Translate

2017/07/11

Ето я и рецептата за така наречения „мед“ от глухарче и защо всъщност това не е мед

Ето я и рецептата за така наречения „мед“ от глухарче и защо всъщност това не е мед


Ето я и рецептата за така наречения „мед“ от глухарче и защо всъщност това не е мед

Направо на въпроса – защо не е мед? Защото мед могат да правят само пчелите.  А това, което някои наричат боров мед или мед от глухарче, или от каквото и да е друго растение – просто е варено сладко, конфитюр или сироп.



И така, на въпроса с рецептата. Първо трябва да се вземе под внимание обработката и това, че при всяка топлинна обработка на растенията, зеленчуците, плодовете и т.н. се губят от полезните им свойства. Затова народната медицина препоръчва за лечение преди всичко корените на глухарчето. Зелените листа са полезни на салата, но леко нагарчат. Така че е добре да се смесят с други зеленолистни зеленчуци, например киселец. Така се получава чудна прясна и витаминозна салата.
Та сладкият сироп от цветовете на глухарчето (наречен мед от глухарче) се прави много лесно. Трябва да наберете цветовете на глухарче от място, което се намира извън големия град. Всяка полянка с глухарчета не може да се ползва за направата на лечебен сироп. Замърсяванията са огромни и се натрупват растенията. Но пък един излет в близката планина ще ви дойде добре, хем разходка, хем ще си наберете екологично чисти цветове.
Тинктура от глухарче
След като сте набрали цветовете, използвайте следната пропорция:
300 цвята от глухарче
3 лимона
2,5 литра вода
2,5 кг захар (може да се замени с пчелен мед по желание)
1 ч.л. канела
Слагате водата да кипне и поставяте цветовете, веднага намалявате на слаб огън и варите десетина минути. Махате от котлона и оставяте под капак да кисне 2 часа. Прецеждате водата и слагате захарта и канелата. Пак затопляте леко, но в никакъв случай да не ври отново водата, само трябва захарта да се разтвори. След това сипвате изцедения сок от лимоните, прецеден през тензух. Разбърквате и затваряте в буркани или бутилки с капачки. Съхранявате в долната част на хладилника.
Готов сироп от глухарче, който не е мед, но така го наричат
Сиропът се използва по 1 супена лъжица три пъти на ден след храна. Това природно лекарство чисти кръвта, регулира кръвното налягане, повишава апетита и подобрява цялостното общо състояние на организма.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...