киснене.
Приемайте отварата всеки ден. Най-добрата комбинация за отслабване с мащерка е чаят фигурин. (figurin.ws)

При гнойни рани и циреи.

Тази билка цери дори и болезнени циреи и неприятни гнойни рани. Пригответе кашичка от нея. Това се прави като три супени лъжици от тревата се варят пет минути. Необходимото количество вода е една чаша. Сместа е необходимо да престои на котлона до получаването на кашичка.
Тя се нанася върху проблемния участък. Може да се превърже с бинт. Останете така поне час. Правете това в началото на деня и преди лягане. (moi-dom.net)

При гангрена.

Невероятно, но факт – мащерката е лек, препоръчван от билкарите при гангрена. Коварното заболяване, което протича с болки, подуване на крайниците и не рядко завършва с отстраняването им, може да се излекува с чудотворната мащерка.
Читатели на desant.net, болни от гангрена, разказват за опита си с билката. Препоръчва се приемът й вътрешно (по няколко чаши чай на ден) и външно (лапи със счукана свежа билка).
Ако нямате свежа билка, може да и използвате и изсушена. Лапата в този случай се приготвя по метода, с който Ви запознахме по-горе.
Често от това заболяване страдат болните от диабет. Приемът на мащерка има още един плюс за тях – какъв е той ще разберете по-долу в статията.

За щитовидна жлеза.

Този универсален природен лек ще Ви помогне да успокоите дори болната щитовидна жлеза, която не функционира правилно. Киснете в продължение на 45 минути една лъжица от билката в 200 грама вода.
Приемайте по три супени лъжици от запарката преди хранене. Не превишавайте дозата, защото това води до обратен ефект.

При диабет.

Достатъчни са две чаши чай на ден от уханната бабина душица, за да вкарате в норма кръвната си захар, в случай, че страдате от диабет. Отварата ще Ви избави и от вредния холестерол, намалявайки значително стойностите му.
При бяло течение.
Със своите антигъбични и противомикробни свойства мащерката е изключително подходяща за лечение на бяло течение. Предлагаме Ви комплексен метод, който ще Ви спаси от проблема.
Смесете следните билки:
  • мащерка
  • лайка
  • босилек (Ocimum basilicum)
  • смрадлика (Cotinus) – по две лъжици от всяка трева
За лековитата течност се използват четири лъжици от смеската и литър вода, в който дрогата се вари няколко минути. С нея пациентката е необходимо да прави вагинална промивка вечер, преди сън. След процедурата е желателно да се въздържате от интимни контакти.
Паралелно с това е добре да приемате отварка от тези билки:
  • мащерка
  • мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)
  • лайка (Matricaria)
  • коприва(Urtica) – използвайте равни количества от тях
Две лъжици от приготвената билкова смес се кипват в половин литър вода. Престоява пет минути след като заври и след това се запарва още 45мин. За деня се приемат общо три чаши от тази течност. (ezine.bg)

При анемия.

Мащерката е богата на желязо, което я прави първенец в класацията на растения против анемия. Само с лъжица от сушената билка ще Ви осигури 21% от необходимата дневна доза желязо.
Освен под формата на чай, полезните вещества от бабина душица може да си набавите и като я прибавяте като подправка към ястията, които консумирате. Най-подходяща е за печените меса и свежите зеленчукови салати.
Маслото от мащерка е важна част от лечението на анемия. Ароматерапията с него засилва притока на кръв и стимулира производството на червени кръвни телца. В такъв случай се препоръчват масажи на цялото тяло с масло от уханното растение. (Фрамар.бг)

За жлъчка.

Овчарският босилек е един от природните стимуланти за жлъчка. Той насърчава производството на жлъчна течност и облекчава оплакванията при болна жлъчка. Заради пречистващите му свойства се препоръчва горещо при чернодробни смущения, особено когато те предизвикват нарушения в жлъчната дейност.
Изпивайте всекидневно по две-три чаши от уханното растение. За да засилите ефекта от него е добре да го комбинирате с розмарин, мента или жълт кантарион.
Предлагаме Ви и един друг не толкова популярен метод, който е по-лесен за приложение. Смесете по една лъжичка от следните билки в сухо състояние – бял равнец, невен, мащерка, жълт кантарион, мента (по желание). Смелете билковата маса в кафемелачка до получаването на фина прахообразна смес.
Нея прибавете към двеста грама висококачествено масло. Използвайте по една лъжичка от него всяка сутрин. Закусвайте с филийка, намазана с него. Половин час след консумацията й може да закусите, както обикновено. (bolime.net)
Тази ароматна смес лекува болната жлъчка и е истинско изкушение за вкусовите рецептори. Насладете й се!

