Translate

2018/02/27

СПРЕТЕ СТАРЕЕНЕТО, АКО НЕ СТЕ ЗАКЪСНЕЛИ...

СПРЕТЕ СТАРЕЕНЕТО, АКО НЕ СТЕ ЗАКЪСНЕЛИ...

Следвайте дадените по-долу 7 важни съвета, предпазващи ви от остаряване, които наистина МОГАТ да спрат преждевременното стареене.

Полезен съвет за избягване на стареенето #1:

Яжте повече богати на фитонутриенти и антиоксиданти естествени храни
Фитонутриентите са органични елементи от растенията, които са основни за избягването на преждевременното стареене и за избягването на болестите. Антиоксидантите, от друга страна, са молекули, открити в определени храни, които забавят или предотвратяват формирането на свободни радикали в тялото, като по този начин спират и предотвратяват ранното стареене и болестите!
Един изключителен източник на фитонутриенти и антиоксиданти (както и хранителен източник с по-ниско съдържание на захар) са дребните плодове като боровинките, къпините, ягодите и черешите.
Чесънът, къдравото зеле, броколито и другите кръстоцветни зеленчуци, бобовите растения като белия боб, лютите чушки, лука, спанака и другите зеленчуци с тъмно зелени листа, гъбата шийтаке и сладките картофи също са супер-здравословни храни. (Прочетете статията ‘Дали не поглъщаме твърде много естроген’ за повече информация относно конкретен вид фитонутриенти – фитоестрогените)

Полезен съвет за избягване на стареенето #2:

Пийте повече чиста вода
Изследване след изследване потвърждават, че повечето хора далеч не пият достатъчно чиста, истинска вода. Водата е основата на живота, разбира се, затова и ползите от нея са безброй. Някои от тях са изхвърлянето на токсините от тялото, свойството й да ви помага да се чувствате сити, така че да не преяждате, и да поддържа кожата ви млада и здрава.

Полезен съвет за избягване на стареенето #3:

Осигурете си достатъчно биологично ЧИСТИ коензим Кю10, омега-3 и витамин Е!
Витамин E е изключително важен за предпазване от преждевременното стареене, както що се отнася до външния вид, така и в ролята му на силен антиоксидант, предпазващ клетките ви от уврежнанията на свободните радикали, които водят до рак, инфаркт и други сериозни заболявания. Обаче, ВНИМАВАЙТЕ с хранителните добавки с витамин Е, защото има множество форми на витамин Е и много от тях съдържат синтетичната форма, която може да е опасна. (Прочетете „Витаминът злодей”).
Както вече споменахме по-горе, много възрастни имат ОПАСЕН недостиг на омега-3 мастните киселини и по-точно на еикозапентаеновата киселина – EPA и на докозахексаеновата киселина – DHA, които са особено важни за спирането на преждевременното стареене, енергизирането на тялото и предпазването от сериозни заблявания. Още веднъж, обаче, ПАЗЕТЕ СЕ от повечето хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, тъй като много от тях съдържат нисък клас омега-3 мастни киселини и други съставки, които всъщност могат да са вредни.
И, най-накрая, непременно включете достатъчно CoQ10 в храната си! Тук отново се натъкваме на ширещ се недостиг на това особено важно съединение, което действа като ‘бутон за задействане’ на 100те трилиона клетки в човешкото тяло.
Осъзнаването, че повечето хранителни добавки с Co-Q10 са с ниско качество, което означава, че те правят малко за вас, а всъщност могат и да ви навредят, постарайте се да намирате хранителните си добавки от надеждни източници, както и съставките в тях да са по възможност от естествени, био източници!
Открийте основните неща, които трябва да знаете за CoQ10 в статията тук.

Полезен съвет за избягване на стареенето #4:

Яжте естествено отглежданите, здравословни и съдържащи органични протеини, така наречени ‘био’ зърнени храни, плодове и зеленчуци
Както е ясно от статията ‘Стареенето спряно – 1’ за храните, които причиняват стареене, то много мъдро е да избягвате всички храни, които са обработени, изкуствени, химически наситени или променени или по друг начин манипулирани от хората. (ВИНАГИ помнете, че производителите не правят тези неща, мислейки за вашето здраве – правят ги, за пари.)
Вместо това търсете месо от свободно отгледани животни, хранени с естествената им храна, която не изобилства от пестициди и хербициди, и които не са инжектирани със стероиди, антибиотици или хормони. За протеини търсете също органично отглеждани бобови растения.
Каквито и източници на протеин да изберете, непременно гледайте да не съдържат изброените в Стареенето спряно – 1 замърсители, както и да са в изобилие в храната ви – протеинът е нарастващо важен с минаването на годините; започвайки на около 40 годишна възраст, вие започвате да губите мускулна маса в количество до 1 процент на година, а протеините са особено важни за забавянето на процеса на стареенето!
Търсете също така храни от здравословни, органични зърнени култури – внимавайте с продукти, на които пише ‘Направено от пълнозърнести храни!’, защото често това означава, че пълнозърнестите храни са една от съставките, наред с преработени зърна и всякакви видове други вредни съставки (Четете етикетите!)
И търсете пресни, органични, ‘био-’ и в идеалния случай, отгледани в района, в който живеете зеленчуци и плодове.

