Translate

2019/01/16

КОЛКО ГРЕШКИ ПРАВИМ ДНЕВНО?

КОЛКО ГРЕШКИ ПРАВИМ ДНЕВНО?

Не си доспиваме, слуша­ме музика прекалено силно, храним се едно­образно...
Тези навици могат сериозно да на­вредят на здравето ни. А защо не ги променим?
1. На обяд винаги сме на салата
Решаваме, че тежим с няколко килограма повече, отколкото е редно, но не искаме да се откажем от обяда с колегите или приятелките. Решението нами­раме в салатата. Понякога този избор крие и лоши изненади. Добавянето на мазнина, крутони и сосове превръща салатата в калорично ястие. Ако пък се спрем на съвсем диетичен вариант, рискуваме да си останем леко гладни и да компенсираме недостига при следващите хранения.
2. Спим по-малко от 8 часа
Всички ние имаме нужда от 7 до 9 часа сън. Често обаче решаваме да съкратим нощната почивка - лягаме късно, ставаме рано и трупаме умора, която посте­пенно се превръща в хронична. Това може да доведе до проблеми със сърдечносъдовата система, до нарушаване на хормоналния баланс и напълняване.
3. Слушаме музика прекалено силно
Вярно е, че на улицата и в град­ския транспорт е приятно да сложим слушалките и да слуша­ме любимата си музика на път за работното място. Опасност­та идва от продължителността на това занимание и силата на звука, който често увеличаваме прекалено много, за да се изолираме от градския шум. Повечето устройства МРЗ стигат до 120 децибела, а звук със сила над 85 децибела вече може да доведе до увреждане на слу­ха. Ако човекът, седящ до вас, чува музиката от слушалките ви, непременно трябва да я на­малите.
4. Носим лещи постоянно
За съжаление при някои жени това предизвиква неразположе­ние. Очите произвеждат по-малко сълзи, лигавицата се изсушава и това е предпоставка за конюнк­тивит. Рисковете от инфекция са по-малки, ако ползвате лещи за еднодневна употреба.
5. Не използваме конец за чистене на зъби
Миенето на зъбите (продължи­телност - минимум 3 минути) не е достатъчно! Винаги остават местенца, недостъпни за четката, особено ако зъбите ни не са до­бре подредени. Решението на проблема е в спе­циалния медицински конец. Той е евтино и ефикасно сред­ство за устна хигиена. Кога­то тя не е на необходимото ниво, може да се стигне до бактериални инфекции, въз­паление на вен­ците и дори до загуба на зъби. Погрижете се на­време за вашата усмивка!
6. Караме със свален прозорец на колата
Щом дойдат топлите дни, прозо­рецът на шофьора често е отво­рен, а през него навлиза замър­сеният градски въздух. Така само за половин час поглъщаме 45% от обичайното количество нечист въздух, което достига до дробо­вете ни всеки ден. Затворянето на прозорците е единственото предпазно средство в случая.
7. Не се вслушваме в тялото си
Болки в гърба и ставите, парене в стомаха, умора - всички тези признаци не са за подценяване. В претовареното ежедневие не-винаги ни остава време да се вслушаме в това, което ни казва тялото. Постепенно то привиква с болката, която започва да из­глежда като нещо обикновено, а всъщност говори за стрес, за малко или повече сериозно за­боляване. Намалете темпото и отделете един час за посещение при лекаря.
8. Подражаваме на приятелките си
Лошите навици на приятелите често са заразителни и неусетно им се поддаваме. Съществуват данни, според които, ако близък приятел е напълнял, това може да се случи и с нас. Например, ако той е любител на аперитива и често сме заедно, трудно ще откажем да му правим компа­ния. Подобно нещо става и ако приятелите ни предпочитат заве­денията за бързо хранене. По-до­бре е да си намерим приятелка, която обича да спортува!

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...