Translate

2022/03/25

 

Блуждаещият 

нерв - защо да 

го стимулираме

authour

По време на периоди на хроничен силен стрес (дистрес), тялото работи на висока скорост, като хормоните на стреса като адреналин и кортизол се отделят в големи количества. Това създава прекомерно амортизиране на тялото и ума и с течение на времето може да създаде множество здравословни проблеми като хронична болка, тревожност, промени в настроението, възпаление на червата и много други. Добрата новина е, че телата ни съдържат собствена суперсила, която може да ни помогне в ситуации на прекомерен стрес и да балансира функционирането на вегитативната ни  нервна система.

В тялото на възрастен човек има около 75 километра нерви. Един сред тях се явява най-дългият, т.нар. блуждаещ нерв. Той започва от върха на мозъчния ствол и минава през цялото тяло. Получава медицинското си название – нервус вагус от средновековната латинска дума "блуждая". Именно заради дължината си - все едно блуждае из цялото тяло. Допира се до сърцето, стомаха и други органи.

Този нерв е основен играч в парасимпатиковата нервна система или частта от нервната система, която се занимава с функциите "почивка и храносмилане" в тялото. За разлика от симпатиковата нервна система, която отговаря за реакциите "бий се или бягай".

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Следвайки нараняването, възпалението се увеличава до степен, до която иска изцеление. Веднъж стигнал до това ниво, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че дори когато натоварвате с много работа този нерв, той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление.

Тонусът на блуждаещия нерв се измерва, като се проследява сърдечната честота заедно с тази на дишането. Честотата на биене на сърцето се ускорява след като леко вдишате и се забавя леко, когато издишате. Колкото по-голяма е разликата между сърдечната честота при вдишане и при издишане, толкова е по-висок вагусовият тонус.

Един от основните начини, по които можете да стимулирате здравословната функция на блуждаещия нерв, е чрез дълбоко, бавно коремно дишане. Можете да се научите да използвате дихателни упражнения, за да преместите фокуса си от стреса или болката. 

В момента, в който изживяваме силен стрес или тревожност под каквато и да е форма, повечето от нас са склонни да спрат да дишат, да замръзнат(freeze) или дишането да стане твърде интензивно и плитко(при паническа атака), което активира симпатиковата нервна система. За това в моменти на силен стрес и тревога:

  • Дишайте по-бавно (целете пет-шест вдишвания в минута).      
  • Дишайте по-дълбоко, от корема и диафрагмата. Представете си как корема се разширява като балон и после максимално бавно спада при издишане.
  • Издишайте по-дълго, отколкото вдишвате. Това е важно условие, за задействане реакцията на релаксация чрез активация на парасимпатикуса. 

Допълнителните техники за стимулиране на блуждаещия нерв включват:

  • Тананикане - Понеже вагусовият нерв е свързан с гласните струни, механичното тананикане го стимулира. Можете да си тананикате песен или дори още по-добре да повтаряте гърлено звука „ОМ”.
  • Дихателна техника брамари (жужене на пчела) - Сядаме в удобна поза с изправена глава и изправен гръбнак. Ръцете са върху коленете, очите са затворени, а тялото е отпуснато. Устните са леко затворени, зъбите са леко раздалечени и през цялата практика езикът е в дъното на устата давайки възможност на звуковата вибрация по-отчетливо да се усети и чуе в мозъка. Челюста е отпусната. Вдигаме ръцете встрани на тялото със сгънати лакти, приближаваме дланите към ушите и ги запушваме с показалеца или средния пръст.ъзнаваме центъра на главата – областа на Аджна чакра, и вдишваме дълбоко през носа като поддържаме тялото напълно неподвижно. След това бавно и по контролиран начин издишваме и произвеждаме дълбок, стабилен, жужащ звук като от пчела. 
  • Масаж на ушната раковина и кожата зад нея - който води до забавяне на сърдечната честота, поради рефлексна възбуда на парасимпатиковото ядро на нерва.
  • Миене на лицето със студена вода - тук причината за работещия механизъм е неизвестна, но е факт, че наплискването на лицето със студена вода стимулира вагусовия нерв.

