Translate

2018/06/03

БЪЛГАРИЯ ЗАМЛЪКНА, НА "ДОНДУКОВ" 2

БЪЛГАРИЯ ЗАМЛЪКНА, НА "ДОНДУКОВ" 2 СКОЧИХА ДО ТАВАНА! НОВАТА ВАНГА ИЗСИПА ВОДОРОДНАТА БОМБА ЗА РАДЕВ! ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ



Марияна Николаева е сред малкото родни ясновидци, които са канени на международни състезания. Там нашенката мери сили с феномени от цял свят. Преди години варненката стана победител и в родното тв риалити на Би Ти Ви „Ясновидци“.

Само преди година тя отново напомни за неземната си дарба, като даде серия от прогнози черно на бяло в рубриката "Мистериите на Старидолски", които се сбъднаха. Последното от нейните пророчества за атака с химическо оръжие в Сирия стана факт само преди седмици. Помолихме Марияна отново да влезе в коридорите на времето и да види най-вероятните варианти за бъдещето на България и света, предава "Ретро".
- В един наш разговор през есента на 2015 г. ти предрече атаката в Сирия с химическо оръжие. Тогава още каза, че оттам ще се увеличи имигрантската вълна? Ще ни засегне ли сега?
- Това се случва в момента. И сега не влизат малко бежанци у нас, просто или минават транзит, или не се обявяват. Много от тези хора са с образование - стоматолози, лекари, владеят чужди езици. В един момент най-мъдро ще бъде да започнат да работят в нашата система. Това, рано или късно, ще се случи. Природата не търпи празни пространства. Обезлюдени села ще започнат да процъфтяват покрай тях. Но към тази група имигранти има опасност да дойде и една нова.
- Какво имаш предвид?
- Видението, което получавам, е следното: „Стоя и гледам небето. Толкова е тъмно, че не се вижда от птици. В далечината гърми и трещи, пепел и лава се сипят наоколо ми“. Вулкан ще изригне. Трудно е да се конкретизира кога и кой, но вероятно ще се активизира Везувий. Като на три пъти ще изригва, а последното ще бъде най-голямо. Оттам ще тръгне една като вълна бежанци насам към България. Правителството ще се чуди какво да направи. Ще ги държи на границата. Говоря за италианците и гърците...
- А защо и гърците – при тях какво има да става?
- Тектоничните размествания и нивото на моретата ще започнат да играят в един танц. Ще изплува във водата между Гърция и Италия красив остров със старинни находки, ала на никого няма да му е до това. Защото всеки ще мисли как да се спасява. Дори част от Турция ще хукне насам.
- Доста невероятно звучи, още повече че точно сега се чувстваме застрашени откъм южната ни съседка заради агресивното поведение на нейния лидер Ердоган?
- Така е, но в един момент напред във времето сами ще ни предложат част от територията си, говоря не само за Турция, но и за Гърция, само и само да приемем техните хора. В по-близко време заради междуособици нещо подобно ще стане и с Македония. Тя ще се разцепи на три части. И едни райони, за да се спасят от апетитите на Албания и Сърбия, сами ще поискат да се присъединят към територията на България.
- България пак ли ще опре на три морета?
- (Смее се.) Няма нищо 100% сигурно, бъдещето е сложно нещо. Но от това, което виждам като картини във време-пространството, има голяма вероятност точно така да се случи. Откъм север ще има струпване на войски. Щатите ще искат да влязат в Украйна през Полша. Руснаците ще се намесят. Оттам ще текне нова вълна от украински бежанци към румънската и нашата граница. Някои могат да тръгнат по море. Щем не щем, ще ги приберем тия хора.
- Можеш ли да видиш кога може да се случи всичко това като времева рамка?
- Всичко това ще започне да се случва от септември нататък в рамките на следващите две до три години – от 2017 до 2020 г.
- В момента вървят големи пазарлъци за съставянето на правителство между ГЕРБ и Патриотите. Уж чакали да мине ретроградният Меркурий, за да избегнат евентуални бъдещи турбуленции. Но така като те слушам, май те са ни гарантирани?
- Определено тоя кабинет ще се позадържи на власт. 
- А ще се стигне ли, в резултат на едно или друго обстоятелство, до коалиция между ГЕРБ и БСП?
- Може и да не е официално , но накрая ГЕРБ и БСП, притиснати от обстоятелствата, няма да имат голям избор и ще започнат да си партнират. Що се касае до съдбата на настоящия служебен премиер Огнян Герджиков, той е много мъдър дух. Много е умен, може да го критикуват, но Герджиков дотук няма един грешен ход за България. На него хич не му се занимава с политика, но и в бъдеще ще му се наложи.
- Масово гърци, турци, дори италианци регистрират фирмите си тук. Има ли някаква метафизична връзка с това, което се задава като природни катаклизми?
- Аз считам, че не само заради ниските данъци от пет години у нас тече един процес на регистрация на чужди фирми. Бизнесмените, като хора на риска и интуицията, усещат на едно подсъзнателно ниво онова, което има да се случва. Накрая много от тези хора ще се преместят тук за постоянно, когато започнат повсеместните катаклизми.
- Цените по правило след зимата тръгнаха нагоре - ток, вода, тец. Докъде ще стигне търпението на българина? 
- Много ми се ще да кажа друго, но изглежда търпението ни няма таван. Ще се увеличава ножицата между бедните и богатите все повече. Някаква компенсация ще бъде намаляване цените на лекарствата. В по-далечното бъдеще ще се вдигне раждаемостта, ще се направи така, че най-бедните да бъдат поне подсигурени и да няма гладуващи и хора без покрив. Но това ще стане чак след 10 години. Ако говорим за по-близкото бъдеще, покрай заселващите се тук бежанци отблизо и далеч, ще започнат да се възраждат малките населени места. От Турция и Гърция ще има по-сериозно навлизане на капитали. Тихомълком ще си отворим по-широки пролуки за износ към Русия въпреки забраните. АЕЦ „Белене“, така или иначе, ще трябва да се отвори. От това, което ми се дава като информация, в Северна България ще се построи голяма централа с алтернативна енергия, може с термална вода да е.
- Някои побързаха да прогнозират трета световна война покрай ескалацията на напрежението между Русия и САЩ. Ти виждаш ли конфликт чак с такъв магнитуд?
- Няма да има трета световна, но лидерите на двете големи сили ще имат доста работа. Ислямисти например ще се опитат да свалят самолета дори на Владимир Путин. Устройството ще бъде открито навреме и няма да успеят. В Щатите ще започнат междуособици.
- Не са добри прогнозите, които даваш, нещо положително няма ли?
- Това е светът, променя се! Харесва ли ни или не, живеем в интересни времена. На практика Великобритания ще излезе от Европейския съюз, но след тях и Франция ще тръгне. Атентатите, които имат да стават там, плюс бежанската вълна ще ги разклатят здраво. На голям френски стадион ще сложат бомби. Атентати ще има още в Испания и Германия.
За нас може да се каже нещо положително около новия ни президент, с когото направо ударихме в десетката. Румен Радев има кармичен дълг към България. Прераждал се е тук няколко пъти и все като владетел. Един път е бил и в ролята на жрец на Севт III. Така че у Радев има хитрост, решителност, силна интуиция и голям опит на ръководител, натрупан през вековете. Той върви по собствена програма и не се влияе от околните.
- Твърди се обаче, че президентшата е голям фактор на „Дондуков“ 2?
- Да, сега често се коментира как жената му влияе доста. За мен Радев може да има чувства към нея, но специално за важните решения е с хладен ум. Така се дава. Около него витае енергията 1-1-1. Трите единици говорят, че на моменти доста егоистично, дори напук, действа, без да се съобразява с околните. На подсъзнателно ниво той има чувството, че е в някакъв дълг към България, дори че тя му принадлежи. Това идва, както споменах, от неговите минали прераждания. Тогава, като владетел, е водил много безсмислени битки тук, в които е дал много жертви. Така е натрупал карма, която сега трябва да изплаща. Ето защо, по мое виждане ,президентът ни ще служи на България, а няма да я краде, както правеха всички дотук. Разбира се, тази кармична програма генералът не я осъзнава, защото идвайки в новото тяло, спомените на неговата душа се заключват от божествения свят.
- У нас пролетта каква ще бъде, някакви природни катаклизми очакваш ли?
- У нас пролетта ще бъде нормална, времето ще се оправя само след броени дни. Хубаво ще бъде лятото, сравнително топло, с внезапни субтропични превалявания около следобед. Ще има умишлени пожари. Иначе навсякъде по света ще има големи аномалии. В Австралия - големи наводнения плюс болести. В САЩ пак се дава да ги удари голям ураган. В Казахстан ще има голямо земетресение. В столицата им направо дупки ще зейнат. По-близко към нас трус ще има до няколко месеца в Румъния. Нищо опасно, но ще се усети и у нас. Лятото към Добруджа ще има голямо наводнение. Водата сякаш от земята ще избие и ще наводни къщите на хората. Причината, по мое виждане, е една подземна река, която минава под България. Заради някакви микротрусове откъм Черно море тази река ще започне да се показва тук и там. А в скоро време в Черно море ще изплува изгубената Атлантида. Тя ще пренапише историята на религиите и на цялата наша цивилизация. Реално бумът в усвояването на слънчевата енергия ще стане с откритията, които ще се направят там.

