Translate

2019/03/28

СИНДРОМА НА ДИОГЕН НЕ Е ДЕМЕНЦИЯ... СТРЕСЪТ И САМОТАТА ПРИЧИНЯВАТ СИНДРОМ НА ДИОГЕН

СИНДРОМА НА ДИОГЕН НЕ Е ДЕМЕНЦИЯ...
СТРЕСЪТ И САМОТАТА ПРИЧИНЯВАТ СИНДРОМ НА ДИОГЕН

Това болест ли е?...
Диоген от Синоп, гръцки философ от времето на Аристотел и Платон, според легендата е живял в бъчва, демонстрирайки пред света минималните си жизнени потребности, отказвайки се от всички съществуващи в момента удобства. В началото на 60-те години на миналия век в психиатрията се появиха много изследвания, посветени на пациенти, които по-рано са се диагностицирали със старческо слабоумие. В действителност, те привличали най-вече вниманието със странното си поведение, живеейки затворени в апартаментите си и избягвайки всякакъв контакт с външния свят.
В крайна сметка, това странно затворничество е било определено като отделно заболяване, с такива нарушения в поведението като: пълна социална изолация, затворено пребиваване в дома и пълно неспазване на хигиената. Това нарушение се нарича синдром на Диоген, което не е съвсем справедливо по отношение на гръцкия философ. Разпространението на този синдром в света е около 3% при възрастните хора над 65 години.
Пациентите, страдащи от това заболяване, обикновено натрупват в къщата си огромни количества боклук и живеят в крайна бедност. При това те не полагат никакви грижи за външния си вид и хигиена. Напълно безразлични са към тях. По същия начин, както и към праха и мръсотията, които се натрупват в жилището им. Странното е, че те могат да притежават голямо състояние, да държат големи суми пари в дома или банката, без да им отдават никакво значение.
Въпреки това, те смятат, че са бедни, което ги кара да трупат алчно спестяванията си и да съхраняват всички продукти, без да имат необходимост от тях. Те не изхвърлят нищо, така че къщата им пълна с боклук и непотребни вещи, които не биха им послужили. Често за такива пациенти първи разбират съседите, уморени да отблъскват нападението в апартамента си на орди от хлебарки, мишки и плъхове,които се разпространяват от един болен съсед, и да „вкусват“ аромата на разлагащи се нечистотии.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...