Translate

2019/04/25

КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ – ПОД КОНТРОЛ

КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ – ПОД КОНТРОЛ

Отговаряме на ваши въпроси…
1. Измериха ми кръвното налягане и ми казаха, че е високо, но аз се чувствам здрав. Трябва ли да отида при лекар?
Необходимо е да се подчертае, че всяко лице с повишено кръвно налягане трябва обстойно да бъде изследвано за изясняване на причините за повишаване на налягането и степента на развитието на заболяването, независимо от това дали пациентът се чувства здрав. Своевременното изясняване на причините, които са способствали за развитието на хипертонията, са важна предпоставка за профилактиката и правилното лечение, както и за предотвратяване на усложненията, които могат да настъпят при несистемно и недостатъчно ефективно лечение.
2. Апаратът показва горна и долна граница на налягането. За какво говорят тези цифри и как да реагираме на тях?
Първата стойност (горната граница) показва налягането в периода на съкращението на сърцето - систолното налягане; втората - времето на отпускането на сърцето – диастолното налягане. Хипертонията се определя като постоянно повишено кръвно налягане над нормалите: оптимално - 120/80 мм; нормално - 130/85 мм; високо нормално 130-139/85-89; гранична хипертония - 140-149/ 90-94; I степен (лека) хипертония - 140-159/ 90-99 мм. Когато пациентът продължително време е бил с повишено налягане, сърцето е принудено да работи с допълнително натоварване, да изтласква кръвта в артериалните съдове при повишено съпротивление в тях. Това води до хипертрофия на сърдечния мускул, а по-късно - до разширяване на сърцето, преумора и сърдечна слабост. Ето защо при повишено налягане е наложително провеждането на комплексно лечение - в началото без лекарства, а по-късно - медикаментозно, за да се избегнат увреждания на други органи и системи.
3. Имам хипертонична болест. Какво трябва да правя аз самият, за да се поддържа налягането ми в безопасни стойности?
След 3-6-месечно наблюдение на кръвното налягане при стойности над 150/90 мм е наложително започване на комплексно лечение. Успешното лечение предпазва от прогресирането на хипертонията и усложненията, които могат да настъпят от нея. Не бива да се забравя, че всички хипертоници могат да имат подобрение от лечението само тогава, когато то се изпълнява непрекъснато и системно.
Image may contain: one or more people


No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...