При шум в ушите.

Мащерката е идеален лек при шум в ушите. Най-добрата комбинация е съчетанието й с билките:
  • листа подбел (Tussilago farfara)
  • корени ружа (Althaea officinalis) – по 40 грама (мащерката е в същото количество)
  • корени иглика (Primula)
  • цвят бъз  (Sambucus)
  • корени сладник (Glycrrhiza Glabra)- по 30 грама
  • корени сладка папрат (Polypodium vulgare) – 20 грама
Залейте с половин литър вода с 40 грама от дрогата и варете десет минути. Отварата трябва да се изкисне час, след което да се прецеди и да се консумира от нея по четири пъти на ден в количество една винена чашка. Ако вкусът й не Ви е приятен, добавете мед или друг подсладител. (bilko-lechenie.com)

За коса.

Само две капки масло от мащерка вършат чудеса с Вашата коса. Прибавете ги към шампоана, който използвате и ще забравите за цъфтящите и заплетени краища.
Освен, че предотвратява накъсването на гривата, билката спира и загубата на косми. Същевременно се явява и стимулант за растежа й.
Не по-малко добър е ефектът и от обливането на косата с билкова отвара, в чийто състав влиза билката бабина душица. Пригответе я като смесите в литър вода по една шепа коприва, репей и мащерка. Тези треви помагат при косопад. (domashenjurnal.bg)
Скалпа се масажира с отварата, след което се облива цялата коса с нея.
За черен дроб.
Безспорно е положителното влияние на бабина душица при заболявания на деликатния черен дроб. Билката нормализира дейността на този жизненоважен орган. Добре е да приемате по няколко чаши чай от нея ежедневно.
Болният може да замести напълно водата с отвара от тези билки:
  • босилек
  • маточина
  • мащерка
  • чубрица – по 1 суп. лъж.
Към тях прибавете половин кора от един портокал (измит предварително много добре). Варете десет минути в шестотин милилитра вода. Консумирайте след като подсладите с мед. 

При запек.

Бабина душица е една от билките, засилващи чревната перисталтика и затова повлиява благоприятни при запек. Приемайте чай от нея в комбинация с мента.

При ревматизъм и ревматоиден артрит.

Уникалната със своите лечебни ползи мащерка е незаменим помощник за всички, които страдат от ревматизъм и ревматоиден артрит. Доверете се на маслото от нея, като масажирате с него болезнените участъци.

При менструални болки.

При менструални болки не бързайте да приемате лекарства, а по-добре потърсете помощ от мащерката.
Направете си чай от нея или още по-добре масажирайте долната част на корема с няколко капки масло от нея. Това незабавно ще успокои болката .

При множествена склероза.

При множествена склероза мащерката помага освен приета вътрешно и приета външно. Разтривайте гръбнака и хълбоците си с масло от нея, смесено с маслен извлек от жълт кантарион и мента.
Правете си и двадесетминутни бани на тялото, като областта около сърцето не трябва да бъде покрита с вода. За една вана е необходимо пакетче от билката. Правете това седмица и след това заменете мащерката с коприва. Редувайте тези билки с лайка, хвощ, салвия, бял равнец.
Банята с всяка трева не трябва да се повтаря повече от седмица. (baba.fedia.eu)

Пърхот.

Фрикции на косата с отвара от мащерка спасяват от издайническия пърхот. Варете няколко минути две шепи мащерка в литър вода. Киснете четвърт час и прецедете. Добавете две лъжици ябълков оцет, след което Вашият домашен лек против пърхот е готов.
Масажирайте с него скалпа с нежни масажни движения без да натискате силно. Правете толкова често, колкото желаете и резултатите няма да закъснеят.

Още от Мария Требен.