2018/06/01

БОЛКИ В КРЪСТА-22 ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ...

БОЛКИ В КРЪСТА-22 ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ...
Болка в кръста – прочетете 22 писма от читатели с изпитани рецепти и лекове

Болка в кръста – проблем, за който се споделят огромен арсенал от лечебни продукти
Болка в кръста – ето какво споделят читателите ни
Ето ги причините за болка в кръста!
Представете си утре сутрин да не можете да си обуете обувките, защото не успявате да се наведете! Звучи направо кошмарно, но мнозина са тези, за които движенията са силно ограничени заради болката в кръста.
Към днешна дата все по-често от болка в кръста се оплакват млади, все още жизнени и здрави по принцип хора. Като основен фактор, провокиращ сковаността, се определя съвременният начин на живот – пред компютъра, в колата, в заведението. Именно защото от неразположението се оплакват мнозина, в интернет пространството „гъмжи” от рецепти, съвети и методи за лечение на болката в кръста.

В текста по-долу решихме да направим компилация от най-често препоръчваните традиционни и алтернативни методи за преодоляване на сковаността в кръста. Ще посочим на кой какво му помага, ще ви представим какво са споделили с нас нашите читатели. Но нека първо разгледаме основните причини, заради които най-често изпитваме подобен род болка.
Топ 4 на причините за болка в кръста
В зависимост от това какво е предизвикало болката в кръста, се препоръчва и различен подход за лечение. Дали ще се използва локален продукт, традиционна медицина, масажи или балнеолечение, най-добре е всичко това да бъде съобразено с индивидуалното състояние и с причината за неразположението. Ето кои са най-честите такива:
Травма
Ако сте претърпели травма, падане или друг род нараняване, предизвикало болка в кръста, то незабавно потърсете лекарска помощ. Макар и първоначално да смятате, че болката в кръста ще отшуми, заедно с останалите последици от травмата, може да се касае за много по-сериозно състояние. В случай, че болката се комбинира с неволно изпускане на урина, невъзможност за контролиране на изхождането, загуба на усещания или появила се слабост в крайниците, то по всяка вероятност става дума за по-тежка диагноза.
Претоварване
При физическо натоварване или многократно вдигане на тежести може да се стигне до болка в кръста. Причината е претоварване на мускулите в поразената област.
Неправилна стойка
Сигурно в най-голям процент от случаите болките в областта на кръста са провокирани от неправилната стойка. При стоене, при седене и при вървеж тялото трябва да е изправено и добре балансирано.
Дискова херния
Лумбалната дискова херния поразява кръста, но дискова херния може да засегне всеки диск в гръбначния стълб. Най-често се появява между 30 и 50-годишна възраст, в резултат на износване на дисковете на гръбначния стълб.
При повечето пациенти този род болка изчезва след почивка. При други обаче състоянието може да се влоши и да се развие ишиас – възпаление на седалищния нерв или казано по друг начин„захапване” на нерв, при което болката се разпространява по единия или двата крака. В наши дни млади хора на възраст под 30 години все по-често страдат от ишиас. Предпоставките за това са голям брой, но като основни се посочват наличието на шип, засегнал седалищния нерв, или поясна дискова херния.
Читатели споделят: Как излекувах болката в кръста?
Както ви обещахме в началото, ще цитираме писмата на десетки наши читатели, които на електронната поща, в коментари или чрез директна кореспонденция са споделили с нас през годините какво им е помогнало при болка в кръста.
Ре-флекс помага на тялото! Преди да го направим обаче, ще си позволим да дадем конкретен съвет: Ре-флекс! Нашето предложение за преодоляване на болката в кръста е хранителната добавка Ре-флекс! Продукт, който принадлежи изцяло на новата генерация нелекарствени препарати и който се отличава с непознато до момента действие. Добавката не лекува, а помага на тялото да се самоизлекува! Чрез положителен ефект върху кръвообращението, Ре-флекс спомага за храненето на тъканите, като по този начин се активизират възстановителните сили на организма. Изобилието от хранителни вещества и кислород спомага за преодоляване на възпалението, преодоляване на болката и сковаността – било то в кръста, или в друга част на тялото!
Ето ги и обещаните съвети:
Иванка Чамбова от гр. Първомай ни пише:
Свинска мас се прилага в болка в кръста!
„Здравейте! На 58 години съм. Бях шивачка дълги години, но ме съкратиха. Сега гледам внуците и чакам да стигна години за пенсия. Сигурно заради възрастта, но и защото десетки години все траках на машината, цялото ми тяло се разтрака. Най-боли кръстът. И защото вие приканвате да споделяме какво ни е помогнало, ще напиша и аз.
За по-младите сигурно е непонятно, ако не и гнусно, но аз използвам свинска мас. Имаме роднини, които гледат прасета, и всяка година си взимам от тях по 1 – 2 буркана мас, защото знам, че е истинска и прясна. Та взимам един лист от зеле и мажа със свинска мас, плътно, но не прекалявам. Ръся отгоре захар, около една шепа. Налагам на кръста и лягам. Отгоре е добре да се постави нещо топло – шал или одеяло, но първо найлон, за да не се цапа. Няколко часа лежа, без да размествам компреса.

Ако не след първото прилагане, то на другия ден след второто болката е утихнала.
Освен на кръста, прилагам същата рецепта и на китките и лактите, защото и те са на същото дередже!”, завършва г-жа Чамбова.
Toni666 е оставила следния коментар към наша статия:
„Ако имате пресен босилек в двора, при болка в кръста наложете от тях. Увийте кръста с вълнен шал и подходящо парче плат и преспете така. На сутринта ако не напълно, то болката ще е намаляла поне наполовина.”
Севдалина Иванова предлага още една рецепта със свинска мас:
„Аз съм Севдалина Иванова Иванова от гр. София. Въпреки че не съм първа младост, спортувам. Посещавам фитнес, качвам се на Черни връх всеки уикенд, ако времето позволява, не съм се заседяла. Да, обаче, в последно време съм ограничила движението до минимум, защото започнах да имам страшни болки в кръста. Започнаха отляво, горе високо, слязоха на долу, сега ми търни целият крак. Да си призная, още не съм ходила на лекар. Но ако продължавам така, ще трябва да отида.
Преди няколко дни в работата ми написаха една рецепта с мас. Колежката така се беше загрижила за мен, че дори и мас от вкъщи ми донесе. Донесе ми и 5-6 пръчки от лозата им. Каза ми към 2 лъжици от маста да добавя 4-5 лъжици пепел (да изгоря лозовите пръчки и от тях пепелта). Трябват още и 4 скилидки счукан чесън. Бъркам всички съставки и лягам. Добре е да имате помощник, ако изпробвате рецептата.
Та помощникът маже там, където ви боли, с чиста мас. Взима една по-голяма марля и в нея слага приготвената смес. Поставя я върху кръста и ви омотава с шал, дебела дреха или каквото имате под ръка. Вие си лежите. Но не бива да се престоява повече от 2 часа.
Така правите 3 поредни дни, аз го правя вечер, защото през деня съм на работа. Болката ще изчезне, каза колежката.
В интерес на истината аз правих веднъж, на следващата вечер не успях, но днес ще повторя. Ако има наистина резултат, ще пиша пак!”
СлАдКо_КрЕмЧе_77 пък използва джинджифил при болка в кръста. Ето нейната рецепта:
Джинджифил помага при болка в кръста!
„Живях няколко години в чужбина, където учех и тренирах. Там използват джинджифил при различни болки. При болка в кръста прилагат тази рецепта: Настъргва се 1 корен джинджифил, който се нанася внимателно върху парче плат. Може да се използва бинт или марля. Сещате се – платът се връзва директно около кръста. Така се прекарва нощта, а на сутринта движението е много по-леко.”
Димитър Пешев от гр. Шумен използва колана НАНОБЕЛТ:
„Пенсионер съм. На реклами не вярвам. Не поръчвам по телефона. 3 месеца този колан си стоя в опаковката. Щерката ми го купи. Сложих го от немай къде, защото вече едва ставах от стола. Не тичам с него, но поне се движа. А бях стигнал до патерица. Бях се засилил към втора. Сега нося НАНОБЕЛТ и поне се обслужвам сам, което за сам мъж е много важно.”
Нина Николова от гр. Костинброд ни е изпратила писмо на редакционния адрес. Ето го и него:
„В Костинброд ме знаят като баба Нина. Всички ме познават, защото дълги години бях магазинерка. Сега съм пенсионерка. Оплаквам се от всички старчески неволи, включително и от болка в кръста. От майка си знам обаче следната рецепта, която прилагам всеки път, щом се обездвижа. Счуквам в хаванчето стиска семена от синап. Изсипвам ги в купа и добавям два пъти повече брашно. Слагам вода (ако имам домашен – и малко ябълков оцет) и меся да стане меко тесто като за хляб. Слагам си го на кръста сама, то не е толкова трудно, защото то си е удобно. Омотавам едно парче плат, което специално съм си приготвила и си използвам само за това. Така спя цяла нощ. Не ми е удобно, но като знам, че на другото утро ме чакат кокошки, градина, двор – търпя. Трябва да мога да стана и да се раздвижа.”
Красимира Такева пък залага на превенцията. Ето какво ни пише:
„Здравейте! Преди време и аз като много от читателите ви страдах от болка в кръста. Изпих много лекарства. Болката премина, факт, но прекалено бавно и мъчително. Затова сега не позволявам да се стига до там.
След този период от живота си редовно приемам хранителни добавки за здрави кости, стави и прочие. В последно време пия Магнезий в комбинация с Калций. Мога да кажа, че за мен това е идеалният вариант. За ползите от тези вещества може да се прочете много. Изобилие има и при вариантите. Много фирми като Sanct Bernhard, Equilibra и други предлагат подобни продукти.”

