Translate

2017/12/08

Наскоро открити: 3 изненадващи биологични процеса се нуждаят от калций и въздействат на костите

Наскоро открити: 3 изненадващи биологични процеса се нуждаят от калций и въздействат на костите


calcium-immune-system-sleep

Или колко важен е калцият за здравето и кой вид калций е полезен за здравето

Деветдесет и девет процента от калция в тялото е в костите. Но науката разкрива някои невероятни новини относно биологическите роли на последния един процент.
Вече се знае, че калцият в кръвта е необходим за съсирването на кръвта, стабилното кръвно налягане, мозъчната функция и комуникацията между клетките. Това само по себе си е удивително, но сега изследователите откриха три непознати преди функции на калция, които са особено важни за здравето – и костите.
Първото откритие, което искам да споделя с вас е за невероятния принос на калция за имунния отговор.

1. Калций: „Първото отзоваващо вещество”

Заинтригувани от сложността на имунния отговор спрямо нараняванията, екип британски учени откриха, че калцият действа като „задействащ механизъм” за стартирането на процеса. Ето как действа той.
Когато се нараните като например при рана от удар, от мястото на нараняването навън моментално се разнася калций като шокова вълна. Като се движи по междуклетъчните връзки, тази вълна от калций сигнализира активиране на ензим, наречен DUOX, който привлича белите кръвни телца към раната чрез синтезиране на водороден прекис.
Белите кръвни телца след това действат като убиват всички микробни нашественици, които биха могли да заразят раната. Това важно научно откритие разкрива за първи път механизма, по който имунните клетки биват „привикани” в точките на нараняване, познат също като възпалителен отговор.
И това ни води до следващия момент: който показва как калцият е изключително важен за контролирането на възпалението.

2. Калциевите сигнали поддържат възпалението под контрол

Учените изучават мишки у които липсвал компонент на калциевия канал, наречен STIM1, заболяване, което може да се прояви при хората поради генетични мутации на гена STIM1. Имунните системи на мишките не можели да контролират инфекция от Mycobacterium tuberculosis, което довело до силно възпаляване на белите дробове и ранна смърт.
Липсата на STIM1 означава неспособност за генериране на калциеви сигнали, така че белите кръвни телца на имунната система и другите противодействащи на инфекцията клетки просто „не получавали съобщението”. Освен това, липсата на калций препятства формирането и развитието на особено важните Т-клетки, наречени iTreg клетки, които били в голяма степен намалени в мишките с компрометирано количество на гена STIM1.
Така че инфекцията и възпалението се развихряли и станали хронични.
Хроничното възпаление е сериозен проблем в битката с остеопорозата. Всъщност, възпалението е доказано, че пряко въздейства на повишения риск от фрактура. Не е случайност, че много противовъзпалителни храни са богати на калций.
Кои са тези храни вижте тук: Най-добрите 8 храни срещу повишаващото риска от фрактури възпаление
Това ни води до третото чудесно откритие за калция, което е свързано с неговата роля относно съня.

3. Калцият е от основно значение за здравия сън

Насочвани от различното действие на калциевия канал наблюдавано в спящия мозък, учените премахват конкретен канал, Cav3.1, от мозъка на група мишки. Моделите на сън на лишените от Cav3.1 мишки били сравнени с тези на нормални мишки.
Изследователите откриха, че без Cav3.1, мишките се нуждаели от дълго време, за да заспиват и когато накрая го направели, те не спели дълго. Мозъците им показвали мозъчни модели, които са нормални за времето на будност и те никога не достигали до възстановяващ, дълбок сън, който е от особено важно значение за психическото и физическо здраве.
Сънят също така е жизнено важен за здравето на костите. Всъщност, костите се изграждат и възстановяват докато спим и липсата на сън води до забавяне формирането на костите. Хроничното лишаване от сън може наистина да доведе до остеопороза, защото здравословния сън е необходим на костите, за да се възстановяват те от ежедневното износване. Ако не успяват да го правят, те губят плътността си.
Толкова е просто …

Калцият е от абсолютно основно значение за здравите кости и за много още неща

Така че е разумно да си набавяте обилно количество от този минерал с храната. Но това какъв вид калций си набавяме е също толкова важно – всъщност, дори по-важно – от количеството.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...