Мария Требен препоръчва освен вани с мащерка и приготвянето на сироп от нея, подходящ при депресия, бронхит, астма и епилепсия. Наредете в буркан леко навлажнени свежи цветове от билката. Редувайте ги с ред захар (нерафинирана).
След триседмичен престой на слънце, цветчетата се изплакват с малко количество вода, която се прибавя към сиропа и той се слага на котлона. Той не трябва да е нито много гъст, нито прекалено рядък. Целта е водата да се изпари напълно.
Може да си приготвите и възглавничка от билката, като напълните една калъфка с цветове от нея и след това я зашиете. Поставяйте я върху мястото, което Ви боли най-силно.
Странични ефекти.
Въпреки, че мащерката няма известни странични ефекти, пациентите с проблеми с щитовидната жлеза трябва да я приемат в указаните количества, защото тя може да доведе до свръх производство на хормони.

С живовляк.

Бабина душица в комбинация с живовляк е Вашият пръв помощник при суха кашлица. Пийте по четири пъти на ден чай от двете треви. Пригответе го като смесите по една лъжица от двете билки в половин литър вряла вода. (lekuva.net)

С риган и жълт кантарион.

Комбинацията от овчарски босилек+риган и жълт кантарион е универсално тонизиращо средство. Тези треви действат благоприятно и на бронхите като им помагат да се изхвърли секрета от тях.

Отглеждане в саксия, цена и сушене.

Отглеждането на мащерка в саксия не изисква специални грижи по отношение на поддържане на влагата на почвата. Тъй като растението е сухолюбиво, то ще Ви зарадва с уханните си цветчета дори и ако не го поливате.
Единственото, което трябва да му подсигурите е светлина и топлина. Прекалено влажната почва може да се окаже пагубна за мащерката, отглеждана в саксия. Единствено след засяването й е необходимо да я поливате по-често.
Тъй като тя произхожда от Средиземноморието обича топлината и слънцето. Ако я отглеждате на сенчесто място, знайте че това единствено ще забави растежа. Ето защо ако сте решили да я отглеждате на балкона е най-добре да изберете южна тераса.
След като си наберете мащерка за зимата, много е важно да я изсушите правилно. За да съхраните полезните й вещества е необходимо да я сушите на място с постоянен приток на въздух и температура, не по-висока от 35-40 градуса.
Пакетче от билката може да си закупите за 1,5лв от близката аптека.
А Вие за какво използвате мащерката и как се лекувате с нея. Ако знаете друга рецепта, моля споделете я с нашите читатели, като коментирате по-долу.
Дайте своя принос за това тази информация да достигне до повече хора, споделяйки статията.
VIDEO

https://youtu.be/pHTmi_Bu7Q0

70% от зехтина е менте

70% от зехтина е менте


70% от зехтина по света се фалшифицира, твърди изследване на американското министерство на земеделието. Делът на ментетата на “течното злато” у нас е възможно и да е по-голям.
Най-много измами се правят с представяния за най-високо качество зехтин - категорията “екстра върджин”. По правилата тя съдържа само най-добрите маслини,
смачкани по механичен път при 27 градуса температура
Заради високата цена обаче много производители слагат и по-нискокачествени маслини и дори други растителни мазнини - слънчогледово, рапично, соево.
