Translate

2019/01/12

НАЙ-ЕФИКАСНОТО ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ ИНСУЛТ Е… АЛКОХОЛЪТ

МАЛКИТЕ ДОЗИ АЛКОХОЛ НАИСТИНА МОГАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ИНСУЛТА /МОЗЪЧНИЯ УДАР/...
НАЙ-ЕФИКАСНОТО ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ ИНСУЛТ Е… АЛКОХОЛЪТ
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
image
Кръвоизливът в мозъка се оперира спешно…
Инсултът може да се предвиди, твърдят кардиолозите. Симптомите са познати на всеки от нас: внезапно безсилие, силно главоболие, високо кръвно налягане. Бол­ният няма сили дори да вдигне ръката или крака си. В прединсултно състояние човек се придвижва трудно, но това преминава бързо и много малко хора в такова със­тояние търсят помощта на лекар, защото не приемат симптомите на сериозно.
Има два вида инсулт - исхемичен и хеморагичен. И в двата случая ударът започва с нарушение на кръвообраще­нието в мозъка. В рисковата група по­падат хората, които страдат от ви­соко кръвно налягане, атеросклероза и други сериозни сърдечносъдови забол­явания.
Мерките, които трябва да се вземат при първите признаци за възникване на инсулт, се знаят от всички хора. Но не всички прибягват към тях, защото са убедени, че ще им се размине. Уви! Понякога и лекият удар може да се ока­же с фатален изход.
ЗАТОВА СИМПТОМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ И ПОМНЯТ:
* силно главоболие, умора и слабост;
* схващане и изтръпване на някои части по лицето, ръцете, краката и тялото. Обикно­вено това се случва след силно вълнение, стрес, страх и силно физическо натоварва­не;
* световъртеж, слабост в краката (иска ти се по-бързо да седнеш, да полегнеш, да се оп­реш на някого);
* рязко влошаване на зрението, стъмнява се пред очите, изображенията стават размазани, а в очите из­бухват искри;
* говорът става забавен, понякога неразбираем.
Тези призна­ци, заедно или поотделно, мо­гат да се появят както няколко минути преди инсулта, така и ед­но денонощие преди него.
Понякога човек не губи съзнание, мо­же да чува и вижда всичко, без да може да говори. Инсултът може да връхлети и по време на сън.
Инсултите най-често атакуват те­зи, които злоупотребяват с алкохола, наркотиците или приемат лекарства безразборно, без да се съобразяват с ле­карското предписание: превишават до­зата, приемат несъвместими с организ­ма препарати.
МАЛКИТЕ ДОЗИ АЛКОХОЛ НАИСТИНА МОГАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ИНСУЛТА
Това е доказано при многобройни ме­дицински изследвания - малките дози ал­кохол действат положително в предин­султно състояние. Минимална доза твърд алкохол дори може да предотвра­ти инсулта или да отдалечи времето на удара, с което се дава възможност на ле­каря да предприеме бързи мерки.
Умереното приемане на медицински дози алкохол (по 40-50 г, най-добре с мал­ко лед) или чаша сухо червено вино на­малява риска от инсулт с 30 процента!
В България, а и в някои други страни алкохолът не се използва за медицински цели. В много други дър­жави обаче вече е въведе­на такава профилактика. Българските медици смятат, че всеки човек си има своите особености и своя норма за пиене на ал­кохол и това не може да се коригира според меди­цинските изисквания. Още повече че в България вече се говори за масов, битов алкохолизъм.
МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗ­ПОЛЗВА АЛКОХОЛЪТ ЗА ПРОФИЛАКТИКА?
Установено е, че за профилактика на бълга­рите са напълно доста­тъчни 12 г алкохол на ден. Ако всеки ден се изпива такова количество твърд алкохол - ракия, водка или коняк, рискът от инсулт ще се намали с около 20 про­цента.
А изпиването на 60 г водка намалява вероятността от мозъчен кръвоизлив с около 50-60 процента. Твърде възможно е в скоро време алкохолът да се прода­ва в аптеките като профилактично средство против инсулти.

Image may contain: one or more people

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...