Translate

2021/04/25

КАПКИ ИЛИ ТАБЛЕТКИ? НЕ Е ВСЕ ЕДНО!

                                         КАПКИ ИЛИ ТАБЛЕТКИ? НЕ Е ВСЕ ЕДНО!


Как действат медикаментите зависи от това под каква форма, по кое точно време и с какво се приемат…
Още преди 100 години вярващите в чудеса лекари се надявали да открият панацея -едно лекарство, което да побеждава всички болести. Но от това нищо не излязло. Вместо едно универсално хапче днес за всяко оплакване може да се разчита на разнообразие от медикаменти.
Но и за разнообразието си има основания. Една и съща лекарствена съставка се употребява в различни дозировки и се „приготвя“ по различен начин: под формата на таблети, капки, свещички, пластири, спрейове... Начинът на преработка и видът на „заготовката“ е решаващ за това, колко бързо ще подейства дадено лекарство, колко време ще трае действието му и какъв ще е срокът му на годност. За „светкавично“ облекчаване на главоболието например разтворимите таблети са по-подходящи от обикновените, защото обезболяващите съставки достигат почти разтворени в стомаха и лечебният ефект е по-бърз. За съжаление някои обезболяващи не се понасят добре от хора с чувствителен стомах. Добре е, че съществува и алтернатива - напр. капсули или дражета, чиято обвивка/покритие се разтваря първо в тънкото черво. Стомахът е изцяло пощаден, но за сметка на бързодействието на медикамента.
Таблетите, дражетата и капсулите притежават едно съществено предимство - те съдържат лекарствени вещества в точно дефинирани количества. Това гарантира на всички, които гълтат своя медикамент под такава форма, една непроменяща се дозировка (по лекарско предписание, разбира се). Още един плюс: капсулите & Со действат подобно на лекарствата с натрупване (депо-препаратите), които „отдават“ съдържанието си постепенно и по този начин осигуряват медикаментозно снабдяване на организма в продължение на 12 часа.
Лекарствата под формата на капки съдържат почти толкова алкохол, колкото и обикновения ябълков сок
Ако гълтането на таблети ви създава проблеми, спокойно може да минете на лекарство, произвеждано под формата на капки. Капките обаче в повечето случаи съдържат и алкохол като помощно вещество, тъй като той е по-добър разтворител от водата. Освен това алкохолът допълнително ускорява действието, както и трайността на лечебния ефект и е пряко отговорен за годността на препарата. Като количество алкохолът е толкова малко, че дори и детският организъм не се затруднява с разграждането му (същите количества се съдържат в ябълковия сок и бозата). За алкохолиците или за хората с увреден черен дроб капките обаче се явяват проблематичен вариант.
Сиропите заради сладкия си вкус са любимото лекарство на децата. Но с тях шега не бива. И не само диабетиците трябва да се отнасят с подчертано внимание към приемането им. При отмерването на сиропа с обикновена супена лъжица могат да възникнат грешки от около 40% в дозировката, което за количество в мили-литри е доста неточно. Тогава действие и странични ефекти се объркват като при лотария. Ако в опаковката няма специална дозираща лъжица, по-добре отмерете сиропа със спринцовка (без да поставяте иглата).
Задължително прочетете „лекцията“ върху листчето, приложено в опаковката на лекарството
Страхливите по природа се плашат много повече от листчето с указанията за използване на лекарството, отколкото от самата болест. Нищо, че предписанията за приемане на медикамента, изписани върху този лист, са предназначени да помогнат страничните ефекти да се сведат до нула. Те обаче (страничните действия) все пак се случват, макар и не често:
Често означава, че нежелани придружаващи ефекти се проявяват при повече от 10% от пациентите.
От време на време означава, че шансът страничните действия да се проявят е някъде между 1 - 10% от случаите.
Рядко означава, че рискът е при под 1% от случаите.
Ако са ви предписали повече лекарства наведнъж, непременно се информирайте (от личния си лекар или в аптеката) за възможните странични ефекти, произтичащи от комбинираното им приемане.
Още един изход за тези, които мразят да гълтат таблети - свещичките. Те действат там, където се поставят (например във вагината - при гъбични инфекции, в ануса - при хемороиди). Лекарствените вещества достигат в кръвта през червото. Това е предимство, в случай че целите бърз ефект със „заобикаляне“ на стомаха (напр. при средствата против мигрена, хрема и гадене).