Преди години в Италия избухна скандал и с добавено в зехтин лешниково масло, внесено с кораби от Турция. Това обаче е по-скоро изключение, няма такъв луд, който да слага масла от ядки, които са най-ценните и скъпи, твърди Атанас Добринов, главен експерт в дирекция “Контрол на храните” в агенцията по храните. За този конкретен случай вероятно фирма е успяла да се снабди със старо лешниково масло, продавано на нищожна цена.
В България най-много измами стават със зехтин на етикета, на който пише “екстра върджин”, а реално не е. Например преди година агенцията по храните е хванала голямо количество продавано в известна търговска верига. Разследването показало, че зехтинът е идвал с цистерни от Гърция и се е
бутилирал в пловдивско село
Суровината дори била със сертификати, че е направена от костилки и отпадъци от маслини, но след като била наливана в бутилките, излизала като “екстра върджин”.
Агенцията по храните у нас прави проверките на зехтина преди всичко по сигнали на потребители. Досега не е имало масова специализирана инспекция на пазара по линия на официалния контрол.
Всъщност производството и търговията със зехтин са едни от най-регулираните в Европейския съюз. За “течното злато” има 7 специализирани регламента, или най-много от всички храни. Точно обратното е със законодателството в България - в нито един нормативен акт не пише нещо специално за зехтина. Вероятно и затова полето за фалшификации у нас е безкрайно. Дори и на известна марка испански зехтини “екстра върджин” пише на етикета, че маслините са само от горите на Каталуня, а по-долу и с по-малки букви, че продуктът съдържа смес от масло с произход ЕС и трети страни. Очевидно двете твърдения си противоречат.
Най-важният
показател за качествен зехтин е киселинността
По най-новия регламент за “екстра върджин” тя трябва да е под 0,8%.
Хубавият зехтин се познава и по цвета и вкуса, обясни инж. Дробенов, който е и технолог по храните. Истинският бил зеленикаво до кафяв, а ако бие на жълто, е нещо друго. Задължително
трябва да има горчива жилка, но не и да киселее
И нещо много важно - да ухае на маслини.
Най-много фалшификации у нас се правят при смесване със слънчогледово олио, смята Дробенов. Мит било, че се слага и палмово масло. Свойствата на тази и на маслиновата мазнина били различни - например температурите на втърдяване и затова нямало как да се получи хомогенен продукт. Освен по цвят и вкус потребителите лесно могат да се ориентират дали зехтинът е истински, ако го сложат в хладилник. След 2-3 часа трябва да се сгъсти и побелее, а като се извади пак след 2-3 ч, да си върне старата форма.
По-голям ред на пазара, включително и при зехтините, ще има след 13 декември 2014 г., твърди Дробенов. Тогава влиза в сила европейският регламент за етикетирането. Ще се спре практиката, която е широко разпространена у нас сега, да се лепи стикер с информация на български, която да закрива оригиналния етикет. По този начин често нискокачествен зехтин е представян за екстра върджин. Големината на буквите пък трябва да е поне 1,2 мм, докато в момента масово е най-много 0,5 мм. Предстои да се направи и българска наредба с изискванията към етикетите.
Иначе зехтинът е сред най-ценените мазнини от хилядолетия. В момента
се прави от над 800 вида маслини
по света. Най-големите производители са Италия, Испания, Гърция и Турция. Извлича се и последната капка, дори от костилките. Обикновено маслините се берат ноември-декември, но зависи от сортовете. Самият зехтин пък се прави целогодишно, защото маслините могат да се съхраняват в складове по над година.

