Translate

2017/12/18

12 неща се случват в тялото когато ядете яйца

12 неща се случват в тялото когато ядете яйца


egg-halves

Яйцата са просто най-лесният, евтин и разнообразен начин за повишаване на приема на протеин.
Освен че лесно повишава приема ви на протеин – всяко яйце в своите 85 калории съдържа 7 грама от изграждащото мускулите вещество – яйцата също така укрепват здравето ви. Те са заредени с аминокиселини, антиоксиданти и желязо. Не яжте само белтъците; жълтъците съдържат много от борещото се с мазнините хранително вещество, наречено холин, така че като ядете целите яйца, вие всъщност можете да спомогнете отслабването си.
Когато пазарувате яйца, четете внимателно етикетите. Купувайте органични яйца, когато е възможно.Те не съдържат антибиотици, ваксини и хормони. Що се отнася до това какъв цвят да изберете, вие избирате. Разликата в цвета зависи от вида кокошка – и двата имат еднаква хранителна стойност, казва Моли Морган, диетолог от Ню Йорк.

Ето 12 забележителни ползи, с които могъщото яйце може да дари човешкото тяло

1. Ще снижите риска си от атеросклероза

Липопротеинът с ниска плътност (LDL) стана известен като „вреден” холестерол, защото LDL частиците пренасят мастните си молекули в артериалните стени и причиняват атеросклероза – като на практика слепват артериите. Частиците липопротеин с висока плътност (HDL), напротив, премахват мастните молекули от артериалните стени. Не всички LDL частици са еднакви, понеже има различни подвидове, които се различават по размер. По-големите определено са за предпочитане – много изследвания показват, че хората в които преобладава LDL холестеролът, изграден от малки, плътни частици са в по-висок риск от атеросклероза от хората, при които повечето LDL частици са големи. Ето и красотата: Дори и ако яйцата са склонни да повишават LDL холестерола при някои хора, изследванията показват, че LDL частиците се променят от малки и плътни в големи, което намалява риска от сърдечно-съдови проблеми.

2. Ще стимулирате имунната си система

За да се предпазвате от опасни инфекции, вируси и заболявания без да се правите на смелчаци, добавяйте по яйце или две към храната си ежедневно. Едно голямо яйце съдържа почти една четвърт (22%) от препоръчителната дневна доза селен, хранително вещество което помага за поддържането на имунната система и регулира щитовидните хормони. Децата най-вече трябва да ядат яйца. Ако децата и младежите не си набавят достатъчно селен, те могат да развият болестта на Кешан и нейната разновидност, болестта на Кешан-Бек, две заболявания, които могат да засегнат сърцето, костите и ставите.

3. Ще подобрите холестеролния си профил

Има три идеи относно холестерола, които на практика всеки знае: 1) Високият холестерол е вреден; 2) Има полезни и вредни видове холестерол; 3) Яйцата съдържат много холестерол. Лекарите обичайно са най-загрижени за съотношението на „полезния” (HDL) към вредния (LDL) холестерол. Едно голямо яйце съдържа 212 мг холестерол, но това не означава, че яйцата повишават „вредния” вид холестерол в кръвта. Тялото непрестанно произвежда холестерол само, и голям обем данни показват, че яйцата могат всъщност да подобрят холестеролния ви профил. Как? Яйцата изглежда повишават (полезния) HDL холестерол в тялото като уголемяват размера на LDL частиците.

4. Ще имате повече енергия

Само в едно яйце се съдържат около 15% от препоръчителната дневна доза витамин В2, също наричан рибофлавин. Той е само един от осемте В витамина, които всичките помагат на тялото да преобразува храната в гориво, което на свой ред се използва за производство на енергия. Яйцата са само една от многото храни, които поддържат тялото ви във форма!

5. Кожата и косата ви ще станат по-здрави

В комплекс витамините също така са необходими за здрава кожа, коса, очи и черен дроб. (Освен на витамин В2, яйцата са богати и на витамин В5 и на Уникалният витамин В12) Те също така спомагат за осигуряването на правилна функция на нервната система. За да откриете още богати на В витамини храни кликнете тук!

6. Ще се чувствате по-сити и ще ядете по-малко

Яйцата са толкова добър източник на качествен протеин, че всички останали източници на протеин се измерват спрямо тях. (Яйцата получават идеалния резултат 100). Много изследвания показват ефекта на храните с високо съдържание на протеини върху апетита. Казано просто, те правят набавянето на протиени приятно. Може би за вас няма да е изненада, че яйцата се класират високо по скала наречен Индекс на ситостта, мярка за това колко допринасят за усещането за ситост съответните храни.

7. Ще се освободите от мазнини

Най-вече поради способността им да засищат, яйцата се свързват с премахването на тлъстините от тялото. Изследване в тази връзка откри някои невероятни резултати: В рамките на осем-седмичен период 
eggs-plate
хората ядели или яйца или гевречета, съдържащи еднакво количество калории. Групата, която ядяла яйца свалила 65% повече тегло, 16% повече телесна тлъстина и изпитали 61% по-голямо снижаване на Индекса на телесната маса (BMI) и се сдобили с 34% по-голямо намаление на обиколката на талията си!

8. Ще предпазвате ума си

Яйцата са храна за ума. Това в голяма степен се дължи на основното хранително вещество, наречено холин. То е компонент на клетъчната мембрана и е необходимо за синтезирането на невротрансмитера ацетилхолин. Изследвания показват, че липсата на холин се свързва с неврологични заболявания и със снижена познавателна функция. Шокиращото е, че повече от 90% от американците приемат по-малко от дневната препоръчителна доза холин, според обзор на храненето в САЩ.