Полезен съвет за избягване на стареенето #5:

Спете както трябва, спете добре!
Изследванията непрестанно доказват, че доброто качество и количество на съня са основополагащи в избягването на преждевременното стареене, оздравяването и предпазването от болести, както и за пробеждаването на болката. Освен многото си други функции, добрият сън помага в голяма степен и за снижаване влиянието на емоционалния стрес върху здравето и за добрата ви физическа форма.
Ако хронично не спите добре, моля не пропускайте да прочетете статията ‘Болка и сън: 15 много важни стъпки към добрия сън, която ще публикуваме наскоро.

Полезен съвет за избягване на стареенето #6:

Никакви оправдания – бъдете физически активни!
И преди вероятно сте чували… безброй пъти за огромното значение на физическата активност. Вие вече ЗНАЕТЕ, че тя е особено важна за избягването на преждевременното остаряване, за повишаването на енергията, както и за оздравяването и предпазването от болести. Движението е също така един от най-ефикасните начини за снижаване на емоционалния стрес, който допринася за предотвратяването на преждевременното стареене и на болестите!
Но аз осъзнавам, че проблемът не е в това да знаете на теория колко важно е да се движите.
Проблемът е в това да не се отказвате от ДВИЖЕНИЕТО.

Полезен съвет за избягване на стареенето #7:

Не чакайте: Победете – естествено – хроничното си възпаление, започвайки веднага
Твърде много хора пренебрегват болката, която изпитват в тялото си, някои защото смятат, че са безпомощни или че тя е нещо ‘нормално’, а други, защото мислят, че могат да я ‘издържат’.
Не обръщайки внимание на болката днес означава, че пренебрегвате хроничното си възпаление сега, а това вероятно е възможно най-опасната грешка, която можете да направите. Както вече знаете, хроничното възпаление е основната причина за преждевременното остаряване – от това как изглежда кожата ви, до това колко енергия имате през деня, и колко съсредоточен е умът ви.
И както вече знаете, хроничното възпаление е основната причина за повечето сериозни заболявания, включително за рака и инфаркта.
Пренебрегвайки болката или ‘издържайки’ я е все едно да играете руска рулетка с живота си.
Като предприемете горните стъпки, вие ще можете постоянно и дългосрочно да премахвате хроничното възпаление и другите унищожаващи здравето ви фактори.

2018/02/24

Още един забранен витамин: В-15

Още един забранен витамин: В-15


pumpkin seeds

Ето обещаната статия за важния витамин В15 със съдба, сходна на тази на витамин В-17 – и двата са ни доволно непознати.
Не бихте ли искали да знаете, че два от В комплекс витамините помагат в предпазването от фибромиалгия и подсилват възстановяването от зависимост към алкохола и наркотиците? Всички други животни инстинктивно знаят, че витамините B-15 и В-17 са природната профилактика на рака. Хората могат да си набавят тези два витамина с храната, но те са забранени в САЩ в хранителните добавки с витамин В комплекс и не се добавят в нито една произвеждана в страната храна.
    Витамин В-15 бе открит през 1950 г. в черния дроб на бик от японския учен Томпям, а през 1951 г. бе синтезиран от сърцевината на кайсиеви костилки от американския учен Кребс. Това подобно на витамин вещество се разтваря добре във вода, но се разрушава при въздействието на високи температури и под влиянието на светлината.
Днес витамин В-15, също известен като пангамова киселина, е обект на спорове в Америка и бе изваден от списъка на хранителните добавки, съдържащи В комплекс витамини. Пангамовата киселина не се предлага в САЩ, защото Агенцията за храните и лекарствата (FDA) извади продуктите, съдържащи пангамова киселина от пазара преди повече от две десетилетия. Обаче,  FDA наблюдава широк обхват заболявания, лекувани с B-15 в други страни.
Русия е най-прогресивната страна по отношение използването на B-15, като вярва че това е много важно хранително вещество, лекуващо множество симптоми и заболявания. Руските учени показаха, че приемането на пангамовата киселина под формата на хранителни добавки снижава натрупването на млечна киселина при атлетите и по този начин намалява умората в мускулите и повишава издържливостта. Хм, не мислите ли, че този витамин би могъл да помага и при фибромиалгия?

Витамин B-15 се използва редовно в Русия за лечението на много заболявания, включително при:

- наркомания
- остаряване и сенилност
- минимални мозъчни увреждания при деца
- аутизъм
- шизофрения
- атеросклероза
- високо кръвно налягане; диабет
- кожни болести
- заболявания на черния дроб
- отравяния с химикали
Дневната необходимост на организма от витамин В-15 е 1-2 мг за възрастни, като ефикасността му се повишава при приемане наред с витамини А и Е.

