Translate

2019/01/16

6 МИТА ЗА ИМУНОДЕФИЦИТ...ЗА ИМУНИТЕТА ЗАБЛУДИ ЗА ИМУНИТЕТА

6 МИТА ЗА ИМУНОДЕФИЦИТ...ЗА ИМУНИТЕТА
ЗАБЛУДИ ЗА ИМУНИТЕТА
Избавете се от тях, за да не ви победят болестите…
Ако не искате да се предадете пред ангината, грипа и пневмонията, не тичайте рано сутринта към фитнес-клуба. Хората, живеещи със заблудата, че трябва да започнат тренировките още от ранно утро, са по-уязвими към инфекциите. Причината: увеличеното количество на хормона кортизол, който потиска имунна-та система, и ниското ниво на имуноглобулин А, предпазващ от бактериални инфекции. С други думи, посещавайте фитнесцентровете вечер, сутрин изпълнявайте леки упражнения.
Ето още няколко популярни заблуди, от които трябва да се избавите, ако искате да сте със силна имунна система.
МИТ №1. Отслабването на имунитета е отмъщение на природата заради набъркване във вътрешните й работи.
Вярно е отчасти. Факт е, че защитните сили на хора, обитаващи места със замърсена околна среда, са по-слаби. Безразборното приемане на медикаменти, които ги стимулират, също се отразява зле на организма. Имунитета често сриват и субективни фактори - недостатъчно и неправилно хранене, травми, недоспиване, пристрастяване към алкохола, тютюна и наркотиците, прекомерно психическо натоварване, постоянен стрес и др.
МИТ №2. Невъзможно е да се придобие имунитет към повечето от най-разпространените болести - грипа, стомашните инфекции и др.
Не е вярно. В имунологичната памет се съхраняват спомени от всеки болестотворен микроорганизъм. Антителата, изработени към бактериите и вирусите, пожизнено се вливат в редиците на защитните сили. При повторен сблъсък със същия враг може да се развие заболяване, но имунната система вече знае как да го пребори и то протича в по-лека форма.
МИТ №3. Имунната система се справя сама с много страдания и поради това не бива да се приемат медикаменти. Лекарствата не позволяват на защитните сили да си вършат работата.
Не е вярно. Дори добре функциониращата имунна система невинаги може да устои на армията вируси, бактерии и др. Освен това съществуват микроорганизми, които предизвикват сериозни заболявания даже когато са в незначителни количества. Става дума за причинителите на холерата, коремния тиф, дизентерията и други инфекции. Ако вредителят е съумял да преодолее защитните бариери на организма и заболяването е започнало, то непременно трябва да се лекува.
МИТ №4. За понижен имунитет свидетелстват сърдечната болка, мигрената, стомашните колики, общият здравословен дискомфорт и т.н.
Не е вярно. Поразеният имунитет се проявява по други начини. Към сигналите за тревога спадат: честите и продължителни простуди (повече от 4 пъти годишно при възрастните и над 6 пъти - при децата), гъбичните инфекции, честите възпаления на пикочния мехур, алергията, необяснимата умора, депресията, постоянната апатия и др.
МИТ №5. Имунизациите са по-скоро вредни, отколкото полезни. Нерядко именно те предизвикват заболяването, от което би трябвало да ни предпазят.
Това е възможно само в ограничени случаи. За да се избегне инфекцията, не се ваксинирайте, ако неотдавна сте изкарали заразна болест или доскоро сте използвали имунокоригиращи препарати.
МИТ №6. Всеки човек се ражда с определен запас защитни сили. Не е възможно този потенциал да бъде променен.
Не е вярно. За да укрепим имунната система, трябва непрекъснато да се грижим за нея. Ето най-простите и достъпни имуностимулатори: контрастният душ (редуване на топли и студени обливания), сауната, фито- и климатотерапията, масажът, двигателната активност, рационалното хранене, доброто настроение и др.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...