Translate

2019/01/16

ЗАСТРАШЕН ЛИ СИ ОТ АЛЦХАЙМЕР/ДЕМЕНЦИЯ/? 10 СИМПТОМА ИЗДАВАТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

ЗАСТРАШЕН ЛИ СИ ОТ АЛЦХАЙМЕР/ДЕМЕНЦИЯ/?
10 СИМПТОМА ИЗДАВАТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

Болестта на Алцхаймер атакува мозъка и има прогресиращ характер...
Тя носи името на немския лекар Алоис Алцхаймер, който пръв я описва през 1906 г. Заболяването се диагностицира при хора на(д) 65-годишна възраст. В редки случаи се среща и по-ранно. През 2006 г. в цял свят са регистрирани около 26,6 милиона хора, болни от Алцхаймер. Очаква се през 2050г.броят им да се учетвори.
В мозъка има около 100 милиарда клетки, които чрез невроните си са свързани помежду си в сложни структури, отговарящи за мисленето, научаването, паметта, планирането, процесите на вземане на решения, преценките и т.н. При болестта на Алцхаймер част от клетките на тези системи спират да работят добре. Вследствие на това "авариите" в една система причиняват проблеми в другите. По този начин увредата се разпра отстранява и мозъчните клетки спират да изпълняват добре функциите си.
Има 10 симптома, които алармират за болестта на Алцхаймер:
1. Загуба на памет -забравянето на скоро научена информация е една от най-ранните прояви на деменция. Пациентът забравя по-често и не може да си спомни получената информация.
2. Трудности в извършването на познати дейности - възможно е да бъде пропусната част от стъпките при изпълнение на всекидневна работа, напр. при приготвянето на обяд и др.
3. Проблем с езика – често се забравят думи и се заместват с необикновени словосъчетания, които правят речта трудно разбираема. Например четката за зъби може да се нарече "това нещо за зъбите ми".
4. Дезориентация за място и време - за пациентите е невъзможно да стигнат или да се върнат от познато място, дори се губят в собствения си квартал.
5. Обедняване и снижаване на възможността за преценка - хората с деменция могат да се облекат неподходящо - да си сложат топли дрехи през лятото или да излязат леко облечени в студен ден. Също така могат да похарчат много пари за ненужни покупки.
6. Проблеми с абстрактното мислене -трудност при дефиниране на понятия, тълкуване смисъла на поговорки, както и забравяне на употребата на цифрите.
7. Поставяне на предметите на погрешни и необичайни места.
8. Промени в настроението и поведението - болните бързо преминават от приветливо настроение до плачливо или до ярост без видима причина.
9. Личностови промени - страдащите от болестта на Алцхаймер могат драстично да се променят, като станат крайно объркани, подозрителни, страхливи или зависими от някой член на семейството.
10. Загуба на инициатива - пациентите показват пасивност, спят повече, отказват да извършват обичайните сидейности.
В следващ материал ще се спра на рисковите фактори, на лечението и профилактиката на болестта на Алцхаймер.




No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...