Признаци на дефицит на витамин В-15:

- повишена отпадналост
- намалена трудоспособност
- раздразнителност
- нервни разстройства
- нарушена работа на жлезите
- недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород
- сърдечни нарушения
- преждевременно стареене

Признаци на предозиране:

- главоболия
- раздразнение
- сънливост
- слабост
- тахикардия
- влошаване на сърдечната дейност
Диметил глицинът (DMG) се използва в Съединените щати като заместител на B-15, защото се счита, че той увеличава производството на пангамовата киселина в тялото. Диметил глицинът се свързва с гликониевата киселина, за да формира пангамова киселина. DMG се счита за активния компонент на пангамовата киселина.

Пангамовата киселина се съдържа в:

- пълнозърнестите храни, като кафявия ориз
- бирената мая
- тиквените и слънчогледови семки
- кайсиевите ядки
- говеждатата кръв
Витамин B-15 спомага формирането на специфични аминокиселини като метионина. Той играе роля в оксидирането на глюкозата при дишането на клетките. Подобно на витамин Е, той действа като антиоксидант, спомагащ за удължаването живота на клетките като ги предпазва от оксидиране. Пангамовата киселина стимулира умерено ендокринната и нервната системи и като подсилва функцията на черния дроб, спомага процеса на детоксикация.
Витамин B-15 е доказал, че снижава холестерола в кръвта, подобрява кръвотока и общото оксигениране на клетките и тъканите и помага при атеросклероза и хипертония – някои от най-често срещаните заболявания в Съединените щати!
В Европа витамин B-15 се използва в лечението на преждевременното стареене, поради факта, че стимулира кръвообръщението и заради антиоксидантните му свойства. Той помага в защитата на тялото от замърсители, особено от въглероден оксид. Пангамовата киселина (и може би DMG) помагат на хората, живеещи в големите и замърсени градове или под силен стрес.
Както споменахме вече, в Русия пангамовата киселина се използва за лечението на алкохолна зависимост като се счита, че тя намалява силното желание за пиене на алкохол. Съобщава се, че тя смекчава махмурлука. Витамин B-15 също така се използва и в лечението на умората, както и на астмата и ревматизма, и дори има известни противоалергични свойства. Някои детски психиатри съобщават добри резултати от използването на пангамова киселина при емоционално нестабилни деца; витаминът се използва да стимулира способността им да говорят и при други, сродни умствени функции. Витамин B-15 е също така полезно хранително вещество при аутизъма, но в този аспект са необходими по-прецизни изследвания.
В момента е незаконно да се продава витамин B-15 в Съединените щати, макар че той беше използван като хранителна добавка известно време през седемдесетте години на двайсти век. Най-често срещаната форма на пангамова киселина е калциевият пангамат, но тя се намира като диметил глицин (DMG), активния компонент, превъзнасян в Русия. Пангамовата киселина или DMG, често се пие с витамин Е и витамин А. Обичайната доза за DMG е 50-100 мг, взимани по два пъти на ден, обикновено със закуската и обяда. Това ниво на прием може да подобри общите енергийни нива, да стимулира имунната система и да намали желанието за алкохол, което го прави много полезен в смекчаването на хроничните проблеми с алкохола.

Рецепта, богата на витамини  B-15 и B-17:

Невероятният хумус

Продукти:
1 консерва леблебия, изцедена
1/2 малка глава лук, нарязана
1 ч.л. сусамово олио (по желание)
1 с.л. зехтин
1/3 ч.ч. тахан
2 ч.л. соев сос
сока от 1/2 лимон или около 1 1/2 с.л.
1/4 ч.ч. пресен кориандър, нарязан
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Сложете всички продукти в блендера или в кухненски робот, докато се превърнат в гладка смес, прибавяйки много малко количество вода, в случай че сместта е твърде гъста. Сервирайте с тортила чипс или намажете на зеленчуков хляб, за да направите прекрасни сандвичи! Запазва се в хладилника около 5 дни.

Да забраниш живота или природната профилактика на рака, витамин В-17

Да забраниш живота или природната профилактика на рака, витамин В-17


7000-pic-apricot

Чували ли сте за витамин B-17? Може би сте чували другото му име – лаетрил.
Американците нямат достъп до В-17, защото Агенцията за храните и лекарствата (FDA) го иззе от пазара през седемдесетте години на двайсти век и го извади от витамините В-комплекс! Незаконно е медицински лица да предписват този витамин на пациентите. Кайсиевите ядки са най-добрият източник на витамин В-17, но и те бяха иззети от рафтовете на всички магазини за здравословни храни и от пазарите за природни продукти в цялата страна. Малко изследвания са правени за витамин В-17 от 1977 г насам. След като го забраниха, той бе забравен.
Според изследвания от преди години, предоставени от диетолози и учени медици, витамин В-17 е естествено, съдържащо цианид съединение, което отдава съдържащия се в него цианид единствено в присъствието на конкретна група ензими, наречена бета глюкозидаза или глюкуронидаза. По чудо тази група ензими се открива почти изключително само в ракови клетки. Ако бъде открита на друго място в тялото, тя е придружавана от по-големи количества от друг ензим, роданеза, който има способността да дезактивира цианида и да го преобразува в напълно безвредна субстанция. Раковите тъкани не съдържат предпазващия ензим роданеза.

