Translate

2018/01/04

Силиций - основната градивна единица на нашето тяло!

Силиций - основната градивна единица на нашето тяло!

Недостигът на силиций в организма може да доведе до заболявания като атеросклероза, епилепсия, калциране на меките тъкани, удар, инфаркт, диабет, възпаление на черния дроб, рак, грип или ревматизъм. На тази тема обширно пише в своята книга Надежда Семионова. 



Около 70 елемента не се усвояват в организма, когато липсва силиций. 

През 1912г. др Куун – немски лекар – установил че съединенията на силиция спират развитието на атеросклерозата.
През 1957г. френските учени M.Lepger и J.Lepger описали факти, които потвърждават, че при болните от атеросклероза – в сравнение със здравите хора – винаги е налице много ниско съдържание на силиций в тъканите, образуващи стените на кръвоносните съдове. Доказали експериментално, че чрез доставяне на силициеви съединения на организма спира развитието на атеросклерозата и започва възстановяване на "правилната" чистота и функционалност на кръвоносните съдове.

Въглеродът се намира на шесто място в Менделеевата Таблица. В същото време това е най-важният за нас елемент, понеже сме съставени точно от него (ако не взимаме под вниманието най-популярната съставка – водата). Въглеродът създава нашата органична химия, благодарение на него имаме тела. В училище ни учат, че единственият "жив" елемент от Периодичната Таблица на Елементите е въглеродът и, че само “органичната химия ражда живот”. Обаче не е така - през петдесетте години на миналия век става ясно, че елементът силиций, който се намира на “малко по-далечно място” в Менделеевата Таблица (с една октава по-високо) също лежи в основата на живота. Силицият, подобно на въглерода, участва в многобройни процеси във всеки организъм, влиза в химически реакции с почти всичко, което се намира наоколо - това е основната му черта, заради която го наричаме “жив атом”.


Кислородът е най-разпространеният елемент на Земята – 47%. Второ място заема силицият – 29.5%. Съдържанието на другите елементи е много по-малко. Силиций има в пясъка, глината, чакъла, водата, земята, растенията, зърното. Човекът представлява своеобразно отражение на Земята, понеже гледайки химическия състав на човешкото тяло виждаме, че най-голямо е съдържанието на кислорода, следван от силиция, а чак след тях идва ред на другите елементи. Силицият представлява елемент на живота и поддържането на неговото правилно ниво в организма е един от най-важните ключове към доброто здраве.


Всички знаем, че без кварц (т.е. силициев диоксид), не би имало работещи компютри, телефони, радио и телевизионни предаватели. Кварцът е основен материал в съвременната електроника (за производство на транзистори и интегрални схеми). Няма никакво съмнение, че без неговото участие (на силициевия диоксид) не би настъпила ерата на Интернет.

Светът на енергоинформационния обмен в природата ясно показва и ни помага да оценим последствията от човешката грешка, свързана с недооценяването на ролята на силиция за доброто здраве. За да се разбере това, трябва внимателно да се погледнат стадиите на развитие на божествения интелект на Природата – светът на минералите, на растенията, на планетите, светът на животните и светът на човека. Гледайки всеки от тези светове, не е трудно да се забележи, колко много място е "резервирала" природата за силиция в “Живата Субстанция на Земята”. Да се подмине силиция при изследване на “Живата Субстанция” на човека е абсурдно.

Човекът е солта на Земята. Той е земно създание. Земята е неговата майка. Всички, които живеят на Земята, могат да съществуват само в съгласие със законите, според които живее Тя. Полетата, в чиято почва липсва силиций, са безплодни – земята не е в състояние да събира слънчевата енергия и да я предава на растенията. Това го "умее" само силицият. Също и в човешкия организъм животът утихва, когато съдържанието на силиций намалява и резервите не се попълват редовно с храната.

Според биохимиците, силицият е осемкратно използван в човешкия организъм - участва в различни междинни реакции като катализатор и играе основна роля при протичането на информация между мозъка и останалите органи - информация, която поддържа живота и жизнените функции. След осемкратно използване, силицият се отвежда от организма. Ако количеството му не се попълва с храна и течности, животът утихва.

Силицият и усвояването на другите минерали.

Недостигът на силиций е причина за недоброто усвояване или пълната липса на усвояване от страна на организма на над 70 други елементи. Недостигът на минерали често бива предизвикан от ниско ниво на силиций, а при такова положение суплементиране с минерали не може да бъде ефективно. Как да решим този проблем? С приемане на силиций!