9. Ще спасите живота си

Едно от по-малко известните впечатляващи неща, които тялото може да прави: То може да произвежда 11 есенциални аминокиселини, които са необходими за поддържането на живота. Работата е там, че има 20 есенциални аминокиселини, от които се нуждае тялото ви. Познайте къде можете да откриете останалите 9? Точно така. Липсата на тези 9 аминокиселини може да доведе до загуба на мускулна маса, снижен имунен отговор, слабост, умора и промени в структурата на кожата и косата.

10. Ще изпитвате по-малко стрес и безпокойство

Ако имате недостиг на споменатите по-горе 9 аминокиселини, които се съдържат в яйцата, това може да повлияе на психичното ви здраве. Изследване, публикувано през 2004 година в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences описа как допълването на храната на населението с лизин значително снижава нивата на безпокойство и стрес, вероятно като модулира серотонина в нервната система. За още релаксиращи храни, прочетете 12 супер лесни съвета от кухнята за по-тънка талия!

11. Ще защитавате очите си

Два антиоксиданта, съдържащи се в яйцата – лутеин и зеаксантин – имат мощно защитно действие върху очите. Няма да ги намерите в опаковка целувки – те се съдържат единствено в жълтъка. Тези антиоксиданти значително намаляват риска от дегенерация на макулата и катаракта, които са сред водещите причини за влошаване на зрението и слепота при по-възрастните. В изследване, публикувано в списанието American Journal of Clinical Nutritionучастниците, които ядели по 1.3 жълтъка на ден в продължение на четири и половина седмици повишили нивата на зеаксантин в кръвта си с 114-142% и на лутеин с 28-50%!

12. Ще подобрите здравето на костите и зъбите си

Яйцата са един от малкото естествени източници на витамин D, който е важен за здравето и силата на костите и зъбите. Той прави това основно като спомага усвояването на калция. (Калцият, между другото, е важен и за здрави сърце, дебело черво и метаболизъм). За още съвети за лесно подсилване на метабилизма прочетете следната статия!

Предупреждение: Спрете да използвате куркума, ако сте от тези 6 типа хора

Предупреждение: Спрете да използвате куркума, ако сте от тези 6 типа хора


Куркумата се използва широко като подправка в много храни заради характерните й приятни миризма и вкус. Тя има редица ползи за здравето, които предотвратяват и лекуват множество различни заболявание. Обаче, куркумата може да има някои странични ефекти, включващи стомашни проблеми, диария, замаяност и гадене. Ако я консумирате заедно с черен пипер, куркумата се равнява на 29 ч.ч. от дневната доза куркума. Това може да доведе до повишени кръвни нива и ДНК промени ин витро.

turmeric-6-types

Следните видове хора не трябва да използват куркума:

1. Бременните и кърмачките

Добавянето на куркума в храната може да е по-добро от пиенето на хранителни добавки с куркума, особено по време на бременност. По време на бременност и при кърмене куркумата е безопасна докато се приема през устата в количествата обичайно съдържащи се в храната. Може да е вредно да се пие куркума орално в лечебни количества по време на бременност. Тя може да застраши бременността като поддържа менстуацията или стимулира матката.
Куркумата може да снижи нивата на тестостерон и движението на спермата когато мъжете я пият орално. Това може да снижи плодовитостта. Ако се опитвате да имате бебе, използвайте куркумата предпазливо.

2. Хората с камъни в жлъчката

Според нови изследвания, куркумата може да причини болка на хората, страдащи от камъни в жлъката. Ето защо, ако страдате от този проблем, избягвайте куркума. Обаче, куркуминът, активната съставка в куркумата, подобрява чернодробната функция и предпазва от формирането на камъни в жлъчката посредством своите  холецистокинетични свойства, които стимулират свиването на жлъчния мехур и изхвърлянето на съдържащия се в него жлъчен сок.
При неналичие на изброените тук състояния прочетете: 99 причини защо куркумата е най-полезната подправка въобще изобщо

3. Хората с обструкция на жлъчните пътища

Куркумата подобрява функцията на жлъчния мехур и снижава риска от камъни в жлъчката и рак на жлъчния мехур. Обаче, хората, които имат обструкция на жлъчните пътища трябва да са много внимателни при консумацията на куркумин.

4. Хората с камъни в бъбреците

Когато се приема в големи количества, куркумата може да доведе до камъни в бъбреците. Куркумата е заредена с разтворими оксалати, които могат да се свързват с калция и да създават неразтворим калциев оксалат, който е причината за почти 75% от камъните в бъбреците.
Ето защо, хората които са предразположени към камъни в бъбреците трябва да избягват куркума или да ограничават приема на хранителен оксалат до по-малко от 50 мг на ден.

5. Хората с диабет

Куркумата има способността да снижава нивата на кръвната захар и диабетиците могат да усетят значителен спад в нивата на кръвната си захар. Те могат да консумират куркума, но само в малки количества.

6. Хората, на които трябва да им се направи операция

Хората, на които им предстои операция трябва да спрат да консумират куркума 2 седмици преди операцията, защото куркумата е разредител на кръвта подобно на джинджифила предотвратява съсирването на кръвта и може да доведе до прекомерно кървене по време на и след операцията.
Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази статия. Ако намирате тази информация за полезна, молим ви да я споделите с приятелите и семейството си. Подкрепата на нашите усилия да споделяме безплатно информация ще бъде високо оценена.



