Translate

2017/12/10

Ненаситен апетит? Лептинът е виновен

Ненаситен апетит? Лептинът е виновен


Имате ли проблеми със спазването на диети?

Изпитвате ли ненаситен глад?

С наднормено тегло ли сте?

Похапва ли ви се между храненията и особено нощем?


Всички тези са показателни, че може да имате някои проблеми с лептина. Лептинът е главният хормон в тялото, който контролира глада и усещането за ситост. Лептинът се секретира от адипозната (мастна) тъкан, така че колкото по-наднормено е теглото на човек, обикновено, толкова по-високи са нивата му на лептин.
Според сайта Mark”s Daily Apple: „Лептинът е бдящият хормон – пазачът на мастния метаболизъм, следящ колко енергия влиза в даден организъм. Той наблюдава и поддържа енергийния баланс в тялото и регулира глада посредством три начина:
  • Като противодейства на въздействието на невропептида Y, мощен стимулант на храненето, секретиран от хипоталамуса и от определени стомашни клетки.
  • Като противодейства на въздействието на анандамида, друг стимулант на храненето.
  • Като насърчава производството на a-MSH, вещество, потискащо апетита”. 
Лептинът също така е пряко свързан с нивата на инсулина. Много хора днес са резистентни към лептина и този проблем е свързан с много здравословни проблеми. Високите нива на лептин се свързват с високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечни заболявания и удар, както и с проблеми, свързани с кръвната захар.
Високите нива на лептин и съпътстващата ги лептинова резистентност могат да снижат плодовитостта, да накарат тялото да старее по-бързо и да допринесат за затлъстяването му. Ако се опитвате да отслабнете или да излекувате здравословен проблем, вероятно имате лептинова резистентност. Ако не можете да се видите здрави, вероятно имате лептинова резистентност.
С други думи, ако искате да постигнете трайно подобрение на здравето си или да отслабнете и да не качите килограмите отново, вие трябва да се погрижите за решите проблема с лептина в тялото си. Добрата новина е, че ако не сте успели с диети или с подобряване на здравето си досега, това вероятно се дължи на факта, че не сте успели да регулирате нивата си на лептин и ако го направите, това може най-накрая да ви помогне да постигнете траен успех. Лептиновата резистентност и свързаните с нея проблеми са комплексен проблем, включващ ендокринната система, а справянето с тях изисква повече от просто да ограничите калориите или да покажете сила на волята.

Низходящата спирала

Лептин е хормонът на ситостта, произвеждан от мастни клетки, така че би изглеждало логично хората с повече мастни клетки да произвеждат повече лептин, което би сигнализирало на тялото да яде по-малко храна и теглото би се нормализирало. Тази прекалено опростена идея е чудесна на теория, но не се получава винаги, особено при хората с увреден метаболизъм или с ендокринни проблеми (което включва повечето хора с наднормено тегло).
Според следната статия: „Проблемът не е в производството на лептин, а по-скоро изследванията показват, че повечето хора с наднормено тегло, които се затрудняват с отслабването, имат лептинова резистентност, при което лептинът не успява да изпълнява нормалните си функции за стимулиране свалянето на килограми. Тази лептинова резистентност се усеща като силно чувство на глад, в резултат на което се активират множество механизми с цел повишаване на запасите на мазнини, вместо изгарянето на излишните запаси от мазнини. Лептиновата резистентност също така стимулира формирането на обратния T3 и това блокира въздействието на този щитовиден хормон върху метаболизма (виж по-долу)”.
Така че човек яде повече храна от необходимата му, но тялото мисли, че умира от глад и казва на човек да яде още. Не е трудно да се види как този цикъл допринася за качването на килограми!

Фактори, допринасящи за лептинова резистентност

Както всички останали хормонални проблеми, лептиновата резистентност е сложен проблем, за който не е отговорна само една причина, а по-скоро има много фактори, които влияят негативно върху нивата на лептина, както следва:
  • Консумацията на фруктоза (особено под формата на високо фруктозен царевичен сироп и други подобни)
  • Високите нива на стрес
  • Консумацията на много прости въглехидрати
  • Липсата на сън
  • Високите нива на инсулина (порочен кръг)
  • Преяждането
  • Правенето на прекалено много физически упражнения, особено, ако хормоните ви са вече увредени
  • Консумацията на зърнени храни и лектин.

Как да се справим с лептиновата резистентност:

Накратко (неоспоримите) фактори, които ще помогнат за подобряване на лептиновата функция са:
  • Яденето на малко или никакви прости нишестета, рафинирани храни, захари и фруктоза
  • Консумирането на големи количества протеини и здравословни мазнини в самото начало на деня колкото се може по-скоро след събуждане. Това подсилва усещането за ситост и дава на тялото градивните елементи, необходими за правенето на хормоните. Аз започвам деня си с изпържването в кокосово масло на 2-3 яйца, в които слагам зеленчуци и месо, останало от предишната вечер
  • Лягайте си преди десет часа (всяка вечер без никакви извинения) и оптимално подобрете съня си!
  • Излизайте през деня, за предпочитане боси по обед на слънце, което да достига до кожата ви. Има много причини, поради които това е полезно
  • НЕ ЯЖТЕ МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА!!! Когато непрекъснато ядете, дори и малки количества, през целия деня това кара черния ви дроб да работи и не дава никаква почивка на хормоните. Опитайте се да фиксирате храненията си на поне 4 часа едно от друго и не яжте поне 4 часа преди сън. Това се отнася за напитките, съдържащи калории, но можете да пиете билкови чайове, вода, кафе или чай.
  • Като преминете на тази програма, в началото не правете упражнения. Ако наистина имате лептинова резистентност, това ще е допълнителен стрес за тялото. Оставете тялото си първо малко да се съвземе, след това включете упражненията.
  • Когато включите упражнения, правете само спринтове и упражнения с уреди за вдигане и натоварване. Ходете или плувайте, ако искате, но не правете кардио упражнения само от уважение към тях. Това само ще стресира тялото ви.  Много интензивните упражнения и вдигането на тежести от друга страна са полезни за хормоните с раздвижването без стреса от прекомерните кардио упражнения и са чудесни след първите няколко седмици. Също така, правете упражненията вечер, не сутрин, за да поддържате нивата на хормоните.
  • Премахнете токсините от живота си, защото те представляват стрес за тялото ви. Спрете да консумирате обработени храни, да използвате продаваните в търговската мрежа дезодоранти (правете си дезодоранти сами) и сапуни (използвайте микрофибри)  и така ще постигнете много в тази насока!
  • Яжте (или пийте хранителни добавки съдържащи) повече омега-3 мастни киселини (риба, меса от екологично отглеждани животни, чия семена) и снижете до минимум консумацията си на омега-6 мастни киселини (растителни олиа, конвенционални меса, зърнени храни и т.н.), за да ограничите възпалението и да поддържате здравословни нива на лептин.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...