Калцият е главната съставка на твърдите структури в костно-ставната система, но силицият е главният градивен елемент на меките структури - отговаря за тяхната еластичност. Меките структури включват съединителната тъкан, сухожилията, кръвоносните съдове, храносмилателната система, надкостницата, хрущялите, ставната течност. Когато има недостиг на силиций в меките структури, неговото място се заема от калций - така тези структури стават твърди. Така се развива атеросклероза, атония на червата, полиартрит, калциране на сърдечните клапи и др. Изключително много силиций се намира в косата, кожата и ноктите. Всички заболявания на горепосочените органи са винаги съпътствани от недостиг на силиций. 

Силиций и атеросклероза

При болните от атеросклероза (атеросклерозата е хронично заболяване на кръвоносната система с поражения върху аорти със среден и голям размер) винаги е налице по-ниско съдържание на силиций в стените на кръвоносните съдове, в сравнение с това при здравите хора. Силицият осигурява еластичност на кръвоносните съдове, а когато липсва, калцият заема неговото място. Това е възможно, защото в групата на електрохимичната активност на елементите калцият заема по-високо място от силиция. Заместването на силиция с калций е причината кръвоносните съдове да стават твърди (калцирани) и да не “чуват”командите на мозъка относно разширяването и стесняването на вените и артериите. Последствията от атеросклерозата (сърдечни и мозъчни удари) са резултат от недостиг на силиций в организма. Доставяйки силициеви съединения на организма, болестните процеси спират, стените на кръвоносните съдове се изчистват и тяхната функционалност се възвръща.


Прието е да се оценява възрастта на човек според състоянието на кръвоносните му съдове. Руската поговорка “от човека се сипе пясък” има своята биохимична обосновка – организмът губи силиций.
Силицият, съдържащ се в тъканите на кръвоносните съдове, възпрепятства проникването на холестерол в плазмата и отлагането на липиди върху стените на съдовете. С възрастта нивото на силиций може да спадне поради неподходящо хранене – главно с млечни продукти. Такива обстоятелства водят до атеросклероза, понеже стените на кръвоносните съдове губят богатата на силиций тъкан, отговорна за тяхната еластичност. В кръвта обикновено не се получават съществени изменения. Обаче върху стените на кръвоносните съдове се образуват холестеролни плаки. Това са липиди, закрепени върху скелетa от калций, заедно с колонии от паразити, които причиняват стесняване на съдовете. Започват да се появяват симптоми на: ангина пекторис, инфаркт, кардиосклероза, сърдечна аритмия, удар, психични смущения и др.

Силиций и комуникация между мозъка и другите органи

Силицият, като носител на информация, е необходим за протичане на комуникация между мозъка и тялото. Липсата на силиций води до липса на тази връзка и загуба на контрол над жизнените функции, т.е. до болест. При здрав човек съдържанието на силиций в организма е 4,7%. 

За да може да се развие определена болест, нивото на силиций трябва да спадне до определено ниво.

• Удари и инфаркти - когато нивото на силиция спада до 1,2%;
• Диабет - когато нивото на силиция спада до 1,4 %;
• Жълтеница - когато нивото на силиция спада до 1,6%;
• Ракови заболявания - когато нивото на силиция спада до 1,3%;
• Ангина пекторис;
• Аритмия;
• Психични смущения;
• Атония на червата;
• Калциране на сърдечните и съдовите клапи.

Силиций, детоксикация и здравна профилактика 

В кръвта и в червата, при достатъчно наличие на силиций, са налице колоидни разтвори. Те "връзват" замърсяванията и имат способността да “прилепват” към себе си вируси и патогенни организми, които след това биват отвеждани от организма. Благодарение на тази притегляща сила от кръвта и червата могат да бъдат отведени: вируси на грип и други, предизвикващи възпаление на черния дроб, артрит, ревматизъм, плесен, кандида (чумата на нашето време, причиняваща най-различни симптоми, напомнящи ангина, инфекции на носа, гърлото, горните дихателни пътища, храносмилателния тракт, бъбреците, пикочните канали, гениталиите). Това означава, че хиляди болести не биха могли да се развиват в човешкото тяло, ако нивото на силиций е коректно.