Навикът на „добрата майка”, който всъщност разболява децата

Навикът на „добрата майка”, който всъщност разболява децата


Ако искате да поддържате здравето на семейството си – и своето – спрете да чистите.
Да, ПРАВИЛНО прочетохте.
Оставете белината, отдалечете се от силните обезмаслители като Формула 409, и върнете парцала за пода обратно в килера.
Оказва се, че в стремежа ни да поддържаме домовете си чисти и безопасни за семействата си, войната, която сме обявили на бактериите може би унищожава имунната ни система вместо това.
dirt is good

Приучете имунната си система към бактериите

Бактериите не винаги са врагът. Те всъщност обучават имунната ви система. Учат я как да реагира към непознати или чужди й субстанции.
Но съвременните хигиена и практики на чистене прекъснаха този особено важен процес на пригаждане.
Като не си позволяваме да се излагаме на разнообразни субстанции, имунната ни система така и не научава онова, което трябва да научи. В резултат на това в храносмилателната система липсва бактериалното разнообразие, което тя имаше в миналото.
Така че когато тялото се натъкне на безвредни, но непознати за имунната система субстанции, понеже не е правилно подготвено за това, то може да реагира твърде бурно.
В такъв случай се задейства фалшива тревога, която хвърля имунната ни система в режим на атака, позната като алергична реакция.

Тежките алергични реакции се увеличачват

Като се има предвид, че 1 на 3 души в САЩ е засегнат от тежка алергична реакция, те се превръщат в нещо обичайно.
Понякога реакцията е толкова ектремна, че човекът може да изпадне в анафилактичен шок, причиняващ падане на кръвното налягане, отичане и дори смърт. (Всички сме попадали на заглавия за трагични инциденти с дете, починало от силна алергия към ядки или млечни продукти).
Така че ние съвсем буквално сами сме се натикали в ъгъла. Сега какво?
За да обърнем нещата, ще ни се наложи да се откажем от бъкащите от триклозан анти-бактериални препарати, които завладяха всичко от сапуните за ръце до детските играчки (да, в наши дни се произвеждат антибактериални играчки за децата).

Откажете се от чистенето и грабнете пробиотик

Така че ще ни се наложи да се откажем от цялото това прекалено чистене, да приберем спрей бутилките и да позволим на децата си да се излагат на малко прах и мърсотия от време на време.
Тяхната имунна система зависи от това
За да се справим с част от вече нанесените вреди, помислете си за качествен пробиотик. Търсете такъв с 5 до 20 милиарда живи организми, който съдържа изпробвани върху хората щамове като B. longumL rhamnosus и L.acidophilus.
Пробиотиците са безопасни за цялото семейство и зареждат стомаха и червата с флората, необходима им да се върнат в правия път.
И оставете децата да играят на воля сред природата, това ги по-здрави и по-щастливи.


Оздравете и подмладете организма си с кубче лед на тила!

Оздравете и подмладете организма си с кубче лед на тила!


feng-fu


Настанете се удобно. Можете да се изсмеете като започнете да четете статията и да приемете, че това е поредния глупав трик в Интернет. Но като продължите да четете, ще откриете многото положителни ефекти от прилагането на това хитро решение за множество упорити проблеми.
Този „трик” представлява поставянето на кубче лед на тила! Той ще ви помогне да изглеждате по-млади и пълни с енергия. Освен това, той има способността да кара някои заболявания да изчезнат. Просто използвайте лед върху точката където главата и вратът се свързват на тила. Тази точка се нарича фън фу в китайската акупресура

Кубче лед на тила

Ето как се прилага: легнете по корем (или седнете) и поставете кубче лед с големина около 2 × 2 см върху точката фън фу (вдлъбнатината отзад на главата) и го дръжте там 20 минути. Закрепете кубчето лед с превръзка, шал или по друг начин и вместо да лежите или седите, можете да вършите каквото искате.
Поставяйте лед на тила си сутрин на празен стомах и вечер преди лягане редовно ден-два, след това починете 2-3 дни и така нататък. Не можете да хванете настинка при тази процедура.
Невероятното е, че в началото може да усетите студенина, но след 30-40 секунди ще почувствате топлина в мястото на действие. През първите няколко дни ще изпитвате чувство на еуфория поради освобождаването на ендорфини в кръвта.

Резултати:

  • Подобрява качеството на съня;
  • Отлично настроение и обща виталност;
  • Подобрява дишането;
  • Отлична работа на храносмилателния тракт;
  • Кажете сбогом на настинките (леда може да се използва и при висока температура);
  • Стимулира психичното здраве
  • Стимулира метаболизма
  • Лекува главоболие, мигрена, зъбобол, ставни болки.

Конкретно, ефектът от ледените кубчета върху точката фън фу помага при следните заболявания:

  • Респираторни заболявания като бронхиална астма и т.н.;
  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Неврологични заболявания с дегенеративни промени в гръбначния стълб;
  • Остри, стомашно-чревни и полово предавани инфекции;
  • Заболявания на щитовидната жлеза;
  • Артрит, хипертония и хипотония;
  • Бронхиална астма;
  • Заболявания в стомашночревния тракт, затлъстяване и недохранване;
  • Целулит (особено за предотвратяването му в ранна фаза);
  • Нарушения на менструалния цикъл, ПМС и ендокринни проблеми, безплодие;
  • Лекува импотентност и фригидност;
  • Психо-емоционални заболявания, стрес, хронична умора, депресия, безсъние.
Освен чрез поставянето на лед на тила, можете да въздействате на здравето си и като редовно масажирате тази точка.
Строго погледнато, третирането на фън фу точката не лекува всичко, но поддържа физиологичния баланс, подмладява тялото и дава силен импулс за живот.
Непременно избягвайте поставянето на лед на тила си ако сте бременни, имате пейсмейкър или страдате от епилепсия или шизофрения.
В китайската медицина тялото се разглежда като енергийна система, така че посредством акупресура и масаж можете да въздействате на протичането на енергията и на функционалното действие на органите.