И така, според натрупаните научни познания, раковите клетки се изправят пред двойна заплаха: наличието на един ензим, излагащ ги на цианид, докато липсата на друг ензим, открит във всички останали, нормални клетки, води до неспособността на рака да се самодетоксикира. Самата природа предоставя форма на цианид, която може естествено да унищожава раковите клетки! Раковите клетки не могат да противодействат на цианида са унищожени, докато нераковите клетки не са заплашени от цианида, и следователно остават незасегнати. Никога не подценявайте потенциала на човешкото тяло!

Витамин B-17 се открива в естествен вид в много. Ако ядете храни, съдържащи витамин В-17, тялото ви ще знае какво да прави с тях. Всички други животни инстинктивно го правят. Приемете го като профилактика на рака от страна на природата. Само дето модерната медицина не я позволява.

Д-р Ърнст Кербс от Сан Франциско открива лечебните свойства на витамин В-17 през 1923 година. Синовете му д-р Ърнст Кребс младши и д-р Браян Кербс продължават изследванията на баща си през 1952 г., прецизирайки хранителните свойства на лаетрила (В-17).

На база на своите изследвания братята Кербс смятат, че рака не се причинява от нахлуваща отвън сила, а по-скоро от неизправности в нормалните механизми вътре в самото тяло. Те определят рака като ‘заболяване, породено от недостици’. Ненормалната работа на механизмите в тялото, според изследванията им са в резултат на недостига на определени химикал, които те конкретно идентифицират като витамин В-17, както и на недостига на ензимите, познати като трипзини, произвеждани в панкреаса.

Братята Кербс откриват естествен безлекарствен метод, помагащ в превенцията на рака. Но откритието им не е лично тяхно. Години преди разработките на докторите Кербс, лекарите Джордж Ууд и Франклин Бах публикуват справочник през 1833 година, в който описват амигдалина, извличан от B-17, като обичайно лечение за широк спектър от болести и разстройства.

Витамин B-17 също е наричан и нитрилозид, който е основата на лаетрила, амигдалин и пруназин. Наред с панкреатичния ензим трипзин, те заедно формират естествена бариера срещу растежа на раковите тумори. Ако редовно ядем храни, съдържащи които и да било нитрилозиди, собствените имунни механизми на тялото могат естествено да се преборват с формиращите рака клетки. Но ако храни, съдържащи тези особено важни витамини не се консумират (нито произвеждат) редовно, механизмите на природата не могат да действат ефективно срещу натрупването на факторите, формиращи рака и безбройните дегенеративни заболявания.

Ето това се случва с хората днес. Околната среда в развитите страни е не само замърсена в опасни размери, но и все повече храни биват променяни от самия човек и вече не са естествени. Съвременните изсушавани чрез замразяване, обезмаслени, несъдържащи захар, несъдържащи калории, непозволяващи качването на килограми, годни за третиране в микровълнови печки, изкуствени заместители на храната не съдържат нитрилозиди. Повечето производители на храни дори не знаят какво представляват нитрилозидите. Никога в историята на човечеството храненето не е било така доминирано от изкустевни храни, наситени с консерванти и вредни за здравето химикали, както днес. Днешното храна вече не е хранителна.

В края на седемдесетте години на двайсти век д-р Харолд Манър, председател на Факултета по биология на Университета Лайола, Чикаго, Илиноис изучава цялостно полезните свойства на лаетрила (B-17). Работата му е уважавана и считана за едно от първите непредубедени изследвания след тези на Кербс през двайсетте години на двайсти век. Манър съобщава, че лаетрилът на практика не е токсичен.

Д-р Манър използва лаетрила в научните си изследвания наред с витамин А и с храносмилателни ензими и открива, че производството на антитела е стимулирано да действа срещу спонтанни тумори на гърдата при лабораторните мишки включени в експеримента. Той изучава резултатите на пълна регресия в 76 процента от лекуваните мишки с тумори на млечната жлеза.

Д-р Манър счита, че лаетрилът дава най-добри резултати когато е използван заедно с храносмилателни ензими, добре балансиран хранителен режим и с витамин А.

Няма лекар с повече клиничен опит в използването на лаетрила от Ернесто Контрерас от болницата Контрерас в Тихуана, Мексико, бившата болница ‘Оазис на надеждата’.  Д-р Контрерас използва лаетрил от повече от четиридесет години при хиляди диагнозирани с терминален рак пациенти и се радва на внушителни успехи.

