Translate

2021/03/29

10 НЕОЧАКВАНИ ФАКТА ЗА ЗДРАВЕТО

                                         10 НЕОЧАКВАНИ ФАКТА ЗА ЗДРАВЕТО


Знаете ли, че някои болести или състояния на организма се изписват върху лицето и тялото?...
Вижте кои!
Нос
Хората с по-големи носове от приетото за нормално са щастливци в здравословен аспект. Те страдат далеч по-рядко от алергии, инфекции, грип.
Според специалистите причина за това, е че вдишват по-малко алергени и замърсители.
Устни
В китайската медицина устните се възприемат като огледало на състоянието на далака и панкреаса. Напуканите показват, че има някакъв проблем с далака. А съхнещите устни са знак, че панкреасът не функционира правилно. В този случай китайците препоръчват да се ядат повече лимони. Освен това сочните устни са показател, че нивото на холестерола е в норма.
Уши
Меката част на ухото показва дали сте застрашени от сърдечно-съдови заболявания. Колкото no-намачкана е тя, толкова по-сериозна е опасността. Изтъняването й пък показва, че организмът е на ръба на силите. Твърде меките уши са признак на дехидратация. Необходимо е спешно да увеличите приема на течностите. По принцип китайците определят състоянието на бъбреците именно по ушите. Промяната говори както за обезводняване, така и за проблеми с тези органи. В такива случаи те препоръчват чай от мечо грозде за пречистване.
Очи
В тях се отразява дейността на черния дроб. Зачервените очи с малки кръвоизливи показват нарушена функция. Добре е веднага да направите разтоварващ ден само на варени картофи без сол и подправки.
Език
Той показва състоянието на сърцето. Обложеният говори за възпалителен процес в организма. А ако е съчетан със силно зачервено връхче, вероятно имате проблеми със сърцето. Задължително идете на лекар.
Коса
Изтъняването говори за нарушена циркулация на важни за растежа на косата хранителни вещества. Косопадът пък е знак за липса на желязо в организма. Появата на сух пърхот показва, че сте в стрес от дълго време.
Кожа
Вземете спешни мерки, ако забележите синкав тен. Посиняването невинаги е от студ. То може да е знак, че от организма изтичат жизнени сили. Бъдете особено внимателни, ако е придружено от безпричинна умора и чувство на отпадналост. Ако тенът е сивкав, може би имате нарушена функция на тънките черва. Според китайците това се дължи на натрупването на токсини в организма. Не е лошо да правите по един разтоварващ ден в седмицата - само на плодови сокове и билков чай.
Стъпала
Ако са студени, при жени над 40 години, това може да е признак за понижена функция на щитовидната жлеза.
Бедра
Според проучване на датски учени при жените с по-едри и закръглени бедра рискът от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт е много по-малък, отколкото при по-стройните. Но пък в друго изследване - на американски учени, между пищните бедра и ракът на гърдата има известна зависимост. Те препоръчват на дамите с по-едри бедра редовни и по-чести консултации при мамолог.
Дупе
Колкото по-голямо е то, толкова по-малка е опасността от инфаркт. Поне така твърдят британски учени. Освен това при по-закръглено дупе рискът от диабет е много по-малък.
Like
Comment