Изпитано най-добрите рецепти срещу стомашни киселини

Изпитано най-добрите рецепти срещу стомашни киселини


стомашни киселини

Няколко лесни, но ефективни начини за борба със стомашни киселини

При стомашни киселини е редно да се потърси спасение, тъй като състоянието е особено неприятно. Дискомфортът е почти ежедневен и се засилва след прием на няколко групи храни. Киселините се получават след придвижване на храносмилателните киселини във възходяща посока, а именно от стомаха към хранопровода. Усеща се добре познатото чувство за парене.
То обаче не е единственото, с което се характеризира състоянието. Симптомите са няколко и трудно могат да се сбъркат с друго по вид болестно състояние. На лице са още: подуване на корема, горчив, кисел вкус в устата, газове, затруднено преглъщане, а понякога дори хрипове и дрезгав глас.
При положение, че стомашните киселини започват да се проявяват все по-често, състоянието преминава в болестно и се нарича рефлуксна 
болест. След време тя може да прерасне в рак на хранопровода, а такива случаи не са рядкост. Опасността е най-голяма, когато симптомите често се ингорират, а лечение така и не е стартирано.
Внимание: приемът на много и различни медикаменти води до странични ефекти върху организма на самолекуващите се. Най-приемлив е вариантът, при който нуждаещите се биват насочени към народно лечение, но все пак то трябва да е придружено от съветите на медицинско лице.

Бърза помощ при остри стомашни киселини

Оцет: той спомага за преодоляване на силните и остри симптоми, с които е известно, че протича състоянието при проява на киселини. За да бъдат премахнати по-скоро те, трябва да се вземе ябълков оцет и да се изсипе в малко количество вода.
Има много признания, че този вид лечение помага на нуждаещите се от бърза подкрепа. Съвет: подбира се органичен ябълков оцет за изпълнение на рецептата. Той трябва да е нефилтриран.
Сода: може би няма човек, който да не е чувал за този домашен лек, но ние сме длъжни да го посочим като един от най-ефективните за справяне със стомашните киселини.
Взима се само една супена лъжица сода за хляб и се изсипва не в цяла, а в половин чаша с вода. Счита се, че точно тази рецепта действа на момента след като бъде изпълнена, а течността изпита.
Важно: с лечението със сода не бива да се прекалява, а да се прави само при спешна нужда. Ако състоянието не се подобрява, трябва да се посети клиника, за да се назначи лечение от водещ специалист.
Алое: растението алое вера и по-конкретно сокът от него (непреработен) действа добре при стомашни киселини. Използват се 30 или 40 грама сок за контрол над симптомите.
Enjoyed this post? Share it!


How to set up a Windows 10 laptop for your kid

How to set up a Windows 10 laptop for your kid


Use Microsoft's Family Settings to create a safe environment for your child.
If you are buying a Windows laptop for your child as a holiday present or because it's required for school, then you need to know how to set it up with Microsoft's parental controls to cordon off certain corners of the Internet. You can even set up time limits and sign up to get a weekly report on your kid's online activity. Let's get started.

Create an account for your kid

Microsoft allows you to create separate accounts for children, which you, as the adult in the room, can then manage. After signing into your own Microsoft account on your kid's laptop, go to Settings > Accounts > Family & other usersand click Add a family member. Next, select Add a child and then click The person I want to add doesn't have an email address to create an account if your child doesn't already have a Microsoft account.
create-account-for-child-windows-10After creating an account for your child, you will then need to log in to your account and, to prove you are an adult, provide your credit card information and agree to a $0.50 charge, which Microsoft will donate to charity. Upon making your tiny charitable donation, your kid's account will no longer be listed as "pending" on the Family & other people page in Settings, and you can start setting parental controls.

Family safety first

From Settings > Accounts > Family & other users, you'll see a link for Manage family settings online below your accounts in the Your Family section. The link will open Microsoft's Family Settings website. Make sure you sign into your own account on this site; if you are signed in under your child's account, you won't be able to access the family settings.
After signing in to your own account, click Family in the top right to view your family members. Under your child's account, you'll see four items listed: Activity, Screen time, Content restrictions and Spending.
For Activity, the setup is simple. Toggle on Activity reporting, which shows you the searches and web history of your child along with the apps and games he or she has used. You can view this information on the Activity page and also click a toggle switch to get a weekly report emailed to you.
family-settings-activityFor Screen time, you can set time limits for the laptop or PC registered to your child's account as well as an Xbox. If your kid tries to use the laptop outside the time window you set, he or she will not be able to log into their account and will be told to either log into a different account or turn off the PC.
For Content restrictions, you can set an age restriction for apps, games & media as well as for web browsing. For the latter, you can blacklist sites you know you don't want your child accessing or you can create a whitelist and allow access only to the sites you specifically add. Microsoft tracks usage only in its Edge browser, but to prevent unfettered internet access from another browser, Microsoft blocks Chrome, Firefox, Opera and a few other browsers by default. Also in Content restrictions, you can require Microsoft Store purchases to get your approval first.
family-settings-content-restrictionsFor Spending, you can add money to your kid's account as sort of a digital allowance for the Microsoft Store. 