Един от пациентите на д-р Контрерас е мъж, страдащ от рак на дебелото черво в напреднала фаза. Чрез леченията с лаетрил в комбинация с процедури за детоксикация и правилно приемане с витамини, Контрерас успява да спре развитието на рака на своя пациент. Мъжът живял повече от петнайсет години след предречената му смърт.
И още малко за витамин В-17: Факт е, че за народи, които се хранят с храни, богати на В-17, ракът е непознат. Пример за това са жителите на долината Хунза на границата между Индия  и  Пакистан, за които кайсията, чиито костилки са богати на витамин В-17, е неизменна част от хранителния режим. Всяка пролет с напъпването на кайсиевите дръвчета, те престават да поемат храна и единственото, което консумират е специфична местна напитка, приготвена от сушени кайсии и вода. Тази тяхна така наречена гладна пролет те провеждат в период от 2-3 месеца до узряването на кайсиите, като през този период организмът бива захранен с балансирано количество амигдалин.
Витамин В-17 може да се счита ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приеман редовно чрез изяждане на няколко горчиви ядки от типа на горчивия бадем, кайсия или ябълка.
Ето и списък с богатите на витамин В-17 храни:
- пореч (крес)
- спанак
- бамбукови кълнове
- алфаалфа кълнове (кълнове от люцерна)
- кълнове от леща
- цели ядки
- кълнове от папуда (азиатско бобово растение)
- смлени ядки
- кълнове от леблебия
- ябълкови семки
- кайсиеви ядки

2018/02/23

Витаминът злодей

Витаминът злодей


vitaminE-480x360

Мъже, не се чудете, ако личният ви лекар ви каже да спрете да взимате витамин Е.
В края на краищата, той може да е прозрял следното… “Приемането на витамин Е като хранителна добавка значително повишава риска от рак на простатата сред здравите мъже.”
Това е шокиращото заключение на изследване, публикувано в научното Списание на Американската медицинска асоциация.
      При това става дума за плацебо-контролирано проучване по ‘златен стандарт’. И в него са участвали много мъже в продължение на много години. 
      Впечатляващо!
      Само че това е всичко друго, но не и очакваното заключение. 
Златна възможност… пропиляна
      Това изследване можеше да предостави важно научно откритие в разбирането ни на витамин Е. 
      Вместо това, то не е нищо друго освен скъп гаф. Това е така, защото изследователите направиха всичко както трябва с изкючение на една особено важна подробност. 
 Те използваха синтетична форма на витамин Е. Ама че глупост. 
      Както д-р Сприйн много пъти е предупреждавал, тази форма на хранителна добавка с витамин Е трябва да се използва само ВЪНШНО. Както казва той, ‘това е форма на молекула, с която човешкото тяло не може да се справи.” 
      Ако изследователите искаха да подложат витамин Е на ИСТИНСКИ тест, те щяха да използват формата d-alpha. Или още по-добре – пълния спектър на токоферолите и токотриенолите. 
      Но като използваха синтетичната форма, те си изгубиха времето. И подложиха хиляди мъже на едно много дълго и безсмислено упражнение.
      Е, може би не съвсем безсмислено. 
      Изследователите от десетилетия знаят, че селенът подобрява ефективността на витамин Е. И това още веднъж беше доказано в изследването. 
      Участниците в изследването, които взимаха, както витамин Е, така и селен показаха много близки резултати за рак на простатата като тези на групата вземала плацебо. 
Така че, ако изследователите бяха давали на участниците подходящата форма витамин Е, мисля че изследването щеше да даде МНОГО по-различни резултати. С други думи: резултати полезни за ПРОФИЛАКТИКАТА на рака на простатата.
      Това беше златна възможност – пропиляна. Единственият въпрос без отговор е дали те я пропиляха нарочно. 
      Не е тайна, че витамин Е има различни форми. Д-р Сприйн през всичките тези години не пазеше тази информация за себе си. Така че всеки с достатъчно опит за провеждане на голямо изследване за витамин Е със сигурност щеше да е запознат със силните и слаби страни на различните му форми. 
      И… просто за забавление, нека видим оповестените конфликти на интереси в изследването…
  • Merck се появява три пъти
  • Pfizer два пъти
  • Novartis два пъти
  • AstraZeneca два пъти
  • Sanofi-aventis, Abbott, Janssen и Amgen всички се появяват по веднъж
  • Един от изследователите е помагал в разработването на образователни презентации за лекарство за рак на простатата
  • Друг изследовател е съучредител на Cancer Prevention Pharmaceuticals – фармацевтично дружество, занимаващо се с разработването на ‘превантивни терапии’ за хора в риск от развиване на раково заболяване
Всичко това нищо не струва. Но на мен ми е много трудно да избегна заключението, че нещата са нагласени.
Нагласени или не, остава изводът – не приемайте изкуствени форми на витамин Е. Така или иначе за пореден път се убеждаваме, че не трябва да поемаме ролята на природата. Тя доверчиво ни е дала всичко, от което се нуждаем.


Шест опасни лекарства с рецепта, предизвикателство в абсолют

Шест опасни лекарства с рецепта, предизвикателство в абсолют


Шест застрашаващи живота ви лекарства, изписвани с рецепта и едно предупреждение – добре си помислете дали да ги пиете, преди да ги пиете

Само защото лекарят ви го предписва, това не означава непременно, че е безопасно да го пиете. Много от общодостъпните лекарства, изписвани с рецепта се оказва, че са придружени от потенциални сериозни странични ефекти, включващи всичко, от кратки пристъпи на гадене и главоболия, до хронична възпалителна миопатия и сърдечни заболявания… или по-сериозни заболявания.