Златина Златкова е на 79 години от с. Владо Тричков. Позволяваме си леко да редактираме писмото, което ни е изпратила внучка й, за да бъде полезна рецептата в него:
„Бабо Злате, кръст ме боли, бабо Злате, помагай! И аз помагам, що да чиним. От ония керемидите, кои им викат турски, стъргам в една паница. Колко, ами колко половин паница. На ситно го правим. Отгоре сипвам тамянец, от оня белия. По-голямо парче, по-добре. Наливам от домашарката (б.р. домашна ракия) и чуквам три яйца. Но ми трябват само белтъците. Бъркам, струвам, да стане хубава каша. Кажем сега: Легай, чедо! И мажем, дека боли. Вземам лена, дека съм му казала да носи с него. И го пращам да си иде, ама полека. Да си лега и да спи с превръзката. На сутринта да стане и на Господ да благодари, че е научил баба Злате да помага!”
Симеона А. пък се е доверила на уред, наречен универсален уред за премахване на болката:
Stop Pain помага срещу болка!
„Тренирам аеробика и зумба, на тренировки съм 5 дни в седмицата. Ходя толкова често, защото ежедневно прекарвам по над 10 час пред компютъра. По този начин не само поддържам формата си, но и се отпускам и редуцирам стреса. Появиха ми се обаче болки. Първо беше лявото коляно. Там болката отшумя сама. Болката в кръста обаче се задържа със седмици. Посетих няколко „светила”, които ми казаха толкова страшни диагнози, че на човек може да му се изправи косата. Но най-интересното – всеки различна ми постави.
Заради тях, а и заради себе си започнах да чета упорито в интернет. От всичко, което прелистих, стигнах до извода, че съм се натоварила. Стигнах и до друг извод – да не се тъпча веднага с лекарства. Избрах друг подход – поръчах си онлайн уред, който се препоръчва за облекчаване на болката. STOP PAIN – универсален уред за премахване на болката. Макар че по упътване може да се използва навсякъде, аз го ползвам само у дома. Но се оказва достатъчно – все още имам леки придърпвания в областта на кръста, но те се случват веднъж или два пъти в седмицата, най-често привечер. Отшумяват обаче за секунди.”
В популярен форум четем следното мнение на loriana:
Donatela е оставила коментар–рецепта под наш материал за болки в ставите:
„Малко хора проумяват, че болка се появява само при слаб имунитет. Същото важи в пълна сила и за болката в ставите, болката в кръста. Аз поддържам здравето и имунитета си, като всеки ден дъвча семена от мак. Ако имам време, смесвам ги с кисело мляко.”
Наталия Колева от гр. София ни е изпратила писмо на редакционния имейл:
„Аз съм Наталия и съм начална учителка. Всички си мислят, че професията ни е лека и спокойна. Но аз влагам много енергия, психически и физически сили. Едновременно съм и майка, и приятел, и учителка. Цялото това напрежение и натоварване при мен се прояви чрез нетърпима болка в кръста. Ставам и лягам с болка, която вечерно време е направо нетърпима. Разбира се, посетих няколко лекари. Направих снимка, но конкретен здравословен проблем така и не се откри. Изпих си предписаните лекарства, измазах мазилата, но нищо. Болката в кръста си остана. Наложи се да търся алтернативни пътища за облекчение. Изпробвах няколко рецепти, докато не открия „моята”. Казвам „моята”, защото на мен наистина ми помогна.
За приготвянето й използвам натурално масло – най-добре бадемово или кокосово. В малка купичка слагам 20 г лют червен пипер (добре е да се избере продукт от по-висок клас, за да е гарантиран ефектът му). Добавям около ½ кафена чашка масло и 1 лъжичка ланолин. Бъркам до получаването на равномерен крем. Нанасям обилно върху кръста, като продължавам леко и към задните части. Останалото количество, съхранявам в хладилник.”
Нели_Янина ни пише рецепта, която знае от баба си:
„При болка в кръста се счукват листа от репей. Важно е да пуснат сок и да се получи каша. Тази каша се омотава в марля и се нанася върху кръста. Отгоре се омотава дебел шал или друга вълнена дреха. Нощта се прекарва така. На сутринта компресът се премахва, а кожата се отмива. Важно е да се прилага 5 вечери по ред, за да има резултат от лечението.
Ако страдате редовно от болка в кръста, можете да си приготвите и настойка от репей, която да използвате за разтривки. За целта в буркан, пълен със свежи листа репей, се долива догоре с ракия. Оставя се на тъмно и студено място за поне 14 дни. Прецежда се и се използва за разтривки.”
Красимира Денкова е от гр. Плевен. Тя лекува всичко с чесън, включително и болка в кръста:
Чесънът е доказан лек!
„Мъж ми е шофьор. Кара дълги курсове, има дни по над 10 часа зад волана. Един куп болести го хванаха заради това, включително и дископатия. Изпи шепи хапове, кремове маза, вани прави, в Павел баня ходихме и пак го боли. Принудих се да търся билкари, да ми препоръчат и те нещо. Какво ли не правих и мазах. Оказа се, че най-добре му действа лек с чесън. Той под носа ни бил – аз така или иначе, кой как кихне, чесън давам.
За кръста му приготвям тази рецепта. Взимам 5 глави чесън и беля всяка скилидка. Пасирам и сипвам малко олио. Пак минавам с пасатора, за да стане гладка паста. Мажа ленено парче с чесновата паста и му го връзвам на кръста. На сутринта, като стане и като се измие, е все едно нов човек. Той така казва.