2017/12/10

Как да прощаваме

Как да прощаваме


how to forgive

Едно от най-трънливите и трудни неща, които някога се изисква от нас хората да правим е да отвръщаме на злото с добро и да прощаваме непростимото. Умираме си да четем истории за хора, които са отвърнали на злото с любов, но когато същото това нещо се изисква лично от нас, нашата реакция сякаш е яд, тревога (страх или мъка), депресия, праведност, омраза и т.н. И въпреки това, изследване след изследване показват, че един от ключовете към дълголетие и добро здраве е развиването на навика да благодарим и да се освобождаваме от минали рани. Искате да живеете дълъг и щастлив живот? Прощавайте непростимото. Това наистина е най-доброто нещо, което можете да направите за себе си. Врагът ви може да не заслужава да му бъде простено заради цялата болка и тъга и страдания, които нарочно е причинил в живота ви, но вие заслужавате да се освободите от това зло. Както често казваше Ан Ландърс, „Омразата е като киселина. Тя уврежда съда, в който е налята и унищожава съда, върху който се излива”.

Стъпки

1

Осъзнайте, че омразата, която изпитвате към противника си не му вреди по начина, по който ви се иска. „Негодуванието е като да изпиеш отрова и да чакаш тя да убие врага ти”

2

Разберете, че най-доброто отмъщение срещу враговете ви е да живееш ползотворен и щастлив живот. Искате да си оправите сметките с някой, който се е опитал да ви унищожи? Покажете му и покажете на себе си (и на света), че пречките, които те се опитват са създават не са достатъчно значими, за да ви извадят от строя и/или да ви унищожат.

3

Разберете че второто най-добро отмъщение е да превърнете злото в нещо добро, да намерите прословутото добро в злото, знаейки че всяко зло е за добро. Мислете за врага си като за някой, който ви е помогнал да израстнете. Макар че ни се случват неприятни неща, най-доброто, което можем да направим е да приемем тези възможности като изпитания, които или ще ни унищожат или ще ни направят по-силни. Ако сте преживели нещо и то не ви е унищожило – използвайте наученото и станете по-добър човек поради него.

4

Направете списък за хубавите неща, които са произлезли в резултат на това ужасно преживяване. Вероятно сте се фокусирали достатъчно дълго върху отрицателните страни на това преживяване. Погледнете проблема от напълно различен ъгъл; погледнете го от положителната страна. Първото нещо в този списък може да е доста закъсняло, защото сте се вторачвали върху отрицателното толкова дълго. Вижте дали ще успеете да посочите 10 положителни резултата от това преживяване.

5

Търсете помагачите. Фред Роджърс (г-н Роджърс) разказва, че като малък често се разстройвал от големи катастрофи по новините. И тогава майка му казвала „търси помагачите”. В собствените ви кошмари, мислете за хората, които някога са ви помагали. Мислете за тяхната доброта и себеотрицание. Практикувайте онова, което сте научили от тях.
- Някой бил ли е вашият „добър самарянин”? В тази библейска притча, странник помага на бедняк, който бил пребит на път за Йерихон и оставен там на пътя да умре. Може би в случая не става дума за вас. Може би вашето изпитание е дало възможност на други да се извисят и да предоставят помощ и подкрепа на вас.

6

Бъдете състрадателни към себе си. Ако дълго размишлявате върху проблема, насочването на тази лодка в нова посока може също да отнеме време. Докато се опитвате да намерите нов път, по който да излезете от тъмните дебри на тази стара обида, вие ще правите грешки. Прощавайте си. Бъдете търпеливи и добри със себе си. Силната емоционална болка има дълбоко въздействие върху тялото. Дайте си време да оздравеете – физически и емоционално. Хранете се добре. Почивайте. Съсредоточете се върху естествената красота на света. Позволете си да усещате емоции и да ги асимилирате. Не потискайте болката.

7

Научете, че на арамейски думата „прощавам” означава буквално „развързвам”. Най-бързият начин да се освободите от враг и от цялата свързана с него негативност е като простите. Развържете връзките и освободете себе си от грозотата на този човек. Омразата ви връзва към човека, отговорен за болката ви. Вашата прошка ви позволява да започнете да се отдалечавате от него и от болката. Прошката е за вас, а не за другата страна. Освобождавайки себе си като простите е все едно да се освободите от веригите на робство или от затвор.

8

Научете се да уравновесявате доверието с мъдростта. Вярно е, че не може да се вярва на всички хора. Болезнените спомени могат да послужат като ни предпазват от бъдещи наранявания. Както пише Роуз Суийт, „Липсата на доверие понякога се изразява в това просто да признаеш ограниченията на другия човек”.
- Прошката не е приемане на лошото поведение. Ако трябва да продължите да общувате с някой, който ви е навредил, който е направил куцо извинение и след това отново се е държал зле, нищо не ви заставя да вярвате на такъв човек. Малко вероятно е някога да можете пак да се доверите на този човек – трябва да стоите на разстояние от него. Макар че е безполезно да се измъчвате от постъпките на този човек, вие не трябва да се съгласявате да сте негова жертва. Приемете; продължете.
- Прегрешил, който иска сдобряване трябва да направи каквото трябва: да се извини искрено, да обещае да не повтаря прегрешението (или подобни на него), да компенсира стореното и да изчака. Ако не видите покаяние, знайте, че прошката за този човек е полза за вас самия, не за прегрешилия.
- Освен ако онези, които са ни навредили не са се разкаяли напълно за онова, което са направили, ние трябва да сме мъдри, за да избегнем пак да бъдем наранени. Това може да изисква избягване на непокаялите се за вредата, която са ни нанесли. Това би било мъдро за съпоставяне на прошката със знанието, че злото съществува и че на някои хора им е приятно да нараняват другите.

