Translate

2021/04/26

БЪРЗА ПОМОЩ ЗА СТОМАХА

                                                              БЪРЗА ПОМОЩ ЗА СТОМАХА


Как да избегнем неприятните последствия от пикантната трапеза...
Да отказваме да седнем на масата у приятели, при нас не е прието. Стесняваме се да откажем, за да не обидим приятелите или близките си. Не го правим дори и когато точно знаем какво ще ни донесе едно такова гостуване с пищна храна и напитки. Затова ние ще ви предложим „бърза помощ“ за стомаха.
ПАРЕНЕ В ХРАНОПРОВОДА
Лютивата и пържената храна, алкохолът, киселите продукти и хлябът стимулират увеличеното отделяне на стомашни киселини, които дразнят лигавицата на стомаха. Да намалим или напълно да отстраним това неприятно парене ще ни помогнат антиацидните средства (алмагел, фосфологел и др.). Те намаляват киселинността на стомашния сок, но трябва да се вземат по предписание от лекар. Любителите на фитотерапията могат да вземат няколко пъти отвара от ленено семе - тази билка успокоява стомаха и червата.
КИСЕЛИНИ
При преяждане или аерофагит (гълтане на въздух по време на хранене) могат да възникнат цял букет симптоми: киселини, усещането за тежест в стомаха, запек. За да се избавите от тези неприятности, просто отидете при лекар, за да ви предпише необ-ходимите лекарства. За да се освободите от киселините без лекарства, просто дъвчете по-продължително време храната - 22 пъти един залък, Освен това избягвайте следните продукти: черен хляб, варива, грозде, круши и зеле.
МЕТЕОРИЗЪМ
Дефицитът на храносмилателни ферменти, които възникват поради недостатъчна секреторна функция на стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и жлъчните пътища, води до това, че въглехидратитеи белтъчините не се усвояват от организма изцяло. Това всъщност е причината за увеличеното газообразуване. Основната линия за борба с метеоризма се провежда с помощта на ферментни препарати. Широко приложение засега има еспомизанът, който намалява въздуха в корема. Могат да се използват и абсорбенти (смекта, активен въглен). Имайте предвид, че има много продукти, които провокират газообразуването в стомаха и червата. Това са: ябълките, прасковите, крушите, гроздето, сливите, бобовите растения, млякото, черният хляб, зелето, орехите, патладжанът и лукът.
ТЕЖЕСТ В СТОМАХА
Обикновено дискомфортът в стомаха се свързва с недостатъчното производство на храносмилателни ферменти, а може би е реакция на стомаха против непозната за него храна или преяждане, големи периоди между приемането на храната или функционални разстройства на стомашно-чревния тракт. Неоценима услуга могат да ви окажат лекарства като: мезим форте, фекгар, панзинорм и др.
От средствата на народната медицина могат да се използват кориандър, копър, мента и лайка.
КОЛИКИ
Острата болка се премахва със средства, които успокояват спазмите (спазмалгон). Те бързо предизвикват отпускане на гладката мускулатура и не променят клиничната картина за разлика от аналгетиците, които при неясна диагноза не трябва да се приемат в никакъв случай.
ТОВА Е ВАЖНО!
При силни колики е добре да провеждате диетични дни, през които да приемате само млечно-кисели храни, извара, яйца, овесена и оризова каша.
ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА
Причината за подуване на корема може да бъде нарушение в двигателната активност на стомаха и червата, намаляване ферментативната активност на задстомашната жлеза. За бързото спадане на корема лекарят ще ви предпише подходящо лекарство.
ДИАРИЯ
Много често диарията е единствената защитна реакция на организма - възможност да се избави от токсичните вещества, от болестотворните бактерии, които могат да предизвикат остро или хронично възпаление на червата. Затова най-напред се приемат антибактериални и затягащи препарати (смекта, полифепан и др.). Най-бърз е ефектът от имодиума, но това лекарство много бързо затруднява перисталтиката на червата - все едно, че спират да работят. Затова съветът на лекарите е то да не се взема повече от два дни. Хубаво е в дните по време на диарията да ядете варени картофи, като изключите месото, орехите, млечните продукти. Освен това опитайте да се справите с билкови отвари като използвате най-подходящите: от дъбови кори, черупките на ореха, смокиновите листа, корени от аир и др.
Това се случва на всички
ПРЕЯЖДАНЕ И ЗАДРЪСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА
Необходимо и да се има предвид, че апетитът на всеки от нас е субективно усещане. Понякога на човек му се иска да яде, макар че точно преди час се е нахранил добре. Лекарствените средства, които потискат апетита и стимулират центъра в главния мозък, който отговаря за насищането, са много. Но трябва да помним, че всичките имат странични ефекти като: безсъние, аздразнителност, повишаване на кръвното налягане и т. н. 3aтoвa приемането им трябва да става само под контрола на лекаря. Народната медицина е категорична - преяждането е причина за трупане на наднормени килограми. Затова точно тази слабост на българина трябва сериозно да се контролира.
ТОВА Е ВАЖНО!
За очистване на организма в храната си трябва да включите зеле, цвекло, ябълки, папая и ананаси, съветват световно известните специалисти.
No photo description available.
2

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...