2022/03/24

АЮРВЕДА ЗА ХОРМОНИ

                                                        АЮРВЕДА ЗА ХОРМОНИ




Оказва се, че и хормоните имат "работно време".
ХОРМОНАЛНО РАЗПИСАНИЕ:
При ставане преди 6:00 сутринта се произвежда серотонинът, хормонът на щастието.
6:00 ч. – Покачване на нивата на кортизол – хормон, който подготвя тялото ни за активно будно състояние!
Сега логиката е включена доколкото е възможно. Време е да запишете плановете за деня и да вземете решение, ще бъде.
Като изпиете сутрин 500 мл вода(топла ) и правите упражнения, хормоните на СТРЕСА се измиват!!!
7:00 - спира производството на МЕЛАТОНИН, освобождавайки място за половите хормони. Вече няма смисъл да спите, стойността на допълнителен сън = 0, което означава, че е загуба на живот.
8:00 часа - половите хормони сана арената. Те са стероиди - хормони, които формират нашата мускулна рамка. Време е за упражнения, гимнастика, фитнес и репродукция!
10:00 - 14:00 ДГЕА пик - неврохормон, отговорен за паметта, вниманието и запаметяването. Най-доброто време за умствена дейност
14:00 - 16:00 - ако почувствате остра сънливост по това време, не си отказвайте удоволствието да спите 20 минути! Това е върхът на ХОРМОНА НА РАСТЕЖА – хормона на красотата и вечната младост. И за предпочитане след този сън загряване, т.к. хормонът на растежа е отговорен за количеството мускулна тъкан.
от 17:00 ч. - КОРТИЗОЛА започва да намалява. Важните решения трябва да бъдат отменени. Спортът е противопоказан, т.к. мускулното хранене ще бъде много трудно.
21:00 - Започва да се произвежда МЕЛАТОНИН. Понижавайки телесната температура, искаме топлина и грижа от близките. Време е за семейни прегръдки!
22:00 - хипофизната жлеза отделя опиоидни хормони, които имат наркотичен ефект - това са ЕНДОРФИНИ. Заспиването по това време, сънят ще бъде придружен от най-приятните усещания. Дневният стрес зад гърба, тялото е готово да се рестартира. Стойността на съня от 22:00 до 4:00 е максималната. Липсата на сън в този момент е фатална.
2:00 - ХОРМОНЪТ НА РАСТЕЖА - хормонът на красотата и вечната младост - е взет на работа. Благодарение на него децата "летят в съня си", а възрастните остават млади, красиви, със здрави кости и висококачествени мускули! 
See less

2022/03/02

Джордж Карлин: Нищо й няма на планетата, хората не стават

 

Джордж Карлин: Нищо й няма на планетата, хората не стават




За него казват, че е вторият най-велик stand-up комик на всички времена (за първи все още е смятан Ричард Прайър). Джордж Карлин е майстор на остроумния сарказъм, скандализиращ на моменти с безцеремонността. С остър и пиперлив език Карлин приковава вниманието върху неща, за които повечето хора не могат или не успяват да се замислят.

Какво вижда и чувства Карлин повече от другите? Ето:

"Наскоро най-сетне осъзнах защо съществува електронната поща – за да общуваш с тези, с които не искаш да си говориш."

"Никога не подценявайте силата на глупавите хора, обединени в големи групи.”

"Рано или късно ще построят машина на времето, но никой няма да има време да я ползва."

"Крайно време е да създадат гореща линия, където никога няма да вдигат телефона: за тези, които никога не следват съвети."

"Вероятно сте забелязали, че всеки, който кара по-бавно от вас, е идиот, а всеки, който кара по-бързо – маниак?“

"Ако искате да научите как да помогнете на децата си, стойте по-далеч от тях! Не е достатъчно да знаете кои ноти трябва да бъдат изсвирени. Трябва да разберете защо именно те трябва да бъдат изсвирени."

"Живей така, сякаш това е последният ти ден на земята. Рано или късно това ще е факт, а ти ще бъдеш напълно подготвен."

"Нищо й няма на планетата, хората не стават!"

"Кое е най-хубавото на къща на брега? Че сте заобиколени с идиоти само от три страни."

"Харесва ми, когато цвете или снопче трева пониква през пукнатина в бетона. Дявол да го вземе, това е героизъм!"

"Винаги съм се чудил защо хората колкото повече остаряват, толкова повече четат Библията. И изведнъж ми светна: готвят се за финалния изпит."