 Но тази важна информация често е скрита от погледа на обществото, което нарочно увековечава мита, че ползите в лекарствата, одобрени от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) далеч надвишават всякакви рискове. Така че, за по-задълбочено разбиране на темата, изброявам шест класа, изписвани с рецепта лекарства, които вие определено трябва добре да си помислите дали да пиете, поради присъщите опасности, които те крият в себе си:
1) Инхибитори на протонната помпа (ИПП). Милиони хора взимат ИПП за облекчаване симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), заболяване, отличаващо се с това, че храна и киселина в стомаха се връщат в хранопровода и причиняват увреждания. Но ИПП като нексиум (екзомепразол) – Nexium (exomeprazole) и превацид (ланзопразол) – Prevacid (lansoprazole) са показали, че освен че блокират усвояването на хранителните вещества, също така спират производството на необходимата стомашна киселина, което може да причини множество други проблеми със здравето.
Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е издала поне десетина предупреждения за опасностите от взимането на ИПП, включващи повишен риск от бактериална диария, недостиг на магнезий, и фрактури на костите. Дългосрочното приемане на ИПП също така се свързва с повишен риск от пневмония и нездравословно качване на килограми.
2) Статини. Най-продаваният клас лекарства в няколко поредни години са статините, акламирани от медицинската система като вид лек-чудо за високия холестерол и атеросклерозата. Но популярните статини – лекарствата като липитор – Lipitor (atorvastatin calcium) и крестор – Crestor (rosuvastatin calcium) са показали, че неимоверно повишават риска у ползващите ги от диабет, заболяване на черния дроб, увреждане на мозъка, атрофия на мускулите и дори преждевременна смърт.
Страничните ефекти на статините са така тежки, всъщност, че FDA наскоро разшири официалните си предупреждения за тяхната употреба. Освен това, повече от десетина изследвания показват, че вземането на статини за първична превенция върши малко, ако изобщо нещо, за предпазването от инфаркт или инсулт, което означава, че този клас лекарства са медицински ненужни за милионите, иначе здрави хора, на които те се предписват.
3) Антибиотици. Водещата причина за появата на резистентните на антибиотици  ‘супермикроорганизми’ са самите антибиотици, които са още един клас лекарства, причиняващи дългосрочни здравни проблеми без да предоставят много, ако въобще предоставят някакви, ползи.  Ненормално прекомерно изписвани за заболявания, които често дори не се повлияват от тях, антибиотиците и дългосрочното злоупотребяване с тях от страна на медицинската система направиха много инфекции по-опасни, упорити и нелечими.
Според Шейн Елисън от вестник The People’s Chemist, трите най-опасни антибиотика, които в момента се предписват са леваквин – Levaquin (levofloxacin), ванкоцин –  Vancocin (vancomycin hydrochloride), и бактрим –  Bactrim (trimethoprim и sulfamethoxazole). Елисън изброява и хинолоните  (quinolones), най-често предписвания клас антибиотици, също като опасни, отбелязвайки, че антибиотици като ципро – Cipro (ciprofloxacin), авелокс – Avelox (moxifloxacin HCL), и флоксин – Floxin (ofloxacin) могат да причинят тежка и перманентна инвалидност.
4) Антипсихотици. Един от най-смъртоносните класове лекарства, антипсихотиците, често се предписват за заболявания като шизофрения, биполярни разстройства и тежка депресия, както и ‘не по предназначение’ за много болести като леко разстройство на настроението и  ежедневна тревожност. Но популярните антипсихотични лекарства като  сероквел – Seroquel (quetiapine fumarate), абилифай – Abilify (aripiprazole), риспердал – Risperdal (risperidone), и зайпрекса – Zyprexa (olanzapine) са показали, че повишават нивата на кръвната захар, повишават нивата на липидите и холестерола, и предизвикват напълняване.
Но дори още по-обезпокояващо е дългосрочното неврологично и мозъчно увреждане, което може да последва пиенето на антипсихотиците, да не говорим за крайно завишения риск от метаболитен синдром, който може да включва основни заболявания като сърдечносъдовите болести и диабета. Антипсихотиците са толкова опасни, че изследване, публикувано в списанието British Medical Journal (BMJ) ги обяви за по-смъртоносни от тероризма.
5) Опиатни болкоуспокоителни. Фармацевтичните лекарства официално бяха обявени за водеща причина за смърт в Америка днес, като на първо място са болкоуспокояващи на опиатна основа като викодин – Vicodin (hydrocodone bitartrate и acetaminophen), оксиконтин – OxyContin (oxycodone HCI), перкоцет – Percocet (oxycodone и acetaminophen), кодеин, и морфин.
Според изследване на Университета Брандайз в Масачузетс, болкоуспокояващите с рецепта днес са отговорни за причиняването на повече фатални свръх дози, отколкото са хероина и кокаина взети заедно. Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) наистина обяви епидамия в отговор на повишения брой смъртни случаи, причинени от болкоуспокояващи с рецепти.
6) Инхибитори на обратното захващане на серотонина (ИОЗС). Антидепресантите като прозак – Prozac (fluoxetine), золофт – Zoloft (sertraline), паксил – Paxil (paroxetine), и лексапро – Lexapro (escitalopram) са на пазара от години, но опасностите свързани с тях обикновено получават далеч по-малко внимание, отколкото заслужават. Страничните ефекти като склонност към самоубийство, сексуална дисфункция, стомашно-чревни кръвоизливи, и сърдечни заболявания са само върхът на айсберга що се отнася до многото странични ефекти на ИОЗС.