С пластирите, които се залепват върху кожата, се постига постоянен (в продължение на часове или на цял ден) ефект, като кожната мембрана в случая действа като фин дозатор за веществата, проникващи през нея в организма. Пластирите значително облекчават работата на иначе постоянно натоварения с разграждането на медикаментите черен дроб. От продължителното въздействие на пластирите се възползват пациенти с хронични болки (пластири с болкоуспокояващи вещества), сърдечни заболявания (с нитроглицерин), жени и мъже с хормонална недостатъчност (с естроген и тестостерон), както и пушачи, които искат да се откажат от цигарите (с никотин). В момента се разработват и пластири противозачатъчни.
Не бива да натискате бутончето на фаринг-спрейовете повече веднъж
Фарингиалните спрейове (аерозолите) се използват при заболявания на бронхите (като астма) и на сърцето, а напоследък и при грип. Лигавицата на фаринкса приема лекарствените вещества светкавично. За постигане на ефект е достатъчно само едно впръскване. Многократното натискане на бутона на аерозола е добре да се избягва, за да не се предозира препаратът.
За спрейовете за нос с облекчаващо отока на лигавицата действие важи следното златно правило: да не се използват по-често от три пъти на ден! Иначе чувствителната лигавица може да се протрие и нарани, дишането през носа хронично да се затрудни, а потребителят на спрея да развие зависимост. За по-малко агресивни се смятат спрейовете за нос, съдържащи морска вода и преди всичко тези, съдържащи декспантенол (Dexpanthenol).
При капките за очи трябва да се има предвид, че те са годни само шест седмици от отварянето им. Дотогава е в сила действието на съдържащите се в тях консерванти. След този срок капките вече не са стерилни. Бактериите могат да се умножат и да предизвикат възпаление на очите. Внимание: бацилите „влизат“ по-лесно в шишенцето, ако по време на употреба докосвате отвора му с пръсти или с клепач.
Таблетите - понякога като предястия, а понякога като десерт
Колко пъти дневно (един, два или три) трябва да се гълта хапчето, ще прочетете в листчето с указанията, приложено в опаковката. Но кога точно - информацията по този въпрос невинаги е еднозначна. Нужна ви е повече просвета по този въпрос:
Преди ядене принципно се вземат лекарствата, които трябва да се разтворят в тънките черва и оттам да „прекосят“ стомаха - за предпочитане, докато той е още празен. Веднага след това ви е разрешено да „пирувате“. Ако обаче по изключение след приемането на лекарството трябва да се изчака известно време до храненето, това би трябвало изрично да е подчертано в указанието за приемане на медикамента. Преди всичко преди ядене се препоръчва да се вземат някои антибиотици. Защото по време на хранене стомахът образува повече киселина, а тя отслабва въздействието на „убийците“ на бактерии. Ако сте пропуснали навременното приемане, можете да глътнете хапчето най-рано два часа след ядене, когато стомахът отново е празен!
По време на ядене/след ядене се приемат медикаменти, които по някакви причини могат да раздразнят стомашната лигавица (болкоуспокояващи и облекчаващи хрема). Пълният стомах отслабва и страничните им ефекти. Проблемът е, че някои храни могат да намалят или да усилят действието на хапчето. Антибиотиците например тетрациклин, действат ограничено или въобще не действат, ако се приемат заедно с мляко или млечни продукти.
Същото важи и за въздействието на витамин К (в броколите и цветното зеле) върху кръворазреждащите лекарствени средства.
Грейпфрутът пък (независимо дали като плод или като сок) обратното -опасно усилва въздействието на съставката Nifedipin в лекарствата за сърце и кръвно налягане... Затова най-сигурно е всички лекарства, които подлежат на поглъщане, да се поглъщат с вода!
За приемане преди сън се предвиждат лекарствата, които „разгръщат“ действието си през нощта. Блокерите за кашлица и медикаментите за астма можете да вземете непосредствено преди лягане. Сънотворните (според предписанията) трябва да се гълтат най-малко половин час преди лягане, за да подействат в желаното време (а тези с растителни съставки - най-добре 1-2 часа преди сън).
Продължителността на употребата на дадено лекарство трябва задължително да се определи от лекар. И не забравяйте, че поясненията върху приложеното в опаковката на медикамента листче с указания важат само тогава, когато са консултирани и с лекар.
No photo description available.
1

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...