Translate

2018/02/01

Връзката между прошарената коса и здравето на сърцето

Връзката между прошарената коса и здравето на сърцето


Повечето дни не се притеснявам особено от това, че косата ми се прошарва. В края на краищата, имам усещането, че съм си заслужила всеки бял косъм. Та нали почти всеки човек се сдобива с мъничко посивели коси с времето. Така че знам, че не съм единствена.
Но трябва да призная, че нови изследвания, които наскоро бяха представени на годишната среща на Европейското общество по кардиология в Испания ме накараха да преосмисля начина си на мислене.
Оказва се, че прошарената ми коса всъщност може да е червен флаг. (Както би могла да е и вашата!)

Безмълвното предупреждение на прошарената коса за сърцето

Според екип египетски учени, в някои случаи посивяването на косата може да е външен признак за вътрешен проблем. Защото според изследването им може би има връзка между прошарените кичури, появяващи се на главите ни и потенциални проблеми със здравето на сърцето или артериите.
И макар че това е относително малко изследване или по-скоро наблюдение—и определено не си струва да губим съня си заради него—все пак не е зле да следим положението с побеляването на косата си.
Ето защо…
Оказва се, че атеросклерозата (заболяване на коронарните артерии) или втвърдяването и стесняването на артериите ни има много повече общи неща с прошарването на косата, отколкото бихте могли да си представите.
Експертите казват, че най-често срещаните фактори за побеляването на косата са…
  • Оксидативният стрес
  • Възпалението
  • Вашето ДНК, губещо способността си да се възстановява само
  • Хормоналните промени
  • Клетките ви, които губят способността си да се делят и да размножават
А най-честите причини за заболяване на коронарните артерии са… ДА, познахте, по същество съвсем същите. Така че днес е може би щастливият ви ден!

Изследване разкрива връзка между косата и сърцето

В новото изследване учените са оценявали 545 мъже на база на степента на побеляване на косите им.
Мъжете с чисто черна коса получавали „1”, при леко прошарване те получавали „2”, при равно съотношение на черна и посребрена коса те получавали „3”, повече бели от черни коси получавали „4”, а на изцяло побелелите участници давали „5”.
Изследователите също така събирали данни за всичките типични рискови фактори за сърдечни заболявания като анамнеза за високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, пушене и семейна анамнеза и взимали предвид всички тези фактори в оценките си.
А след като възрастта е още един важен рисков фактор, както за побеляването на косата, така и за проблемите със сърцето (понеже и двете имат склонността да възникват с напредването на възрастта), изследователите внимавали да коригират данните си и по отношение на стареенето.
Но след справянето с всички тези цифри, те въпреки това откриха, че по-високата стойност по скалата за побеляването на косата – оценка от „3” нагоре – се свързва със значително повишаване на заболяванията на коронарните артерии, независимо от възрастта и другите рискови фактори.
Така че макар, че посребряването на косата ви не е отговорно за причиняването на каквито и да било сърдечни проблеми, разбира се, то може да послужи като важен ранен предупредителен признак за проблем дълго преди вие го осъзнаете или констатирате.
С други думи, като сами си дадете оценка за косата си, това може да бъде най-лесният някога създаван тест за здравето на сърцето и артериите ви!

Доверете се на косата си и защитете сърцето си

И помнете, по-високата оценка за побеляването на косата ви не е причина за паника, тя е подарък. Защото осъзнавайки че може да сте в риск преди да изникнат каквито и да било други симптоми може да ви помогне да избегнете изцяло сериозни проблеми със сърцето.
Ако косата ви леко се прошарва, както е при мен – или ако вече имате прошарена грива – можете да започнете да правите промените, които помагат за предпазването на сърцето ви през предстоящите години като ядете по-полезни за сърцето храни и избягвате вредните храни, които могат да го увредят.
Казват, че бялата коса е признак на мъдрост, така че позволете на своята коса да ви помогне да направите мъдър избор и да преминете към полезен за сърцето ви начин на живот, започвайки от днес.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...