Translate

2017/10/18

ДЕФИЦИТЪТ НА ВИТАМИН Б12 - СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ

ДЕФИЦИТЪТ НА ВИТАМИН Б12 - СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ
КОЛКО ЛИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ПОСЕТИТЕ ДОКАТО ОТКРИЕТЕ, ЧЕ ИМАТЕ "НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН Б12 ? ТЪРСЕТЕ ПЪРВОПРИЧИНАТА, А НЕ ЛЕКУВАЙТЕ СЛЕДСТВИЕТО!
Начало » Дефицит на витамин B12 – симптоми и лечение
agar-60571_960_720
Често дори да третираме причинителите, липсата на В12 вече е оказала трайно влияние върху здравословното ни състояние. Ако страдате от някое от изброените тук заболявания, ключовият фактор може да е един евентуален дефицит на витамин В12.
Депресия
Смята се, че депресията може да е свързана с недостига на съединения, наречени моноамини, които се произвеждат от централната нервна система. Витамин В12 участва във формирането на тези съединения. Има доказателства, че високите нива на хомоцистеин (пряко свързан с дефицита на В12) също могат да доведат до депресия.
Деменция и Алцхаймер
Проучвания сочат, че дефицит на В12 може да доведе до когнитивни проблеми и обратима деменция, особено при хора над 60 години. Някои учени смятат, че липсата на този нутриент може да е ключова и за разрастващата се епидемия на Алцхаймер. Изследване със 100 доброволеца в напреднала възраст показва, че тези от тях, които имат ниски нива на витамин В12 са по-склонни да страдат от мозъчна атрофия, характерна за Алцхаймер.
Анемия
Мегалобластната анемия е чест резултат от липсата на В12. Този тип анемия се характеризира с недостатъчни нива на червени кръвни телца, което кара наличните да увеличават размера си. Ако заболяването не се третира адекватно, може да доведе до трайни последици за организма – да увеличи риска от сърдечносъдови проблеми, да повреди нервните клетки и да увреди обонянието.
Проблеми със съня
Проблемите със съня често са свързани с липсата на мелатонин. Това вещество, познато като хормона на съня, се произвежда във все по-малки количества с напредване на възрастта. Тъй като В12 участва в производството на мелатонин, неговият дефицит може да окаже пряко влияние върху качеството на съня ни.
Неврологични състояния
В допълнение към деменция и Алцхаймер, липсата на В12 се свързва и с множество други неврологични състояния. Периферната невропатия – заболяване, при което периферните нерви не функционират правилно, се повлиява добре прием на витамин В12. Това състояние може да е съпроводено със симптоми, като изтръпване и неприятни усещания в крайниците (гъделичкане, иглички, сърбеж). Ако не се лекува, периферната невропатия може да доведе до хиперсензитивност на кожата, при което всяко докосване от друга повърхност или материя причинява дискомфорт и болка.
Други неврологични състояния, свързани с дефицита на В12 включват чести смени на настроението, хиперактивност и психози. Оптичната невропатия, при която състоянието на оптичният нерв се влошава постепенно, също може да е резултат от липсата на В12.
Сърдечно-съдови заболявания
Общият фактор между различните сърдечносъдови заболявания е завишеният хомоцистеин в кръвта. Множество проучвания показват, че недостатъчните нива на фолиева киселина и витамин В12 са пряко свързани със свръхпроизводството на хомоцистеин.
Рак
Учените вече са установили, че В12 играе ключва роля при синтеза на ДНК. Неговото наличие в клетките е превантивна мярка срещу раковите заболявания, тъй като се смята, че нарушеното ДНК е пряко свързано с появата на онкологични проблеми.
При всички тези проблеми, които липсата на нутриента може да предизвика, става ясно, че редовното му изследване е повече от важно. Нарастващ процент специалисти, обаче поставят под съмнение коректността на правените в момента изследвания по отношение нивата на В12. В момента в лабораториите се измерва нивото на В12 в серумната кръв, като особено се следи за транскобаламин II, който е биологично активната форма на витамина. Другите два протеина (транскобаламин I и III) се смятат за неактивни, но все пак се включват в общия обем на изследването. Тъй като едва 20% от общия витамин В12 е транскобаламин II, но излседването измерва и трите протеина заедно, това завишава нивата на резултатите и не дава реална оценка за наличието на нутриента в организма.
Друг е въпросът дали нормативният праг е реалистичен. Дефицитите на витамин В12 започват да се проявяват в гръбначно-мозъчната течност под 550 pg/ml, а прагът на настоящите изследвания е под 450. Знаейки това, все повече експерти съветват да се приема витамин В12 при симптоми за дефицит, дори ако изследванията му показват, че той е в норма.
Тук настъпва още по-същественият въпрос как да приемаме витамин В12. Особено важна е тази тема за вегетарианците и веганите, които няма как да си набавят нутриента през храната. Приемането на хранителни добавки с витамин В12 перорално (под формата на таблетки) се оказва твърде неефективно, най-вече поради трудното му усвояване през храносмилателната система. За да бъде полезен на тялото, витамин В12 трябва да стигне до кръвта. Една от опциите това да се случи е да се използват инжекции. За щастие, има и по-малко инвазивен метод на витамин В12 добавки – чрез интраназален разтвор.
Приемането на витамин В12 през носната кухина е бърз и лесен начин да контролираме нивата на нутриента и да прекратим евентуални заболявания и здравословни проблеми. За оптимални резултати използвайте продукт, съдържащ хидроксокобаламин. Добавки с това съединение позволяват на организма да контролира процеса на усвояване витамина. Тялото може да поеме колкото му е нужно, когато му е нужно. В допълнение, хидроксокобаламин повлиява добре както дефицит на В12, така и липса на фолиева киселина, които често вървят ръка за ръка. Това свойството на съединението го прави прекрасно за предотвратяването на трайни увреждания върху централната нервна система. Проблемът с продукти, съдържащи други съединения (аденозил- и метилкобаламин) е, че те преодоляват естествена регулативна система на тялото и предозирането с тях е по-вероятно.
Не на последно място, не забравяйте, че всяка информация в интернет има най-вече информативна цел. Ако смятате, че имате недостиг на витамин В12, поговорете със специалист, който може да ви даде адекватна и пълна оценка на вашето лично състояние и при нужда, да ви насрочи съответното лечение.
Желаем ви здраве!

Всяка ампула от вит. Б12-1000мкг., се замества успешно и с 1 таблетка под езика от 1000 мкг..и фолиева киселина.На нашия пазар има опаковки по 1000 мкг Б12 с цена 15-18 лв., но има и с по-ниска цена...

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...