9

Спрете да „разказвате” случката. Колко пъти тази седмица разказахте историята за това колко зле сте наранени и колко ужасно ви е навредено? Колко пъти на ден мислите за тази рана? Това е кол, забит в земята, който не ви позволява да се освободите от тази болка. По-скоро, простете на врага си, защото това е най-доброто нещо, което можете да направите за приятелите и семейството си. Негативността е депресираща – физически, умствено, духовно и емоционално.

10

Разкажете случката от гледна точка на другия човек. Действително си представете, че сте другия човек (онзи, който ви нарани) и използвайте думата „аз” когато казвате онова, което този човек би казал. Вие, най-вероятно не знаете точно какво той е мислел, когато се е разразила случката, но се преструвайте, че знаете и следвайте историята, която изниква в ума ви. Седнете с приятел или дори с човека, на който се опитвате да простите и разкажете историята все едно сте този. Важно е да го изречете, а не само да си го представяте в ума си. Осъзнайте предварително, че това не е лесно упражнение, то съдържа голяма сила. Готовността ви да разкажете историята от гледната точка на наранилия ви изисква усилие в посока прошка. Също така разберете, че това не противоречи на предишния параграф, защото тази гледна точка ще промени вашата история.

11

Променете начина си на мислене. Когато врагът ви и неговите лоши постъпки изникнат в ума ви, изпратете му благословия. Пожелайте на врага си всичко хубаво. Надявайте се да му се случи най-доброто. Това води до две последици. Едната, неутрализира отровата на омразата, която разрушава тялото, в което се е събрала. Злото, което искаме за някой друг сякаш има ефект на бумеранг. Същото е вярно и за доброто, което пожелавате на някой друг. Когато успеете да овладеете способността да отговаряте с благославяне, вместо с омраза, ще знаете, че вече съвсем уверено сте на пътя към целостта. Първите 15 или 150 пъти когато опитате това, „благословията” може да изглежда изкуствена, празна и дори лицемерна, но продължавайте да опитвате. С времето тя ще се превърне в нов навик, а скоро след това гневът и болката, която омразата е прогорила в сърцето ви ще се изпарят като роса на сутрешното слънце. Тази техника кара ума ви да превъзмогва различието между това да мразите някого и да подхождате със съчувствие към него. След като няма начин да помирите добрината и омразата си, единственото нещо, което умът ви може да направи е да промени съответно представата ви за този човек. Ще започнете да си повтаряте „той/тя заслужава благословия, ама, наистина, сигурно много се нуждае от нея”.

12

Не губете ясната си перспектива. Макар че „лошите” постъпки на вашия „враг” нараняват вас и непосредствено заобикалящата ви среда, останалата част от света няма и представа за това. Потвърдете значението им по отношение на вашия живот, но никога на забравяйте, че другите не участват и не заслужават да си изкарвате каквото и да било на тях. Вашият враг е любимото дете на някой, нечий служител или родител на дете

Защо най-щастливите семейства никога не са идеални

Защо най-щастливите семейства никога не са идеални


happiest-family

Защо да прощаваме на себе си и на най-близките си и да гледаме трезво на отношенията си с любимите хора – ИДЕАЛНИ ОТНОШЕНИЯ НЯМА, НЯМА ИДЕАЛНИ СЕМЕЙСТВА! И не е необходимо да има. Нещата не се случват така!
При положение, че социалните медии изобилстват от изображения на почти идеални семейства, не е за чудене, че много хора смятат, че другите семейства са перфектни, и че само в тяхното нещо все куца. Но няма такова нещо като идеално семейство!
Хората описват единствено върховете и хубавите неща във взаимоотношенията с половинките си в интернет. Повечето от нас не излагаме грозотата и дисфункционалността в отношенията с любимите ни хора във Фейсбук, та света да ги види. Но всички имаме приятел/приятелка, които избират да разкриват неприятните си тайни в социалните мрежи доста редовно. Те са изключение на правилото.
Хората искат другите да виждат само хубавите неща, защото именно това те искат да помнят и да огласяват пред света. Те не се стремят да заблуждават света, че нямат семейни проблеми, просто не се чувстват длъжни да показват на света негативите в живота си. Те избират да са селективни относно онова, което показват на света.
Добре е да гледаме на информацията в социалните мрежи с предпазливост, знаейки, че няма такова нещо като идеално семейство. Може да не знаете за ежбите в семействата около вас, за техните недостатъци или за личните проблеми на всеки член в тях, но те съществуват във всяко семейство.
Неудовлетворението от собственото семейство може да се прояви когато се сравнявате със сякаш перфектните семейства, изобразявани в социалните медии; но тези описания  не показват цялата картина наистина. И винаги има приятелско семейство, което е просто идеално във всяко отношение, да не говорим, че винаги съществува въпросът как Х-ви могат, а ние не? Няма да е зле да има забележка под всяко перфектно изображение в социалните медии, която предупреждава „имайте едно наум, понеже представата е подвеждаща, заради показването единствено на перфектна страна на нещата”.
Семейството е динамична система, винаги променящ се жив организъм. Няма идеални хора на планетата, така че и семействата няма как да са идеални. Обаче, в семейството може да има щастие. Има няколко основни неща, които правят отношенията с най-близките ни щастливи, случващи се и основани на любов. Има също така няколко често срещани грешки, които да избягваме понеже те увреждат структурата, взаимоотношенията и хармонията вътре в семейството. Следват някои от често срещаните грешки, които да избягваме и начини да внасяме любов и функционалност в семейството си.