Ракът – хроничен дефицит от витамин В17

Ракът – хроничен дефицит от витамин В17

витамин В17 съдържащи храни

Хроничният дефицит на В17  води до нарушена обмяна на веществата и нарушено деление на клетките. Т.е. този витамин трябва да се употребява и за профилактика,  и лечение на онкоболести. Всеки ден в организма ни се образуват много ракови клетки; спасява ни само добрият имунитет.
За целта е нужно правилно хранене и витамин В17, който помага да се възстанови балансът и да се задейства механизмът на възстановяването.
През 50-70-те години на миналия век в медицинската общност се разгаря дискусия по отношение на новия вид лечение на рака,  описан в нашумялата книга на д-р Ърнест Кребс „Свят без рак”.
През 1952 г. д-р Ърнест Кребс-Младши, биохимик от Сан Франциско,   извлякъл  от кайсиеви ядки очистената форма на витамин В17. След съвещания с доктор Дин Бърк (от Националния онкологичен институт в САЩ) този препарат получил името лаетрил, което е образувано от пълното име на откритото химическо съединение „лавоманделонитрил”.  Лаетрилът в сравнение с амигдалина съдържал по-висока концентрация на В17 и по-лесна разтворимост; д-р Кребс заявил, че неговият противораков ефект е много по-силен отколкото смятали преди това.
Според д-р Кребс на човек му трябват дневно 100 мг витамин В17, които са еквивалент на приблизително седем кайсиеви ядки, което гарантира живот без рак.
През 70-те години алтернативното лечение на рака с витамин В17 било много популярно; един доктор заявил, че е излекувал 30 хиляди болни и получил забележителни резултати. Учените обяснили това явление по два начина. Първо, раковите клетки изсмукват цианида от лаетрила, отравят  се и загиват. Второ, ракът  възниква заради недостиг на витамин В17 в организма; следователно, ако се попълни, болестта изчезва. Администрацията по хранителни продукти и лекарства в САЩ обаче отхвърля витамин В17. Тя провела клинични изпитания под егидата на Националния раков институт, но заявява, че няма  доказателства за ефективността на това вещество в борбата с рака. В Щатите лаетрилът бил забранен заради невярното твърдение, че съдържа цианид, който може да бъде отровен за човека.
Още преди 35 години ядките на кайсиите били обявени за  лекарство за борба с много известни видове рак. Учените заявили, че ако те влизат в ежедневата диета на човека, раковите клетки никога няма да се развият в организма.
Транснационалните фармацевтични компании и медицинската общност в САЩ принудили FDA (Управлението за контрол на продуктите и лекарствата) да обяви за незаконна продажбата на „сурови” кайсиеви костилки, както и витамин В17 като лекарство с антиканцерогенен ефект.
Оказва се, че твърдата кайсиева костилка, тази плътна обвивка защитава едно  от най-забележителните хранителни и лечебни вещества на земята.
Д-р Ърнест Т. Кребс  разработил теорията, че ракът, подобно на скорбута, не се предизвиква от някаква тайнствена бактерия, вирус или токсин, а е болест на витаминния дефицит, предизвикан от недостига на съществени компоненти в храненето на съвременния човек. Той идентифицирал този компонент като част нитролозидите, които се срещат в изобилие в природата – в повече от 1200 растения. В големи количества се съдържа в семената на растенията от  семейство Prunus Rosacea (бадем, кайсия, вишна, слива  и пр.), царевицата, соргото, просото, тапиоката, лененото семе, ябълковите семки и много други хранителни продукти, които липсват в храненето на днешния човек.
Преди няколко века хората, включително и нашите прадеди,  употребявали богатия на витамин В17 просен хляб, но сега ядем бял хляб, който не го съдържа.
Независими изследвания показали, че племето хунза в Хималаите никога не  боледувало от рак, докато диетата му била богата на просо и кайсии. Но щом то се сблъскало със западната диета, хората започнали да боледуват от рак.
Как преди много години хората победили скорбута – дефицита от витамин С, а днес са безсилни срещу рака?
Отговорът е лесен – западните правителства са под натиска на фармацевтичните транснационални компании, Управлението за контрол на продуктите и лекарствата, Американската медицинска асоциация. Те се обединиха и  проведоха мощна кампания срещу витамин В17, оправдавайки  се с цианида, който съдържа (сол на синилната киселина). В12 също съдържа доста цианид, но никой не го е забранявал. Лаетрилът на д-р Кребс бил получен от кайсиеви костилки и след това синтезиран във формата на кристал.
През юни 2004 г. в САЩ Джейсън Вале получил пет години и три месеца затвор, защото рекламирал и продавал противораково лекарство на основата на лаетрила, получен от кайсиеви костилки, което било забранено през 2000 г.
Но на основата на проучвания и изследвания за свойствата на витамин В17, потвърдени в документи, била  издадена книгата „Свят без рак” на Едуард Грифин и д-р Кребс. Двамата лекари твърдят, че ежедневната употреба на 7-10 костилки от кайсиии предпазва организма от коварното заболяване. Ако раковото заболяване се е появило, с употребата на витамин В17  намаляват размерите на туморите, не се образуват метастази и дори безнадеждно болни побеждават рака. В експерименти под микроскоп се вижда, че след вкарването на витамин В17 в организма раковите клетки се разрушават и загиват.
Навремето, когато медиците откриха витамините В3, В12 и С, които доказаха ефективността им против, пелагра (кожно заболяване),  анемия и скорбут, над тях се надсмяха, обявиха ги извън закона, обвиниха ги в шарлатанство. След десетелетя техните открития влязоха в учебниците и новите витамини успешно започнаха да се прилагат в практиката. Вероятно днес наблюдаваме същата картина с отричането на В17 като ефективно средство в борбата с рака.

Разкриха ги! Откриха договор, който тайни общества пазят с живота си
тайни общества

