Translate

2019/01/16

Как правилно да се грижим за ушите си?

Как правилно да се грижим за ушите си?

Грижата за ушите е част от личната ни хигиена, която изисква внимание и особено отношение. Ушите са деликатен сетивен орган и поддържането им чисти изисква известни умения и познания. Научете се как правилно да ги почиствате и какво да избягвате да правите, за да не ги увредите.

Слухът, заедно със зрението са двете най-важни човешки сетива, които ни ориентират за обстановката и за промените около нас, далеч преди те да са достигнали до нас. Тези сетива дължим на много деликатни органи, които изискват особено внимание и поддръжка, която трябва да знаем как да им осигурим. Със сигурност сте чували, че специалистите УНГ (уши, нос и гърло) не препоръчват да чистите ушите си с памучни клечки, които се продават масово именно с тази цел. С невнимателното им използване съществува реална опасност да навлезете твърде дълбоко или твърде рязко в ушния канал и да нараните тъпанчето, а може и да натикате навътре образуваната ушна кал, което да образува плътна запушалка. Това води до намаление на слуха на съответното ухо, съчетано понякога с болка, тежест в ухото и дразнене. Ако нарушите цялостта на тъпанчевата мембрана може да се появи и остра болка, кървене от ухото, глухота и инфекция.


Външната част на ухото – ушната мида, служи за “фокусиране” на звуковите вълни и насочването им към ушния канал, който е къса тръбичка водеща в края си до тъпанчевата мембрана (тъпанчето). Входът на ушния канал е покрит с кожа, но навътре, непосредствено след началото му, ушният канал е покрит с изключително тънка и нежна кожа, която е здраво прикрепена към стените на костен канал. Тази кожа е найнежната в тялото и лесно може да бъде наранена при невнимателно почистване на ушите и въвеждане на клечки, пинцети и други предмети. Кожата на този канал съдържа жлези, които произвеждат особен секрет – церумен или още ушна кал. Този гъст жълтеникав секрет има за цел да предпази ухото от замърсяване, улавяйки дребни частици и прах, предпазва от навлизане на бактерии, гъби и дребни насекоми, както и от вода. Голямото количество ушна кал, която не се изхвърля навън, може да доведе до запушване на ушния канал и намаляване на слуха. Ушната кал се образува от секрета на мастни жлези, както и на видоизменени потни жлези и може да бъде два типа – сух и влажен тип, което силно зависи от расата. Азиатците и северноамериканците имат сух тип ушен секрет, а африканците и европейците – влажен тип секрет. Важно е да запомните, че ушния канал има способността да се самопочиства, тъй като образуващите се нови епителни клетки от тъпанчето “избутват” старите навън от канала, а движенията на долната челюст при отварянето на устата подпомага процеса на “изхвърляне” на натрупаната ушна кал. Ушният секрет е важен за нормалното функциониране на слуха ни и е естествена защитна бариера на нашите уши и не предствалява заплаха, която трябва да лекуваме или чистим редовно. До намеса и изкуствено почиствне на ушите се стига само и единствено при значително натрупване на ушна кал. Използват се три метода за почистване на ушите:

1. Почистване на ушите с маслени разтвори, които размекват ушната кал и улесняват изхвърлянето й; 
2. Почистване с ушна промивка с топла вода и специална ушна спринцовка; 
3. Почистване с ушна кюрета в случай на дълбоко и пълно запушване с образуване на запушалка – метод, прилаган само от специлист в УНГ кабинет. 


КАК ПРАВИЛНО И БЕЗПРОБЛЕМНО ДА ОТПУШИМ УШИТЕ СИ?


Имайте предвид, че използваните за това клечки за уши са предназначени единствено за почистване на ухото отвън, но с тях съществува реална опасност да образувате запушалка от ушна кал в дъното на канала. Преди да започнете с почистването се убедете, че нямате ушна инфекция и се чувствате добре. Обърнете се към специалист ако имате кървене от ухото, изтичане на секрет от него, силна и бодяща болка, позиви за повръщане и повдигане и температура. Може да използвате готов разтвор от аптеката или да си направите сами у дома. Използвайте малко количество топла вода смесена с няколко капки бебешко олио или глицерин. Може да използвате и смес от кислородна вода и топла вода в съотношение 1:1. Полученият разтвор трябва да е нито много горещ, нито по-студен от телесната температура. Легнете на легло настрани със запушеното ухо нагоре, поставете кърпа под главата си и дръпнете леко ухото за възглавничката му надолу и го задръжте така, докато капвате от разтвора в канала. Това ще “изправи” ушния канал и ще позволи течността да навлезе добре в дълбочина. След като ухото е пълно с течност останете така поне 10-15 минути, за да подейства. След това се обърнете и позволете течността да изтече, като горната стъпка може да повторите няколко пъти, докато усетите подобрение. Може да се наложи повторение до 3-4 пъти, но ако не почуствате подобрение и облекчение, явно се касае за образувана дълбока запушалка, състояние, което налага ухото да бъде почистено от УНГ специалист с ушна кюрета. След процедурата подсушете ухото – използвайте сухи памучни тампончета или сешоар на най-ниска степен и далече от самото ухо. Ето и няколко съвета, които е добре да следвате: Не бъркайте дълбоко е ушния канал с клечки за уши, те се използват само за почистване на ушите отвън. Използвайте или готови разтвори от аптеката за промивка и размекване на ушната кал или си пригответе сами, но с чиста и преварена вода. Почиствайте ушите си редовно. Използването на свещи за уши е неефективна и съмнителна техника, която не е доказала своята полза. Спазвайте точно времето и не стойте повече от 15 минути с разтвор в ухото, ако се наложи повторете процедурата. 


No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...