Translate

2019/01/12

ВРЕДИ ЛИ НА ЗДРАВЕТО КОМПЮТЪРЪТ?

ВРЕДИ ЛИ НА ЗДРАВЕТО КОМПЮТЪРЪТ?
КОМПЮТЪРЪТ ПРИЧИНЯВА „СИНДРОМ НА БОЛНИЯ СЛУЖИТЕЛ“
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
image
Според американски учени нервните заболявания, които се дължат на…
повтарящи се еднообразни движения, могат да причиняват "синдрома на болния служител". Той се изразява в постоянна умора и депресия, а като последствие - и в лоша работа. Съобщението е на в. "Гардиън".
Към болестите от пренапрежение на крайниците в резултат на повтарящи се движения спадат тендовагенитът, теносиновитът и карпалният тунелен синдром на китката. Последният се проявява с болка и нарушения на функцията на китката поради натоварване на нерва и сухожилията, минаващи през образуван от кости и връзки канал в тази част на ръката. Често повтарящи се еднообразни движения има при писане на клавиатурата на компютъра и при работа с" мишката". В последните години именно те са причината за развитието на "синдрома на болния служител". Сред честите му странични симптоми са отслабване на чувствителността във врата, раменете, горната част на гърба или ръцете.
Ан Бар и Мери Барб от Университета "Темпъл" в Пенсилвания са изследвали ранните промени в нервите, причинявани от често повтарящи се еднообразни движения. Резултатите от работата им показват, че травмите се причиняват от протеини, наречени цитокини, които спомагат за началото на възпалителния процес. С напредването назаболяването на възпаленото място се произвеждат все повече от тези протеини. Учените са установили също неподозирана връзка между производството на цитокини и психологичните реакции на опитните животни. Когато в кръвта имало от възпалителните протеини, животните започвали да се отпускат. След пет до седем седмици лабораторните мишки все по-често си почивали и накрая заспивали между две задачи.
Според специалистите хората, които често си взимат почивни дни, защото не се чувстват добре, е възможно да страдат от действието на повишени нива цитокини в кръвта. Те могат да доведат и до лека депресия. Често тези хора са и с намалена работоспособност. Тъй като протеините се появяват малко след началото на нервното увреждане, когато още няма болка, мнозина не могат да направят връзка между неразположението си и възможно професионално заболяване. От началото на заболяването на нерва до фазата, в която то става забележимо, често минават няколко месеца.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...