Translate

2018/05/10

Епидемията на хашимото

Епидемията на хашимото

Болестите но щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната









Ако сте пациент с хашимото, непременно сте се сблъскали със следния сценарий. Изпитвате част или всички от следните симптоми: покачване на теглото независимо от приложените диети; изтъняване на косата, безсъние, постоянна умора, мозък, който сякаш е обвит в мъгла; суха кожа, чупливи нокти, притупващо често сърце, студени ръце и крака, топли вълни, световъртеж, мускулна слабост, изтръпване на крайниците, звънене в ушите, депресия, както и хормони, които играят хоро. Отивате на лекар, той ви праща при ендокринолог, който назначава тест, след което ви обяснява следното: „Кръвният тест показва повишаване на антитиреоидните антитела, имате и завишен ТСХ (тироиден стимулиращ хормон). Това сочи, че имунната ви система е дезориентирана, нарича се автоимунна реакция. Което означава, че тялото ви атакува щитовидната жлеза, приемайки я за чуждо тяло. Този процес предизвиква възпаление на жлезата, като малко по малко намалява нейната функция."
Вие питате: „Но как така, какви са причините?" Отговорът е: „Възможно е да имате генетична предразположеност." Ако попитате защо тялото атакува само себе си, вероятно ще последва леко покашляне: „Конкретната причина за автоимунните заболявания все още не е известна."
Други възможни сценарии са да ви поставят диагноза базедова болест, при която щитовидната жлеза е с повишена функция; хипотироидизъм, при който щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони; увеличена щитовидна жлеза, киста и дори тумор.
Обикновено на въпросите „Как така?" или „Защо?" отговорът е, че може би остарявате преждевременно, много неприятно, особено когато си на 20 или 30 години. Най-ранният случай на заболяване на щитовидната жлеза, с който съм се сблъсквала, е момиче на 12 години... Отрезвяващо, нали? Друг отрезвяващ факт е, че в моята 6-годишна практика в България 70% от жените имат някаква форма на щитовидно заболяване и повечето са в разцвета на живота си. Болестите на щитовидната жлеза стават епидемия. Освен диагнозите хашимото, хипотироидизъм, хипертироидизъм, базедова болест, тиреоидити и образувания е възможно да чуете, че имате лаймска болест, ревматоиден артрит, фибромиалгия или че просто минавате през менопауза. Много често ще ви бъде казано, че причините за гореизброените проблеми на щитовидната жлеза не са известни и че непрекъснато се правят изследвания... Но се съмнявам някой да е готов да чака 20-30 години за евентуален напредък в медицината. Имате проблем сега и искате разрешение сега.
В същото време всеки ендокринолог знае, че тестовете, с които се изследва щитовидната жлеза, не са напълно точни и не са достатъчни. Предписваните с лека ръка хормони са по-скоро опасни, отколкото полезни.
Ето и отговорите на някои чести въпроси.
1. Как така собствената ми имунна система изведнъж решава да атакува щитовидната жлеза? Защо въобще има автоимунни заболявания? Базирайки се на моята практика, смятам, че те са свързани главно с модерния стил на живот, най-вече с консумацията на млечни и месни продукти, които в основата си са с възпалителен характер. Когато към това добавим и факта, че днешните меса и млечни продукти са тъпкани с хормони и други вещества с непроизносими имена, имаме налице т. нар. съвременна диета, която води до заболявания. Днешният човек страда от хроничен глад, или, както аз казвам: „пълни стомаси, гладни клетки". Живеем в свят, който изисква много от нас: работим до късно, после лежим пред телевизора, ядем храна, в която няма хранителни вещества, и когато тялото ни започне да дава сигнали на хронична умора, пием кафе и Red Bull с надеждата, че ще ни поникнат крила. В резултат на всичко това имаме население с натоварени надбъбречни жлези, с хормонални разстройства, с хронични възпалителни и автоимунни заболявания. Моето наблюдение, че огромна част от българките страдат от хашимото, за мен потвърждава горното. Всички знаем, че традиционната българска диета е богата на месо и млечни продукти.
2. Важна ли е за здравето щитовидната жлеза? Повече, отколкото можете да си представите. Щитовидната жлеза оказва влияние върху всички органи и системи - сърдечно-съдова, храносмилателна, костна и нервна, играе важна роля за метаболизма и психиката.
3. Щитовидната жлеза ли е причина милиони хора да се разболяват? Не. Болестите на щитовидната жлеза са просто още един симптом, че тялото ни не работи добре.
4. Как да сме сигурни, че имаме проблем с щитовидната жлеза?
Първо, изискайте от лекаря си теста, който ви е направен. Не се задоволявайте с тест само на хормоните тироксин (Т4), изискайте тест и на трийодтиронин (ТЗ). Задавайте въпроси и търсете обяснение и логика. Образовайте се и поемете отговорност за здравето си. Научете се да разбирате тестовете: направете си тест на TSH. Ако нивата са високи, имате дефицит на тироидни хормони, ако нивата TSH са ниски, изискайте и TRH тест. Направете си тест за телесна температура по следния метод, като го коментирате с ендокринолога си (ако не ви изгони от кабинета): измерете температурата си още преди ставане от леглото с живачен термометър в три последователни дни. Ако е по-ниска от 36,4 градуса, вероятно имате щитовидна жлеза с понижена функция. Ако температурата е над 37,2, е налице повишена активност.
КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ:
  • Да намалим драстично месото и млечните продукти.
  • Да се храним с повече плодове и зеленчуци.
  • Да се храним без глутен, като най-добре е да изключим напълно зърнените култури.
  • Да пием изворна вода с ниско съдържание на флуорид, защото той калцифицира щитовидната и епифизната жлеза.
  • Да избягваме захар, кафе, алкохол и шоколад.
  • Да се погрижим за микробиома си (виж статията от брой 3/2018). Да приемаме пробиотик.
  • Да пием витамин D, 2000IU (за тези, за които това не е проти-вопоказно).
  • Да приемаме цинк.
  • Да приемаме Glutathione.
  • Да приемаме В12.
  • Да не прекаляваме с фитнеса, тъй като активира имунитета, а когато имаме автоимунни заболявания, ние трябва да го успокоим.
  • Обърнете внимание на надбъбречните жлези, функцията на щитовидната жлеза е тясно свързана с тях, надбъбречните жлези на повечето хора са извън играта, но много лекари не се сещат да ги изследват. Ако обаче лекувате само щитовидната без надбъбречните, които също са увредени, няма да постигнете резултат.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...