Translate

2019/04/12

НАТРАПЛИВАТА БОЛЕСТ-"ВЕЧНО СЕ БОРЯ И ВСЕ СЪМ ПОБЕЖДАВАН"... НАТРАПЛИВАТА НЕВРОЗА ТЕРЗАЕ БОЛНИЯ

НАТРАПЛИВАТА БОЛЕСТ-"ВЕЧНО СЕ БОРЯ И ВСЕ СЪМ ПОБЕЖДАВАН"...
НАТРАПЛИВАТА НЕВРОЗА ТЕРЗАЕ БОЛНИЯ

Този вид невроза се изразява в натрапващи се мисли, представи и действия,...
чиято безсмисленост болният осъзнава, ала не е в състояние да преодолее. Разбира техния болестен характер и непрекъснато се бори срещу тях, но безуспешно. Болестните мисли, представи и действия се осъзнават като изхождащи от самата личност, а не внушавани или предавани отвън. Те нахлуват в съзнанието на болния против желанието му и въпреки съпротивата му. Вътрешният напор, от една страна, и непрекъснатите опити за съпротива, от друга, определят тревожната мъчителност на тези състояния. Съмненията дали са изключени някои електрически прибори, дали са затворени вратите и прозорците преди излизане от дома и пр. тласкат към многобройни проверки.
Други пациенти са обладяни от натрапливо броене (аритмомания) - броят етажи, прозорци, стълби, тъмни и светли квадрати на мозайката и т.н., което ги изморява, но въпреки това го правят. Особено мъчителни са натрапливите мисли да се извърши някакво агресивно или автоагресивно действие. Имапримери за кухненска работничка, която дълго време страдала от мисълта, че ще отреже някой от пръстите си; бръснар се терзаел, че може да заколи някой клиент. Всъщност такива мисли никога не се осъществяват на практика. В многократно повтарящите се ритуални действия може да се влага предпазен, магически смисъл, който не съответства на мирогледа на болния. Например всичко да се повтаря нечетен брой пъти, защото на гробищата се носят четен брой цветя. Прекъсването на ритуала увеличава напрежението, появява се чувство за застрашеност (въпреки осъзнаваната безсмисленост), поради което всичко започва отначало.
Лечението на натрапливата невроза е комплексно, като се цели снижаване на тревожността и депресивността. Необходимо е поддържането на психо-терапевтична връзка с лекуващия психиатър, който да назначи съответните медикаменти и дозировка.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...