Малките неща, които водят до големи проблеми в семейството

Играта на вина

Проблеми има във всяко семейство. Целта е решаването на проблемите, така че да можем да се наслаждаваме на живота си заедно. Ако членовете на семейството непрекъснато размахват пръст, вменявайки вина за проблемите в семейството, или дори извън семейството, тогава няма да има мир. Трудно е да харесваме човек или да се разбираме с него, ако този човек е негативно настроен спрямо нас, унижава ни или вечно ни укорява за онова, което не ни е наред.
Всички трябва да избягваме да залагаме на картата на вината. Всички си имаме недостатъци и особености. Ако искате другите да приемат особеностите ви, тогава и вие трябва да приемете техните особености.
***
Вината е силно застъпена в романа Обърнатото дърво, вината от несподелянето, от отчуждението, от толкова силната любов, довела до лъжа, макар и благородна, която е в основата на любовта на героите. Но не лъжем ли всички ние в желанието си да запазим човека до нас за себе си, не се ли лъжем всички ние относно най-близкия ни човек като го приемаме за даденост или не му обръщаме достатъчно внимание или не го познаваме и непрекъснато го сравняваме с някого, с когото сме се разминали?
Отношенията в семейството са основна тема в книгата Обърнатото дърво, посетете станицата: https://www.facebook.com/TheInvertedTreeSeries/ за повече информация.
***

Семейството преди приятелите

Семействата имат необходимостта да прекарват време заедно, вечерята е особен приоритет, общуването на различни нива също, както и споделянето. Приятелствата извън семейството трябва да са на втори план, за да може семейството да е здрава и щастлива единица.

Твърде сме заети, за да споделяме живота си със своето семейство

Животът ни днес е много напрегнат, с много задължения и много отговорности. Времето, което споделяме със семейството си или с любимите си хора, за онези които не са женени, трябва да е ясно определено, програмирано и превърнато в приоритет. Необходимо е също така да заделяме достатъчно свободно от семейството време, за да може между членовете му да има естествени взаимоотношения. От друга страна, при всичките отговорности и задължения за децата, работата и за какво ли още не, ако не отделяме и изрично не определяме време, което да прекарваме заедно, повече от вероятно е, че то няма да се появи само.
Не позволявайте на семейството ви да стане толкова заето, че да не можете смислено да си взаимодействате един с друг всеки ден. Трябва да има достатъчно време и пространство в живота ни за смислено общуване, както и време, планувано за семейни дейности като общи почивки, вечери, в които да играем любимите си игри, вечери и обеди, разходки в парка…

Лъжи, изневери, насилие и пристрастявания

Всички тези фактори развалят отношенията в семейството. В зависимост от дълбочината на греха, той може или да увреди живота на семейството за цял живот или да го раздели завинаги. Невъзможно е тези грехове да не променят взаимоотношенията. Ако някой от партньорите изневерява, това лесно може да доведе до развод или раздяла. Ако пристрастяване разваля семейните празници или събирания, това води до негативно въздействие върху живота ни. Ако в семейството има физическо насилие, то в това семейство не може да има пълно доверие или пълна любов и приемане на насилника заради поведението му.
Свеждането до минимум и/или елиминирането на лъжите, изневерите, насилието и пристрастяванията в живота ни са полезни за нас и за семейството ни като цяло. Поведението на отделния човек има ефекта на вълната върху членовете на семейството. Някои от тези вълни са огромни, понеже поведението е много сериозно и променящо живота.

Щастливото семейство не трябва да е идеално

Не си мислете, че който и да било има идеално или дори по-добро семейство от вашето, защото всяко семейство си има проблеми и нерешени дразги. Не се оставяйте перфектните изображения в социалните мрежи да ви залъгват. Всяко семейство си има своите недостатъци. Всички семейства имат проблеми. Те всички се борят, за да се разбират.
Фокусирайте се върху собственото си семейство и като направите взаимоотношенията си функционални, в крайна сметка ще сте по-щастливи. Ценете високо семейството си. Членовете на семейството са вашите най-близки хора, така че ги прегърнете и направете взаимоотношенията си с тях по-щастливи и по-плодоносни, като следвате дадените по-горе съвети.

Ненаситен апетит? Лептинът е виновен

Ненаситен апетит? Лептинът е виновен


Имате ли проблеми със спазването на диети?

Изпитвате ли ненаситен глад?

С наднормено тегло ли сте?

Похапва ли ви се между храненията и особено нощем?


Всички тези са показателни, че може да имате някои проблеми с лептина. Лептинът е главният хормон в тялото, който контролира глада и усещането за ситост. Лептинът се секретира от адипозната (мастна) тъкан, така че колкото по-наднормено е теглото на човек, обикновено, толкова по-високи са нивата му на лептин.
Според сайта Mark”s Daily Apple: „Лептинът е бдящият хормон – пазачът на мастния метаболизъм, следящ колко енергия влиза в даден организъм. Той наблюдава и поддържа енергийния баланс в тялото и регулира глада посредством три начина:
  • Като противодейства на въздействието на невропептида Y, мощен стимулант на храненето, секретиран от хипоталамуса и от определени стомашни клетки.
  • Като противодейства на въздействието на анандамида, друг стимулант на храненето.
  • Като насърчава производството на a-MSH, вещество, потискащо апетита”. 
Лептинът също така е пряко свързан с нивата на инсулина. Много хора днес са резистентни към лептина и този проблем е свързан с много здравословни проблеми. Високите нива на лептин се свързват с високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечни заболявания и удар, както и с проблеми, свързани с кръвната захар.
Високите нива на лептин и съпътстващата ги лептинова резистентност могат да снижат плодовитостта, да накарат тялото да старее по-бързо и да допринесат за затлъстяването му. Ако се опитвате да отслабнете или да излекувате здравословен проблем, вероятно имате лептинова резистентност. Ако не можете да се видите здрави, вероятно имате лептинова резистентност.
С други думи, ако искате да постигнете трайно подобрение на здравето си или да отслабнете и да не качите килограмите отново, вие трябва да се погрижите за решите проблема с лептина в тялото си. Добрата новина е, че ако не сте успели с диети или с подобряване на здравето си досега, това вероятно се дължи на факта, че не сте успели да регулирате нивата си на лептин и ако го направите, това може най-накрая да ви помогне да постигнете траен успех. Лептиновата резистентност и свързаните с нея проблеми са комплексен проблем, включващ ендокринната система, а справянето с тях изисква повече от просто да ограничите калориите или да покажете сила на волята.