Откриха договор, за който няколко тайни общества са готови да дадат живота си
Договор, за който някои тайни общества отговарят с живота си изтече в нета. Документът не трябваше да вижда бял ден, ако може да се вярва на човека, който го е публикува, притежателят му го е предоставил с риск за живота си. Оригиналът изглежда е изтеглен от интернет, броени дни след публикуването си през 2009 година. Въпреки това няколко независими източника свидетелстват, че е имало такъв документ и са го виждали с очите си.
„Документът ми изпрати човек, който дълго изследва тези неща и самата среща с него ме подтикна на допълнително проучване.“, пише новият му притежател в един от сайтовете за тайни общества в мрежата, цитиран от iluminati.news.com. Разкриха тайния договор на илюминатите
Разкриха тайния договор на илюминатите
„Мисля, че се страхуваше да покаже този документ, тъй като не знаеше, дали може да ми вярва. Каза ми, че има хора, които биха го убили, ако информацията стане публично достояние. Вие ще разберете защо не мога да открия името му. Знам само неговото първо име, фамилията не искаше да ми каже. Работи като член на самолетен екипаж, но не знам къде точно. Той ми каза, че някой отвътре му е пратил документа, и сега може би е мъртъв. Аз не се съмнявам в достоверността на този документ.
Веднъж, когато истината ще излезе наяве, те няма да могат да я скрият „, пише още той.
За съжаление въпросния документ се оказа неоткриваем в мрежата, но за сметка на това съдържанието му е добре известно. Документ на известни тайни общества предизвика истинска истерия
Документ на известни тайни общества предизвика истинска истерия
На 9 април през 2008 година според Уес Пенре се създава таен пакт, договорен между фамилиите Рокфелер, Ротшиилд и още няколко изключително богати еврейски семейства, които членуват в общество наречено „Червените илюминати“. Според договора, всички те има за цел да прикрият всякакви следи за истинската си дейност под булото на уважавани бизнесмени и политици. Вижте сами прочутите 71 точки от договора, които хвърлят светлина върху амбициите за световно господство на някои от най-известните хора в света, членуващи в тайни общества.
1. Да се създаде толкова голяма илюзия пред обществото, че никой да не разбере какво се крие зад нея.
2. Тези, които разкрият тайните на илюминатите, ще бъдат смятани от всички за душевноболни.
3. Ние ще създадем различни организации, за да предотвратим разкриването на връзката между нас.
4. Нашата цел ще бъде осъществена, малко по малко, за да не хвърлим съмнение върху себе си. Това ще им попречи да видят промените, когато се появят.
5. Ние винаги ще стоим над постиженията на техния опит, защото знаем абсолютните тайни.
6. Ние винаги ще работим заедно и ще останем свързани с кръвта и ритуалите. Смъртта ще стигне този, който ще проговори.
7. Ние ще поддържаме техния живот кратък и умовете им слаби, докато ги заблуждаваме, че ни е грижа за тях.
8. Ние ще използваме нашите знания в областта на науката и технологиите по толкова фини начини, че няма да разберат какво се случва.
9. Ние ще използваме леки отрови, средства за стареене, ще отровим храната, водата и въздуха.
10. Ще се сблъскват с отрови, където и да се обърнат.
11. Леките отрови ще ги накарат да загубят разума си. Ние ще им обещаем, че ще намерим лекарство, а ще ги храним с повече отрови.
12. Отровите ще внасят през кожата и устата, ще унищожават мозъците им и репродуктивните им органи.
13. От всичко това, техните деца ще се раждат мъртви, но ние и тази информация ще скрием.
14. Отровите ще бъдат скрити във всичко, което ги обкръжава, в това, което пият, ядат и носят.
15. Трябва да бъдем изобретателни в дозирането на отровите, тъй като могат да се видят.
16. Ние ще им внушаваме, че отровите са полезни, със забавни снимки и песнички.
17. Тези, които са съюзени с нас, ще им помогнем. Ще ги спечелим да обработват нашите отрови.
18. Ще използваме киното и телевизията, за да им внушим да ползват нашите отрови и при тях ще се създаде навик.
19. Ще слагаме отрови в кръвта на децата им, за да ги убедим, че това е за тяхно добро.
20. Ще започнем отрано, когато мозъците им са млади, ние ще се целим в децата и това, което децата обичат най-много.
21. Когато им паднат зъбите, ние ще ги напълним с метали, които ще убият мозъка и ще съсипят тяхното бъдеще.
22. Когато способността им да учат бъде намалена, ще създадем заболявания, за които ще измислим нови лекарства. 23. Чрез използването на нашата сила ще ги направим покорни и слаби.
24. Те ще растат депресирани, бавни и дебели и когато потърсят помощ, ще им дадем още отрови.