От толкова четене научих още една рецепта с чесън при болки в кръста. Трябват една глава чесън и 2 – 3 супени лъжица прясна свинска мас. Чесънът се чисти и се счуква, разбърква се с маста. Пак се нанася като другата паста, но се оставя само 2 – 3 часа да действа и се отмива.”
НЕЛИНА е публикувала още една рецепта, която често се споделя, във форума на Бг-мама:
Jab4e_Bab4e е коментирала следното под наш материал:
(Коментарът е редактиран, защото не е спазено условието да се пише на кирилица!)
„Студеното всичко лекува. При болки в кръста – на мен, на мъжа ми, на децата нещо, ако ги боли – слагам студен компрес като първа реакция. Болката бавно се оттегля. Важно е да се знае, че студеното помага до 48 часа след появата на болката.
Ако мине това време, компресът трябва да е топъл или да се редуват топли и студени компреси. Слага се топъл, след 20 минути се слага студен компрес. Това съм го чела в една статия на една американска професорка. Оказа се, че действа.”
Мира Недялкова е наша редовна читателка, която много често ни изпраща изпитани рецепти. Ето нейното предложение при болка в кръста:
„Аз съм бивш спортист. Изпила съм всички възможни добавки и стимулатори преди да започна да се интересувам от нетрадиционната медицина. Сега всичко лекувам без медикаменти… При болка в кръста и ставите правя вана с английска сол. Важно е да са отминали поне 48 часа от локализирането на болката, преди да се приложи тази практика… Болката изчезва след 1 – 2 процедури.
Ако нямате вана у дома, в която да се потопите, можете да използвате английската сол и в друга рецепта. Една шепа кристали се поставят в тава върху хартия за печене и се запичат във фурната за няколко минути. Изсипват се в купа и се разбъркват с едно яйце. Получената смес се разстиля върху парче плат и се завързва на кръста. Стяга се с широк колан или с друго парче плат и се оставя за през нощта. Поне 10 вечери се прави, за да отшуми изцяло болката в кръста. Добре е сутрин, като се свали компреса и се отмие мястото, да се намаже с чиста мас. Това обаче в случай, че не се налага да излизате за работа или за друг ангажимент през деня.”
Кирилка Паунова е изпратила чрез дъщеря си няколко рецепти до сайта ни. Ето го нейното приложение при болка в кръста:
„…Ако боли кръст, се използват варени картофи, докато са още горещи.
Белят се и се почистват 2 килограма от тях. Варят се за 20 минути във вода, колкото да ги покрие. Докато са още горещи, се намачкват, без да се отцежда водата. Сместа се изсипва в платнена торбичка или в калъфка, която се поставя върху кръста. Трябва да е топла, колкото може да се търпи. Компресът се държи, докато картофите изстинат. С премахването му трябва да се премахне и болката.”
Теодосий Кирилов, вътрешен дизайн, гр. София. Ето какво ни пише:
Зеленоустата мида е нетрадиционно предложение!
„Аз съм нетрадиционалист. Затова всичко правя по този начин. Дори болката лекувам нетрадиционно. Приемам екстракт от зеленоуста мида, защото съм предразположен към заболявания на костите и ставите. Мога да кажа, че до този момент нямам никакви оплаквания. Не съм изпитвал болка в лактите, коленете или кръста от месеци.”
Здравка Василева е решила да сподели с нас рецепта срещу болка в кръста на лечителя Петър Дънов:
„Учителят ни казва да лекуваме болка в кръста, като настържем 100 г чист сапун. Към него се слага жълтък от едно яйце. Бърка се непрестанно, като през това време се налива в съда 90-градусов спирт. Количеството на спирта зависи от разбирането ви – ако искате по-гъст мехлем, слагате по-малко.
Като е готово мазилото, от него се нанася върху чист плат и се превързва болезненото място. Компресът се оставя да стои, докато засъхне.”
Във форума на популярно електронно издание за здраве четем следния коментар. Той е на потребителя sashka_angelova и отново съдържа рецепта на лечителя Дънов:
„Прави сте, но Дънов има и следната рецепта. 2 – 3 глави кромид лук се пюрират (използвайте пасатор или машинка за меляне на месо). Когато лукът стане на крем, добавете няколко лъжици сода. Легнете и нека ваш близък нанесе сместа върху болезненото място. Сложете плат, прикрепете и така стоите няколко часа. Болката в кръста скоро ще изчезне.”
Завършваме материала с една рецепта срещу болка в кръста, която нашата колежка Ася знае от баба си. Ето какво разказва бабата:
„От своите баби знам тази рецепта – плете се колан от 3 върви канап. Дължината на всяко едно от въженцата, трябва да е по-голяма от обиколката на талията. Това е нужно, за да може канапеният колан лесно да се сваля и слага. След като се оплете и се сложи, носи се поне 45 дни, за да изцери болката в кръста. Разрешено е свалянето му за много кратко през деня – само докато сте в банята.
Коланът не трябва да е стегнат, не трябва да се слага върху наранена кожа или върху бенки.”

За да поясним действието на канапения лек, ще споделим тезата на д-р Илия Биволарски. Според думите му канапът, вързан върху кръста, взема участие в основен електролитен процес. Власинките, от които е изграден, спомагат за разграждането на електричеството, концентрирало се в тялото ни. С изчезването на електричеството изчезва и болката.


ВСИЧКО ЗА ЕКЗЕМАТА...

ВСИЧКО ЗА ЕКЗЕМАТА...
Екзема – събрахме най-препоръчваните рецепти и изпробвани добавки тук!

Екземата е възпаление на кожата, което може да се появи във всички зони на тялото
Екзема – как да я разпознаем?
Екземата предизвиква непоносим сърбеж!
Екземата, наричана много често и дерматит, е кожно възпаление, което се появява при един от петима души. Може да засегне всяка зона на тялото. Поразеното място се зачервява и подува. Могат да се появят люспи, корички, мехурчета или да се отделя бистра течност.
При повечето от пациентите екземата причинява остър сърбеж, а самата кожа загрубява, разранява се и изсъхва. Прекалено сухата кожа издава предразположеност към дерматит .

Важно е да се знае, че екземата не е заразна. Тя не причинява непосредствена заплаха за живота, но може значително да влоши качеството му. Проблемната кожа може да предизвика проблеми със съня, да ограничи контактите и да доведе до изолация.
Кои са видовете екзема?
Атопична екзема
При преобладаващата част от хората се появява т.нар. атопична екзема. Тя е най-често срещаният вид и се предава по наследство в по-голямата част от случаите.
При мнозина външни фактори водят до влошаване на състоянието на кожата. Става дума за плесен, полени, прах, температурни аномалии, химикали и други елементи от заобикалящата среда.
Успокояващото по отношение на атопичната екзема е, че тя се повлиява успешно при по-голямата част от пациентите. За жалост, пълно излекуване не е възможно. С терапия се постига облекчаване на симптомите и достигане до латентна фаза. При различни обстоятелства обаче екземата пак се проявява.
Когато се наблюдава дерматит при малки деца, се смята, че те могат да го „израстат”. Въпреки това при мнозина в напреднала възраст заболяването отново се проявява.
Себорейна екзема
Себорейната екзема се разпознава по това, че поразените участъци се покриват с пърхот. Най-често тя засяга окосмените зони от тялото – скалпа, лицето, още гърба и гърдите, ако там е налице окосмяване. Освен пърхот, себорейната екзема предизвиква омазняване, появата на люспи и жълтеникави петна.
Контактна екзема
Контактната екзема или контактният дерматит се провокира при досег с дразнител или алерген. Контактът с причинителя води до зачервяване, подуване и сърбеж, а понякога и до появата на мехурчета с течност.
Важно!
За да се контролира екземата, първо тя трябва да се опознае. Важно е да се знае какво я провокира и какво успокоява симптомите. Колкото по-ограничено е ежедневието на фактори, причиняващи обостряне, толкова по-рядко ще имате проблеми с кожата. Могат да се посочат няколко основни съвета в посока ограничаване на проявленията на екземата:
по отношение на почистването – някои смятат, че редовното миене и поддържане на изключително чиста кожа е предпоставка за по-редки прояви на екзема. Това обаче, не важи за всички случаи, напротив. В зависимост от характера на болестта и типа кожата прекомерното миене може да доведе до изсушаване и разраняване на кожата. Прекалено сухата кожа, на свой ред, е идеална среда за появата на екзема;
по отношение на измиващите средства и козметиката – хората, които имат проблемна кожа, са свикнали внимателно да подбират почистващите, хидратиращите и като цяло продуктите, с които третират кожата си. Ако и вие сте предразположени към екзема, добре е да се придържате към съвета на специалистите да ограничите максимално почистващите средства, които използвате. Само след няколко измивания с продукт, който например не спада към групата на сапуните, ще се очаровате колко по-добре изглежда и се чувства кожата ви;
по отношение на храната – най-често в случаите на алергичен дерматит консумацията на дадена храна може да провокира появата на екзема. При установяване на храна, към която се наблюдава алергия, тя трябва да се изключи от менюто;
по отношение на лечението – в зависимост от вида екзема и типа кожа правилният подход на лечение е комбинация между емолиетен крем, продукт за третиране на сухотата и такъв, който ще ограничи възпалението и отока. Съвременните методи за лечение на екзема комбинират както препарати за възстановяване на поразената кожа, но и такива, които ще сведат до минимум предразположеността към дерматит. Подобни продукти са хранителни добавки, билкови екстракти и други.
Първите 3 крачки към овладяване на екземата
В редовете по-долу ще разгледаме кои са онези продукти, натурални средства и рецепти, които през годините са доказали своята ефикасност при лечението на екзема. Ще започнем с 3 важни стъпки, които е добре да последвате при предразположеност към екзема:
Успокояване на сърбежа
Ограничете разчесването!
Ако дори веднъж през живота си да сте имали екзема по кожата, особено ако е била с атопичен характер, сигурно знаете колко непоносим сърбеж може да причини тя. В същото време, колкото повече се почесвате, когато положението стане нетърпимо, толкова повече се влошава състоянието на кожата. При разчесване кожата се наранява. Това позволява на бактериите, причинители на инфекцията, да влязат още по-дълбоко в кожата. Затова ето какво е препоръчително да правите, за да успокоите сърбежа:
носете свободни, широки дрехи от памучна материя, които няма да ви запарят;
не използвайте завивки, които дразнят кожата. Нека да са меки, най-добре памучни, в никакъв случай от вълна или синтетични материали;
не се излагайте на резки температурни промени, защото острата смяна в градусите води до обостряне на кожния проблем;
редовно овлажнявайте кожата;
не използвайте прекалено топла вода по време на къпане, нека бъде хладка;
ако сърбежът стане непоносим, облекчете го с леки пощипвания или потупвания. Не използвайте ноктите си, защото именно те по време на почесване нараняват кожата и разпространяват причинителите на инфекция.
Овлажняване на кожата
Сред най-важните условия за контролиране на екземата е поддържане на хидратирана кожа. Нанасянето на емолиенти (специални овлажнители за суха кожа) ще направи вашата мека, еластична и влажна, което ще предотврати в немалка степен развитието на дерматит. Препоръчително е да се използват именно продукти, разработени за суха и деликатна кожа. Те съдържат по-малко съставки като ароматизатори, консверванти и други, които могат да предизвикат дразнене.
Към днешна дата емолиентите в търговската мрежа са достъпни под многообразие от форми – през мехлеми, кремове и лосиони, до гелове за измиване и заместители на сапуна. Важно е да се избере този продукт, който в най-голяма степен ще отговори на потребностите на конкретния тип кожа.

