Translate

2018/04/16

Победете хроничните заболявания с алкални храни

Победете хроничните заболявания с алкални храни


1 RFNDXzI2NzcuSlBH

За да са силни и здрави, телата ни се нуждаят от равновесие. Нивото на pH-то ви измерва колко киселинно или алкално е тялото ви във всеки един момент. Ако тялото ви има pH равно на 0, то е напълно киселинно. Ако тялото ви е с pH от 14, то е напълно алкално.
Според експерти, идеалното pH на тялото е между 7.35 – 7.45 или с лек наклон към алкалност. Макар че pH балансът е процес, в който тялото естествено се нагажда, все по-киселинната храна, която ядем принуждава тялото ви да работи по-усилено от когато и да било преди, за да си подсигурява същите резултати.

Защо се нуждаем от алкални храни

Диетоложката Марджъри Ноулан, която работи за Американската диетична асоциация (American Dietetic Association) обяснява, че по-алкалната храна е разумен подход към здравето.
Тя твърди, че ние си набавяме основните хранителни вещества от цитрусите, кръстоцветните зеленчуци и от зелените листни зеленчуци и насърчава хората да ограничат месото, млечните продукти, съдържащите кофеин напитки, тютюна и консумацията на алкохол.
Важността от балансирането на нивата на pH в тялото се изследва от почти 100 години, но – независимо от научните открития – pH баланса едва наскоро започна да бъде взиман на сериозно.

Разликата между алкалните и киселинните храни

Някои храни, които се приемат за киселинни нямат киселинно действие върху тялото – това зависи от начина, по който тялото разгражда тези храни.
Именно витамините и минералите, които остават след синтезирането на храната определят дали храната е алкална или киселинна.
Макар че има известни вариации, повечето експерти посочват съотношение от приблизително 70% алкални храни и 30% киселинни храни за поддържане на pH-то в тялото в баланс.

Киселинни храни

• Спиртни напитки, вино и бира
• Кафе, чай, газирана вода и газирани напитки
• Подсладени плодови сокове, ананас, нар и мандарини
• Бял хляб, царевични тортили
• Подправки като кечуп, майонеза, горчица и соев сос
• Говеждо, свинско, пилешко, сьомга и риба тон
• Сирене, яйца и кисело мляко
• Фъстъчено масло, фъстъци и шам-фъстъци
• Изкуствени подсладители, бяла захар меласа
• Мариновани, топлени в микровълнова фурна и консервирани храни

Храни с балансирано pH

• Мая, мед, кленов сироп, леща, овесени ядки, ориз басмати, кокосово масло и зехтин
• Вода, зелен чай, ябълков оцет, оризово мляко, бадемово мляко, соево мляко и прясно мляко
• Домати, тиква, лук, чушки, аспержи, картофи, моркови и патладжани
• Банани, ябълки, червени боровинки, лимони, лайм, ягоди, дини и круши
• Женшен, мащерка, босилек, лук чайвс и пащърнак
• Фенел, ленено семе, тиква, сусам и слънчогледови семки
• Бадеми, кашу, лешници, кедрови ядки и орехи

Алкални храни

• Авокадо, червено цвекло, селъри, репички, боб лима, зелен фасул краставица
• Сода за хляб и стевия
• Алфалфа (люцерна), пшенична трева и ечемик
• Риган, кориандър, чесън и джинджифил
• Спанак, цикория, зеле, зеле кейл и броколи

Най-важните 4 причини за балансиране на pH на тялото с алкални храни

#1- По-добро контролиране на теглото

Храненето с много алкални храни доказано детоксикира организма, подобрява храносмилането, подсилва метаболизма и запазва мускулната маса. Хората могат да губят повече от два килограма мускулна маса на десетилетие от навършването на четиридесет години, което води до по-висок риск от наранявания и снижаване на силата.
В изследване на почти 40000 души, университета Оксфорд откри, че веганите, които основно ядели алкални храни имали най-нисък индекс на телесна маса, докато хората, които ядели месо, имали най-висок индекс на телесната маса.
Освен това хората, които ядат по-малко или никакво месо са с по-тънки талии и с по-високи нива на борещите заболяванията антиоксиданти в кръвта си.
Други изследвания текат в момента, но първоначалните резултати показват, че по-алкалната диета помага на тялото да обработва храната по-ефикасно – което означава по-добро усвояване на хранителните вещества, по-редовно изхвърляне на токсините и елиминиране на обработените храни, съдържащи много мазнини и захар, които е доказано, че не ви позволяват да отслабнете.

#2- Не позволяват възрастта ви да си личи

Скорошни изследвания свързаха рафинираната захар с по-бързото стареене. Гликацията – процесът, в който захарните молекули се прикрепват към протеини – води до напреднала гликация на крайните продукти, които атакуват еластичността на кожата.
Добавянето на повече алкални храни – като мед, цитруси и берита – в храната ви ограничава приема на рафинирана захар, като в същото време удовлетворява силните ви повици за нещо сладко с богати на антиоксиданти храни, за да ви помогне да изглеждате по-млади по-дълго време.

#3- Подсилват естествената енергия

Умората, неспособността за фокусиране и общата мудност са често срещани странични ефекти на диетите, богати на мазнини и захари. Стимулирането на храносмилането и елиминирането на токсините позволява на тялото да действа по-ритмично.
Резултатът е повече енергия и по-добра концентрация.
Облекчаването на депресията, хиперактивността и тревожността също се свързват с богата на антиоксиданти и бедна на химически добавки храна.

#4- Болестите предпочитат киселинна среда

Клетките, които мутират и причиняват заболявания се чувстват по-комфортно в силно киселинна среда. Колкото по-малко киселинни са храните, толкова по-добре тялото ви може да усвоява хранителните вещества, съдържащи се в тях.
Имунната система отделя по-малко време да се бори с въздействието на киселинната среда и по-добре си върши работата.
Снижаването на възпалението в цялото тяло, регулирането на кръвната захар, сърдечното здраве и подобрената мозъчна функция са само няколко от ползите, които тялото ще усети когато премахнете киселинните храни и започнете да ядете повече алкални храни.
Бъдете здрави
Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.
Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...