Translate

2018/08/18

АКО ВИ СЕ ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ, ЗАМЕНЕТЕ МЕСОТО С ЯДКИ...

АКО ВИ СЕ ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ, ЗАМЕНЕТЕ МЕСОТО С
ЯДКИ...
Учени: Искате ли да живеете дълго? Заменете месото с ядки!
Публикувано от: m.atanasova в Болести и лечение, Диети и отслабване, Здравословно хранене, Сърце и кръвоносна система юли 14, 2017 0
Ако искате да живеете дълго, е добре да забравите за месото. Това съветват учените, на база множество изследвания, направени през последните години
месото
Учени: Искате ли да живеете дълго? Заменете месото с ядки!
Месото е полезно. Месото не бива да се изключва напълно. Но, консумацията на месо трябва да бъде ограничена. Това означава да се яде месо само в случаите, в които сте убедени в неговия произход.
Разбира се, учените отдавна отрекоха „чудото“, наречено палео-диета, което съвсем не означава, че трябва да ловувате, за да се сдобиете с месо.

Последното проучване е дело на учените от университета на Охайо.
Ето една проста истина – подобряването на диетата значително намалява риска от преждевременна смърт. 20% е по-вероятно, че ако се погрижите за онова, което слагате в чиниите, а не ядете набързо и междудругото, ще удължите живота си.
Например, можете да замените месото с шепа ядки. Учените са анализирали данните от 48000 жени на възраст от 30 до 55 години, и 26000 мъже на възраст 40 до 75 години.
Участниците трябвало да попълват въпросници в началото на проучването, на всеки 4 години и пак след 12 години. Доброволците отговорили колко често ядат определени храни по време на последната година, пише на Дейли мейл.
След това резултатите са сравнени с три планове за здравословно хранене.
Първият план на хранене е алтернативен. Той включва продукти, които намаляват риска от хронични заболявания. Вторият план на хранене е средиземноморската диета, която включва много зеленчуци, риба и зехтин.
Третият е диетата DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), разработена за предотвратяване и лечение на хипертония
DASH-диетата включва яденето на зеленчуци, плодове и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Изследователите оценяват степента на съответствие и ползата за всеки един от участниците, който трябвало да спазва различен диетичен план.
Проучването показва, че вероятността от преждевременна смърт е намалена с 8-17% поради подобрена диета само с 20%. Това е еквивалентно на замяна на една порция месо на ден с по една шепа ядки или една супена лъжица фъстъчено масло.

Участниците, чиито диети по време на проучването са се влошили, умират преждевременно при 6-12% от случаите. В допълнение, експертите са установили, че Средиземноморската диета намалява риска от смърт от инсулт и сърдечно-съдови заболявания със 7-15%.
Изводът е ясен – за да живеете по-дълго, променете хранителните навици. Това означава да се храните стриктно спазвайки правилата на Средиземноморската диета и DASH-диетата.
Истината е, че това не са диети, а по-скоро здравословен режим на хранене. След не много дълго време сами ще се уверите каква полза има от това да загърбите лакомията и да се храните по-оскъдно, но с по-качествени продукти.
Image may contain: food

No automatic alt text available.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...