Тези са няколко от основните съвети при избора и прилагането на емолиент:
нанасяйте емолиент редовно, особено в случаите, когато усещате кожата си суха, опъната или раздразнена;
добре е да се използва поне 2 пъти дневно;
препоръчително е да се нанася както върху раздразнената кожа, така и около нея, за да не се разпространят симптомите и върху здравата кожа;
след всяко къпане използвайте емолиент, за да съхраните влагата вътре в кожата;
преди да нанасяте какъвто и да е продукт по кожата си, измивайте ръцете. Често хората, които имат екземи, страдат и от кожни инфекции, а бактериите лесно се прикрепват и разпространяват чрез опаковките на използваните продукти;
прилагайте емолиента внимателно с леки и нежни движения. Ако текстурата е плътна, нанасяйте няколко точици, които разнасяйте без силен натиск. Нека движенията са в посока на растежа на космите, за да не предизвикате запушване на космените фоликули.
Контролирайте обострянето
За да не се стига до чести остри проявления на дерматита, добре е да спазвате изброените по-долу съвети и да ограничите контакта си с:
измиващи и почистващи средства като сапуни и почистващи препарати. За да бъдат ръцете ви напълно изолирани поставяйте памучни ръкавици под домакинските такива, когато изпълнявате ежедневните си задачи;
разтворители, химикали, масла;
никел (среща се в много от предметите от ежедневието като облекла, накити и други);
подобрители, използвани при обувките и облеклата от кожа и гума;
консерванти, които често се добавят към продуктите за грижа за лицето и тялото;
полени, плесени, домашен прах, акари.
Добавки при предразположеност към екзема
Използвайте тези добавки при предразположеност към екзема!
Вече стана дума, че в зависимост от типа екзема и факторите, които провокират нейното обостряне, се предприема различен подход за облекчаване и лечение.
Пациентите, страдащи от дерматит, са наясно, че използването на локални мазила в повечето случаи дава нетрайни резултати. Важно е, твърдят и специалистите, да се подпомогнат защитните сили на организма, за да се тушира предразположеността към кожни раздразнения.

Към днешна дата изобилието от продукти е огромно. Затова и ние няма да се спираме на всички онези добавки, които се препоръчват при проблеми с кожата. Ще ви посочим няколко с доказан ефект, а всеки, които има потребност, ще разучи темата и ще избере най-подходящото за своя тип кожа и своя дерматологичен проблем.
Масло от перила
Малцина от българите с проблемна кожа познават растението перила и знаят за ползите, които то има при лечението на дерматологични проблеми. Перила или наричано още у нас китайски босилек се отличава с мощен противовъзпалителен ефект. Екстрактът от него се използва при редица здравословни неразположения, но и при кожни болести. Плюсовете му в немалка степен е дължат и на високото съдържание на Омега-3 мастни киселини, превръщащи го в мощен естествен антиоксидант.
Немската компания Sancht Bernhard e сред тези от фармацевтичните гиганти, които от край време предлагат масло от перила под формата на таблетки. Ето какво четем за продукта:
Екстракт от кора от бяла върба
Екстрактът от кора на бяла върба е доста по-познато лечебно средство у нас. Основната му съставка от край време намира приложение в народната медицина. Използва се от мигрена и зъбобол, през болки в ставите и мускулите, до менструални болки. Помага с изключителен успех и при кожни наранявания и раздразнения, както и при екземи.
Ефектът си екстрактът от кора на бяла върба дължи на високото съдържание на салицин.
Сок от Алое Вера
За това колко полезно растение е Алое Вера знаем и сме писали много. Оказва се, обаче, че при проблеми с кожата и не само може да се използва и сок от него. Италианската марка Equilibra предлага чист сок от Алое Вера за цялостно укрепване на тялото и подобряване на външния вид на кожата.
Полезните съставки от растението ограничават вредното въздействие на свободните радикали, като по този начин предпазват организма и ограничават процесите на стареене. Става дума за витамини В и С, бета каротин, манган, магнезий, мед, цинк и други, дори рядко срещаният витамин В12 и то в големи дози от всички тях.
Любопитно!
При чести и повтарящи се екземи и други кожни проблеми може да помогне и уредът за алкализиране на вода Хидро хелт. Става дума за иновативен подход, при който чрез нанотехнология се алкализира питейната вода. По този начин тя се пречиства от хлор, олово, ръжда, тежки метали и други примеси, които са в състояние да провокират редица здравословни проблеми, сред които и кожни раздразнения.
Народни рецепти при екзема
Нееднократно по-горе писахме, че лечението на екзема е добре да бъде съобразено с типа на кожния проблем и цялостното здравословно състояние на човек. Именно поради това оставяме на медицинските лица да предписват мехлеми и мазила, достъпни с рецепта.
Ние ще ви предложим друго – да се опитате да се справите с дерматита посредством приложението на изпитани народни рецепти. Опитахме се да съберем тези народни рецепти за лечение и облекчаване на симптомите на екзема, които имат най-голям брой положителни коментари.