25. Тяхното внимание ще насочи към парите и материалното, за да не бъдат доволни от душевното.
26. Техните умове ще принадлежат на нас, и те ще направят всичко, което им кажем. Ако откажат, ще намерим нещо, което да промени мнението им. Ще използваме страха като наше оръжие.
27. Ние ще контролираме техните правителства и ще създадем противоречие между тях. Ще настройваме и двете страни.
28. Ние ще запазим скрита нашата цел, за да проведем нашия план.
29. Те ще работят в нашата работа, а ние ще успяваме за тяхна сметка.
30. Нашите семейства няма да се смесват с техните. Нашата кръв трябва да бъде чиста, защото това е начинът.
31. Ние ще ги накараме да се убиват помежду си.
32. Ние ще ги държим разделени и няма да им позволяваме да се обединяват чрез догма и фалшива вяра.
33. Ние ще контролираме всички аспекти от живота им и ще им кажем какво да мислят и как.
34. Ние ще се държим любезно и нежно, ще им позволи да мислят, да ръководят живота си сами.
35. Ние ще създадем вражда между тях чрез нашите партии.
36. Когато между тях има разбирателство и светлина, ние ще ги помрачим с присмех или смърт, в зависимост от това, което ни е нужно.
37. Ние ще ги отчуждим едни от други, ще посеем раздори, ще ги накараме да се отделят от собствените си деца и да ги изоставят.
38. Ние ще използваме омразата като наш съюзник, гневът като наш приятел.
39. Омразата ще заслепи всички и те нищо няма да виждат. Ще бъдат заети да се убиват помежду си.
40. Те ще се къпят в собствената си кръв и ще убиват своите съседи, толкова дълго, колкото ние смятаме, че е необходимо.
41. Ние ще имаме голяма полза от това, тъй като няма да ни виждат, а ние ще наблюдаваме.
42. Ние ще продължим да имаме полза от техните войни и смърт.
43. Ние ще го повтаряме, постоянно, докато крайната ни цел не е постигната.
44. Ние ще продължим да караме хората да живеят в страх и гняв, чрез снимки и звуци.
45. Ние ще използваме всички инструменти, които имаме, за да го постигнем.
46. Ще контролираме целия им живот, тяхната работа.
47. Ние ще направим така, че да мразят себе си и своите съседи.
48. Винаги ще крием от тях божествената истина, че всички сме едно. Това не бива да го научат!
49. Те никога не трябва да научат, че цветът на кожата е илюзия, трябва да мислят, че не сме равни.
50. Капка по капка, ще постигнем нашата цел.
51. Ние ще контролираме техните страни, средства и богатства, за осъществяване на пълен контрол над тях.
52. Ние ще ги накараме да приемат законите, които да им откраднат и тази малка свобода, която имат.
53. Ние ще установим парична система, която ще ги улови завинаги, и ще държи децата им в дългове.
54. Когато се опитат да се обединят, ще ги обвиним в престъпления и на света ще му покажем друга истина, защото ще ние притежаваме всички медии.
55. Ние ще използваме нашите медии да контролираме потока на информация в наша полза.
56. Когато се изправят срещу нас, ние ще ги смачкаме като хлебарки, защото са по-малки от нас.
57. Те ще бъдат безпомощни да направят нещо, защото няма да имат оръжие.
58. Ние ще ги е наемем, за да прилагат плановете ни, ще им обещаем вечен живот, но няма да им го дадем, тъй като те не са от нас.
59. Новите ще наречем инициатори и ще ги накараме да вярват в лъжливите обреди за преминаване в по-високи нива. Ще мислят, че са с нас, но няма да знаят истината.
60. За работата ще бъдат възнаградени с големи обещания, но никога няма да бъдат безсмъртни. Това никога няма да го научат.
61. Истината ще бъде скрита пред лицата им, та е толкова близо, но те няма да бъдат в състояние да видят, докато не е станало прекалено късно.
62. О, да, илюзията за свобода ще бъде толкова голяма, че те няма да знаят, че са наши роби.
63. Ще създадем за тях реалност, в която ще ги притежаваме и контролираме напълно. Тази реалност ще бъде техния затвор.
64. Когато нашата цел ще бъде изпълнена, ще започне нова ера на господство.
65. Техните умове ще бъдат обвързани с техните убеждения, вярвания, които ние създадохме.
66. Но, ако някога разберат, че сме равни, тогава всичко ще приключи. Това те не трябва да знаят!
67. Ако някога разберат, че заедно могат да ни победят, те ще влязат в действие.
68. Те никога не бива да научат какво сме направили, защото ако разберат, няма да има място, където ще може да избягаме.
69. Това е Тайният съюз, според който ще живеем нашите настоящи и бъдещи животи, защото тази реалност ще надмине много поколения и векове.
70. Този съюз е запечатан с кръв, кръвта ни. От нас, които някога сме дошли от Рая на Земята.
71. Никога, никога не трябва да се разбере, че такъв съюз има.


Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...