Translate

2019/01/16

КОЙ ВИ "ВЗИМА АКЪЛА"? ЛИПСАТА НА ЙОД НИ „ВЗИМА АКЪЛА”

КОЙ ВИ "ВЗИМА АКЪЛА"? 
ЛИПСАТА НА ЙОД НИ „ВЗИМА АКЪЛА”

По никакъв начин не можете да влезете в ра­ботния ритъм? …
Трудно се съсредоточавате, бързо се уморявате? Причината може да бъде дефицитът на йод - много важно вещество, чиито запаси постоянно трябва да се попълват.
Лекарите знаят, че летните жеги не минават без последствия за орга­низма. Те повишават раз­хода на жизненоважни елементи, в частност на йода. А ако той не пос­тъпва с храната в орга­низма в достатъчни коли­чества? Тогава се разви­ва йододефицит - състо­яние, в което сме изпада­ли всички, даже извън за­висимостта на сезона. Според статистиката йоден дефицит днес из­питват повече от 2 млрд. жители на земята.
ПЪРВИ ВЪПРОС: КЪМ КАКВО ВОДИ ЙОДНИЯТ ДЕФИЦИТ?
Всички, които имат дефицит на йод в орга­низма си, са с повишен риск от развитие на йододефицитни заболява­ния: от увеличение на щи­товидната жлеза до тежки разстройства в умственото и физическо развитие. Всичко това се случва, защото щи­товидната жлеза не мо­же да работи пълноценно без достатъчно количес­тво йод. На този малък орган с тегло 30-40 г при­родата е отредила голя­ма и значима роля: произ­водството на жизненонеобходими хормони, които ни защитават от много проблеми. Субст­ратът за синтеза на те­зи хормони е йодът.
ВТОРИ ВЪПРОС:ОТКЪДЕ ДА СИ НАБАВИМ ЙОД?
За да наситим орга­низма с йод, всеки ден трябва да консумираме в достатъчно количество продукти, в които той се съдържа:
• морска риба;
• миди;
• скариди;
• калмари;
• морско зеле.
Но в реалния живот не­щата стоят по друг на­чин. Ние не получаваме не­обходимото количество йод, рибата не присъст­ва на трапезата ни дос­татъчно често, обикно­вено се храним с месо, зе­ленчуци, макарони и други продукти, които не съ­държат този жизненова­жен елемент. Затова неп­ременно трябва да прие­маме йод допълнително.
ТРЕТИ ВЪПРОС: КОЛКО ЙОД НИ Е НЕОБХОДИМ?
След изследване на съ­държанието на йод в хра­ната, при което не се раз­вива гуша, Световната здравна организация ус­танови следните норма­тиви за потребление.
• 90 мкг за деца от 0 до 6 години.
• 120 мкг за деца в учи­лищна възраст (от 6 до 12 години).
• 150 мкг за възрастни (от 12 г. и нагоре).
• 250 мкг за бременни и кърмачки.
фактическото средно потребление на йод на на­селението е 40-80 мкг на ден. Това означава, че всекидневно средният жи­тел на България трябва да получава допълнител­но 100-150 мкг йод, за да насити щитовидната жлеза и да бъде здрав и бодър като след почивка на море.
ЧЕТВЪРТИ ВЪПРОС: КАК ДА ЛИКВИДИРАМЕ ЙОДОДЕФИЦИТА?
Веднъж и завинаги не може да се ликвидира. От задължително редовно потребление на йод се нуждаят всички, особено децата, подрастващите, бременните и кърмачки­те, хората в детеродна възраст.
Така че не може да се мине без всекидневното приемане на препарати, съдържащи фиксирана, физиологична доза йод.
ПЕТИ ВЪПРОС: КАКЪВ ЙОДЕН ПРЕПАРАТ ПРЕПОРЪЧВАТ ЛЕКАРИТЕ?
За профилактика на йодния дефицит повече от 50 години в световна­та практика широко се използват препарати на йодистия калий. Те са съз­дадени не само за лечение, но и за профилактика. Трябва да подчертаем, че профилактичната доза не се отличава от лечебна­та. Например подраства­щите трябва да приемат 100 г йод, независимо да­ли имат, или нямат гуша. Същото се отнася и за бременните и кърмещите жени, които трябва да приемат допълнително по 200 мкг йод независи­мо от размера на щито­видната жлеза.
Дозите йод, които се препоръчват при провеж­дане на йодна профилак­тика:
• за деца до 12 години: 50-100 мкг йод на ден;
• за подрастващи и възрастни: 100-200 мкг йод на ден;
• за бременни и кърме­щи жени: 200 мкг йод на ден.
В заключение можем да цитираме думите на пионера на йодната про­филактика D.Marine (1923 г.): „Един милиграм профи­лактика струва повече от хиляди милиграма лечение”.


No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...