Ето го и нашето предложение – 10 изпитани домашни рецепти при проблеми с кожата:
Рецепта 1
Първата рецепта, която ще ви предложим, ни е изпратена от Веска Василева:
„В подходящ съд поставям 1 с.л. краве масло и 1 ч.ч. вода. На слаб огън варя двете съставки до получаването на гъста смес. Прецеждам ги през тензух или фина цедка и към нея добавям равно количество глицерин.
Аз си пазя празни кутии от стари кремове и в някоя от тях изсипвам полученото мазило. Съхранявам го в хладилника и с него редовно мажа сухата кожа. Използвам го още преди да се е разранила екземата – щом усетя, че ми засъхва кожата някъде, мажа там по няколко пъти на ден.”
Рецепта 2
При т.нар. мокра екзема, когато се отделят секрети или се образуват мехурчета с течност, се прилага лек, приготвен от 100 мг бензин и 3 г йод. След като съставките се смесят добре, се изсипват в буркан с винт. С така приготвения лек се третира поразената кожа по 4 – 5 пъти на ден, като не е необходимо да се използва голямо количество от мазилото.
Рецепта 3
Пак при мокра екзема се препоръчва и лечение с картоф. За целта се сварява един голям картоф с обелките. С водата, в която е сварен, се маже екземата по няколко пъти на ден. След намазване не се подсушава, а се оставя да изсъхне. Когато кожата вече е суха, се маже със зехтин или рибено масло. За да се постигне пълно отшумяване на симптомите на екземата, лечението трябва да продължи поне 8 седмици. Трябва да се има предвид, че всяка доза вода, приготвена по рецептата по-горе, може да се използва най-много до 3 дни.
Рецепта 4
Следващата рецепта, която ви предлагаме, е публикувана като коментар на нашия сайт. Ето какво ни пише Зара:
Рецепта 5
Ако екземата е в ухото, се третира доста трудно. В подобни случаи подходящо е да се приложи лечение с тампони, напоени в мед. На ден се приготвят по 2 – 3 тампона, като всеки се задържа в ухото за по 10 – 15 минути.
При екземи по кожата и други дерматологични проблеми изключително ефикасна е и следната рецепта. 500 г чист пчелен мед се смесва със 50 г сяра и с 250 г леблебия, предварително изпечена и стрита на прах. На ден се приемат по 2 – 3 с.л. преди хранене.
Рецепта 6
Ако нямате възможност да лекувате кожните проблеми директно с морска вода, можете да облекчите екземата като използвате морска сол. Дозата се приготвя в съотношение 200 мл вода и 1 с.л. морска сол, като можете да увеличите количествата, запазвайки пропорциите. С така приготвения разтвор се правя компреси, които неутрализират симптомите и водят до успокояване на раздразнената кожа.
Рецепта 7
Популярен в миналото метод за лечение на екзема и други дерматологични проблеми е бил използването на свинска мас. От тази доказала се през годините съставка се приготвя мехлем, като към 300 г неосолена мас се добавят 100 г боров катран. Съставките се смесват внимателно и се съхраняват в бурканче на студено или в хладилник. В 15 поредни вечери се мажат плътно поразените зони от кожата, като се смята, че за това време постепенно всички оплаквания ще изчезнат.
Рецепта 8
Използвайте и хума при проблемна кожа!
Разпространен метод за лечение на дерматит е й кашичка, приготвена от хума и вода. Действието й е бързо, но води и до изсушаване на кожата. Затова при екзема и други кожни раздразнения можете да прилагате следната рецепта. В подходящ съд се поставят 1 жълтък и 1 ч.л. мед. Добавя се хума, колкото да се получи смес със средна гъстота. Разстилa се върху марля и се поставя върху проблемната кожа. Оставя се за около 20 минути, след което мястото се измива с хладка вода.
Рецепта 9
При екзема, причиняваща остър сърбеж и дискомфорт, се прилага и лечение със смес, приготвена от равни количества царевично олио, мед и ябълков оцет. След като съставките се смесят, с тях се напоява тампон или се разстилaт върху марля. Оставя се да действа за около 30 минути.
При екзема в ухото можете да се лекувате и само с ябълков оцет, с който се напоява тампон. Процедурата се повтаря ежедневно за поне седмица, като при по-тежки случаи лечението може да продъlжи и месец.
Рецепта 10
Доказан лек при екзема се приготвя и с използването на яйце. За целта в буркан се чуква едно сурово яйце. В друг буркан със същия размер се сипва вода, а в трети – ябълков оцет. Количествата и в трите буркана трябва да са приблизително равни. В последен празен буркан се изсипват и трите съставки. След като се затвори, бурканът се разклаща енергично до получаването на хомогенна смес. С така приготвената емулсия с най-силен лечебен ефект се третират екземи по краката. След като се намажат краката с лека, обуват се чорапи или чорапогащник, с които се прекарва нощта. На сутринта се свалят, но краката не се измиват.
Чак вечерта краката се измиват, подсушават се и повторно се намазват с яйчения лек. Процедурата е същата. Повтаря се ежедневно до пълното изчезване на раздразнението и възстановяването на кожата.
Любопитно!
Дори днес има специалисти, които препоръчват лечението на екзема с урина. За целта се приготвят компреси, които се препоръчват при всевъзможни кожни проблеми!
Лековити растения при екзема
Освен приготвянето на компреси, мазила и мехлеми в домашни условия срещу екзема можете да приложите и някои билки и лековити растения. Предлагаме ви няколко билкови рецепти, които подпомагат възстановяването на кожата и водят до облекчаване на симптомите.
Борови иглички
Ако искате да имате винаги под ръка ефикасно лечебно средство срещу екземи и кожни раздразнения, пригответе си борово масло. За целта буркан с вместимост 3 литра напълнете до половината с борови иглички. Допълнете го със зехтин и го оставете на хладно и тъмно място за около 3 седмици. След това прецедете и използвайте при първите сигнали, че кожата се изсушава и загрубява.
За по-добър ефект се препоръчва боровите иглички да се събират през месец март, а преди влагането в рецептата да се стрият внимателно.
Каланхое
При екзема и участъци с изсъхнала кожа напоете марля в сок от каланхое. Наложете я и я оставете да действа за 20 – 30 минути. Повтаряйте процедурата ежедневно до отшумяване на проблема.
Жълт кантарион
Пригответе си у дома масло от жълт кантарион!
Жълтият кантарион приготвен под формата на масло също е изключително ефикасен при дерматит. Рецептата, която се смята за оригинала, предвижда използването на всички надземни части на растението. С тях се напълва един буркан. За мазнина, с която се допълва буркана, се използва зехтин, масло от бадем или облепиха. Важно е да се остави да настоява на слънце, защото по този начин ще се извлекат в максимална степен полезните съставки от билката.
След прецеждане с така полученото масло се третират екземите по няколко пъти на ден.
Зеле
С доказано ползи при кожни проблеми е и прясното зеле. За да си приготвите лек, е необходимо да смелите лист прясно зеле с пасатор и към него да добавите 1 разбит белтък. С така приготвената смес се правят компреси, като рецептата се подновява всеки ден.
Превръзка при екзема можете да си приготвите и със зелев лист, киснат за 2 минути в оцет.
Водна леща
Макар и да не е изключително популярно, растението водна леща е с изпитано действие при екзема. Ползите му при лечението на упоритото кожно заболяване се дължат на високото съдържание на йод.
За да облекчите сърбежа, можете да си приготвите смес от свежа растителна маса от водна леща, предварително пасирана, и същото количество мед. След като се смесят, съставките се съхраняват в хладилник и се използва по 3 пъти на ден.
Боровинки
При екзема ефикасен е и компрес, приготвен от стрити черни боровинки. Оставят се да действат за половин час, след което кожата се отмива с хладка вода.
Зелени орехчета
Високото съдържание на йод в зелените орехчета подпомага възстановяването на кожата при екзема. Лек се приготвя като 20 орехчета се счукват заедно с обелката. Добавят се 20 г сол, след което още веднъж орехчетата се счукват до получаването на кашичка. От така приготвената каша се нанася върху екземите ежедневно за поне 10 дни.
Живовляк
„Аз съм Славка Димитрова Димитрова от гр. Кюстендил. Споделям ви рецепта, която знам от баба си Славка, на която съм кръстена. Когато тя е била дете е имала лоша кожа. Наследила съм го от нея, затова и като бях дете, а и сега се лекувам с отвара от живовляк. Приемам я вътрешно и я прилагам върху лезиите. Трябват 2 с.л. от билката и 600 мл гореща вода. Като изкисне за 20 минути, отварата се прецежда. Това е количеството за прием вътрешно за ден. В същото съотношение се приготвя и отвара, която се използва за компреси.”, пише ни в писмо Славка от гр. Кюстендил.
Смрадлика
Напълнете голяма тенджера с вода и добавете шепа смрадлика. След като ври 5 минути, отварата се отдръпва от огъня. Когато стане хладка, се прехвърля в леген и в него се киснат ръцете или краката, ако те са поразени от екзема. В случаи, че кожата е раздразнена в други зони от тялото, с отварата се правят компреси.
Ако вие знаете доказан лек срещу екзема по кожата, ще се радваме да го споделите с нас!

Show more reactions

ОПАСНА ЛИ Е ПЪЛНАТА УПОЙКА?

ОПАСНА ЛИ Е ПЪЛНАТА УПОЙКА?

" УПОЙКАТА Е ТОЧНО ТОЛКОВА ОПАСНА,КОЛКОТО ОПАСНА Е ДОБРОВОЛНАТА УПОТРЕБА НА ПО-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ, КАЗА ПРОФЕСОР ТЕМЕЛКОВ
"Професор д-р Атанас Темелков: Какви са опасностите, които могат да настъпят след поставяне на упойка?

Визитка: Професор д-р Атанас Темелков е Началник Клиника по Анестезиология и Интензивно лечение в Александровска болница, град София
упойка
Едва ли има човек, който да не се страхува от упойката по време на операция. Общата анестезия много често е сравнявана с малка смърт. Опитите за създаване на състояние на обща анестезия могат да бъдат проследени в историята и писанията на древните шумери, вавилонци, асирийци, египтяни, гърци, римляни , индианци и китайци.
Ренесансът отбелязва значителен напредък в анатомията и хирургическата техника. Независимо от този напредък, хирургичната намеса остава третиране в краен случай. До голяма степен поради наличието на болка, много пациенти с хирургични нарушения избират смъртта, вместо да се подложат на операция.

