Translate

2021/03/28

ШИПОВЕТЕ НА ВРАТА...

                                                     ШИПОВЕТЕ НА ВРАТА...

ШИЙНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА ПОЧТИ ОБЕЗДВИЖВА ВРАТА
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
image
Стресът и депресията, предизвикващи рефлекторно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс, са най-честите причини за нея...
Случвало ли ви се е да се събудите сутрин с усещане, сякаш ви е изтръпнал вратът? Това означава, че с шийната остеохондроза се познавате лично.
КОИ СА В РИСКОВАТА ГРУПА
Най-често това са притежателките на "лебедови шии" (колкото по-дълги са прешлените, толкова са по-уязвими) и хората, които работят с часове пред компютъра.
Вратът е слабото място и на секретарките и младите майки: при хранене, повиване, обучаване на малкото дете да ходи се налага дълго време да са в принудителна поза с ниско сведена глава. Неголямото, но редовно и продължително напрежение на вратните мускули нарушава кръвообращението в мускулатурата, поддържаща този отдел на гръбначния стълб. Притиснатите мускули създават неравномерно натоварване върху междупрешленните стави и нарушават подхранването на хрущялните дискове. Те се износват, съчлененията губят подвижност, телата на прешлени тe се сдобиват с костни израстъци, които притискат нервните коренчета и гръбначните артерии.
СИМПТОМИТЕ
За това, че проблемът вече е възникнал, говори дори краткотрайната болка във врата, понякога дори за кратко появяващото се изтръпване и чувство за тежест в тила в зоната на яката, раменния пояс и ръцете.
Ако не се вземат мерки, болката ще се усилва и може дотолкова да ограничи подвижността на врата, че ще държите главата си като скъпоценен съд (съществува дори такава диагноза - "синдром на кристалната ваза"), страхувайки се да я обърнете или да я наклоните.
Впрочем стресът и депресията, предизвикващи рефлекторно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс, са най-честите причини за шиша остеохондроза.
Всекидневният масаж на тази зона е НАДЕЖДНА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Отделете за него 5 минути сутрин и вечер, повтаряйки всеки елемент 8-10 пъти. Всички движения изпълнявайте отгоре надолу: от границата на растежа на косата към рамената. Не притискайте шията с длани отстрани и отпред: в тези места минават важни кръвоносни съдове, чието притискане може да предизвика припадък. Следете дишането си: то трябва да бъде спокойно, без задър жане на въздух, което затруднява оттичането на венозната кръв от мозъка.
1. Седнете изправени, отпуснете рамене, повдигнете глава и леко я отметнете назад. Прилепете длани към врата и леко, без натиск разглеждайте от ъглите на долната челюст към ключиците.
2. Плътно притиснете длани към задната повърхност на врата и няколко пъти го разгладете. След това извършвайте плъзгащи движения, натискайки с ръбовете на дланите мускулите.
3. Като постепенно засилвате натиска с четирите пръста, разтривайте врата и тила отгоре надолу.
4. Размачкайте вратната мускулатура с дясната ръка на лявата страна, и обратно. Стиснете мускула между възглавничката на палеца и четирите останали пръста, а после го премествайте към върховете им.
5. Завършете процедурата с леко разглаждане.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
* За да се укрепят шийните прешлени, изпивайте 2-3 супени лъжици сок, изстискан от корени и листа на целина.
* Въздържайте се от резки движения на главата.
* Правете почивки при работа с вдигна ти нагоре ръце: миене на прозорци, боя дисване, при които шийните прешлени се подлагат на колосално натоварване.
* Не гледайте телевизия и не четете легнали. В такова положение мускулите на врата и раменния пояс се напрягат прекомерно, от което страдат и прешлените.
С годините при много жени от гордата стойка на главата остава само спомен. Причината е хормонално обусловено разрушаване на дисковете и прешлените на мястото на съединение на гърба и врата. Мускулите на това място отслабват, подпухват от мазнини, вратът губи способност да се изправя. Да спаси положението може само задължителното изпълняване на специални упражнения.
No photo description available.
Like
Comment

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...