Излекувайте се от всички болести със силата на мисълта!

Излекувайте се от всички болести със силата на мисълта!

 Петър Дънов е известен лечител и философ, който създава система, чрез която могат да се прогонят всички болести на човешкия организъм чрез силата на мисълта.

Според него няма заболяване, което да не може да бъде излекувано. Той твърди, че думите крият в себе си сила, която може да влияе на човек както положително, така и отрицателно. В зависимост от значението на думата върху която концентрирате вниманието си, може да усетите ободряване или отпадналост. Ако човек си мисли, че ще се разболее, това несъмнено ще подейства на организма и той след време ще се разболее. Но както човек може да разболее сам тялото си, така може и да го излекува. Ако през деня болният си повтаря, че ще оздравее, той наистина ще се излекува. Ако човек съсредоточи мислите си само върху излекуването си, той по-лесно ще успее да го постигне . Само една дума, изречена правилно може да го изцери. Някои думи действат магически върху човека. Също така е важно да знае и кога да каже думата. Всяко нещо има своето време и място, което трябва да бъде направено. Болестите са в следствие от натрупването на чужди вещества в организма. Чрез силата на мислите и волята си , човек може да ги изхвърли от тялото си и да оздравее. Например настинките са причинени от вид микроби, които попадат в носа и при понижени вибрации, те намират условия, в които да се размножат и развият. Ако мислите на човека са положителни, те привличат жизнените сили към себе си, но ако те са отрицателни, жизнените сили се пръскат в различни посоки, отдалечават се от човека и той се разболява. Ако в организма ви се появи тумор не трябва да се плашите. Това е показател за събрала се в едно място излишна енергия, която трябва да бъде извлечена от тялото. Трябва да стимулирате здравите клетки в организма, които да прогонят енергията извън организма. Чрез силата на мисълта може да изкарате тумор от тялото си за едно денонощие. Чрез въздействието на вашите мисли може да премахнете тумора, всичко зависи от вас и колко силна и концентрирана ще бъде вашата мисъл. Ако някой ваш близък е болен, вие може да предадете вашите положителни мисли и емоции към болния. Когато той е заобиколен от добри мисли, той несъмнено ще поеме от тях и ще оздравее. Болестите могат да се лекуват както с хапчета, така и с мисли. Силата на мисълта е способна да пребори всяка болест в организма на човек. Мислите притежават мощна сила, която ако бъде използвана правилно може да подобри здравословното състояние на човек значително. Ако се разболеете, мислите за здравето си. Не спирайте да си повтаряте, че ще оздравеете, че всичко ще се оправи и не след дълго болестта ще изчезне. Не мислете за болести, които нямате, за да не ги привличате. Мислете само за здравето, за да го привлечете и да се освободите от болестта. Мислете положително, прогонете всички лоши мисли. Използвайте добри и положителни думи, с който да въздействате на вашето здраве.


How to fix screen auto-rotation problems on Windows 10

How to fix screen auto-rotation problems on Windows 10


If your tablet is not longer auto-rotating when changing orientation, then use this guide to troubleshoot and fix this problem.


On tablets and convertible devices, Windows 10 can control their motion sensor to rotate the desktop to landscape or portrait mode automatically depending on the orientation of the screen.
However, sometimes auto-rotation in desktop or tablet mode may stop working for no apparent reason, or the "Rotation lock" option may appear grayed out making it impossible for Windows 10 to turn the screen to the correct orientation automatically.
If auto-rotation isn't working after covering your troubleshooting basics, such as checking for updates and restarting your device, there are a number of steps you can follow to fix this issue.
In this Windows 10 guide, we'll walk you through five solutions you can try to get screen rotation working again on your tablet or convertible.

How to fix screen auto-rotation problems on Windows 10

Disconnecting peripherals

If you're using a 2-in-1 device like the Surface Pro, accessories, such as a detachable keyboard or dock can cause screen rotation problems.
To check if an accessory is causing rotation problems, do the following:
  1. Disconnect the keyboard, dock, or external display.
  2. Change the orientation of the device to see if it rotates automatically.

Checking screen rotation settings

It's also likely that you might have accidentally turned on the rotation lock option that prevents your device from rotating. If this is the case, do the following:
  1. Use the Windows key + A keyboard shortcut to open Action Center.
  2. Click the Expand button.
  3. Click the Rotation lock to turn it off.
    • Quick Tip: You can also control this option under Scale and layout on Settings > System > Display.
  1. Change the orientation of the device to see if it rotates automatically.
In certain devices, such as the Microsoft Surface Pro, Windows 10 will lock screen rotation and disable the "Rotation lock" option when a keyboard is attached and in a typing position. However, folding the keyboard or closing the device will release the lock and the screen will once again rotate automatically.