Историята на анестезиологията познава случаи, в които лекарите са смятали, че усещането на болка е част от възстановителния процес, и поради тази причина пациентите не са били подлагани на упойка.
Днес пълната упойка се прилага често и при различни по вид хирургични операции.
Сигурно всеки човек, който трябва да се подложи на операция, си задава въпроса: Какви са опасностите, които могат да настъпят след поставяне на упойка? Професор д-р Атанас Темелков даде отговор на този въпрос в предаването „Здравето отблизо“, което се излъчва по БНТ.
Няма хора, които да не се поддават на анестезия. Всичко е въпрос на доза, умения и медикаменти, които се прилагат. Тази съвкупност от комбинации отвежда пациента до състояние на пълна упойка. В предаването „Здравето отблизо“ професор Темелков подчерта, че страхът от упойка е наличен при всеки човек. Нормално е, миг преди да бъде упоен, човек да си зададе въпроса: Ами ако не се събудя?
Добрият анестезиолог трябва да постави така упойката, че пациента да се събуди в състояние, в което е бил преди оперативната намеса. Това значи да е с ясно съзнание, в кондиция и добри защитни рефлекси от страна на организма.
Упойката е точно толкова опасна, колко опасна е доброволната употреба на по-голямо количество алкохол, каза професор Темелков
Ако анестезиологът употреби по-голямо количество медикаменти, ако изборът на медикаменти е неадекватен и ги комбинира неправилно, това може да доведе до някои тежки усложнения.
Такива са:
– Забавено събуждане на пациента.
– Хипоксия на главния мозък.
– Болка.
– Гадене и повръщане – до 30% от пациентите.
– Възпалено гърло и увреждане на ларинкса.
– Сърдечно-съдов колапс.
– Респираторна депресия.
– Хипотермия.
– Емболизъм – въздушен, тромб, венозен или артериален.
– Болки в гърба.
– Главоболие.
… и смърт.
Анестезия се осъществява по два начина – чрез дихателните пътища и през венозната система. В зависимост от медикамента, анестезията се случва по-бързо и за кратък период, и по-бавно – за по-дълъг период. Днес най-често се прилага венозна анестезия. Дихателната анестезия се прилага преди всичко и само върху деца и много стари хора.
Най-общо казано, действието на упойката е следното. Тя попада в кръвта, след това минава през венозните пътища, оттам в сърцето, и след това в мозъка, където потиска функцията на кората на главния мозък. По този начин се „приспиват“ определени рефлекси и усещания на пациента. Това е времето, през което хирургът извършва операцията.
Колко може да бъде дълга една анестезия?
Общата анестезия може да продължи час, пет часа или над десет часа. Колкото по-дълго време човек е под упойка, толкова повече се натоварва неговия организъм. Това е изпитание не само за пациента, който е на операционната маса, но и за целия екип, който осъществява хирургичната интервенция.
Професор Темелков подчерта, че няма еднозначен отговор на въпроса за колко време може да бъде „отхвърлена“ една анестезия. Всичко отново зависи от комбинацията и дозата на медикаментите, уменията на анестезиолога, но най-вече от общото здравословно и клинично състояние на самия пациент.
Има стимулиращи диурезата средства, които могат да подпомогнат процеса на изхвърляне на упойката
Прилагат се и медикаменти, които се използват като антидоти на групата на бензодиазепините. Съветът, на повечето лекари, оперираните да пият повече вода, след операцията, е по-скоро превантивен срещу обезводняване, отколкото има някакво значение за изхвърлянето на упойката. Все пак, часовете прекарани под упойка са обезводнили организма, въпреки прилаганите по време на операцията водно-солеви разтвори.
Историите, които пациентите разказват след анестезия, са доста интересни. И това е така, защото няма как да се упои подсъзнанието. Някои се събуждат и започват да споделят какъв бизнес план са измислили, докато са били под упойка. Други кратичко разказват как просто са се реели в безкрая върху розови балони. Само след час обаче, никой от тях не помни нито дума от онова, което са казали непосредствено след като са се събудили на операционната маса. Всичко това е дейност на главния мозък, която не може да бъде обяснена. Именно защото никой не знае какво точно се случва в човешкото подсъзнание.

За да сте спокойни преди и след планова операция подберете внимателно анестезиолога, който ще ви постави упойката. Дори и операцията да не е планирана, и да не сте имали време да изберете екип, останете спокойни. Бъдете уверени, че всичко ще приключи бързо и добре. Стресът преди операция не е за предпочитане, както за анестезиолога, така и за пациента.


Show more reactions

ПОМОЩ ОТ ПРИРОДАТА...АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ...

ПОМОЩ ОТ ПРИРОДАТА...АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ...
Алтернативно лечение на разширени вени
Както става ясно от заглавието, основната насока на настоящия материал е да разгледа кои са подходящите натурални елементи и народни рецепти, които могат да се използват за лечение на варикоза. Преди да ви препоръчаме конкретни методи за лечение у дома, за кратко ще разгледаме и част от така наречените консервативни терапевтични методи. Става дума за чорапи, добавки и мазила, които укрепват кръвоносната система и по-точно не позволяват деформацията на вените. Ще предложим по пример от всяка група продукти, а ако вие решите, че методът е подходящ за вас, можете да разучите темата.
Biomagnetic power
Наномагнитните чорапи са революционен лечебен продукт!
Един от най-популярните продукти в групата на т.нар. алтернативните методи е Biomagnetic power – наномагнитни чорапи, които се препоръчват при диабет, студени крака и разширени вени. Действието им се основава на плюсовете на нанотехнологиите. Те подпомагат микроциркулацията на кръвта в краката, като по този начин намаляват дискомфорта и болката и подобряват външния вид на кожата. С по-доброто кръвоснабдяване се подобрява и притокът на кислород и хранителни вещeства, от което в немалка степен зависи здравето на целия организъм.
Освен че подобряват кръвообращението, при хора, страдащи от варикоза, наномагнитните чорапи Biomagnetic power се препоръчват още заради облекчаването на сърбежа, ограничаване на отоците и подобряване на външния вид на кожата.
Behotoh – S
Друг вариант да третирате повърхностните разширени вени е чрез употребата на мазила. Behotoh – S е разработен именно с такава цел – препоръчва се при подхранване, омекотяване и тонизиране на кожата. Продуктът е съставен от изцяло натурални съставки – маслени извлеци от популярни лечебни растения, които облекчават голяма част от неразположенията, свързани с болестта.
AktiVen
Освен външно, можете да ограничите пораженията от варикоза и чрез приема на специално разработени хранителни добавки. Като лидер в това отношение от мнозина се посочва AktiVen на компанията Sanct Bernhard.
Ето какво пише Йорданка Бориславова:
Народни рецепти при варикоза
Освен чрез нанотехнологии, мазила и хранителни добавки, при разширени вени можете да си помогнете и чрез приложението на изпитани народни рецепти. Направихме подбор на най-често прилаганите методи за лечение на варикоза у дома, които ще споделим с вас по-долу.
Прочетете 20 изпитани народни рецепти за лечение на разширени вени:
Кестен
Кестенът е сред лековитите растения, които се радват на най-голяма популярност при лечението на варикоза. Предлагаме ви 3 изпитани рецепти, ако решите да лекувате състоянието с натурални продукти:
Първа рецепта
В подходящ съд или в хаванче се счукват 5 големи зрели кестена до получаването на гъста смес. Количеството й трябва да е приблизително равно на 5 супени лъжици. Масата се прехвърля в шише или голям буркан и се залива с 1 литър водка. Оставя се на тъмно място за 7 дни, след което се прецежда. От така получения спиртен извлек се приемат до 35 капки по 3 пъти на ден преди основните хранения за деня.
Доказано е, че полезните вещества в кестените подобряват тонуса и еластичността на кръвоносните съдове и възпрепятстват образуването на венозни възли. В същото време, спомагат за избледняването на вече съществуващите.

Така приготвената настойка от кестени може да се прилага и външно. Веднъж на ден, най-добре вечер, поразените зони от кожата се разтриват внимателно с домашния лек. За по-добър ефект преди процедурата може да се вземе контрастен душ.
Втора рецепта
В зависимост от сезона, през който се приготвя, втората рецепта се изпълнява или със зрели кестени, или с цветове. Ако се използват цветове, 1 с.л. от тях се наситнява. Ако е плод, необходим е 1 брой, счукан предварително. Кестеновата суровина се залива с 1 с.л. масло, предварително леко загрято и се оставя на тъмно за 12 дни. След като времето отмине, лекът се поставя на котлона и се вари на водна баня за половин час.
Излива се в празна кутийка от крем и се съхранява най-добре в хладилник. С полученото мазило редовно се третират зоните от тялото, поразени от варикоза.
Трета рецепта
За приготвянето на последната рецепта с кестени при варикоза са необходими 4 – 5 големи добре узрели кестена. Предварително се почистват, като се отстранява кафявата обвивка. Мелят се в машинка за месо и се прехвърлят в подходящ съд. Заливат се с ½ литър растително масло. Съдът се оставя на тъмно за 2 седмици, като ежедневно се разклаща.
След като 2-те седмици отминат, лековитата смес се поставя на водна баня на бавен огън. Необходимото време е 3 часа, като системно се разбърква. След като се свали от огъня и изстине, се съхранява в плътно затворен съд в хладилник. Лекът е траен и може да се използва с години за обтриване на поразените от варикоза кръвоносни съдове.
Ябълков оцет
Ябълковият оцет помага и при разширени вени!
Ябълковият оцет е ефикасно лечебно средство при много здравословни проблеми. При разширени вени се прилага следното лечение с киселия продукт. Сутрин и вечер засегнатите от варикоза зони от кожата се мажат с памучен тампон, обилно напоен с ябълков оцет. Важно е мазането да е интензивно, но не и да се натиска прекалено. Сутрин е добре да се консумира и ½ ч.ч. хладка вода, в която са разтворени 2 с.л. ябълков оцет.
Резултатите от лечението стават видими след около месец редовно спазване на рецептата.
Ябълков оцет и бъз
Лечителят Асен Бакалов препоръчва при разширени вени лечебните свойства на ябълковия оцет да се комбинират с тези на плодчетата черен бъз.
За целта е добре да си приготвите домашно изсушени плодове. От тях е необходимо да приемате по 10 броя всеки ден преди храна. Едновременно с това се изпива и чаена чаша топла вода, към която е добавена 1 с.л. ябълков оцет и по желание 1 с.л. домашен мед.

