Translate

2017/07/11

Билки и диета при панкреатит – възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза)

Билки и диета при панкреатит – възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза)


Билки и диета при панкреатит – възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза)

Когато се постави диагноза панкреатит, много често вече се касае за хроничното заболяване. Острата фаза на панкреатит обикновено минава незабелязано, маскирано от пристъпи на чревни колики, лошо храносмилане като гастрит, холецистит, язвена болест или хранително отравяне.


В основата на панкреатит са възпалителни процеси, които протичат в задстомашната жлеза. Обикновено се дължи на лошо хранене, прекалена употреба на алкохол и много мазни храни.
В случай, че ви бъде поставена тази диагноза, много добре за лечението е да знаете от какво е предизвикана. Ако прекалявате с алкохола, мазните и пикантни храни, трябва да ги премахнете от менюто си. Лечението продължава дълго време, диетата може да се налага до живот. Голям помощник при това положение са билките.
Трябва да се разбере, че лечението на панкреатит може да бъде дълго, особено ако вземем предвид билките. Те могат да станат безценни помощници в борбата срещу това сериозно заболяване.
Най-препоръчвана е следната смес от сушени билки:
Смесват се по 1 с.л. безсмъртниче, вратига, лайка, корен от глухарче, японска фалопия (продава се на прах). Вари се в един литър вода 1 минута и се оставя да кисне два часа. Прецежда се и се пие половин час преди всяко хранене по 200 мл. Това значително улеснява работата на панкреаса и спомага за намаляване на възпалението.
Добре е да се прави сок от пресен живовляк. Берете листата лятото и слагате във фризера да имате замразен, когато ви потрябва. Прави се смути от една шепа листа от живовляк със 100 мл вода и се изпива веднага. Процедурата може да се прави 15 минути преди обедното хранене.
Можете да взимате в продължение на един месец по една чаена лъжичка масло от морски зърнастец. Продава се по аптеките. Взима се 15 минути преди хранене три пъти на ден. След един месец се прави почивка 3 месеца и пак се повтаря лечението още един месец. Особено е полезен, ако болният има и пептична язва или ерозивен гастрит.
На всички болни от панкреатит препоръчваме замяната на кафето с билков чай по следната рецепта. Смесете една шепа шипки, зърнастец, планински ясен (Fraximus exelcior) и малко мента. Варете по две супени лъжици от тази смес с 500 мл вода и пийте поне една година по три пъти на ден между храненията.
Променете цялостната си диета.
Трябва да наблегнете на храна, която е източник на протеини. Обикновено това е месо, но без никакви мазнини – пилешко, телешко и е добре да бъде смляно на кайма. Правете си задушени или печени зеленчуци и приемайте храната често и на малки порции. Супите винаги трябва да са пасирани.
Диета при панкреатит
Примерно меню за болния от панкреатит за един ден:
През целия ден 200 г твърд хляб (примерно от предния ден) и 30 грама захар.
Преди всяко хранене – отварата от билки.
След всяко хранене – 1 чаша от билковия чай с шипки.
ЗАКУСКА: Кюфте, печено – 110 г, овесена каша с мляко – 150 грама
Втора закуска: варено пилешко – 110 г, нискомаслена извара – 130 грама
Обяд: преди ядене – отварата от билки и смути от живовляк с маслото от морски зърнастец вътре
Основно ядене – пюрирана зеленчукова супа със зеле и картофи – 250 г, печени на фурна кюфтета от пилешко месо – 110 г, пюре от варени моркови и настъргани ябълки – 130 г.
Вечеря – омлет от две яйца, приготвени във вряла вода, поръсени с копър и две телешки кюфтета – варени или печени.
През нощта може да се пие плодов сок от ябълки, например, но в никакъв случай гроздов сок.
Забранени храни за болния от панкреатит са сладкишите, пресния хляб, не пасираните супи, консервите, гъбите, млечните супи, карантията, хайвера, шоколада, бонбоните, сладоледа. Общо се придържайте към здравословното хранене с щадящи храни.



No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...