Translate

2019/03/28

ШИПОВЕТЕ НА ВРАТА... ШИЙНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА ПОЧТИ ОБЕЗДВИЖВА ВРАТА

ШИПОВЕТЕ НА ВРАТА...

ШИЙНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА ПОЧТИ ОБЕЗДВИЖВА ВРАТА




Image may contain: one or more people



Стресът и депресията, предизвикващи рефлекторно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс, са най-честите причини за нея...

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин с усещане, сякаш ви е изтръпнал вратът? Това означава, че с шийната остеохондроза се познавате лично.

КОИ СА В РИСКОВАТА ГРУПА

Най-често това са притежателките на "лебедови шии" (колкото по-дълги са прешлените, толкова са по-уязвими) и хората, които работят с часове пред компютъра.

Вратът е слабото място и на секретарките и младите майки: при хранене, повиване, обучаване на малкото дете да ходи се налага дълго време да са в принудителна поза с ниско сведена глава. Неголямото, но редовно и продължително напрежение на вратните мускули нарушава кръвообращението в мускулатурата, поддържаща този отдел на гръбначния стълб. Притиснатите мускули създават неравномерно натоварване върху междупрешленните стави и нарушават подхранването на хрущялните дискове. Те се износват, съчлененията губят подвижност, телата на прешлени тe се сдобиват с костни израстъци, които притискат нервните коренчета и гръбначните артерии.

СИМПТОМИТЕ 

За това, че проблемът вече е възникнал, говори дори краткотрайната болка във врата, понякога дори за кратко появяващото се изтръпване и чувство за тежест в тила в зоната на яката, раменния пояс и ръцете.

Ако не се вземат мерки, болката ще се усилва и може дотолкова да ограничи подвижността на врата, че ще държите главата си като скъпоценен съд (съществува дори такава диагноза - "синдром на кристалната ваза"), страхувайки се да я обърнете или да я наклоните.

Впрочем стресът и депресията, предизвикващи рефлекторно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс, са най-честите причини за шиша остеохондроза.

Всекидневният масаж на тази зона е НАДЕЖДНА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Отделете за него 5 минути сутрин и вечер, повтаряйки всеки елемент 8-10 пъти. Всички движения изпълнявайте отгоре надолу: от границата на растежа на косата към рамената. Не притискайте шията с длани отстрани и отпред: в тези места минават важни кръвоносни съдове, чието притискане може да предизвика припадък. Следете дишането си: то трябва да бъде спокойно, без задър жане на въздух, което затруднява оттичането на венозната кръв от мозъка.

1. Седнете изправени, отпуснете рамене, повдигнете глава и леко я отметнете назад. Прилепете длани към врата и леко, без натиск разглеждайте от ъглите на долната челюст към ключиците.

2. Плътно притиснете длани към задната повърхност на врата и няколко пъти го разгладете. След това извършвайте плъзгащи движения, натискайки с ръбовете на дланите мускулите.

3. Като постепенно засилвате натиска с четирите пръста, разтривайте врата и тила отгоре надолу.

4. Размачкайте вратната мускулатура с дясната ръка на лявата страна, и обратно. Стиснете мускула между възглавничката на палеца и четирите останали пръста, а после го премествайте към върховете им.

5. Завършете процедурата с леко разглаждане.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

* За да се укрепят шийните прешлени, изпивайте 2-3 супени лъжици сок, изстискан от корени и листа на целина.

* Въздържайте се от резки движения на главата.

* Правете почивки при работа с вдигна ти нагоре ръце: миене на прозорци, боя дисване, при които шийните прешлени се подлагат на колосално натоварване.

* Не гледайте телевизия и не четете легнали. В такова положение мускулите на врата и раменния пояс се напрягат прекомерно, от което страдат и прешлените.

С годините при много жени от гордата стойка на главата остава само спомен. Причината е хормонално обусловено разрушаване на дисковете и прешлените на мястото на съединение на гърба и врата. Мускулите на това място отслабват, подпухват от мазнини, вратът губи способност да се изправя. Да спаси положението може само задължителното изпълняване на специални упражнения.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...