Както при рецептата по-горе, така и при тази е необходим период на прием от поне месец, за да спомогне лековитата комбинация за здравето на кръвоносните съдове.
Зелен домат
Популярна в руската народна медицина е следната рецепта за лечение на варикоза. Вземат се няколко зелени домата, които се нарязват на кръгове с дебелина около 0.5 см. С помощта на бинт или друга еластична материята зеленчукът се прикрепя към кожата в онези зони, в които вените са най-изпъкнали. Превръзките се оставят да действат до момента, в който се усети изтръпване. Необходимото време е различни при различните пациенти.
За да има ефект, процедурата се повтаря 5 последователни дни. Насърчителното е, че още след 1 – 2 процедури става видимо подобрението в състоянието на краката. Смята се, че за период от 14 дни след първото поставяне на зелените домати върху разширените вени възлите ще избледнеят, а болката, паренето и отоците ще изчезнат.
Важно е обаче да имате предвид, че тази рецепта може да не е подходяща за всеки. В интернет пространството има и коментари за пациенти, при които зелените домати са предизвикали парене и болка. Ако и при вас се прояви каквато и да е форма на дискомфорт, свалете незабавно превръзката и измийте третираната зона със студена вода.
Мед
С мед има голям брой рецепти за лечение.
При варикоза медът е лек, употребяван от години. Най-разпространена е следната рецепта. Парче памучен или ленен плат се намазва с пчелен мед. Компресът се прикрепя към болното място. Отгоре се поставя хартия и се пристяга леко с бинт. На всеки 3 часа компресът се подновява, като важно е той да се поддържа през цялото време на курса – поне 2 дни. През нощта не се подновява, а чак сутрин.
Първите признаци за подобряване на здравето на кръвоносните съдове на краката ще са видими само след дни.
Мед и орехови листа
За облекчаване на симптомите на варикоза лековитият мед може да се комбинира и с листа от орех. Ето каква рецепта ни споделя Манол Спасов:
„Пиша от името на жена си Детелина Аврамова Спасова. Пиша рецепта при разширени вени на краката:
Краката се мажат с пресен пчелен мед до колената. Отгоре върху меда се лепят листа от орех. Трябва да са пресни и зелени. Слага се бинт, който не се стяга много, сал колко да не паднат листата. Така се преспива за една нощ. На сутринта краката се измиват с хладка вода.

За седмица всяка вечер се повтаря намазването. Така вените омекват и се прибират.
Ако има още вени, една седмица се пропуска и после пак лечението се повтаря за седмица.”, пише ни Манол.
Зелеви листа
За облекчаване на болката, паренето, подуването и отоците, причинени от варикоза, успешно се прилагат и зелеви листа. Необходими са ви горните листа от прясна зелка, които леко се намачкват. С тях плътно се обвиват поразените участъци от кожата, като се прикрепят с помощта на бинт или друг еластичен плат. Най-добре е с тях да се прекара нощта, но ако нямате тази възможност, дръжте зелевите листа поне няколко часа върху краката си.
Хума
При разширени вени може да си помогнете, използвайки лечебна хума. Важно е да се спазят обаче няколко условия – хумата, която се използва, трябва да е предварително обеззаразена, печена на слънце до сухо състояние. При приготвянето на лек с хума се използват дървени, порцеланови или глинени съдове, но никога метални. За разреждането й пък се използва единствено преварена вода.
За облекчаване на неразположенията при варикоза е необходимо да се разтвори малко количество хума до получаването на гъста смес. Разстила се от нея върху памучен плат, който се прикрепя към поразените зони от кожата. Оставя се да действа 3 часа, след което време превръзката се отстранява. Самото място се измива с прясно приготвена отвара от смрадлика.
Хума и кромид лук
За подобряване на кръвообращението в долните крайници можете да си приготвите и компрес от хума и кромид лук. За целта са ви необходими 2 с.л. от лечебната глина, както още е известна хумата, сокът от 1 глава кромид лук и сокът от ½ лимон.
В подходящ съд се изсипват хумата и сокът от лук. Бърка се до получаването на хомогенна смес. С нея се намазва болната вена или вени. Покрива се с подходящ плат и се оставя да действа за през нощта. На сутринта кожата превръзката се сваля и кожата се навлажнява с лимоновия сок. С леки масажни движения в посока от ходилото към бедрото се масажира крака за кратко, след което сместа се отмива.
Черница
С листа от черница също се приготвя лек при разширени вени. Необходимото количество е една шепа, които се заливат с 1 литър гореща вода. Връщат се на огъна за 10 – 15 минути, след което течността се прецежда. От нея се консумира по 3 пъти на ден преди хранене.
Прясно мляко и лимон
Прясното мляко от край време се използва за подобряване на здравето и външния вид на кожата. Именно поради това намира и приложение при лечението на разширени вени, където се комбинира успешно с лимон.
Необходимото количество е 1 литър мляко, което се кипва. В него се изстисква сокът от 1 лимон, като целта е млякото да се пресече. Докато е още топло, се прецежда и получената гъста част се използва за компрес. Болното място се налага и млякото се държи, докато изстине напълно.
За облекчаване на симптомите и лечение процедурата се повтаря 2 пъти на ден – сутрин и вечер.
Мляко и сапун
При разширени вени помага и мляко и сапун!
Друга рецепта с мляко срещу разширени вени се приготвя, като 1 ч.ч. сурово овче мляко се смеси с бебешки сапун, предварително настърган на ситно ренде. Сместа се бърка, докато стане напълно гладка, и с нея се мажат краката по 3 пъти на ден. Важно е движенията да бъдат в посока нагоре, за да се стимулира циркулацията на кръвта.
В същото време за период от 10 дни от получената лековита смес се поставя върху марля, която марля се прикрепва към краката. С компреса се прекарва няколко часа.
Самата рецепта се прилага за период от 40, защото макар че е ефективна, действието й не е скоростно. След като това време отмине, добре е през няколко дни да се прави масаж отново с мляко и сапун с профилактична цел.
Пелин
Взема се шепа пресни листа от пелин, които предварително се счукват и се добавят към кофичка кисело мляко. След като се разбърка, сместа се разстила върху марля или памучно парче плат и се налага върху болните вени. Отгоре се поставя найлон и краката се вдигат на високо. С компреса се престоява поне 30 минути, като рецептата се изпълнява веднъж сутрин и веднъж вечер за 4 поредни дни. Прави се почивка от седмица, след което курсът на лечение се повтаря още веднъж.
Зехтин и восък
Ефективно е лечението на разширени вени и с домашна смес, приготвена от зехтин и пчелен восък. В равни количества двете съставки се разбъркват, като восъкът предварително се настъргва. С получената лековита каша се мажат болните вени. Отгоре се поставя хартия и вълнен плат или шал. С компреса се прекарва нощта. След почивка от 3 дни рецептата се повтаря. Курсът на лечение се повтаря в тази последователност до отшумяване на неразположенията, предизвикани от болестта, и до избледняване на венозните възли.
Репей и жълта ружа
Домашен мехлем срещу разширени вени и варикозни рани се приготвя и от пресни листа от лековитите растения репей и жълта ружа. В равни части листа от двете билки се режат на ситно, смачкват се и полученият сок се прецежда през фина цедка. Добавя се към равно количество мазнина и се разбъркват до пълното хомогенизиране. С така получения мехлем се разтриват кожата, поразена от болестта.
Жълт кантарион
Подходящи при разширени вени са и разтривки с маслен извлек от жълт кантарион. Приготвя се като 50 г от лековитото растение, предварително почистено и нарязано, се залива със 100 мл студенопресован зехтин. Оставя се на слънце за 14 дни, като през това време ежедневно се разклаща.
Правят се масажи с получената смес по 2 пъти на ден.
Бял равнец
При варикоза белият равнец се препоръчва заради свойството му да регулира кръвообращението – едновременно разширява стеснилите се съдове и свива тези, които са се разширили прекалено. Рецептата, която най-често се препоръчва, е за отвара, приготвена от 1 с.л. билка и чаша гореща вода. На ден се приемат по 3 с.л. от така приготвената лековита напитка – по 1 преди всяко от основните хранения за деня. Трябва да се има предвид, че за да станат видими първите резултати от лечението, рецептата трябва да се изпълнява ежедневно за период от поне 2 месеца.
Каланхое
Каланхое е и лек при разширени вени!
Последната рецепта, която намира място в нашия лековит списък, е за спиртен извлек, приготвен от растението каланхое. За целта са необходими толкова листа от растението, колкото да се запълни ½ бутилка от 500 мл. Предварително се измиват и нарязват и се заливат със 70-градусов спирт до запълване на бутилката. Съдът се оставя на тъмно място за седмица, като ежедневно се разклаща.
С така приготвения извлек след прецеждане се мажат краката от ходилото до коляното , като внимателно се масажират в посока нагоре.
За да е ефикасно това лечение, то трябва да се прилага поне 4 месеца.
Ако и вие имате рецепта за лечение на разширени вени, която смятате, че е добре да включим, моля, споделете я с нас!

Show more reactions

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...