Низходящата спирала

Лептин е хормонът на ситостта, произвеждан от мастни клетки, така че би изглеждало логично хората с повече мастни клетки да произвеждат повече лептин, което би сигнализирало на тялото да яде по-малко храна и теглото би се нормализирало. Тази прекалено опростена идея е чудесна на теория, но не се получава винаги, особено при хората с увреден метаболизъм или с ендокринни проблеми (което включва повечето хора с наднормено тегло).
Според следната статия: „Проблемът не е в производството на лептин, а по-скоро изследванията показват, че повечето хора с наднормено тегло, които се затрудняват с отслабването, имат лептинова резистентност, при което лептинът не успява да изпълнява нормалните си функции за стимулиране свалянето на килограми. Тази лептинова резистентност се усеща като силно чувство на глад, в резултат на което се активират множество механизми с цел повишаване на запасите на мазнини, вместо изгарянето на излишните запаси от мазнини. Лептиновата резистентност също така стимулира формирането на обратния T3 и това блокира въздействието на този щитовиден хормон върху метаболизма (виж по-долу)”.
Така че човек яде повече храна от необходимата му, но тялото мисли, че умира от глад и казва на човек да яде още. Не е трудно да се види как този цикъл допринася за качването на килограми!

Фактори, допринасящи за лептинова резистентност

Както всички останали хормонални проблеми, лептиновата резистентност е сложен проблем, за който не е отговорна само една причина, а по-скоро има много фактори, които влияят негативно върху нивата на лептина, както следва:
  • Консумацията на фруктоза (особено под формата на високо фруктозен царевичен сироп и други подобни)
  • Високите нива на стрес
  • Консумацията на много прости въглехидрати
  • Липсата на сън
  • Високите нива на инсулина (порочен кръг)
  • Преяждането
  • Правенето на прекалено много физически упражнения, особено, ако хормоните ви са вече увредени
  • Консумацията на зърнени храни и лектин.

Как да се справим с лептиновата резистентност:

Накратко (неоспоримите) фактори, които ще помогнат за подобряване на лептиновата функция са:
  • Яденето на малко или никакви прости нишестета, рафинирани храни, захари и фруктоза
  • Консумирането на големи количества протеини и здравословни мазнини в самото начало на деня колкото се може по-скоро след събуждане. Това подсилва усещането за ситост и дава на тялото градивните елементи, необходими за правенето на хормоните. Аз започвам деня си с изпържването в кокосово масло на 2-3 яйца, в които слагам зеленчуци и месо, останало от предишната вечер
  • Лягайте си преди десет часа (всяка вечер без никакви извинения) и оптимално подобрете съня си!
  • Излизайте през деня, за предпочитане боси по обед на слънце, което да достига до кожата ви. Има много причини, поради които това е полезно
  • НЕ ЯЖТЕ МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА!!! Когато непрекъснато ядете, дори и малки количества, през целия деня това кара черния ви дроб да работи и не дава никаква почивка на хормоните. Опитайте се да фиксирате храненията си на поне 4 часа едно от друго и не яжте поне 4 часа преди сън. Това се отнася за напитките, съдържащи калории, но можете да пиете билкови чайове, вода, кафе или чай.
  • Като преминете на тази програма, в началото не правете упражнения. Ако наистина имате лептинова резистентност, това ще е допълнителен стрес за тялото. Оставете тялото си първо малко да се съвземе, след това включете упражненията.
  • Когато включите упражнения, правете само спринтове и упражнения с уреди за вдигане и натоварване. Ходете или плувайте, ако искате, но не правете кардио упражнения само от уважение към тях. Това само ще стресира тялото ви.  Много интензивните упражнения и вдигането на тежести от друга страна са полезни за хормоните с раздвижването без стреса от прекомерните кардио упражнения и са чудесни след първите няколко седмици. Също така, правете упражненията вечер, не сутрин, за да поддържате нивата на хормоните.
  • Премахнете токсините от живота си, защото те представляват стрес за тялото ви. Спрете да консумирате обработени храни, да използвате продаваните в търговската мрежа дезодоранти (правете си дезодоранти сами) и сапуни (използвайте микрофибри)  и така ще постигнете много в тази насока!
  • Яжте (или пийте хранителни добавки съдържащи) повече омега-3 мастни киселини (риба, меса от екологично отглеждани животни, чия семена) и снижете до минимум консумацията си на омега-6 мастни киселини (растителни олиа, конвенционални меса, зърнени храни и т.н.), за да ограничите възпалението и да поддържате здравословни нива на лептин.

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...