Translate

2019/01/16

ЕКСТРАКТИТЕ ОТ ГЛОГ СА ЦЕННО ЛЕКАРСТВО

ЕКСТРАКТИТЕ ОТ ГЛОГ СА ЦЕННО ЛЕКАРСТВО

Препаратите от билката са с ниска токсичност…
и продължителното им приложение не носи риск от нежелателни странични ефекти.
Глогът (Crataegus monogina) е широко разпространен 6 нашата страна. От цветовете и листата му са изолирани биологичноактивни вещества, които се характеризират с висока фармакологична активност, която би могла да се обобщи в следните насоки:
Сърдечно-съдови ефекти - установено е, че екстрактите от глога предизвикват вазодилатация (разширение) на коронарните съдове, понижават периферното съдово съпротивление, намаляват нивата на серумния холестерол и триглицеридите, възпрепятстват тромбозирането на кръвоносните съдове. Съставките на глога стабилизират колагена, повишават вътреклетъчния витамин С, неутрализират свободните радикали и потискат възпалителните процеси. Те предпазват миокарда от исхемия (кислороден недоимък), потискат ангиотензинконвертиращия ензим, увеличават диурезата. Засилват действието на сърдечните гликозиди.
Глоговите екстракти се препоръчват при следните по-важни заболявания:
1. Исхемична болест на сърцето. Екстрактите от глога притежават антистенокардно действие, характеризиращо се в купиране (прекъсване) на стенокардния пристъп, процес, потвърден с електрокардиограма. Субективно болката в сърдечната област постепенно намалява, сърцебиенето отзвучава. След инфарктните оплаквания след употреба на екстракти от глог чувствително се подобряват. Това се дължи преди всичко на разрастването на множество колатерали (допълнителни съдове), в миокарда, което предотвратява рецидиви. Най-важният ефект от прилагането на екстракти от глог при болни от исхемична болест на сърцето е повишеният толеранс (издръжливост) в 90% от случаите и прекъсване на пристъпите от стенокардия.
2. Хронична сърдечна недостатъчност. Екстрактите от глог се препоръчват в началния стадий на хроничната недостатъчност (слабост), съпроводена с ри-тъмни нарушения. При по-тежките случаи е наложителна употребата на дигиталисови препарати. Ако те се комбинират с глогови екстракти, ефектът от тяхното приложение се засилва, а страничните явления на дигиталисовите препарати намаляват. Особено полезни и ефективни са комбинациите от глогови препарати с магнезий, витамин Е и коензим Q-10.
3. Хипертонична болест. Препаратите от глог притежават лек до умерен антихипертензивен (понижаващ кръвното налягане) ефект. Установено е, че това действие се дължи на потискането на ангиотензинконвертиращия ензим, каквито свойства притежават съставките на глога, освен вазодилатиращия ефект. Ефектът на глоговите препарати е почти еднакъв с този на каптоприла, но при условие че се прилага в оптимални дози и достътьчно време.
4. Атеросклероза. Проантоцианидите притежават специфично антиатероматозно действие, като намаляват нивото на холестерола и триглицеридите и едновременно препятстват образуването на атероматозни плаки.
5. Капиляротонично действие. Глоговите препарати намаляват проницаемостта на капилярите и кръвоизливите. В комбинация с дипиридамол (антистенокардин) те са изключително полезни за профилактиката на инфарктите. Аналогични ефекти се наблюдават при комбинация между глогови препарати и препарати от чесън.
Глоговите препарати са с ниска токсичност и продължителното им приложение не носи риск от нежелателни странични ефекти.
Дозировката на глоговите препарати е както следва:
Тинктура: 3 пъти на ден по 30 капки след хранене. Таблетки по 80-100 мг: 3 пъти по 1 таблетка след хранене. Продължителността на лечението е не по-малко от 6-8 седмици.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...