„Хората, които казват, че не им пука какво мислят останалите, обикновено отчаяно искат останалите да знаят, че не им пука какво мислят.“

"Всеки трети жител на планетата страда от някаква форма на психично заболяване. Помислете за двамата си най-добри приятели – ако са ОК, значи сте вие."

"Всеки път, когато се наканя да се обръсна, си мисля, че някъде, на Земята има още някой, който се кани да се обръсне. Затова винаги казвам: „И аз отивам да се обръсна."

"Какво хубаво намирам в егоистите? Те не обсъждат другите хора."

„Нека силите на злото се загубят по пътя към дома ви.”

„Да се биеш за мир е като да ч*каш за девественост.“

„Повечето хора работят толкова усилено, колкото да не ги уволнят. Те получават точно толкова пари, колкото да не напуснат.“

„Животът става много по-лесен, когато се отървете от всички простотии, на които са ви учили в училище.”

„Жените са луди, а мъжете – глупави. Основната причина да са луди жените е, че мъжете са глупави.“

„Не е честно! Гъсеницата върши мръсната работа, докато пеперудата обира всички овации.“

 „Всички се усмихваме на един и същ език.”

 „Ние сме нация от овце, а пасището е чужда собственост.”

"Има не малко хора, които са загрижени за безопасността на атомните централи. И не слагат колани, когато се возят в автомобил."

„Ако ще предупреждаваме бременните да не пият, не е ли удачно да предупреждаваме и алкохоличките да не правят секс?“

"Основната причина Дядо Коледа винаги да е толкова весел е, че той знае къде живеят всички лоши момичета."

"Често говоря сам със себе си, защото съм единственият човек, който харесва отговорите ми."



"Абсолютен шампион? Но, ако наистина е абсолютен, защо му е тогава изобщо да се състезава?"

"Докато намериш смисъла на живота, вече са го променили."

"Религията е като пениса. Нормално е да го имаш. Добре е да се гордееш, че го имаш. Но, ако обичате, не я размахвайте пред хората."

"Ако не можете да кажете нищо добро за някого, това не е повод да мълчите!"

"И защо в банките винаги ти предлагат завързани за гишето химикалки?! Щом аз ви поверявам парите си, трябва да ми поверите поне химикалките си"

"Продължавайте да учите. Научавайте повече за компютрите, овладявайте занаяти, градинарство – каквото искате. Само не оставяйте мозъка да бездейства. Празният мозък е работилница на дявола. А името на дявола е  Алцхаймер."

"Домът – това е мястото, където се съхраняват нашите боклуци, докато сме извън дома, за да се сдобиваме с още боклуци."

„Религията е като чифт обувки… Открийте онази, която ви пасва, но не ме карайте да нося вашите обувки.”

"Мисля, че на хората трябва да им се разреши да правят каквото си искат. Досега никога не са се опитвали. Може пък да се получи."

„Ако човек се усмихва непрекъснато, вероятно продава некачествена стока.”

„В Америка всеки може да стане президент и това й е проблемът.“

 „Напълно подкрепям разделението между Църква и Държава… Тези две институции се дънят достатъчно и по отделно. Ако се обединят, резултатът би бил сигурна смърт.”

“Мисля, че съм. Следователно съм. Мисля."

"Това, че си успял да разкараш маймуната от гърба си, не означава, че циркът си е тръгнал от града."

"Повечето хора работят точно толкова усилено, колкото да не ги уволнят, и получават точно толкова пари, колкото да не напуснат."

„Е да де, ама „Без коментар!“ пак си е коментар.“

„Нямам страх от високо. Но имам страх от падане от високо.“

“Смъртта се причинява от поглъщането на малки количества слюнка в рамките на дълъг период от време.“

„Мъжете са от Земята. Жените са от Земята. Оправяйте се.“

 „Как така онова, което при хората наричаме „аборт”, при кокошките е „омлет”?”

 „Хората, които виждат живота като нещо повече от чисто забавление, не схващат смисъла му.”

 „Правя едно наистина идиотско нещо, наречено мислене. И очевидно не съм много примерен американец, защото обичам сам да формирам мненията си.”

 „Всяко нещо има забавна страна. Предизвикателството е да я открием.”

„Когато се раждаш, получаваш билет за най-откаченото шоу. Ако си се родил в САЩ, получаваш място на първия ред.“




Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...