Translate

2017/11/29

С аспирин по-вероятен е кръвоизлив, отколкото предпазване от инфаркт

С аспирин по-вероятен е кръвоизлив, отколкото предпазване от инфаркт


Prescription-Drugs-to-Treat-Addiction_Altered-and-Optimized

Ако старите навици умират трудно, то ежедневният прием на аспирин е на практика вампир.
Без значение колко изследвания доказват, че „аспиринената терапия” е изцяло рискова и носи малко ползи, хората не се отказват от навика си да го пият. И когато ги питам защо, често чувам един и същи отговор.
„Ами винаги има вероятност да ми помогне – пък и още не ме е навредил”.
Но ново изследване показа отново, че вероятността той да помогне е много по-малка, отколкото вероятно осъзнавате. И ако още не ви е наранил, просто почакайте – защото вероятността да имате проблем е много по-висока от шанса да се радвате на полза от пиенето на аспирин.
Дългосрочно изследване на близо 28 000 жени на средна възраст, които взимали или аспирин или плацебо в продължение на 15 години не откри почти никаква разлика в процента сърдечни удари или други сърдечни проблеми.
Разликата е толкова малка, че ще се наложи да давате лекарството на 371 жени, за да избегнете само един единствен сърдечен инцидент.
Ако само това се бе случило – ако можехте да предотвратите една единствена смърт  или дори само едно отиване до спешното, то може би щеше да си струва.
Но в изследването се случват и други неща.
Сред същите тези 371 жени, например, между две и три получават толкова тежък стомашночревен кръвоизлив, че се наложила хоспитализация. А между осем и девет пострадват от други проблеми с кървене като язви и кръвоизлив в храносмилателния тракт.
Това прави около дванадесет жени увредени – до три от тях сериозно – за предотвратяването на един единствен инфаркт.
Може да сте виждали някои от другите истории за ежедневното пиене на аспирин като последното твърдение е че той може да прадпазва от рак на дебелото черво.
Е, да не бързаме толкоз, защото тук цифрите са дори по-лоши.
Ще се наложи да давате на 709 жени аспирин всеки ден, за да предотвратите един единствен случай на рак на дебелото черво. Сред тези жени ще има пет тежки кръвоизлива, налагащи хоспитализация и 25 други случая на проблеми с кървене като язви.
Това изследване е проведено с жени, но сме виждали подобни резултати и при мъже, особено що се отнася до „основна превенция” или до предотвратяване на първи инфаркт.
Аспиринът просто не предоставя ползите, за които го рекламират.
Има по-добри и по-безопасни начини за снижаване на риска ви от сърдечни проблеми без повишаването на риска от сериозни кръвоизливи. Започнете с основните като рибено масло и коензим кю10.
Холистичен лекар може да помогне като определи най-добрия подход за вас на база на анамнезата и рисковете ви.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...