Translate

2017/05/25

Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?

Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?

Най-често сополите се появяват в големи количества и впечатляващ цвят






    


Най-често сополите се появяват в големи количества и впечатляващ цвят, когато сте болни. Но мнозина страдат от сополи и влажен нос постоянно в резултат на алергия например. За децата пък гъстите сополи са нещо обичайно, ако са активно ходещи на градина. Понякога сополите са повод за притеснение и симптом на редица заболявания, но невинаги са нещо, за което трябва да се притеснявате.
Бистър и течен секрет
Обилното количество на този вид сополи обикновено е индикация за хрема. Ако носът ви обаче не тече като чешма, но все пак ви измъчват бистри сополи, то може би страдате от алергия към нещо. Има и хора, които целогодишно имат влажен нос, като бистрият секрет от носа им е в минимални количества, но достатъчен, за да си носите винаги носни кърпички под ръка.
Всъщност прозрачният назален секрет е обичайно произвеждан от носа, но в малки количества, ежедневно с цел организмът да улавя прах и алергени и да възпрепятства навлизането им в тялото, като ги стопира още в носа. Тоест този вид секрет е защитна функция на имунната система, състоящ се от вода, протеини, соли и антитела. Съответно, когато тялото е атакувано от вирус, количеството на този секрет рязко се увеличава, доказвайки, че имунната ви система функционира идеално.
Бял секрет
Белите сополи може да са симптом на дехидратация или инфекция на лигавицата. Обикновено белият цвят на носния секрет върви ръка за ръка и с по-голяма гъстота, която забавя оттичането на секрета и води до запушване на носа. Обикновено хремата е съпътствана с бели сополи в началото или в края на настинката.
Жълти и зелени секрети
Жълто-зелените сополи са симптом на вирус. Обикновено са гъсти и лепкави. Особено характерни са сутрин, когато се събудите. Понякога представляват смес от слуз и засъхнали парченца. Натрупаните носни секрети през нощта изискват интензивно духане на носа сутрин, докато бъдат изкарани. За целта много ефективни са горещият душ и топъл билков чай.
Розово-червен секрет
Тези сополи обикновено се дължат на спукани капиляри в резултат на прекалено суха лигавица и интензивно духане на носа. Ако пък носните секрети са гъсти и тъмночервени до кафяви, то навярно сополите са смесени със съсирена кръв.




No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...