Translate

2019/04/12

БОЛЕСТИ НА ПСИХИЧНА ОСНОВА

БОЛЕСТИ НА ПСИХИЧНА ОСНОВА

Главоболие, болежки в гърба, повтаряща се ангина...
Много заболявания са на психическа основа. Ще ви помогнем да откриете кои.
Все по-често четем, че тази или онази болест е психосоматична. Но не винаги е така. Важно е да различаваме коя болежка е провокирана или влошена от психичен проблем. Както знаем, духът и тялото са тясно свързани и си взаимодействат. И не само на теория. Чувствата наистина водят до производството на вещества като адреналин и норадреналин, които регулират функцията на редица органи. Силният стрес може да понижи белите кръвни телца, които предпазват организма от външни агресии и отварят вратите пред редица заболявания.
АНГИНА
Стресът отслабва имунната защита
Провокирана от вируси или бактерии, всяка година ангината разболява милиони хора по света. Тази патология, която се изразява с болка в гърлото и с температура, е сред най-разпространените психосоматични заболявания на горните дихателни пътища.
Какво представлява? Ангината ни поваля в стресов период, когато сме изпаднали в депресия или сме тъжни. Ако ангините се повтарят една след друга, анализирайте не само физическото си състояние. Навярно съществува психичен проблем, свързан с конфликт с някой човек или трудна ситуация, която не желаете да приемете. Може би преглъщате случващото се, вместо да го изразите. Обяснение. По-голямото производство на хормона на стреса кортизол руши имунната защита на организма. Така съпротивителните сили пропускат инфекциите, с които тялото ни не успява да се справи. Освен при ангината тези психосоматични състояния могат да се изразят и в други болести като хрема, грип, туберкулоза.
АСТМА
Емоциите задълбочават кризата
Астмата е широко разпространено хронично възпалително заболяване на бронхите. Често тя е причинена от психически проблем. Какво представлява? Тук причинителите са както генетични, така и следствие от околната среда - замърсяване, пушене, алергени... Кризите могат да бъдат отключени и да се задълбочат от силни емоции: смях, плач, гняв, напрежение, възбуда, несъвместимост. Внимание: независимо от какво е провокирана, астмата е сериозно заболяване и не бива да се подценява.
Обяснение. Американски учени доказаха, че самото споменаване на стресираща дума като „самота" е достатъчно да активира зони в мозъка, които провокират криза.
МИГРЕНА
Понякога е израз на вътрешно неудовлетворение
70% от хората страдат от болки в главата. В повечето случаи те са причинени от психологични причини и напрежение.
Какво представлява? Става дума за главоболие, което може да продължи с дни. Чувството е, че главата е пристегната в менгеме. Мигрената на психосоматична основа се появява обикновено през младежкия период и достига своя пик към 30-те. Провокира се от стресова ситуация - семеен конфликт, неразбирателство с партньора, финансови трудности, комплекси, лошо самочувствие. Обяснение. Няма еднозначен отговор, но се смята, че болката е провокирана от нервни импулси или от нахлуването на приток кръв в мозъка. Според други изследвания мигрената е провокирана от дехидратация в зоната на синусите.
КОЖНИ ПРОБЛЕМИ
Свръхреакция на имунната система
Редица болести са повече или по-малко предизвикани и се обострят от стреса. Това се случва с категоричност при псориазиса, екземата, херпеса и брадавиците.
Какво представлява? Кожното заболяване е психосоматично, ако не е провокирано от конкретна причина - вирус, ген, алергия... Наблюдава се обостряне на екземата или други кожни проблеми, когато имате неприятни изживявания - раздяла, уволнение и т. н. Абсолютно сигурно е, че стресът независимо какъв е - на физическа или психична основа, изостря вече съществуващи заболявания, в частност псориазис и обриви. Обяснение. В състояние на стрес кожните клетки реагират веднага и причиняват възпалителни състояния. Канадски учени демонстрираха нагледно как стресът провокира отделянето на бели кръвни телца в кожата и по този начин те блокират производството на два протеина, които обикновено са натоварени с контрола на количеството левкоцити.
БОЛКИ В КОРЕМА
И най-малкият конфликт или притеснение може да ги провокира
Няма човек, който да не го е присвивал стомахът - преди изпит или среща. Ясно е, че болките са свързани с душевното състояние на личността.
Какво представлява? Киселини, подуване, запек или диария, коремни болки - стресът провокира множество неразположения в храносмилателния тракт при всеки втори човек, още повече ако е придружен и от лоши хранителни навици. При жените тези хронични болки са много чести и се проявяват най-вече в областта на червата и при гръбначния стълб. При мъжете най-слабото място е хранопроводът. Обяснение. Стресът е свързан с освобождаването на адреналин в тялото, който предизвиква чревни и стомашни болки, създаващи проблеми с храносмилането. Стресът увеличава и секрецията на стомашна киселина, което води до неудобства.
БОЛКИ В ГЪРБА
При прекомерно напрежение
Осем на всеки десет души страдат от проблеми в гърба в някой етап от живота си. В повечето случаи е трудно да се определи причината с точност. Едно е сигурно - емоционалната страна има важна роля. Какво представлява? Като оставим настрани установени болести като херния, сколиоза, напълняване, мускулни схващания и т. н., често болките в гърба са свързани с вторично мускулно напрежение вследствие пренапрягане.
Обяснение. Американско изследване сочи, че стресът води до мускулно напрежение в гърба, раменете и врата.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...