Увеличена нужда от силиций

Бременните жени, кърмещите майки и децата имат увеличена нужда от силиций. Особено децата се нуждаят от голямо количество - неколкократно по-голямо, отколкото при възрастните хора. Детето създава връзки между мозъка и останалата част на тялото, расте, развиват се неговите стави, сухожилия, кръвоносни съдове и други меки структури. Ако в храната на детето няма силиций,   развива се анемия, която се проявява като рахит, заболявания на лимфната система, кожата и т.др.



Силиций и възобнавяването на организма

Силицият играе ключова роля при възстановяване на увредените органи и тъкани (например при счупване на кост, скъсване на мускулни връзки, след операция), а също при създаването на колагеновите влакна и при растежа на клетките. При фрактура, на мястото на счупване на костта, съдържанието на силиций се увеличава петдесет пъти.

Причини за недостиг на силиций

Главната причина за недостиг на силиций в човешкия организъм са паразитите: глисти, гъби, бактерии и вируси. Всички те използват нашите органи и кръв, като среда за живот и растеж. За да предават на своето потомство генетична информация за вида си, паразитите се нуждаят от силиций, който (бъдейки елемент с пиезоелектрически свойства - бел. авт.) е способен да трансформира енергия. Паразитите крадат силиция от нашия организъм, тъй като се нуждаят от него за да живеят и да се размножават. Консумирайки силиций в огромни количества, те значително намаляват неговото количество в човешкото тяло. В резултат на това настъпват нарушения в предаването на информация между мозъка и тялото и организъм губи контрол върху жизнените функции. На мястото на здрав, екологичен ред, се появява хаос.



Най-важната роля на силиция се състои в поддържането на връзката между мозъка и тялото, и по-точно неговите органи. Липсата на силиций в организма предизвиква слаба комуникация между мозъка и отделните органи. Стига се до ситуация, когато мозъкът не може да изпрати към инфектирания от паразити орган импулс – нареждане за унищожаване на паразитите. Така организмът се озовава безпомощен, което води до безпрепятственото развитие на паразитите и - в крайна сметка - до инфектиране на най-важната човешка телесна течност – кръвта. Замърсената кръв не е асептична и не може да изпълнява своята дезинфекцираща функция, в това число унищожаване на паразити. И така се затваря магическия кръг.

Когато доставим достатъчно силиций на организма си, възвръщаме комуникацията между мозъка, вътрешните органи и хомеостатичните механизми започват да работят правилно, благодарение на което нашия мозък получава информация за актуалното състояние на организма и изпраща адекватни команди за ликвидиране на нежеланите обитатели. Колоидните разтвори на силиция, които се образуват в храносмилателната система и кръвта прочистват нашия организъм от бактерии, вируси, гъби и паразити. Да повторим - силицият е необходим за възстановяване на правилната комуникация – връзката между мозъка и органите, и за възстановяването на контрол върху процеси отговарящи за здравето на нашето тяло.

Броят на паразитите, обитаващи човешкото тяло може да бъде толкова голям, че самото съществуване на човека става невъзможно. Органът, който обитават най-често, е черният дроб – основният филтър на кръвта в човешкия организъм. Ламблия, opisthorchis viverrini, ancylostoma duodenale,clonorchis sinensis и много други се "вгризват" във филтриращата тъкан, пият кръв и се размножават. Затварят с телата си чернодробните канали и отравят кръвта с продуктите от своя обмен на веществата. Съставът на кръвта се променя дотолкова, че тя става отровна за мозъка. Възниква заболяване – епилепсия. Нефилтрирания в черния дроб, в следствие на въздействието на паразитите, билирубин, внезапно променя състава на кръвта, което води до множество смущения. Не е добро положението и в самата кръв, където мигрират свободно ларвите на geohelmint (напр. глисти), trichomonas, хламидиите, микроскопичните бактерии и гъбите. Тези дребни паразити са изключително алчни консуматори на силиций, а в кръвта, лимфата и плазмата имат всичко, което им е необходимо за размножаване, включително силиций. Когато нивото на силиция е ниско, в един момент е достатъчно само за патогените, а за правилното функциониране на организъма не достига. 

Когато липсва силиций, програмата за очистване на организма от вредители бива дезактивирана поради липсата на информационен поток. Замърсеният организъм не може да се освободи от вредителите.  Съдържанието на силиция, след достигане на норма, трябва да бъде поддържанo – трябва да се доставя постоянно, защото организмът се нуждае от него.

Чистата кръв и отсъствието на радиошумове след премахването на паразитите (т. нар. дехелминтизация), позволяват на мозъка – на "процесора" – да получава верни информации за работа на органите и системите, а също така за присъствието на дребни паразити, като токсоплазма и вируси, предизвикващи между другото и възпаление на черния дроб. Съгласно получените информации относно състоянието на биосистемата и присъствието на вредители, мозъкът включва компенсационни механизми и изпраща към органите, отговорни за производството на кръв, команди за производство и отделяне в кръвта на антитела – клетки-убийци, които да унищожат вредните паразити, вируси, гъби, бактерии. Това се случва едновременно с бързото увеличаване на количеството силиций в човешкия организъм. Механизъмът е прост, разбираем, ефективен и не е свързан с приемането на купища лекарства за всеки симптом поотделно. 

Къде има силиций

Силиций има в ръжените и пшеничните трици, в овесените ядки, в пълнозърнестия хляб (но само в приготвения с натурален квас, защото маята е вид гъба, която буквално "изяжда" силиция)  в кората на плодовете (яж ябълките, крушите, гроздето, цариградското грозде с обелките), в чесъна, зеления лук, в пчелното млечице, в растителните продукти, богати на целулоза. Много силиций съдържа изворна вода, а в тази от водопровода почти няма. Рафинираните хранителни продукти нямат въобще силиций (това се отнася за всичко, което е приготвено с участието на бяло брашно и бяла захар).

Дневната нужда от силиций се равнява на 20-30мг и в днешно време е доста трудно да си я осигурим с храната и водата. Имай предвид, че наваксването на липсите изисква големи количества силиций.
Много високо количество силиций се съдържа в някои растения, например:
- хвощ - до 60% съдържание на силиций
- коприва
- подбел

Билките, източник на силиций, трябва да се варят дълго на бавен огън, защото силицият много трудно се разпуска във вода. Добре е да се пие 2 пъти на ден по половин чаша отвара от 1 супена лъжица коприва и хвощ (половин на половин) залята с 2 чаши вода и варена на бавен огън до изпаряване на половината от течността.

Най-добрият източник на силиций е диатомит (съдържа около 90% силиций), който  се характеризира с удивителни здравословни свойства, както за хората, така и за животните.

Преработените плодове и зеленчуци 

Да погледнем технологията за преработка на плодове и зеленчуци в хранително-вкусовата промишленост. Рафинирането на храните, премахване на целулоза, обвивки и сърцевини, лишава ги изцяло от силиций. Изчистването на зърното от трици премахва 90% от силиция, а рафинирането на захарта премахва силиция изцяло. По този начин, консумирайки преработена храна (бяло брашно и продукти от него, плодове без кора и среда, бял ориз, бяла захар и т.н.) сами се лишаваме от силиция. Странно стичане на обстоятелствата е, че изключително старателно се премахва натуралната силициева обвивка от пшеница при производството на грис. А нали той е предназначен за хранене на деца. Точно на тях им е нужен до пет пъти повече силиций, отколкото на възрастните хора. Грисът не съдържа силиций. Когато го готвим, прибавяме към него и мляко. Тогава в детския организъм настъпва негативна реакция, в резултат на която мястото на силиция се попълва с калций. Това е причината атеросклерозата и стотици други заболявания да се срещат вече при съвсем млади хора.

Какво "умее" да прави силицият


  • Стимулира възстановяването на костната тъкан, спира и обръща остеопорозата.
  • Намалява болки в ставите и изпълнява огромна роля при възстановяване на костния хрущял.
  • Редуцира отлагането на плака върху стените на кръвоносните съдове.
  • Регенерира лигавиците.
  • Забавя процеса на стареене на тъканите. Стимулира метаболизма на клетките и образуването на нови клетки.
  • Предотвратява възпаления в устната кухина и развитието на кариеси.
  • Предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката.
  • Уплътнява кръвоносните съдове, предотвратява подкожни кръвоизливи, обилно кървене и облекчава болки по време на менструация.
  • Поправя еластичността и здравината на кожата. Присъствието на силиций е основен фактор за красива и блестяща коса.
  • Подпомага зрението.
  • Влияе положително върху кожа, активирайки необходимите ензими.
  • Подобрява кондицията на нокти и коса, намалява тяхната чупливост.
  • Помага при астма.


Силицият е елемент, чиято концентрация намалява с възрастта дори с 80%. Неговото ниско ниво увеличава риска от атеросклероза, сърдечни заболявания, счупвания на кости, деформация на ставния хрущял и много други. Поддържайки правилното му ниво с помощта на подходяща диета, можем да си осигурим правилно функциониране на нашия организъм.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...