2021/03/28

БОЛЕСТИ НА ПСИХИЧНА ОСНОВА

                                               БОЛЕСТИ НА ПСИХИЧНА ОСНОВА


Главоболие, болежки в гърба, повтаряща се ангина...
Много заболявания са на психическа основа. Ще ви помогнем да откриете кои.
Все по-често четем, че тази или онази болест е психосоматична. Но не винаги е така. Важно е да различаваме коя болежка е провокирана или влошена от психичен проблем. Както знаем, духът и тялото са тясно свързани и си взаимодействат. И не само на теория. Чувствата наистина водят до производството на вещества като адреналин и норадреналин, които регулират функцията на редица органи. Силният стрес може да понижи белите кръвни телца, които предпазват организма от външни агресии и отварят вратите пред редица заболявания.
АНГИНА
Стресът отслабва имунната защита
Провокирана от вируси или бактерии, всяка година ангината разболява милиони хора по света. Тази патология, която се изразява с болка в гърлото и с температура, е сред най-разпространените психосоматични заболявания на горните дихателни пътища.
Какво представлява? Ангината ни поваля в стресов период, когато сме изпаднали в депресия или сме тъжни. Ако ангините се повтарят една след друга, анализирайте не само физическото си състояние. Навярно съществува психичен проблем, свързан с конфликт с някой човек или трудна ситуация, която не желаете да приемете. Може би преглъщате случващото се, вместо да го изразите. Обяснение. По-голямото производство на хормона на стреса кортизол руши имунната защита на организма. Така съпротивителните сили пропускат инфекциите, с които тялото ни не успява да се справи. Освен при ангината тези психосоматични състояния могат да се изразят и в други болести като хрема, грип, туберкулоза.
АСТМА
Емоциите задълбочават кризата
Астмата е широко разпространено хронично възпалително заболяване на бронхите. Често тя е причинена от психически проблем. Какво представлява? Тук причинителите са както генетични, така и следствие от околната среда - замърсяване, пушене, алергени... Кризите могат да бъдат отключени и да се задълбочат от силни емоции: смях, плач, гняв, напрежение, възбуда, несъвместимост. Внимание: независимо от какво е провокирана, астмата е сериозно заболяване и не бива да се подценява.
Обяснение. Американски учени доказаха, че самото споменаване на стресираща дума като „самота" е достатъчно да активира зони в мозъка, които провокират криза.
МИГРЕНА
Понякога е израз на вътрешно неудовлетворение
70% от хората страдат от болки в главата. В повечето случаи те са причинени от психологични причини и напрежение.
Какво представлява? Става дума за главоболие, което може да продължи с дни. Чувството е, че главата е пристегната в менгеме. Мигрената на психосоматична основа се появява обикновено през младежкия период и достига своя пик към 30-те. Провокира се от стресова ситуация - семеен конфликт, неразбирателство с партньора, финансови трудности, комплекси, лошо самочувствие. Обяснение. Няма еднозначен отговор, но се смята, че болката е провокирана от нервни импулси или от нахлуването на приток кръв в мозъка. Според други изследвания мигрената е провокирана от дехидратация в зоната на синусите.
КОЖНИ ПРОБЛЕМИ
Свръхреакция на имунната система
Редица болести са повече или по-малко предизвикани и се обострят от стреса. Това се случва с категоричност при псориазиса, екземата, херпеса и брадавиците.
Какво представлява? Кожното заболяване е психосоматично, ако не е провокирано от конкретна причина - вирус, ген, алергия... Наблюдава се обостряне на екземата или други кожни проблеми, когато имате неприятни изживявания - раздяла, уволнение и т. н. Абсолютно сигурно е, че стресът независимо какъв е - на физическа или психична основа, изостря вече съществуващи заболявания, в частност псориазис и обриви. Обяснение. В състояние на стрес кожните клетки реагират веднага и причиняват възпалителни състояния. Канадски учени демонстрираха нагледно как стресът провокира отделянето на бели кръвни телца в кожата и по този начин те блокират производството на два протеина, които обикновено са натоварени с контрола на количеството левкоцити.
БОЛКИ В КОРЕМА
И най-малкият конфликт или притеснение може да ги провокира
Няма човек, който да не го е присвивал стомахът - преди изпит или среща. Ясно е, че болките са свързани с душевното състояние на личността.
Какво представлява? Киселини, подуване, запек или диария, коремни болки - стресът провокира множество неразположения в храносмилателния тракт при всеки втори човек, още повече ако е придружен и от лоши хранителни навици. При жените тези хронични болки са много чести и се проявяват най-вече в областта на червата и при гръбначния стълб. При мъжете най-слабото място е хранопроводът. Обяснение. Стресът е свързан с освобождаването на адреналин в тялото, който предизвиква чревни и стомашни болки, създаващи проблеми с храносмилането. Стресът увеличава и секрецията на стомашна киселина, което води до неудобства.
БОЛКИ В ГЪРБА
При прекомерно напрежение
Осем на всеки десет души страдат от проблеми в гърба в някой етап от живота си. В повечето случаи е трудно да се определи причината с точност. Едно е сигурно - емоционалната страна има важна роля. Какво представлява? Като оставим настрани установени болести като херния, сколиоза, напълняване, мускулни схващания и т. н., често болките в гърба са свързани с вторично мускулно напрежение вследствие пренапрягане.
Обяснение. Американско изследване сочи, че стресът води до мускулно напрежение в гърба, раменете и врата.

ШИПОВЕТЕ НА ВРАТА...

                                                     ШИПОВЕТЕ НА ВРАТА...

ШИЙНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА ПОЧТИ ОБЕЗДВИЖВА ВРАТА
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
image
Стресът и депресията, предизвикващи рефлекторно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс, са най-честите причини за нея...
Случвало ли ви се е да се събудите сутрин с усещане, сякаш ви е изтръпнал вратът? Това означава, че с шийната остеохондроза се познавате лично.
КОИ СА В РИСКОВАТА ГРУПА
Най-често това са притежателките на "лебедови шии" (колкото по-дълги са прешлените, толкова са по-уязвими) и хората, които работят с часове пред компютъра.
Вратът е слабото място и на секретарките и младите майки: при хранене, повиване, обучаване на малкото дете да ходи се налага дълго време да са в принудителна поза с ниско сведена глава. Неголямото, но редовно и продължително напрежение на вратните мускули нарушава кръвообращението в мускулатурата, поддържаща този отдел на гръбначния стълб. Притиснатите мускули създават неравномерно натоварване върху междупрешленните стави и нарушават подхранването на хрущялните дискове. Те се износват, съчлененията губят подвижност, телата на прешлени тe се сдобиват с костни израстъци, които притискат нервните коренчета и гръбначните артерии.
СИМПТОМИТЕ
За това, че проблемът вече е възникнал, говори дори краткотрайната болка във врата, понякога дори за кратко появяващото се изтръпване и чувство за тежест в тила в зоната на яката, раменния пояс и ръцете.
Ако не се вземат мерки, болката ще се усилва и може дотолкова да ограничи подвижността на врата, че ще държите главата си като скъпоценен съд (съществува дори такава диагноза - "синдром на кристалната ваза"), страхувайки се да я обърнете или да я наклоните.
Впрочем стресът и депресията, предизвикващи рефлекторно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс, са най-честите причини за шиша остеохондроза.
Всекидневният масаж на тази зона е НАДЕЖДНА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Отделете за него 5 минути сутрин и вечер, повтаряйки всеки елемент 8-10 пъти. Всички движения изпълнявайте отгоре надолу: от границата на растежа на косата към рамената. Не притискайте шията с длани отстрани и отпред: в тези места минават важни кръвоносни съдове, чието притискане може да предизвика припадък. Следете дишането си: то трябва да бъде спокойно, без задър жане на въздух, което затруднява оттичането на венозната кръв от мозъка.
1. Седнете изправени, отпуснете рамене, повдигнете глава и леко я отметнете назад. Прилепете длани към врата и леко, без натиск разглеждайте от ъглите на долната челюст към ключиците.
2. Плътно притиснете длани към задната повърхност на врата и няколко пъти го разгладете. След това извършвайте плъзгащи движения, натискайки с ръбовете на дланите мускулите.
3. Като постепенно засилвате натиска с четирите пръста, разтривайте врата и тила отгоре надолу.
4. Размачкайте вратната мускулатура с дясната ръка на лявата страна, и обратно. Стиснете мускула между възглавничката на палеца и четирите останали пръста, а после го премествайте към върховете им.
5. Завършете процедурата с леко разглаждане.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
* За да се укрепят шийните прешлени, изпивайте 2-3 супени лъжици сок, изстискан от корени и листа на целина.
* Въздържайте се от резки движения на главата.
* Правете почивки при работа с вдигна ти нагоре ръце: миене на прозорци, боя дисване, при които шийните прешлени се подлагат на колосално натоварване.
* Не гледайте телевизия и не четете легнали. В такова положение мускулите на врата и раменния пояс се напрягат прекомерно, от което страдат и прешлените.
С годините при много жени от гордата стойка на главата остава само спомен. Причината е хормонално обусловено разрушаване на дисковете и прешлените на мястото на съединение на гърба и врата. Мускулите на това място отслабват, подпухват от мазнини, вратът губи способност да се изправя. Да спаси положението може само задължителното изпълняване на специални упражнения.
No photo description available.
Like
Comment

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА?.

                                  КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА?...

АКО БОЛЕДУВАМЕ С ТЕМПЕРАТУРА...

Когато скалата на термометъра се качва нагоре, какво да правим?...
Когато възрастен човек боледува и температурата му започва да се качва рязко нагоре, трябва да знае две особено важни правила.
Правило 1
Не бързайте да смъквате температурата си по-ниско от 38-39 градуса по С с лекарства или с водни процедури. Ако се опитате да го направите, ще попречите на организма да се бори с инфекцията по естествен път. Сваляйки температурата си, вие давате шанс на инфекцията да се развива и да причини усложнение на организма. След това ще се наложи продължително лекуване с антибактериални лекарства (антибиотици), с което за дълго време ще загубите работоспособността си.
Правило 2
Не вземайте средства, които могат изкуствено да повишат температурата и да нанесат на организма необратима вреда.
Към тях спадат
►алкохолът;
►компресите със спирт и със синап;
►парене в сауната или горещ душ и вана;
►електрическо одеало и горещи напитки (чай от малина например).
Организмът се бори с високата температура с интензивно изпотяване. Потта се изпарява от повърхността на тялото, охлажда организма и го предпазва от прегряване.
Затова всеки, който боледува с повишена температура, трябва до помни следното:
►При висока температура не завивайте нито децата, нито възрастните с дебели завивки и не ги обличайте в топли дрехи, които ще попречат на тялото да се охлажда.
►Завийте болния с леко одеяло с памучен чаршаф, който да може да попива влагата. Същото важи и за възглавницата.
►Обуйте на болния чорапи, на тялото - дълга памучна нощница, които да обират потта, но и да не позволяват преохлаждане.
►Интензивното потене е съпроводено с бързо обезводняване, особено при децата, при слаботелесните и при възрастните хора. За да се избегне това обезводняване, болният е длъжен да пие с мярка чиста вода (най-добре минерална) и да приема хранителни добавки със съдържание на калций и на магнезий.
No photo description available.
Like
Comment

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...