Running troubleshooter

If the screen will still not rotate, you can use the Sensors Troubleshooter to fix the problem.
  1. Download the Sensor Troubleshooter from Microsoft.
  2. Double-click the SensorDiagnosticTablet.diagcab to launch the experience.
  3. Click the Next button.

  1. The utility will scan, detect, and fix common problems with the sensors on your computer, including the motion sensor.
  2. Click the Close button.
After completing the steps, try to change the orientation of the device to see if auto-rotation works.

Updating motion sensor driver

Although it's rare, the rotation problem could be caused by a driver issue. If this is the case, you should try updating the sensors driver.
You can check this guide to learn the steps on how to update a device driver. If you're using Device Manager, typically, this device will appear under "Sensor I/O devices" or "Sensors."

Fixing screen auto-rotation grayed out

If you have tried all the solutions, and you continue to see the rotation lock option grayed out, even after disconnecting the keyboard, dock, or disabling the external display, then do the following:
Warning: This is a friendly reminder that editing the Registry is risky, and it can cause irreversible damage to your installation if you don't do it correctly. It's recommended to make a full backup of your PC before proceeding.
  1. Use the Windows key + R keyboard shortcut to open the Run command.
  2. Type regedit, and click OK to open the Registry.
  3. Browse the following path:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AutoRotation
    • Quick Tip: On the Windows 10 Creators Update and later, you can now copy and paste the path into the new Registry's address bar to quickly jump to the key destination.
  4. Double-click the Enable DWORD and make sure the value is set to 1.
  5. Click OK.
  1. Double-click the LastOrientation DWORD and make sure the value is set to 0.
  2. Click OK.
  1. Double-click the SensorPresent DWORD and make sure the value is set to 1.
  2. Click OK.


  1. Double-click the SlateEnable DWORD and make sure the value is set to 1.
  2. Click OK.

Once you've completed the steps, restart your device to see if auto-rotation works again.
If any of these DWORDs are missing from the AutoRotation key, you'll have to create them manually:
  1. While in the Registry, right-click the AutoRation key, select New, and click on DWORD (32-bit) Value.
  2. Enter the name of the key that is missing and press Enter.
  3. Double-click the newly DWORD key and make sure its value is set as described on steps No. 468, and 10 in the above instructions depending on the key you're creating.
After completing the steps, restart your device and try to change the screen orientation to see if it works.
In the case, you're still having issues, you can ask in the Windows Central forums for additional help.

Постоянна умора, лошо зрение и наддаване на тегло – заради липсата само на един витамин!

Постоянна умора, лошо зрение и наддаване на тегло – заради липсата само на един витамин!


Тялото ни е сложна и съгласувана система, в която всеки орган е еднакво важен. Всички тези малки „предавки“ са незаменими и ако нещо се обърка – системата се срива. Обикновено всичко започва с една малка неизправност, която поражда по-сериозни последици. Липсата на един от витамините често е отправна точка.
Един от най-важните витамини в нашето тяло е витамин В12, защото спомага за нормалния метаболизъм и оптималното функциониране на клетките. Друга важна функция е участието му в производството на холин, който устоява на нашите лоши навици и предотвратява мастната дегенерация на черния дроб. Той участва и в синтеза на аминокиселини, което в крайна сметка засяга умствената активност на човека и настроението му.
Когато в организма има липса на витамин В12, то започва да изпраща сигнали под формата на различни симптоми. Важно е да реагираме с това навреме и да възстановим дефицита, за да предотвратим бъдещи здравословни проблеми. Днес ще ви разкажем за симптомите на този недостатък и как да го лекувате.
Дефицит на витамин В12 – 8 основни симптома
1. Умора – Постоянната умора е първият признак за липса на витамин В12. Липсата на витамин В12 може също така да причини и лошо настроение.
2. Мускулна слабост – Липсата на витамин В12 причинява не само обща умора, но и слабост в мускулите, летаргия, мързел.
3. Изтръпване на ръце и крака – Липсата на В12 е причина за дефицит на червени кръвни клетки, които доставят кислород до клетките.
4. Загуба на памет – Забелязали ли сте, че в последно време сте започнали да забравяте ключовете или не можете да си спомняте името на някой, когото срещате случайно? Това може да е следствие от липсата на витамин В12.
5. Бледа кожа – Поради липсата на този витамин, червените кръвни клетки могат да се разпаднат, което освобождава жлъчния жълт пигмент билирубин.
6. Проблеми с усещането на вкус – Този симптом се среща при около половината от хората с недостиг на витамини.
7. Зрително увреждане – В редки случаи липсата на В12 може да засегне очния нерв, съдовете на ретината, причинявайки двойно виждане, замъгляване или дори временна слепота.
8. Емоционални разстройства – Витамин В12 стимулира производството на серотонин.

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...