Translate

2021/04/26

РЕФЛЕКСОЛОГИЯ ПОМОГНИ СИ САМ... ПОМОГНЕТЕ СИ БЕЗ ЛЕКАРСТВА

 РЕФЛЕКСОЛОГИЯ  ПОМОГНИ СИ САМ...  ПОМОГНЕТЕ СИ БЕЗ ЛЕКАРСТВА


Понякога се създават такива ситуации, когато е необходима бърза медицинска помощ, а под ръка нямате нужната таблетка...
В този случай ще ви помогнат подръчни средства и вашите собствени сили и знания.
БИОЛОГИЧНИТЕ ТОЧКИ
Акупресурата (въздействието върху биологично-активните точки в организма) е един от бързите начини за лечение и подобряване на самочувствието. Главното в тази наука е да откриете "нужната" точка и правилно да й въздействате.Биологично-активната точка често се намира в малка вдлъбнатина с диаметър 0,2 - 5 мм и се отличава с повишена чувствителност.
Специалистите по акупресура и акупунктура използват за въздействие върху точките игли, тлеещи пръчици или масаж с пръсти. Ще разгледаме само начина на въздействие с пръсти, тъй като за използването на игли и други специфични техники са необходими определени професионални навици.
Трябва да се помни, че крайният ефект - успокояващ или възбуждащ, зависи от начина, силата и продължителност на въздействието. Масажът обикновено се прави с палеца и показалеца, а продължителност е около 30 секунди до 5 минути.
ПРИ ХРЕМА
Точката се намира над основата на носа, по средата между веждите. Трябва да я притискате, като извършвате леки вибриращи движения на място, и да държите, докато не настъпи облекчение.
Бързапомощ приприлошаване
Ако внезапно сте почувствали неразположение в самолет, кола или кораб, ще можете да се справите със ситуацията с помощта на точката, разположена два пръста под основата на дланта (по посока към лакътната става), по средата на китката. С палеца и показалеца силно натиснете тази точка от двете страни на китката. След 10-30 секунди ще ви олекне.
РЕФЛЕКСОЛОГИЯ ПРИ КРЪВОТЕЧЕНИЕ ОТ НОСА
За спиране на кръвотечение от носа се използва точка, намираща се на стъпалото. Ще ви е необходим помощник
Седнете на леглото или на стол. Вашият близък трябва да повдигне десния или левия ви крак (ако тече кръв от дясната ноздра, трябва да се повдигне десният, ако от лявата - левият крак) и да ви потупа с дланта по петата. След известно време кръвта ще спре.
ПРИ БОЛКА
1. Определете местоположението на болката, нейните граници и сила.
2. Поставете показалците в началото и в края на болката. Ако зоната е малка, поставете пръстите един до друг. С меки кръгови движения започнете да правите масаж. Ако правилно сте определили границите на болката, тя ще започне да стихва. Ще постигнете по-добър резултат, ако пръстите ви се намират до зоната на болката, а не непосредствено върху нея. Не се престаравайте - силният натиск ще усили болката.
ПРИ СЛЪНЧЕВ УДАР
Точно в центъра на дланта се намира точка, при стимулацията на която с ритмичен натиск можете да премахнете симптомите на слънчевия удар.
ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА
В този случай можете да се справите по следните начини.
1. Поставете мокра студена кърпа на глезените. Вместо кърпа можете да накиснете в студена вода чорапи и да ги обуете. Това е особено ефективно при деца.
2. Изпийте чай от конски босилек или маточина: билката се залива с кипяща вода и ври 10 минути.
3. Поставете студен омпрес на главата и врата.
КОНТРАСТНИЯТ ДУШ - ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ И КРАСОТА
С негова помощ ще се ободрите, ще почистите и освежите кожата и ще по-добрите кръвоснабдяването. Освен това контрастният душ укрепва имунитета. Редуването на топла и студена вода тренира вашите сухожилия и кръвоносни съдове: това напомня тренировката на мускулите по време на физически упражнения. Чрез този метод се усилва и обмяната на веществата във вашия организъм, което косвено помага за намаляването на излишното тегло.
• Застанете под душа.
• Пуснете си приятно топла вода и се обливайте в течение на 10 -15 секунди.
• Пуснете студена вода и стойте под душа още 10- 15 секунди.
Процедурата се повтаря три пъти. Душът винаги трябва да започва с гореща вода и да завършва със студена. Постепенно увеличавайте контрастността на температурата между студената и горещата вода. В началото можете да се обливате не със студена и гореща вода, а с хладка и топла. Бъдете внимателни, защото например при температура 20°С защитните функции на организма все още не сработват, но вие силно се охлаждате и можете да се разболеете. В такива случаи трябва рязко да повишите температурата на водата. По принцип рязкото кратковременно обливане с ледена вода не успява да отнеме много то¬плина от организма, но оказва мощно въздействие върху нервната система и включва имунната защита.
Както и във всяка друга област, и тук трябва да сте внимателни. Ако имате нарушено кръвоснабдяване на мозъка, тромбофлебит, хипертония, спазми на съдовете, то трябва да използвате много предпазливо контрастния душ. Ако имате заболявания на кръвта и сърдечносъдовата система, злокачествени тумори, остри тромбофлебити, не бива да прибягвате до този метод.
Like
Comment

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...