Translate

2021/05/07

ЕМОЕМОЦИИ И ЗДРАВЕТО. А ВИЕ ТИП Р (РАК) ЛИЧНОСТ ЛИ СТЕ?ЦИИ И ЗДРАВЕТО. А ВИЕ ТИП Р (РАК) ЛИЧНОСТ ЛИ СТЕ?

ЕМОЦИИ И ЗДРАВЕТО. А ВИЕ ТИП Р (РАК) ЛИЧНОСТ ЛИ СТЕ?

С повечето заболявания се свързват определени емоции. На практика, човек трябва винаги да търси връзка между тялото, ума и душата.
Според традиционната китайска медицина, когато някои органи са слаби, страдат от недостиг или са болни, на повърхността изплуват определен вид емоции. Ето основните пет органи и свързаните с тях емоции в теорията на традиционната китайска медицина:
Гняв: Черният дроб се свързва с гняв и симптомите, проявени в очите (причерняване пред очите), както и патологии на кръвоносните съдове (например, разширени вени) са често срещани.
Безпокойство: Далакът се свързва с безпокойство. В традиционната китайска медицина далакът контролира храносмилането наред със стомаха. Когато далакът е слаб се появяват симптоми като лошо храносмилане, подуване на стомаха, диария, несмляна храна и синдром на дразнимото черво.
Тъга/скръб: Белите дробове се свързват с тъга и скръб. В традиционната китайска медицина белите дробове контролират имунната система, кожата и разбира се дишането. Много хронични заболявания произтичат от несправяне със скръбта. Можем дори да предположим, според традиционната китайска медицина, че ако ракът се появява в резултат на неспособността на имунната система на тялото да засече и елиминира даден тумор, вероятно той е свързан със скръбта.
Страх: Бъбреците се свързват със страха. В традиционната китайска медицина бъбреците контролират костите, нервната система, кръста и пикочо-половата система (бъбреци, пикочен мехур).
Радост: Според традиционната китайска медицина, сърцето се свързва с радостта. Макар че обикновено това е нещо хубаво и че повечето от нас бихме искали да има повече радост в живота ни, идеята най-добре е описана като „прекомерна радост” или превъзбуда. Например, когато сърцето ви е свръхактивно съобразно традиционната китайска медицина, вие може да страдате от безсъние.
Що се отнася до научните изследвания в медицината, все повече и повече от тях разглеждат връзката между заболяванията и поведението и между емоциите и типовете личност. В момента поведенческата медицина е растящ клон от медицината и на нея се дължи откриването на връзката между „тип А” личностите (т.е. стресирани, враждебни, лесно-раздразними, конкурентно настроени, упорити личности) и сърдечносъдовите заболявания. Клонът поведенческа онкология в поведенческата медицина търси сходни емоционални връзки при пациентите с рак.
Наскоро поведенческите онколози се опитаха да изградят концепция за „тип Р” личност, т.е. тип личност, която е в по-голям риск от рак. Въз основа на заключенията им, тип Р личността има следните характеристики:
отричане и потискане на емоциите, особено на гнева
патологична любезност
избягване на конфликтите
прекалена социална приспособимост (мимикрия)
хармонизиране на поведението
свръх сервилност
свръх търпение
прекалена разумност
строг контрол върху изразяването на емоциите (анти-емоционалност).
Според поведенческите онколози, приятната фасада на тип Р личността ще се срине след време, поради въздействието на натрупалите се стресори, особено на такива, предизвикващи чувства на депресия и на реакции на безсилие и безнадеждност. Стилът на справяне със ситуацията на тип Р личностите, т.е. прекомерно отричане, избягване, потискане и репресиране на емоциите, сякаш отслабва естественото отблъскване на канцерогенните влияния.
Тип Р личностите обичат да угаждат на хората, много от тях са били малтретирани като деца. Те правят всичко по силите си да избягват гнева и не успяват да изразяват емоциите си. Тип Р личностите се различават от тип А личностите, за които чуваме по-често, които са перфекционисти и склонни към гневни изблици. Тип А личностите са основно кандидати за сърдечни удари, но не и рак.
Последните изследвания показват, че психо-социалните стресори, които се характеризират с неадекватни и репресивни механизми на справяне се свързват с промени в имунната способност, която включва както хуморален, така и клетъчно медииран имунитет. Откриват се взаимоотношенията между различните имунни параметри (активност на естествените клетки убийци, лимфоцити, обратно захващане на серотонина, среден обем на тромбоцитите) и видовете настроения, психологическите стилове на справяне и променливите на характера.
В случая с научните изследвания на рака на гърдата, те показват, че клиничният курс на заболяването се влияе от психо-социалните фактори и от стиловете на справяне с проблема. Пациентите с рак на гърдата се радват на по-благоприятен резултат когато имат по-силен борчески дух, по-голям потенциал за агресия и по-слаби супресивни (потискащи) тенденции.
Не пренебрегвайте връзката между ума и физическите си симптоми. Както се вижда от изследванията, симптомите, диагнозирани като съществуващи „само в ума ви”, може да се преобрази в заболяване в тялото ви! Това ми напомня на комиск, който видях във вестник преди няколко години. Надпис на надгробна плоча: „Казах ти, че не си въобразявам”.
Д-р Жан-Жак Дюгоа
Източник:
Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

1

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...